No Responses to “претходен запис”

 1.   Transparent Says:

  Од моја страна, таквите блогови комплетно ги игнорирам. Меѓутоа, сепак ти давам искрена поддршка, мислам дека има доволно асимилаторски содржини насекаде, низ сите големи и мали весници ширум светот, така што би можеле да го поштедиме ова мало наше блог-просторче од истите.
  Гледате, на насловни страни тоа грчкиот хермафродит пафта со нови закани за вето и слични ствари… па цела меѓународна заедница молчи и им се смешка и ги тапша по рамо… ваљда пошто голем дел од кај нас овде покажува мекотелни атрибути.
  Да не навлегувам, уште еднаш, мојата поддршка ја имаш и сметам најобјективно, дека блогови со пропагандна содржина насочена против нашата земја и (оттаму) нас лично, треба да се избришат.

 2.   Greece Says:

  доџи код мен на блог и просветли се

 3.   outTake Says:

  Младичу, сите ние македончишта по крв и волја, се згрозуваме од таквите провокативни блогови, но сите знаеме дека постојат само за провокација и нема потреба да им се живцираме оти тие токму тоа и го посакуваат. Ако мислиш дека цензурата има решителна моќ врз ситуацијата, ќе згрешиш.. Но Трендо како сопственик на блогерајот следователно е и сопственик на блогот што ти го наведе погоре, па неарно е да не ги избрише тие лаги оти имаат штетно влијание врз сите македонци со оглед на тековните политички настани..
  поздрав!

 4.   Grecka Says:

  Имаш моју подршку. :)

 5.   gocajaska Says:

  … нема потреба да се брише … тоа се сведоштва за ПРИСИЛНА АСИМИЛАЦИЈА И БЕЗУМНОСТА НА НАШИТЕ СОСЕДИ :)
  … тоа е дел од нашиот живот …
  … ( секој запис е дел од историјата :) ) …

 6.   outTake Says:

  И секоја историја е точна според оној што ја пишува.. :cool:

 7.   the crow Says:

  ПРВИОТ БЛОГ КОЈ ШТО ТРЕБА ДА СЕ ЗАТВОРИ Е: The truth about Macedonia

 8.   the crow Says:

  Јас сум за да овие антимакедонски блогови се избришат. Ако тие сакаат да пишуваат вакви блогови нека си повелат на некои нивни блог. Не се само провокација туку овие пропагандни блогови вршат одредено влијаније посебно кај младите блогери, искривување на фактите и историјата како и загрозување на нашето културно наследство, име и идентитет.
  ЕДНОСТАВНО ТРЕБА ДА СЕ ИЗБРИШАТ.
  Бидејќи јас а и многу други не сакаат да читаат вакви блогови кои се антимакедонски и против независна и самостојна Р.Македонија.
  ТРЕНДО ТЕ МОЛАМ ИЗБРИШИ ГИ

 9.   Grecka Says:

  Једноставно, уколико прекршавају правила блога они треба се избрисати. Али питанје је дали они хочу да их избрисати?

 10.   Oldy. Says:

  (Конечно еден здрав пост.) Тие прекршиле многу повеќе правила од блогерските. The crow, поддршка, и се надевам дека овој пост ќе биде прочитан од вистинските луѓе. Поздрав.

 11.   the crow Says:

  добро ајде бре ЛУЃЕ изјаснете се???
  Нели ви пречат овие антимакедонски блогови и коментарите на тие блогери???
  ДО КОГА ЌЕ НЕ ВРЕЃААТ И ОМАЛОВАЖУВААТ И НАС И НАШАТА ЗЕМЈА МАКЕДОНИЈА???
  ТРЕНДО и БЛОГ.ЦОМ.МК ОЧЕКУВАМ ОДГОВОР???

 12.   outTake Says:

  Хм.. добар предлог Пипо! Се сложувам и очекувам потпис овде на оние што се сложуваат! :cool:

 13.   simplegirl Says:

  јас не ги ни читам, ама ај ке се сложам :) :)

 14.   outTake Says:

  Ами ми се допаѓа идејата да го спамираме блогерајот со исти постови цел ден.. бар ќе испратиме порака на тој што е одговорен за споведување на куќниот ред.. многу правила се прекршуваат, а тој спие..

 15.   simplegirl Says:

  и да се додаде да го средат сајтот пошо цела вечер се нервирам !!!

 16.   PIPO™ Says:

  симпл бе!!! контролирај се др е поентата овде.

  аут и така они спамираат секој ден со по 5-6 поста така да се сложувам… е сеа уште баајги блогери фалат :D

 17.   exitlove Says:

  Јас само да се јавам, да ме имате во предвид :)

 18.   the crow Says:

  супер идеја PIPO значи кој се сложува нека го копира блогот и нека го стави на неговиот блог, а може и секој од вас да напише нов блог со иста содржина до blog.com.mk.
  ФАЛА ВИ МНОГУ ЗА ПОДДРШКАТА
  21век сме и доста ни е од пропагандите на соседите, омаловажувањето и негирањето на МАКЕДОНИЈА.

 19.   Homer_MakeDonski Says:

  Доколку провокацииве се во спротивност со правилата на Блог-сајтов тогаш сум за тоа да се избришат.Доколку не се нека останат.
  Зошто и ако се избришат ваму на ова место,шчо да правиме со провокациите во секојдневниот живот?
  Мора да се поставиме и да го дадеме својот контра аргумент по сите точки по кои сме и провоцирани и напаѓани .
  Од тој агол јас ваквите провокации ги сметам и за како позитивен импулс кој што предупредува дека антимакедонизмот нема одмор и секогаш и во секоја наша општествена пора е активен контра нас и нашето уништување.Тој не се запира не со бришење и тој постои и тогаш кога сопствените компјутери ќе ги исклучиме .

 20.   vranata Says:

  нема начин како да се избришат а дури и да се избришат пак ќе си отворат други.едно време мислев платени се за да вршат пропаганда сега мислам дека се само луди и цел ден седат на блог и не убедуваат дека не сме Mакедонци. Mислам дека освен хумористично немаат преголемо влијание.Mногу поопасни се политичарите со антимакедонски идеи а нив е тешко да ги збришеш.

 21.   the crow Says:

  Можам да сватам и да е некој грк или бугарин да си има блог да си пишува блогови, песни разкази што сака, НО овде станува збор за луѓе кои стрикно пишуваат против нашата Македонија. не можеш а да не заклучиш дека се работи за болни умови, коишто по цел ден седат на компјутер и постираат секакви глупости. НЕ МОЖЕ СЕ И СЕШТО ДА СЕ ПОСТИРА НА БЛОГ. Нека си пишуваат за нивните земји нека си пишуваат за грција и бугарија, Р.Македонија нека ја остават на мир. Зарем не и е доволно тоа што ја разделиле и земале голем дел од нашата земја, па сега посегнуваат по останатиот, крвопијци и паразити. За тоа треба да се избришат нивните блогови и да и се забрани да објавуваат антимакедонски пропаганди.

 22.   Charlotte Says:

  A бе некогаш ми фалат за да се расправам со некого без последици.Mногу ми е потешко кога ќе се расправам со Mакедонец бугараш.Tогаш најмногу ме боли. со пропагандистите барем знаеш на што си ,си работат за плата а на нашиве домашни бугараши не знам што им фали-може мозак мали?

 23.   Grecka Says:

  Да, истина је. Заиста коментари са његових постови ги нема на насловну. :)

 24.   hemicarot Says:

  милевски се убаво си напишал , ама имам една забелешка

  “Предлагам под итно да се отстранат сите блогови кои се со антимакедонска содржина, а се дел од пропагандите на нашите соседни земји“

  би требало прво да предложиш дефиниција за тоа што точно значи горенаведеното
  најголемите злоупотребио во општеството се случуваат токму поради недефинирани/неконкретизирани правила на игра

  на пример , еден блогер ја љуби политиката на љубчо георгиевски , а друг блогер веднаш го етикира како бугарофил

  ова го наведов само како пример , опасноста од воведување на режим и едноумие
  /модераторство/
  е многу поголемо , ако пројде едно , ќе пројде и друго и на крај секој што не се отсликува себеси во одредена политичка /конкретна/ матрица ќе стане непожелен на платформава , а такви примери има веќе по македонските форуми , се банира корисник поради искажано мислење , а со самото тоа се разводнува секоја можна конструктивна дискусија , останува само хорот да повторува една те иста политичка опција

  еве ќе се изразам со српска пропагандна поговорка , па нека ме отстрани некој поради тоа :)

  “нема и јаре и паре“

  значи или демократија по цена на дозволување пропаганден фронт /или понежно кажано фон , шум /
  /најдобар лек е игнорирањето/

  или едноумие

 25.   Ana Lisa Says:

  Хемичар, не се сложувам со тебе.Нема или-или, работите не се црно-бели. Демократијата не треба да значи и анархија, што за жал се случува.Право на изразување, право на ова, она, да, но дали ти познаваш примери каде наши блогери одат на сајтови во туѓи соседни земји и го прават оној терор( силување) што туѓите блогери го прават во нашиот интернет простор.Ете некои наши соседни земји се членки на ЕУ, па според тоа , нели, теоретски, кај нив владее демократијата, а ние кои не сме членки на ЕУ и сме недемократска земја, немаме демократија.Дали според тебе треба се да се дозволи „во име на демократијата“. Игнорирање не е воопшто доволно. Ако одиш во Бугарија и плукаш по нивните улици, ќе одговараш според нивниот закон, Еве предлог, да се бришат сите што не пишуваат на македонски јазик, а да не зборувам за плукање по државата, нацијата, и солење памет кои сме ние и што сме. Или ќе ја бутаме главата во песок како нојот и ќе се правиме дека проблемот не постои.

 26.   hemicarot Says:

  ана лиса . токму тоа и го зборувам
  да , ќе те казнат по нивните конкретни закони , во твојот пример плукање на улица , нешто конкретно

  а што е тоа антимакедонска содржина
  прво треба конкретно да се дефинира , а потоа да се применуваат правила

  еве кажи ми за примерот што го дадов , за љубчо георгиевски ако кажам нешто пофално , дали е тоа антимакедонска содржина
  /а многумина на блогерајов баш така мислат/

  или ако кажам дека никола груевски претерува со антиквизацијата , дали и тоа е антимакедонска содржина

 27.   the crow Says:

  Добро е значи има сепак некоја контрола и важат правилата. Фала до блог.цом.мк, да избришани му се блоговите.
  хемичарот,
  антимакедонски се мисли на текст со кој се вреѓа нашето име, идентитет, историја, култура, јазик, религија на нашата земја Р.Македонија и ние како МАКЕДОНЦИ (извини во мојот текст горе не е добро дефинирано пошто типот многу ме изнервира со неговата дрскост на наш интернет сајт да објавува невистини и лаги за нас и за нашата земја)

 28.   Ana Lisa Says:

  Хемичар, што се однесува до конкретните прашања за Љубчо Г. или Груевски, мислам дека не е антимкедонска пропаганда ни едното ни другото. Секој има право да држи своја страна, оти и во тој случај со нив двајцата, како и во многу други случаи, работите не се црно-бели.Ама многу е очигледно кога странци се приклучуваат на наши блогови и се мешаат во наша дневна политика. Не сме должни ние да го трпиме тој терор ниту пак да се надеваме дека со игнорирање ќе се откажат.

 29.   hemicarot Says:

  милевски , знам дека мислеше на овој
  http://la.o.s.blog.com.mk/
  целта на таквите написи е токму тоа , да те изнервираат , а најдобар лек е игнорирањето , ако блогот има мала посетеност и ако никој не навлегува во дискусија со “провокаторот“ , залудни ќе му се обидите на таквиот

  да , не е добро да се дозволува се и сешто , правила на игра мора да постојат и да се применуваат ,
  опасноста се состои од недефинирањето на правилата на играва наречена македонски блогерај кои можат да се злоупотребат и за политичка /внатрмакедонска/ борба

  биди поздравен

  пс
  ана лиса , ја ценам и твојата загриженост и не велам дека не си во право , само сакав да напоменам дека за секоја контра мерка треба прво да се размисли колку добро и колку лошо може да донесе , остави ги привремено чувствата на страна

  а овој блогерај го гледам како место за конструктивни разговори и би бил среќен ако остане така

  поздрав и до тебе

 30.   the crow Says:

  да за тој блог мислев, значи не му се избришани блоговите, но добро е што не му се појавува блогот во последни блог постови. ИЛИ САМО СТАНУВА ЗБОР ЗА МАЛВЕРЗАЦИЈА ОД НЕГОВА СТРАНА.
  блог.цом.мк нека ја разгледа работата на тој блог http://la.o.s.blog.com.mk/
  (а и на овој блог http://l.ao.s.blog.com.mk/ очигледно е дека се работи за ист блогер со два блога во кој со едниот ја вреѓа Р.Македонија а со другиот ја брани, се има по светов)

 31.   badmotherfucker Says:

  Оваа тема е обработувана на блогерај пред добри 2-3 години, очиглендо не сте биле присутни.
  Не знам како мислите дека е Трендо „сопственик“ на блог.цом.мк ама тогаш беше одговорен за сервисот, и човекот напиша дека НЕМА НАМЕРА да брише (се работеше највеќе за бугарски блогови) и кажа дека „Ако со едни скапани Буагри не моежете да се изборите, арам да ви е“ (парафразирам).
  Значи ставот на Трендо е тој (ако енс е сменил во мегувреме).
  Е сега, таму се сега други газди, иако менаџерскиот тим е скоро ист.
  Може да се бришат блогови по неколку основи: Прво, не пишуваат на македонски, а треба да пишуваат. Сега . .таа бугарската кирилица е исто кирилица, ама мене лично ме замраат тие нивните буквички, верувам и вас.
  Исто така, со закон е забрането пдоривање на уставните темели на РМ. Навреда на народ, малцинства, како и навреда на национална, версјка, полова или политичка основа. Ова е секојдневно на блогерај, ќе треба сите да не забришат.
  Мене едно ми е симптоматично: Не верувам (не сум пробал, ама ми кажуавле) дека смеам да одам на бугракси блог сервис, да отворам блог и да пишувам анти-бугарска пропаганда. Веднаш ќе бидам избришан. Истото важи и за србите, за грците ен знам, не можам да пишувам таму пошто не разбирам.
  Значио, ако очекувате помош од администрацијата на блогерајов . . .не очекувајте превише, барајте чаре самите да се изборите за своето.
  На крајот, мене воопшто не ми е страв од тие пропаганди, си знам кој сум, и од каде сум. Можеби треба мала помош за помалдиве блогери, ама тие па може да читаат блогови во кои е убаво објансето кој и зошто има интерес да пишува цел ден против народов и државава.

 32.   literanova5 Says:

  Јас би ги отсранил блоговите на оние што го дефктираат македонскиот јазик со својата неписменот, па зборот на нивните блогови прозвучува како прдеж… знам еден таков циган од врање, кој се претставува како скопјанец, но дијалектот и неговата циганска синтакса го издаваат… :)

 33.   the crow Says:

  Значи почнаа пропагандите. ПА НАВАЛЕТЕ АЈДЕ и онака на блогов владее ЏУНГЛА. АЈДЕ СЛОБОДНО ПЕРЕТЕ И ГИ МОЗОЦИТЕ НА МЛАДИТЕ.
  АДМИНИСТРАЦИЈАТА НА БЛОГ:ЦОМ:МК СЛОБОДНО НЕКА СИ ГО ДРЖИ

 34.   the crow Says:

  Фала ви за поддршката, но ќе треба да бидеме пожестоки за да го изчистиме блогот за да биде убаво блог место за сите нас.
  Типчето уште објавува лаги и ја вреѓа нашата земја еве го неговиот претпоследен блог http://la.o.s.blog.com.mk/comment/reply/239954
  блог.цом.мк реагирајте побрзо и избришете го, ве молам

 35.   the crow Says:

  БЛОГЕРИ КОИШТО ТРЕБА ДА СЕ ИЗБРИШАТ ОД СТРАНА НА БЛОГ.ЦОМ.МК СЕ:
  pitu gully,
  2 beers,
  Бббббб,
  додо,
  blade2,Еми,
  Greece.

 36.   the crow Says:

  сеуште чекаме одговор од блог.цом.мк???

 37.   alexandro Says:

  Го видов Повикот на повеќе блогови но не сум убеден дека истиот е вистинско решение за овој пробем. А еве зошто:
  1. Текстот не соодветствува на нашиот дигнитет како народ и нација кој секогаш имал достоинствен однос и кон најголемите непријатели.
  2. Не сметам дека македонската вистина е до тој степен проблематична што би можело вакви провокации да ја оспорат или пак да ја доведат под сомневање.
  3. Македонскиот идентитет е константна историска категорија и никакви квази теории не би можеле да го загрозат!
  Затоа сметам дека со ова нема ништо да се постигне освен што ќе им дадеме аргумент токму на нашите непријатели како народ на кој му се туѓи демократските процеси!
  Ова е само мое размислување без да ги доведувам искрените патриотски чувства на иницијаторите!
  Поздрав и честит Илинден!

 38.   blade2 Says:

  Гледам некой си the corw има нешто против моят блог ,несаках да дебатирам но явно требе да се разбере дека интернет е за сите !
  1. Jас никога не съм негирал правото на никой во МК да се вела македнец оти е 21 век и всеки човек може да се самопределува како си сака>Пример е бугарскиот цар Симеон 2-ри кой беше премиер и дека нема ни един во рода си бугарин по идинитет а се самоопредела българин !
  2.Гледам некой луге тука ВЕЛАТ НА ДЕБТА ЗА ИСТОРИАТА -БУГАРСКА ПРОПАГАНДА !!!!!
  ПРИЯТЕЛЕ ВО БУГАРСКИТЕ БЛОГОВЕ ИСТО ИМА МНГО МАКЕДОНЦИ СО КОЙ СЕ ДЕБАТИРА ЗА ИСТОРИАТА РАЗЛИКАТА Е ДЕКА НА ТЕХ НИКОЙ НЕ ИМ НЕАГИРА ПРАВОТО ДА СИ КАЖАТ щО МИСЛАТ И НИКОЙ НЕ КАЖУВА ДЕКА ОВЕ Е МАКЕДОНСКА ПРОПГАНДА !
  3.Моят корен 100% исто е от Македониа и сам повеке македонец от некой мелези тука дека имат дедовци али татковци,майки срби,али албанци,али туги народнсти .
  4.Р.Македониа скоро ке стане цлен на ЕУ врме е да станте нормална демократична земя каде всеки може да си каже што мисли !!!!!…ПриятелИ комунарскиот тоталитаризам свъши со 20 век веке сме 21 ЗИДОВЕТЕ ПАДНАА :)
  5.МАКЕДОНСКИТЕ ИСТОРИЧАРЕ БЕГАТ ОТ ДЕБАТ СО БУГАРСКИТЕ ИСТОРИЧАРИ…,ЗАШТО ?…ПФОЕСОР БОИЖИДАР ДИМИТРОВ ДАВА 1 000 000 ЕВРА НА МАКДОНСКИ ИСТОРИЧАР АКО МУ ДОКАЖЕ ДЕКА ПРЕДИ 1944Г ИМА ЕДИН ИСТОРИЧЕСКИ ДОКАЗ ДЕКА Е ИМАЛО МАКЕДНСКА НАЦИЯ,ЕЗИК ИЛИ ДРЖАВА !…..ОШТЕ НИКОЙ НЕ СЕ ОБАДИЛ ОТ МАНУ ,ЗАШТО ?
  6.Во моят блог нема нищо писано ПРОТИВ РЕПУБЛИКА МАКЕДНИА АЛИ НЕАГИРАНЕ НА МАКЕДНЦИТЕ ,ВИЕ СИ ВЕРВАТЕ ШТО САККАТЕ ВО ДЕЦКИ ПРИКАЗКИ ДЕКА ПИСАНО ПРЕДИ %) ГОДИНИ ОТ ЮГО КОМУНАРИ ДЕКА СТЕ ПОТОМЦИ НА АНТИЧНИТЕ МАКЕДНЦИ И СТВАТЕ ЗА СМЕХ НА ЦЕЛ СВЕТ… А ДАЖЕ АНТИЧНИТЕ МАК. НИКОГА НЕ СА БИЛЕ ПО ТИА ЗЕМИ ПО КОЙ СЕГА ВИЕ ЖИВЕАТЕ .
  ГРАДИТЕ СПОМЕННИЦИ НА ФИЛИП И АЛЕКСАНДЪР А НЕ ЗНААТЕ КОЙ СА БИЛЕ ТИА ЛУГЕ,СЛОЖИХТЕ ЗВЕЗДАТА НА ВЕРГИНА НА ЗНАМЕТО СИ А НЕЗНААЕТЕ КАКВО Е И ОТКАДЕ Е ;) Е ОВЕ АКО НЕ Е СМЕШНО :)

  АКО СКАДЕ МИ ГО СПРИТЕ МОЯТ БЛОГ ,О.К. КЕ СЕ НАМЕРИ ДРУК ДА НАПИШЕ ВИСТИНАТА ЗА СИТЕ ПРОШЕНИЕ КОЙ СЕГА ГИ ИАМА ВО МК, А И ДЕЦАТА ВЕКЕ ЗНААТ КОЙ СТЕ И ОТКАДЕ ВИ Е КОРЕНОТ …како ове макдника коя студира во Лондон ;) ПОЗДРАВ
  http://mkhistoria.blog.com.mk/node/146460#comment

 39.   alexandro Says:

  Бидејки во претходниот коментар ми се промакнаа некои технички грешки, а Бугаринот побрза да ме покрие, го повторувам корегираниот текст. Се надевам сопствеикот на блого нема да замери!
  Го видов Повикот на повеќе блогови но не сум убеден дека истиот е вистинско решение за овој проблем. А еве зошто:
  1. Текстот не соодветствува на нашиот дигнитет како народ и нација кој секогаш имал достоинствен однос и кон најголемите непријатели.
  2. Не сметам дека македонската вистина е до тој степен проблематична што би можело вакви провокации да ја оспорат или пак да ја доведат под сомневање.
  3. Македонскиот идентитет е константна историска категорија и никакви квази теории не би можеле да го загрозат!
  Затоа сметам дека со ова нема ништо да се постигне освен што ќе им дадеме аргумент токму на нашите непријатели како народ на кој му се туѓи демократските процеси!
  Ова е само мое размислување без да ги доведувам во прашање искрените патриотски чувства на иницијаторите!
  Поздрав и честит Илинден!

 40.   filip22 Says:

  the crow-Имаш подршка од мене.Да ја исфрлиме оваа гнаса од нашиов Македонски блог.Смрди на опашоина,тие се против Македонштината наша.

 41.   Бббббб Says:

  Твоята Македонштина, Филипе:
  “Каење, каење и само каење како единствен спас за сторено или несторено, помислено или непомислено, намерно или ненамерно е нивната порака до нас. Добриот Македонец е само покаениот Македонец, верниот Македонец е само исповеданиот Македонец, перспективниот Македонец е бугаромразечкиот Македонец. “

 42.   Yo Blow Says:

  не треба да ги банираме, нека кажат што мислат, инаку нема да знаеме што ни мислат

 43.   the crow Says:

  фала, честит ИЛИНДЕН НА СИТЕ МАКЕДОНЦИ КАЈ И ДА СЕ.
  Има граница до којашто секој од нив може да иде. Но границата овие блогери ја имаат поминато многу пати.
  1. Кога се на блог на друга земја треба да покажат респект и да ја именуваат со нејзиното ИМЕ.
  2. Секој човек има свое основно човеково право да се изјасува по националност онака како што сака, кажувате дека е 21 век а сеуште ова право МАКЕДОНЦИТЕ во бугарија го немаат. Сватете веќе еднаш дека ние се чувствуваме МАКЕДОНЦИ и имајте почит исто како што ние имаме спрема вас дека сте бугари или грци, срби, албанци и.т.н.
  3. Почит кон историјата на еден народ. ЛУЃЕ ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ ВО ИСТОРИЈАТА. Вие можете да се ударате колку сакате во гради дека македонецот е измислена категорија. Ама не е. Тој постоел и ќе постои. Историите на сите балкански земји се различни. Ниту една земја не се согласува со историјата на друга земја на балканот. Ако анализираш добро ќе видиш дека македонското население коешто живеело на територијата на цела Македонија кога пила во склоп на Отоманската Империја, едно исто население македонците од Бугарите е нарекувано бугарско население, од грците грчко, а од србите српско. Во сите пописи им било забрането на македонците да се изјасуваат за својата националност. Ако бугарската историја е точна нема да се коси со грчката и српската а камо ли да зборуваме за македонската. Значи си имате своја историја. Имајте си. Ни ние мислиме дека таа ваша историја е точна, ни вие мислите за нашата дека е точна.
  Со самото тоа што ми поставуваш различни прашања за историјата и за доказ дека сте македонци. Јас можам да сватам дека имаш слаби познавања на историјата. Македонија во 1913 е окупирана од соседните земји. И населението е вештачки правено бугарско, српско и грчко. затоа лугето се потпишувале македонски бугарин, македонски србин, македонски грк. Затоа што имаш кршење на елементарни грагански права да се изјасниш по националност што се чувствуваш, коишто права и ден денеска се кршат а 21 век сме. И ТРЕБА ЛИ ДА НАПОМЕНАМ ДЕКА БРУГАРИЈА И ГРЦИЈА СЕ ВО ЕУ. А И ДВЕТЕ ЗЕМЈИ ГИ КРШААТ ОСНОВНИТЕ ЧОВЕКОВИ ПРАВА И НАНЕСУВААТ СТРАШНА НЕПРАВДА КОН МАКЕДОНСКИОТ НАРОД.
  4 Како не било пропаганда. Вие ја изнесувате фашистичката, окупаторска политика на вашата земја спрема нашата држава и народ. За ова се казнува. Ако сме 21век а вие сте културни и образовани лица. Ќе се свестите и нема да се занимавате со ГЛУПОСТИ. Ова се големи глупости што ги правите секој ден.
  5. Вие немате значи почит и основни познавања за науката историја. А кога некој нема почит кон друга земја и кон народот на другата земја, тогаш тој не се почитува ни самиот себе си. Вие немате почит ни спрема вас, бидејки ако го имавте ќе се почитувавте себе си и немаше да се глупирате за да пишувате на овој блог глупости, бидејки ќе бевте свесни дека никој нема на овој блог да ви верува на вашите глупости и лаги.
  Ако сте паметни нема воопшто да водиме вакви дискусии за историја.
  ПОЗДРАВ до сите и честит ИЛИНДЕН

 44.   the crow Says:

  Е за тие твои пропаганди blade2 ќе бидеш избришен.
  Кај мене нема лабаво. Со тој твој мозок нема далеко да стигнеш :)

 45.   the crow Says:

  уште еден бугарин којшто ја вреѓа Македонија и Македонците треба да се избрише од нашиот блог кан кубер (или кан курајбер) нема разлика :)

 46.   кан кубер Says:

  како ме избришеш значи признаваш официално дека си на грешната страна и имаш страв од вистината…!

  бриши – твоja вола!

 47.   the crow Says:

  не јас да те избришам блог.цом да те избрише да не сереш повеќе за Македонија и за нас.

 48.   the crow Says:

  читајте луѓе !!!

 49.   KLIKER Says:

  Одам на превземање :)

 50.   literanova5 Says:

  па добро ти оди… 26 аинувања… :)

 51.   the crow Says:

  Фала. Да добро е, за почеток ;) )

 52.   nadezna Says:

  Превземав :)

 53.   outTake Says:

  Браво! Само напред! (= :) :)

 54.   the crow Says:

  Фала ви на вас добри луѓе.;)

 55.   the crow Says:

  никој не ме чита :( ((

 56.   Ilarch_Ingenium Says:

  таман работа…, еве јас читам.. :-) туку не е денов создаден за поетски мисли.., инаку едноставно и прекрасно, убаво е чувството, најпрекрасно.. :-) поздрав и не си сам ;-)

 57.   Ilijana Says:

  При новото раѓање задржи ја истата мисла…тоа е вештина…поздрав

 58.   svetulka Says:

  Со задоволство те читам… и си уживкам ….

 59.   srnicka Says:

  Јас секогаш ги читам твојте постови и супер ти се. Поздрав.

 60.   gordi Says:

  Те читаме, читаме, ама што може човек да каже на толкаво сакање, се плашиме да не го нагрдиме. Поздравче.

 61.   the crow Says:

  фала ви мнооооооогу :) )))))
  многу сум среќен :) )))))

 62.   Ilarch_Ingenium Says:

  :-) само посакај…, од срце

 63.   sweet devil Says:

  Една ама вредна…хехехе еее камо да беше… Ама ќе биде! Ич не се секирај! Што е твое, ќе си дојде! ;)

 64.   the crow Says:

  па тој ми е зборот, не е моја ;) да беше моја ехехе хеј до сега ;) ))

 65.   the crow Says:

  ма посакувам не само од срце, туку и со цела душа ;)

 66.   Ilijana Says:

  искрените желби ќе го најдат патот до остварувањето, верувај

 67.   the crow Says:

  верувам ;)

 68.   Filipko Says:

  И сакамеееее!!!

 69.   Крофната Says:

  Секако дека сакате, да не сакавте, немаше да постојат, па ќе моравте да ги измислувате :)

 70.   Filipko Says:

  Ептен ни се мили!Види шо се цакани..

 71.   Крофната Says:

  Абе шо може да е цакано у една бештија, ти се молам :) :)
  Они се курве, давају за пиќе, паре и цигаре :)

 72.   Filipko Says:

  То,то,то..

 73.   Крофната Says:

  То Цецо!

 74.   Filipko Says:

  Цецо те обожавам!

 75.   gjurovski Says:

  Абе прикаскава да не е „да не е кисело грозјето“…

  А?

  Не има секакви на светов – затоа е интересен животов.
  И шмизлите си имаат место во екосистемот.

  Еве на пример по фирмиве каде што можат да си дозволат неколку вработени што не работат ништо – ги вработуваат како „административни асистенти“ т.е. секретарици и ем кафе им варат, ем дремат на телефон, ем ги „работат“ и после работно време…
  Значи за некои 15 до 20 илјадарки 3 работи вршат. И ај сеа кажи деке не се корисни?!

  Глеаш дека не се за џабе!

 76.   the crow Says:

  корисни се. корисни се како може да не бидат корисни.
  смизлите се многу корисни. за се ги бива. повеќе работи можат да прават одеднаш и да не се изморат.
  тие се незаменлив дел од нашето општество и како да кажам потребнио се како и водата што е потребна, е ај де забегав сега хихиихиихииихихииииииии

 77.   the crow Says:

  Зошто ги мразеш бе. Па во Скопјево 90% се шмизли. Како тоа ги мразеш треба да ги сакаш? :) ))

 78.   КIМI Says:

  квалитетот и квантитетот се обратно пропорционални….имаме ние многу квантитет, ќе се селектира со време….:)

 79.   zbunet idividi Says:

  Овие што си ги турил на сликава не ми личат на шмизли, поише ми личат на збунети

 80.   Filipko Says:

  Со илустрацијава феноменот ми изгледа како позитивна појава.Насмеани млади лица.

 81.   the crow Says:

  па позитивна е. ти нели сакаш да дупнеш некоја?
  денес да си жмизла е гордост и достигнување. ако не верувате прашајте некоја жмизла и ке ви каже. секако дека се насмејани

 82.   Filipko Says:

  Море,пак отворив да и видам.Ептен позитивна појава да ти биле!

 83.   the crow Says:

  ама некогаш неможеш да си купиш книга со убава корица

 84.   volk2235 Says:

  Леле Леле колку мразам ороспии

  Жими к*р мразам!!

 85.   СкопскиТерорист 2 Says:

  сеопфатна анализа на феноменот шмизла…….

  http://stihoven_kalibar.blog.com.mk/node/161850

 86.   batadjango Says:

  смени, смени нешто на странава зошто вака не иде! ;)

 87.   lezet Says:

  Ееееех, ако немаат 1 грам мозок во главата…, ќе си го „упикаат“ животот.
  Сепак, според мене – убавината е голема предиспозиција во живото. ;)

 88.   nadezna2 Says:

  Сепак, сметам дека ни ги исфорсира Западон со нивното продавање аубавина пред интелект, со сите оние шит-тинјџ-за срамои филмови, итн.
  Само погледни по среднине училишта-се повеќе ги има..Тие за некоја година ќе станат шмизли со педигре..

 89.   superwife Says:

  Браво за напишаното.

 90.   SBEPOT Says:

  ова малку приглупичко ми делува (темата или анализата)

 91.   Decibel Says:

  на место ти е муабетот.

 92.   igоr Says:

  глупости :) шмизли се искомплексирани сељанки изгубени во Скопје кои глумат скопјанки :) )

 93.   zaslobodite Says:

  што е со изгледов?!

 94.   Дафти Says:

  Книга без содржина, ама прво судиш по корицата, од тоа нема бегање ;)

 95.   synapse Says:

  Ама ја оставаш книгата ако не ти се допаѓа содржината, без разлика на кориците, ја разгледуваш, ги превртуваш страниците и ја даваш на друг кој ќе се залета на неа :)

 96.   Крофната Says:

  Леле шупелкииии, отековте со шмизличките.Колку и да се празни, неисцрпен извор на инспирација ви се :) :) :)

 97.   the crow Says:

  е тоа ти е одговорот какви телевизии имаме ние???
  кој го запрашал јавното мислење за срање емисиите кои ни ги прикажуваат???

 98.   DDT Says:

  Не се дури ни за на ѓубриште.Ќе го усмрдат ѓубрето. :)

 99.   kralj Says:

  Ама ич не глеам емисии.. пуштам некој спот на сателитската или некое јако филмче и тоа може еднаш неделно само.. :) :)

 100.   Tetrapak Says:

  Објасни ми за која телевизија жити се плаќаш ти?? освен за мтв што има претплата а и тоа кој плаќа.

 101.   the crow Says:

  плакаш плакаш како не плакаш, за мтв плакаш а тоа е друго они како го делат колачот после тоа, за кабловските телевизии нели плакаш? преку кабловските ги факаш и а1 и сител и другите наши телевизии. Ако ти сакаш да гледаш шунт по телевизиите некој друг не сака.

 102.   Tetrapak Says:

  колачот го делат за неколку мизерни проекти ништо посебно. а за кабловска плаќаш за странските канали за кои се плаќа концесија(мислам така дека се вика). приватните телевизии живеат од реклами.

 103.   batadjango Says:

  Да не треба да смениш нешто во Уреди??? ;)

 104.   the crow Says:

  Нов сум и многу не се разбирам во опциите.

 105.   svetulka Says:

  Човече па ти си разбуден ,сега имаш шанса или да учиш кабала или спиритуелна јога или спиритуелна јога па кабала или 5,6 пати реинкарнации (палестинец,авганистанец..)или сето тоа да го прескокнеш http://www.spiritualna-joga.com/
  http://www.kabbalah.info/ многу светлост ти посакувам

 106.   the crow Says:

  svetulke поцнав да читкам нешто од твојот сајт има интересни работи фала ти

 107.   gordi Says:

  Следен пат кога ќе ги сретнеш старците понеси флаша ракија, тогаш нема да ти смислуваат такви искушенија.

 108.   the crow Says:

  хехехехееее нема врска муабетот. не сум остарел хихихихихииии ама ми е срам од младината. Ти по се изгледа ништо не си сватил од напишаното. ај препрочитај убаво и не избрзувај со заклучоците.
  Дали материјалните нешта се вредности?

 109.   zbunet idividi Says:

  Ако решат дека се вредности тогаш тоа се и ние немаме право никому да се мешаме.Тоа е нивен живот, а твојот срам потекнува од нешто друго, младината е само изговор да ја прикриеш вистинската причина. Како и да е, поголемо богатство од младоста и здравјето нема. На младиот се му личи, што и да направи. На старите вапмпири е како она – Рѓавом курцу и длаке сметају -

 110.   the crow Says:

  деца сексот НЕ е вредност

 111.   zbunet idividi Says:

  Изменети се сваќањата. Она што било некогаш нема вредност сега. Нема веќе курви, има само проститутки. Околу разводите и добро е што ги има од едноставна причина што веке ја нема патријахалната тиранија т.е.родителите ќе ти одберат со кого ќе влагаш у брак и трпи после до крајот на животот без разлика дали е малоумна вештерка или пијандура проклета. Купено како стока. Младите сваќаат дека еднаш се живее и даваат се од себе да ја исполнат целта заради која се родени, а таа е да дишат со полни плуќа.Срамота е да се осудуваат младите,дури и Исус рекол – Не ја гледај раската во окото на другиот, прво види ја даската кај себе. По мене секој оној што ги осудува младите генерализирајки ги во негативна конотација стварно му фали даска. Ако грешам нека изгорам, но секоја генерација си има своја магија за која се сеќаваа со носталгија третирајќи ја како нешто посебно кога ќе подостари, но не јади гомна за другите генерации зошто ти е криво затоа што си остарел и си станал злобно дрндало.

 112.   Дориан Says:

  Златен, напишаново е за плачење, но тоа е суровата реалност. Најтрагичното од се е што баш тие што треба да го читаат или воопшто нема да го прочитаат или нема да му обрнат внимание. Затоа што ги изгубиле (или воопшто ги немаат) вредностите.

  Еден ден можеби и ќе ги пронајдат, но тогаш може да биде доцна!

 113.   Dora Says:

  Чаре?
  Кажи што предлагаш?

 114.   aleks.bukarski Says:

  Пушти ги младите да уживаат во тоа малку што им преостанува бе Чича. И глеј си тенџерото со грав, не морализирај.

 115.   røxy Says:

  пенетратор, знае дада тоа..
  ама нели гледаш, фанатициве, како обезглавено се дерат, “3 абортуса“ ? ?;)

  и у ствари , знае ли шупелката, дека е поголем бројот на жените кои се во брак и прават абортуси (затоа што неможат економски и психички да издржаваат уште едно дете) ?

 116.   StihovenKalibar Says:

  Иситите тие магарици кога ќе напунат 35 години и кога не ќе можат да родат затоа што имале 3 абортуса па ни инвитро неможе да им помогне затоа што се дупеле како фоки со кого стигнат на крај ќе се свртат кон Бога и ќе почнат да одат по бајачки за да можат да затруднат ама сето тоа ќе биде касно………

 117.   aleks.bukarski Says:

  уау човече па ти си спремен за богослужба, кршење погача и за егзибиционистички литургии.

 118.   Dora Says:

  Стиховен, а да кажеше нешто и за магарињата? Бидејќи и тие се во истиот кош…

 119.   StihovenKalibar Says:

  Букар ај бе не јади козји брбушки…дај да формираме терористичка банда и да го истребиме ова олошов околу нас

 120.   røxy Says:

  А како тоа стиховната шупелка ја мери секс активноста?

  зошто таа некоја од својата 20год. до 30год. ако имала три абортуса тоа е по 0,023 пати секс годишно.

  и тоа ја прави “да се ебе као фока“ ?

  или пак некоја

  со хипер активна сексуалност во 10години 3 -абортуса тоа значи дека од евентуални 45 пати секс годишно (ова е помалку од еднаш секс неделно) секоја трета година и се случило да забремени.

  и сега ова е за стиховен , КАЗНА божја за жениве?

  а што да кажеме за мажите? дали 99%нив кога се на возраст од 20 до 39год не паничат и урлаат ’нејкам детеее’ не сме средени,немаме кров,работа,леб какви децааа ?

  а?

 121.   penetrator Says:

  рøкси, љубави, 3 абортуса не значи дека само трипати се копрцала, туку дека трипати користела дупнат кондом

 122.   StihovenKalibar Says:

  Рокси ајде душо раѓај дете време ти е………..

 123.   By Jove Says:

  Зато постои законот на кармата.
  Како ќе си постелиш, така ќе си легниш.
  Шо ќе си посејш, то ќе си пожнејш.
  Шо ќе си фрлиш зад себе, то ќе си најш пред себе.

  Ако се дупиш ко фока, ќе живејш ко фока, ќе раѓаш фоки, ќе стардаш ко фока од фоките шо ќе ги родиш и ќе умриш ко фока.

  Буки сине – ај не сери ко фока (твоја аналогија).
  Стиховен – веќе сте TEROR – ISTI или HOROR- ISTI со Буки.

  Прам интернет бесплатна терапија за
  “Луѓе на кои не им се дига – AVIONOT“

  Поздрав,

  By Jove.

  P.S.

  The Crow си има став по однос на темата, ако тој став ви го мати умо, то е ваш проблем, разрешете си го ( фокирајте се) меѓусебно.

 124.   aleks.bukarski Says:

  Јове ти имаш накај 50 години. Во твое време брат за да ебиш невевче требаше да купиш три крави, коњ за таткото и газиена ламба да и подариш на мајката. Така што мислам дека си ирелевантен да зборуваш на современиот секс. (Не заради години, туку заради тоа што си останал на нивото на тогашните сфаќања)

 125.   aleks.bukarski Says:

  рокси се чудам третираш сериозно тип што се нарекол себеси “пенетратор“. тој тука може да биде реинкарнација на провинцијалниот кловн од “Одлази Циркус“ – Балашевичевата прекрасна балада.

 126.   røxy Says:

  ако се постари не значи дека не се глупи, закоравени, ќори, прости,безобразни… ;) )

 127.   penetrator Says:

  дада røxy, вие да не сте во крвно сродство со алекс?

 128.   penetrator Says:

  алекс, кој те воспитал така да разговараш со постари од тебе?

 129.   penetrator Says:

  што е воа бе алекс? Малограѓанска диктатура?

 130.   the crow Says:

  јас не сум стар и јас и припагам на младината.
  ама за денешниве млади книгата не е вредност ами сексуалното општење. а и ти треба да се запрашаш како постар пошто за денешниот неморал и ти како и секој од нас сносиш вина. Некој треба да и укаже на младиве каде грешат и да ги исправи на правиот пат. а не да гледа како се уништуваат себе си и сопствената иднина.

 131.   the crow Says:

  Немам коментар

 132.   superwife Says:

  Не! Ок Не е вредност…појма немам шо е има врска со хипофизата и хормоните!

 133.   gavaz Says:

  Мислиш дека ако си растел во некое друго време имаш поголема вредност?

 134.   mesmer Says:

  времето нема врска со вредноста… тоа тоа и е целата финта

 135.   DUSTYCLOUD Says:

  Не се децата криви, кој ги воспитал да бидат такви, се плашам дека ние родителите сме ја згрешиле работата…

 136.   Filipko Says:

  Абе,брачед само сексот создава нова вредност,се друго е со лажен сјај!

 137.   the crow Says:

  Значи јас си млатам празна воденица, значи ништо пак не сте научиле за вредностите.
  Материјалните нешта дали се вредност?

 138.   Florian Gay Says:

  љубовта е обична страст, која штом ке се изгасне останува само сеќавањето на добриот секс, затоа деца ебете си се и не дозволувајте да ве фрустрираат ружни типци што го немаат па се кријат зад некој си квази морал ;)
  ах, да и задолжително користете кондоми :)

 139.   revan Says:

  Убаво кажано. Младинава е за на сатарче, сите до еден…подредени со бројче пред чекална. Ама проблемот е што е до толку затупена, затруена, привлечена од моќта “да се биде некој”, а тој некој е да се испоебеш со најутепаниот човек у околинава, да се излезеш со најјака кола, и нормално да имаш мноооогу пари. Стварно е жално како полека полека се извитоперуваат моралните вредности….полека ќе станеме земја на курви и размазени татини синчиња

 140.   volk2235 Says:

  Букарски, сигурно Твојата мајка и сестра ги препозна во текстот, па затоа – гледаш со разбирање :)

 141.   the crow Says:

  дечко не сакам вакви препуцувања на мојот блог секој си има свое мислење и спротивното мислење треба да се почитува

 142.   volk2235 Says:

  Флоријан

  ДА ДАДЕ ГОСПОД ЦРНЦИ ДА ТЕ Е.АТ додека не умреш педерче едно лигаво шугаво смрдливо од мајка му кога ке легне облека што и зима и се гледа пред огледало.
  Ако анусот ти е влажен не значи дека сите ко тебе треба да бидат ментални изроди.
  СИДА-конттејнеру смрдлив што краде пари од татко му за да го пие кафето во КАФИЦ со Ц пред да почне газето да му се отвара ко трендафил.

 143.   volk2235 Says:

  Бриши ако сакаш бе брат, твој избор

 144.   volk2235 Says:

  Секој си има свое мислење, а може стварно на Флоријан ке му остане сеќавањето на добар секс, дури и ке се присети кога ке проголта тросед со својот задник

 145.   Florian Gay Says:

  волк јас не знам каков сексуален праксис имаш ти, но јас сигурно не голтам тросед со задникот.
  те молам поштеди ме од твоите болни сексуални фантазии they are way too much even for me ;)

 146.   the crow Says:

  Сексот не е вредност и .

 147.   aleks.bukarski Says:

  Џони цепачот на дрва е афродизијак во движење, мажиште кое е на цена кај сите убавите жени. (“Лети Четерли“ Дејвид Хербер Лоренс)

  Писател, блогер, интелектуалец најчесто нема такви убави, цврсти, мускулести раце и во најдобар можен случај ќе завршат со некоја грда девојка која има рамни гради и голем газ.

 148.   the crow Says:

  Хехехе
  Во право си за тоа дека писателите, интелектуалците и блогерите немаат мускули но не се сложувам за тоа дека ке завршат со таков вид на девојки.
  Убави женски ќе си најдеме и ние не губи надеж.

 149.   aleks.bukarski Says:

  Строго од Водно ама. Со базен и со сателитска, безжичен и Мекинтош.

 150.   snowmen Says:

  Занимливо… фино… браво машко

 151.   con man Says:

  браво браво

 152.   the crow Says:

  Не ќе да е лошо и викендичка во Охрид :) )))

 153.   DUSTYCLOUD Says:

  Кутриот Џони, ај ќе му купат мама и тато ново БМЊ па ќе сврти уште едно кругче и ќе си најде ново кутро девојче што…

 154.   the crow Says:

  Ке му купат ново BMW ама после и на матеницата ќе дува.

 155.   DUSTYCLOUD Says:

  Не се секирај жените со скршени срца друга клетва фрлаат ,,Да даде господ у живот таквоето да не му се дигне веќе,,

 156.   Трн Says:

  Да даде Господ жена му со него да се ебе а на другиот да мисли!

 157.   the crow Says:

  и тешки клетви фрливте :) )))

 158.   Byba Says:

  знаеш што 2 пати ги имам слушнато индијанциве како свират и првиот и вториот пат додека свиреа зацрна дожд

 159.   the crow Says:

  Да да знам и затоа напишав така.
  И на мене ми се има случено тоа.
  поздравче

 160.   Byba Says:

  Еј имаат музички инструминт за предизивикување на дожд се вика rainstick гооглај инаку ако имаш цд од нив те молам да ми пратиш

 161.   the crow Says:

  Еееее немам и јас би сакал да имам

 162.   виолетова Says:

  еве индијанска музика за душа:
  http://www.youtube.com/watch?v=LGBJtkGQExM&feature=related

  и една за предизвикување дожд:
  http://www.youtube.com/watch?v=BrPZtwKZrok&feature=related

 163.   the crow Says:

  Фала супер се.

 164.   sweet devil Says:

  Тоа е…тоа е љубовта…понекогаш се заљубуваш, љубиш, посакуваш, копнееш…но, залудно…некој тоа воопшто не го ни цени…

 165.   the crow Says:

  Имаш право најчесто никој не го цени тоа.

  Но барем песната вечно живее…

 166.   sweet devil Says:

  Точно…бар она што е напишано вечно ќе остане… Ако ништо друго бар тебе ти олеснува додека го пшуваш тоа… Поздрав

 167.   the crow Says:

  Да, да. Во право си.
  Фала

 168.   prashinka Says:

  ИНтересно. А како да си ставам слика на блогот?
  Поздрав

 169.   the crow Says:

  оди на ИЗМЕНИ и кликни на: прикажи напредни опции
  ке ти се јави поле ДОДАДИ ФАЈЛ и бираш од твојот компјутер некоја слика и идеш на Зачувај
  после кликаш на сликата и она ти се појавува горе во текстот и толку ќе имаш слика.

 170.   By Jove Says:

  Дали некогаш гавранот се обидел да погледне во своето срце и да го открие ангелското во себеси?

 171.   the crow Says:

  мислам дека НЕ

 172.   By Jove Says:

  Тука лежи зајако!!!

 173.   Jennifer Parker Says:

  Совршено. Вистинско. Реално иако има слепци.

 174.   sweet devil Says:

  Дали некогаш Гавранот се запрашал како му било на Ангелот ?! Како Ангелот се чувствувал кога Гавранот не и верувал на нејзината искреност? Како Ангелот се чувствувал кога Гавранот гракал и плачел за повеќе внимание кое за жал не била во можност да го даде…?! Хмм…доста искрено и убаво напишано…но некогаш треба да се мисли малку и на другата личност…

 175.   the crow Says:

  не не треба повеќе да се мисли и да се почитуваш себе си.
  баш од тоа мислење и преувеличување на другата личност после не излегуваат работите како што сакаш.
  Да гавранот мислел и за Ангелот и се грижел многу за неја ама се заебал пошто Ангелот избегала кај бившиот :) ))

 176.   sweet devil Says:

  Ах….епа Ангелот сеуште била лудо заљубена во бившиот…а со Гавранот можеби била само колку да и помине времето…не е тоа добро од нејзина страна… Тоа ме асоцира на некој кој користи човек само колку да не биде сам или…колку да изгледа дека може без бившиот/шата …

 177.   the crow Says:

  не е шала во право си.
  поздравче

 178.   the crow Says:

  фала и поздрав и до тебе srnicke

 179.   istoчna Says:

  … имаш многу убав блог… :)

  пс. мораш да пишеш барем една буква на кирилица за да ти се појави постот во коментари

 180.   the crow Says:

  фала. твојот е поубав.
  само не знам како да ја смалам сликава??

 181.   sente. Says:

  Еве ти ја Лисицата и грозјето, после отиде по гавранот. :)

  http://sente.blog.com.mk/node/150160/

 182.   srnicka Says:

  Не мораш да ја намалуваш сликата супер ти е. Интересни текстови пишуваш. Поздрав. :-)

 183.   hindsight Says:

  почнаа и кај нас да се котат.

 184.   the crow Says:

  лошо, лошо???

 185.   brokendoll Says:

  ГЛУПОСТИ ЕМО! ТИЕ СЕ СЕ ДЕПРЕСИВЦИ ТЕШКИ….КОИ СИ ГИ МАЧКААТ ОЧИТЕ СО РАЗНИ БОИ И ЖИВЕАТ ВО НЕКОЈ ИКС СВЕТ.?????????????????????????

 186.   Darvel Says:

  Многу добра поента. :P

 187.   the crow Says:

  како да и помогнеме ???

 188.   StihovenKalibar Says:

  А камо среќа да не отидеше јабана и да се запослеше у Емо Охрид…

 189.   the crow Says:

  хихихииии да некој охриганец може да си помисли дека се работи за некоја од ЕМО Охрид ;) )

 190.   kralj Says:

  лошо го претставувате емо светот, немојте да пишувате вакви глупости.
  луѓето живеат во свој свет вие во ваш и тоа е се

 191.   gocajaska Says:

  … и светов го поделивте на „ваш и наш “ … море сите нека си ги исечат вените … и то … ( еколошка средина ) … :)

 192.   kralj Says:

  не го делиме светот туку размислуваме поинаку.
  незнам зошто ви смета нашиот стил на живеење, имаме право сами да си управуваме со животот.
  Незнам зошто сакаш сите да си ги исечат вените, ако ви смета нивната депресија тргнете се од нив.
  Ве молам не пишувајте агресија, блогот е место за културно изразување.

 193.   gocajaska Says:

  … се извинувам …
  … културно и воспитано да си ги исечете вените , понесени од депресијата на вашите исполнети , дуриии 16 год. што е многу многу е …
  … остај идиот , агресивец и.т.н. …

 194.   the crow Says:

  очигледно не си ме сватил добро. Јас не сакав да ги навредам или да внесам агресија или нешто слично.
  Само сакав да укажам дека и тие се исти како и сите нас.

 195.   kralj Says:

  се гледа колку си културен и воспитан немора да го кажуваш тоа
  него најубаво ќе биде да не се замараш со емовците
  опиши ги како необјаснива појава и толку немора повеќе

 196.   kralj Says:

  the crow уживај си ти не ти се обраќам тебе туку на коментарите враќам на gocijaska “културниот”

 197.   the crow Says:

  па и се необјаснива појава ???
  али сепак некој треба и да се позанимава со нив пред да решат за ништо да си го одземат животот.

 198.   gocajaska Says:

  … јас воопшто не размислувам за нив , јас си коментирам , а ти се внесуваш во свет кој е апсолутно непознат за тебе … мојот свет …
  … самото си знаеш до кое дереџе си стасало …
  … љубов до тебе смртнику …
  … секој ден е убав ден да се умре …
  … некој умира и по сто пати …
  :)

 199.   kralj Says:

  нечини да коментирасш без да размислуваш
  а јас воопшто не се внесувам во твојот свет ама ич не ме интересира
  се ќе биде okay пријателе само не мисли зло никому

 200.   gocajaska Says:

  … ај биди жив и здрав …
  … и продолжи да размислуваш , јас немам намера да лечам фрустрации , си има професионалци … :)

 201.   kralj Says:

  нема потреба да лечиш фрустрации нема чии
  инаку ме изненади со твоето однесување мислев дека блогерот е нешто повисоко но еве има секакви.
  се извинувам ако ти кажав нешто вечерва што те иритира
  нема да ме сфатиш само џабе ќе збориме.

 202.   gocajaska Says:

  … токму така …
  … колку ни дал Бог …
  … добар сон … високо ниво …

 203.   kralj Says:

  хммм високо ниво……можда
  само да не го го злоупотребуваме

 204.   gocajaska Says:

  … тоа од тебе зависи … ;)

 205.   kralj Says:

  ма од сите зависи ;)

 206.   Anakin Sk Says:

  а
  ich ne te sfakjam pogresno
  hahahahhahahah
  superb si e

 207.   hemicarot Says:

  синдром македоникус од семејството балканикус ,кај со прслук па и со штикла на плажа плус водорастворлива шминка плус со наочари за сонце во вода плус (да не го занемариме и посилниот пол)опкружена со момци облечени во купаќи со големина од пупак до колена ,арабеска шо се вика , ќе почнат и со комплет облека

 208.   the crow Says:

  не знаеш само кооолку си во право.:)

 209.   neskova nl Says:

  А бе мислиш дека до зјапањето е, таа што сака се слекува одма бре – зависи од моментот. И така треба да биде, на кој што ќејф му е тоа да си го прави….еве внуками од 4 години, на плажа бара прслуКИ да носи =)))

 210.   ЛУДА ГЛАВА Says:

  ма како не, еве ме одма се сВлакам :) :) :) :)

  да не сакаш и да ти платам? :) :) :) :)

 211.   Бунка Says:

  Не ги слушај овие две, топлес е закон! :)

 212.   neskova nl Says:

  Бунка ти од кај знаеш, топлес да не се сончаш =))))))

 213.   the crow Says:

  Е ај да видам соблечи се ;) ))

 214.   ЛУДА ГЛАВА Says:

  замисли го БУ во тигрессти танги и со џигерици =))))))))))))))))))) :) :) :) :)

 215.   Jennifer Parker Says:

  Мк е Мк, најслободна земја на светот :D

 216.   partik1 Says:

  Моите деца кога беа мали, на плажа беа нудисти…кога се вративме дома, едвај ги одучив да шетат голи.
  Немам ништо против топлесот. Се надевам авторот на постот, својата девојка ии жена прв ќе ја ослободи од стегите на градникот.

 217.   the crow Says:

  еј видиш многу добро прашање. би се замислил тука доколку станува збор за мојата девојка/жена ???

 218.   Publikum Says:

  хахахаха
  Стереотип,а? ;)

 219.   novajlija Says:

  А со градникот веројатно нешто се гради,оградува…
  Јас постојано се сончам топлес,па не се загледуваат многу во мене,може ми се мали цицките ;-)

 220.   the crow Says:

  Да да. Али сепак друго е кога ќе помислам малку за моите?
  јеб ;p

 221.   the crow Says:

  ти си знаеш колкави ти се :) )) али сепак големината и толку не е важна колку убавината ;)

 222.   kralj Says:

  нешто се случи ова утро……
  немој јошко не буди се подобро е така, да си жив дух
  и немој беќе да се смееш засто може утре да те нема….
  тажен текст, а убав, со сите неприродни убавини

 223.   the crow Says:

  викаш подобро е да си остане така? да не се смее ;)

 224.   kralj Says:

  подобро и од доброто ;(

 225.   april Says:

  зезната работа е љубовта…….не ја бркај бe само модрици на колента ќе направиш од паѓање, сама ќе те најде :)

 226.   the crow Says:

  А ако не ме најде ?

 227.   StihovenKalibar Says:

  У право е Април…Таа има 100 гребаници по колената….ама од тоа што паѓала од точак…

 228.   april Says:

  Не се сите родени да им се случи вистинска љубов,kako од филм, затоа е и толку ценета љубовта.Но, не паѓај во очај поради тоа и не се труди да се измачуваш кога ќе ти се случи љубов, и не ја барај во секого.Уживај самиот во себе и ситните секојдневни нешта, љубовта ќе го препознае тоа и ќе дојде.
  Зезнато е додека ти зараснат грбаниците, ама ќе се најде некој да ти ги намачка со пантенол:)))

 229.   the crow Says:

  белким ќе се најде ???
  ама губам трпеније нешто

 230.   april Says:

  Не е лесно но тоа е……..како што има кажано Ками- научив да живеам со мислата дека никогаш можеби нема да најдам мир и среќа, но се уште давам се од себе меѓу тие два момента
  Ќе ти се случи љубов, има време……..

 231.   the crow Says:

  јебига ч)

 232.   greeny Says:

  се глеа си бил мн гладен коа си го пишувал ова..како и да е и мене ме направи гладна ..а за сонот…..па животот е сон кој што сам ке го направиш и сам ке одлучиш како да живееш во него и како ке се снајдеш со лугето……остани поздравен

 233.   the crow Says:

  ќе се исполни се надевам ;)

 234.   sweet devil Says:

  Стварноста и сонот се една чудна мешавина од илузијата и реалноста хехехе

 235.   Ilijana Says:

  да знаеш дека за малку ќе ме зезнеше….:) за жал уште една песна за неисплонет сон

 236.   the crow Says:

  thanks. ;)
  но некогаш и стварноста е илузија?
  а сонот можеби и е еден вид на посебна реалност? :(

 237.   sweet devil Says:

  Соништата се единственото нешто што можат да не направат среќни кога го немаме тоа што толку силно го посакуваме… за жал најчесто соништата се само илузија но, тоа не значи дека не би можеле да бидат исполнети! Само малку храброст, желба, насмевка и моѓна љубов…и сонот би можел да се оствари! :D

  Поздрав :D

 238.   the crow Says:

  да да бев гладен. хехеехе

 239.   INSOMNIA... Says:

  Милевски ај нека започне новиот ден со кисс :) убава песна поздрав

  http://www.youtube.com/watch?v=wLJiHwLjCRg

 240.   the crow Says:

  добар избор на песна а и на женска богами :D D

 241.   srnicka Says:

  хехехехе
  Фраер викаш а?
  Ме изнасмеа со приказнава.
  Поздрав до тебе. ;-)

 242.   The Imperfect One Says:

  Да не беше еден од оние со розовото кошулче пикнато во фармерките и кој мисли дека знае да игра?:))))
  Инаку, маи трут сум само си го заборавив пасвортот , ова ми е новиот блог… :D

 243.   the crow Says:

  случкава е вистинита и му се има десена на едно мое другарче, ќе го прашам што носел фраерот освен шал, па ќе ти кажам ;)

 244.   butterfly5 Says:

  Друже ала да ти е за ова,се изнасмеав од срце.Браво.Усте многу вакви вистини да ти се родат.

 245.   Ilijana Says:

  Знаеш ли како се гледа светот најубаво: со затворени очи…Пријател ти ден Милевски. Ми беше задоволство да те читам!

 246.   the crow Says:

  thanks. Токму така ;)

 247.   GoHard NEW Says:

  Да Живее !

 248.   Санде Says:

  СТВАРНО, ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИJA!

  ДА ЖИВЕЕ ИСТО ТАКА И МАJКА БУГАРИJA!

 249.   izbegan Says:

  ДА ЖИВЕЕ!!!
  ВЕЧНА НЕКА Е!!!
  татар иди бре пролечи се негде…

 250.   the crow Says:

  Е вакви коментари искрено не очекував на темата. За нашата Македонија.
  Вие Бугари нема што да барате тука. Зошто некој незнам и ви дозволил пристап.??? со овие коментари што ги оставивте треба веднаш да ве блокираат и да немате право на вашите никакви коментари.
  Нема што да бришам јавноста нека види кој е колку заостанат.
  Ова си е наша Македонија.
  А ние сме и ќе останеме вечно МАКЕДОНЦИ.
  ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИЈА

 251.   gocajaska Says:

  МАКЕДОНЦИ ОД МАКЕДОНИЈА !

  „ и цел свет ќе ги омаловажува и ќе останат само МАЛКУМИНА кои ќе се борат за ВИСТИНАТА “

  „ и тогаш Бог повторно ќе слезе на СВЕТАТА БИБЛИСКА ЗЕМЈА И ЌЕ ГИ БЛАГОСЛОВИ ИСТРАЈНИТЕ “

  ДА СИ НИ ВЕЧНА МАКЕДОНИЈО !

 252.   bukefal81 Says:

  ај да живеее :)

 253.   Ilijana Says:

  Во далечината светлат очиња…ѕвездички…раце се подаваат, допри ги и дозволи и да ти се покаже пак со својот лик…поздрав

 254.   harizma Says:

  Иако многу блогери лелекаат како нема што да се прочита на блогерајов, јас овие денови наидов на многу убави постови, полни со чувства од некоја дали актуелна дали мината љубов не е битно, меѓу нив е и овој пост.Поздрав Милевски

 255.   the crow Says:

  thanks. поздрав и до тебе ;)

 256.   Ilijana Says:

  Има моменти кога лагата е чекор близу до залажувањето…тогаш се има смисла и тера кон бескрајот…

 257.   the crow Says:

  да да токму така. а на залажувањето му нема крај ;)
  Taжно е тоа што самите неможеме да сватиме колку само се залажуваме себе си? а камо ли пак за другите ???

 258.   istoчna Says:

  хм.
  само жените и докторита знаат колку е понекогаш лагата важна за човекот… :P

 259.   katika Says:

  …и политичарите….море сите знаат колку е важно да се лаже…..а вие двајца штом не сте вистински немате проблем, може да се лажете….

 260.   the crow Says:

  Сите лажеме.
  Се е лага ???

 261.   the crow Says:

  се трудам, се трудам се надевам дека ќе упали ;)

 262.   Ilijana Says:

  Да посакуваш е само пасивна форма, потруди се и да направиш нешто за да ти се исполнат желбите…Потоа светот ќе ти биде поубав, а денот розев…поздрав

 263.   harizma Says:

  Еееееее и ја сакам некој да ми припреми слатка вечера и фини коктелчиња…нешто вон темата…кога го прашале некој -Што јадеше синоќа? овој рекол -Сукано! Се посукав , се посукав, нема ништо за јадење и си легнав :)

 264.   Virtuella Says:

  …ај мори Хариетке ме изнасмеа, да не пукнеш :) … тој твојот да не јадел сукано? …
  …Милевски,блазеси и на таа на која ти ќе и зготвиш вечера :)

 265.   the crow Says:

  ќе и зготвам не една туку колку сака. Ама само да сака ;)

 266.   harizma Says:

  Виртуелке ја мојот само на сукано си го научив, сега ни не праша, знае дека у секое време ако нема друго има сукано :)

 267.   gocajaska Says:

  … немам појма зошто така се чуствуваш … :)

 268.   Ilijana Says:

  е кај поставуваш вакви прашања, упте не сум расонета аухххау…поздравче

 269.   Virtuella Says:

  …колку и да се правиш Тоша кога си буден,потсвеста во сонот ти кажува кој си вистинскиот ти…
  …и обично денски управува разумот,а навечер впечатоците ги средува срцето…до новото утро :)

 270.   the crow Says:

  Да да многу прашања поставувам. ако може некој нека ми даде одговор на некое од нив? Поздрав до сите вас ;)

 271.   srnicka Says:

  Верувам дека има романтични машки, а тоа дека се повеќе од девојка не, женското знае подобро да го одреди моментот и местото на романтиката.

 272.   uvceto Says:

  Ова со црњава ти е јако. :)

 273.   the crow Says:

  цепки е па да не насмее малку :) ))))

 274.   Virtuella Says:

  …ај сега да не се лажеме…
  …признај која е крајната цел на машката романтика :)

 275.   partik1 Says:

  Virtuella , леле колку сио безобразнааа?! Па како да ти одговори човекот кога е незгодно…

 276.   the crow Says:

  Па токму така Virtuela. Еве уште еден доказ дека романтиката денес е за во корпа. Сепак постојат машки особи кои практикувааат романтика без да целат кон секс ;)

 277.   Virtuella Says:

  …Партик1,ај ти одговори,ако ти е згодно…
  …да,да Кроу,знам…сексот си доаѓа онака спонтано,сам по себе :D

 278.   novajlija Says:

  Џ,не ти одговараат?
  Ама затоа јас ти одговарам.
  Крајната цел е таа на која ти во моментот мислиш…
  П.С. да не беша таа црна глава помеѓу и коњот ќе ја бакнеше кобилата.

 279.   the crow Says:

  Сексот и не е толку важен ;)

 280.   the crow Says:

  е да. баш така го изгубив…а толку многу вложував …….

 281.   srnicka Says:

  Жал ми за тоа, али има една песна од Владо Јаневски што и да е ќе помине. Јас викам можда не за брзо време али ќе ја ублажи болката верувај. И јас сум изгубила многу добра другарка, а толку многу се надевав и вложив за тоа пријателство.

 282.   Каетана Says:

  Поздрав Гавранче… ! Го дадов јас веќе својот коментар… :)

 283.   srnicka Says:

  Грашката многу може да значи на еден човек. Прекрасна песна.

 284.   the crow Says:

  како мислиш?

 285.   srnicka Says:

  Треба многу време за да стекнеш доверба во пријателството, а доволно е само секунда , односно мала грешка за да го изгубиш тоа пријателство.

 286.   the crow Says:

  хехехеее кажи? ;) ))

 287.   srnicka Says:

  хехехехехехехехе е добра ти е постов.

 288.   petok13mk Says:

  U r Fucкin right!

 289.   the crow Says:

  Да и моќта на потсвеста има влијание и тајната и многу други … има илјадници други книги кои укажуваат на тоа дека нашите мисли влијаат на околината и на нас што ќе ни се случува …
  ви посакувам чиста и позитивна мисла

 290.   svetulka Says:

  Прекрасен текст;го оправдува моето високо мислење за генерациите родени после 80та
  ти препорачувам една веб страна за надоградување:http://www.kabbalah.info/
  многу задоволство и светлина ти посакувам

 291.   the crow Says:

  фала и јас на тебе ;)

 292.   Martina... Says:

  ,,Моќта на потсвеста“ – Џозеф Марфи…
  она што го вложуваш- тоа се враќа …
  вложувам насмевка :-)
  ПС.светулке – не дели ги луѓето според генерација на раѓање – обиди се да направиш разлика во мислите нивни и ќе сфатиш дека се е едно универзумско цело ;-)
  ПС.ПС.сепак сум човек колку да несакаш да ме логираш …

 293.   srnicka Says:

  “Дали сте подготвени да го промените животот, постигнувајќи ги своите цели и живеејќи живот каков што сакате. Размислувајте позитивно. Однесувајте се позитивно. Позитивното размислување е практика. Тоа не е нешто со што се раѓате.Работејќи со позитивно размислување, позитивни ставови и аплицирајќи ги техниките на самоподобрување вие ќе бидете во можност да ја промените реалноста, преку предизвикување позитивни ситуации, услови и настани што ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели. ” Ова го има кажано еден универзитетски професор.

 294.   THC_Eclipse Says:

  Можеби сте го начекале филмот/книгата The Secret односно тајната, кој зборува точно за оваа појава или како што тие сакаат да го наречат – Законот на привлечност -

  Можеби си го гледал па пишуваш, а можеби е време да го гледаш. Би му го препорачал секому, безразлика на која страница е во животот.

 295.   gordi Says:

  Убав, убав пост.

 296.   MyTruth Says:

  Мил, па ти си тоа бил тука…:)

 297.   the crow Says:

  да, да. тука сум ;) ))

 298.   istoчna Says:

  многу убав пост :)
  среќна нова милевски

 299.   the crow Says:

  Фала среќна нова источна

 300.   the crow Says:

  СРЕЌНА НОВА НА СИТЕ :)

 301.   Humanity Says:

  Ние сме дефинирани преку нашата неуронска мрежа и тежините на нашите чуства(страв, еуфорија, тага, срека). А с ветот го перзипираме преку нашите сензори (вид, слух, вкус, мирис, допир)

  А кога на некој без неуронска мреж ке го потиснат чуствата(страв лубомора…) избегува од контрола, и други страдаат.

  Со други зборови човеството денес е 95% проста маса :(

  Инаку се разлукуваме од денешните мешини зато што ние сме high end nanotechnology :)

  Али како и се, ке стигниме до стадиум каде нашите познавања од нано технологијата ке се изедначат со знаењето на природата. Тоа ке биде инересно време. Тогаш ние ке можеме многу посвесно да ги профилираме нашите чуства , да одземаме и вадиме нови да креираме свест која е дефинирана преку друг сет на чуства и сетила, се надевам тоа ке биде прекресен свет …

  Позз

 302.   svetulka Says:

  Е колку ми е мило што некој го разбрал “Матрикс“ Да ние сме затворени во нашата кутија на 5 сетила,се до моментот кога ќе успееме да го развиеме 6то сетило.Тогаш ќе видиме дека со нас владеат виши сили,кои се во еден систем.Се отвара една врата малку по малку се гледаат работи кои верувале или не постојат околу нас .а не негде над облаци или не знам каде .Пробајте,
  http://www.kabbalah.info/ на некои ке им треба подолго на некои пократко време.Музика или клипчиња,најбрзо со утринските лекции,или директно читајте го “Зохар“на англиски ,германски или руски,Утринските лекции и Зохарот се најинтензивни,МНОГУ
  СВЕТЛОС даваат .За почетници има и македонска страна:
  http://www.kabbalah.info/macedonian/

 303.   srnicka Says:

  Сите нешта што ги чувствуваме им судиме према принципот: уживање наспроти болка. Ние судиме што е добро, а што лошо користејќи го истиот принцип.
  Ние луѓето сме исти како компјутерите. Активираме многубројни програми; секојдневно спроведуваме илјадници функции, но се на се, делуваме во еден оперативен програм кој управува со се што правиме.

 304.   the crow Says:

  да. но сепак можеме да ја надоградиме програмата. и да го смениме начинот на размислување и делување кон подобро, да излеземе од кутијата…

 305.   КIМI Says:

  Ние сме патници низ материјалните тела. Заробени со желби, кои обично се врзани за материјата, а со тоа се и остварливи и затоа остануваме во кутијата, доколку посакаме да пропатуваме во друга димензија, т.е. да ја земеме црвената пилула тогаш треба да се концентрираме повисико да целиме, да ги надминеме ограничувачките 5 сетила…желбата е таа која не тера напред, ние треба само да посакаме и да чекаме, може ќе ни се оствари. ЗАТОА ТРЕБА ДА ПАЗИМЕ ШТО ПОСАКУВАМЕ!

 306.   Kutijata Says:

  Извајте ми го човеков, ми сметааааааа,не можам да седнам :) :) :(

 307.   the crow Says:

  хахахаааа и кутијата почна да збори :) )))))))))))

 308.   Martina... Says:

  секој на свој начин …
  некој искача во реалноста…а некој во нереалноста…
  интересна тема …

 309.   srnicka Says:

  Од каде вакви инспирации за пишување имаш ;-)
  Поздрав :-)

 310.   kralj Says:

  Многу си строг :/

 311.   the crow Says:

  биг јонсон стилe: тел ит лике ит ис

 312.   the crow Says:

  па има доста малечки во мојот живот :) )))

 313.   By Jove Says:

  the crow,

  распетието е ОЧИГЛЕДНО!!!

  Поз.

  By Jove.

 314.   the crow Says:

  се зезам само немој одма со распетие ;)

 315.   By Jove Says:

  the crow,

  РАСПЕТИЕТО е очигледно!!!
  за мене има длабоко значење, затоа и не дадов анализа на песната.
  Бидејки ако ја изанализирав, само ќе го ИСПРОЕКТИРАВ МОЕТО ЗНАЧЕЊЕ, она што јас го видов КАКО ОЧИГЛЕДНО!!!
  Се зазаш, не се зазаш – РАСПНАТ СИ!!!
  хахаха.

  Поздрав,

  By Jove.

  P.S.

  Имам една стара песна, додуша подолга, со други зборови, па сепак, многу блиска на твојава. Еден ден ќе ја внесам на блог.

 316.   the crow Says:

  А што значи дека сум распнат ? Дај појасно ми кажи….пошто резлично се свага тој поим :)

 317.   By Jove Says:

  покасно, сега сум во цајтнот.
  поз.

 318.   the crow Says:

  лошото детиште Хуго ;) )))

 319.   sweet devil Says:

  Аааа….епа лош си! ц ц ц … :D

 320.   kralj_literanova Says:

  Една од најубавите поеми за растројството на човековата душа, која е растргната понеѓу непомирливоста со фактот за смртта и суровата вистина…

 321.   Darvel Says:

  Гарванот бе? До кога ќе ве лаже Гане Тодоровски со посреден превод од Српско-Хрватски, во кој заборавил да преведе некои зборчиња? :? :O

 322.   kralj_literanova Says:

  Што е важно бе, црн е… поцрн и од најцрниот песимизам…

 323.   By Jove Says:

  NEVER-MORE!!!
  Гарванот е една од најубавите песни на кои им се восхитував во гимназија.

  Поз.

  By Jove.

 324.   magii Says:

  Денес ја работевме на училиште :) :) :)
  Убав разговор на поетот со својата потсвест, сепак во оригиналот поубаво звучи :)

 325.   Darvel Says:

  Најпосле некој го напиша насловот на Македонски, фала Љупчо. :)

 326.   LupcoBocvarov Says:

  ТУКА
  Едгар Алан По пишува како ја создал поемата “Гавранот“.

 327.   kralj_literanova Says:

  Маги, познавачите на поезијата на По велат дека неговите стихов вистинската убавина ја добиле во препевите на Бодлер… Логички е на француски да звучат најубаво… ( за жал не можам да потврдам потирајки се на личното читателско искуство)

 328.   the crow Says:

  прво научете ја на македонски па после следува на англиски ;) ))

 329.   srnicka Says:

  Интересно али сепак на Англиски е подобра, барем јас така мислам.

 330.   Внукот Says:

  Англиски е единствениот јазик на кој може да се доживее песнава! Побарај го читањето на Ентони Хопкинс. Морници ме полазија!

 331.   the crow Says:

  дај ми линк ?

 332.   Nevermore Says:

  Ако првпат некој го чита ова мастерпис, и тоа на македонски, тоа е тотално промашен превод, особено ако зборуваме за преводот на Гане Тодоровски од 60 и некоја:) Ама оригиналот самиот по себе е една од најтешките поеми да се преведе. Тоа е исто како да го преведуваш Шекспир, или Милтон. Добро да не тупам, одличен избор на поезија, и ако сакаш чек аут д сториес. Блек кет ми е фејворит:))))

 333.   srnicka Says:

  хахахаха
  Е добра песна интересана.
  Поздрав до тебе!!!

 334.   тинчуу Says:

  па таквите деца… можеби се среќни поради несвесноста, но коа ќе пораснат имаат тежок живот, а им го прават тежок и на другите :)

 335.   the crow Says:

  Хммм на друг начин си ме сватила, тоа не сакав да го кажам…

 336.   тинчуу Says:

  те сфатив, али вака сакав да се изразам :)

 337.   hemicarot Says:

  и попот :)

 338.   the crow Says:

  попт највеќе :D

 339.   the crow Says:

  нема време no time

 340.   the crow Says:

  хихихии со што ново?
  предложи нешто?
  и поздрав до тебе пеперутче ;)

 341.   маченце Says:

  сепак има време за еден блог пост ;)

 342.   butterfly5 Says:

  Не мислиш дека е веќе време да не освежиш со нешто ново?Поздрав од пеперут4е :)

 343.   literanova5 Says:

  Сепак е лесно кога ќе го спакуваш сето тоа од главата во верс… :)

 344.   butterfly5 Says:

  Добредојде……Со една голема вистина.Поздрав.

 345.   vale_nt Says:

  има една мисла,убиј ма незнам чија е,а иде вака,парафразирано..
  не е лесно да си човек,пробај ќе видиш ..

 346.   kralj Says:

  Ако научиме да уживаме кога не ни е лесно, нема да постои тешкото :) :evil: :)

 347.   the crow Says:

  па и не постои тешкото илузија е ;)

 348.   ЛУДА ГЛАВА Says:

  не е лесно да си најголем фраер на блог како мене :) :) :) :)

 349.   butterfly5 Says:

  Жалам што некој те повредил длабоко и незнаел да те процени и да те почитува.Ако ја сретнам јас сигурно ќе и кажам.Поздрав :)

 350.   the crow Says:

  поздрав и до тебе ;)

 351.   kralj Says:

  Таа бре ич не е свесна каква чавка изгубила.. Ај и јас ќе и пренесам да не ти буричка во мислите ;)

 352.   the crow Says:

  Гавран не е исто со чавка :p

 353.   kralj Says:

  Да, и the crow не е исто со raven ;)

 354.   the crow Says:

  хахааа ;) )))))

 355.   butterfly5 Says:

  Гавран или чавка не е важно…важно е што таа не знае што изгубила како и многумина во толпата од овци….подобро чавка отколку овца.

 356.   Oldy. Says:

  Одлична метафора.

 357.   the crow Says:

  фала

 358.   StihovenKalibar Says:

  До кога??

  Па се дотогаш додека Маркс е главна фаца на социологија и додека владее непотизам на факултетот..

  Се дури Нелко не научи една лекција да предава наместо да чита од книга и тогаш кога ќе прекинат своите деца да ги запослуваат на факултет..

 359.   the crow Says:

  не се тие криви, НИЕ сме

 360.   швабо Says:

  И додека тие деца земаат дипломи без да отидат на факултет. Јас знам двајца такви.

 361.   prekubroen Says:

  Е, тука си ептен во право!

 362.   hemicarot Says:

  до кога ? додека не му скурчи
  (извини за изразот ама тоа е вистината)
  тогаш ќе има три избора ,
  ако е сам , ќе избега ,
  ако се здружи со останатите маченици , тогаш или ќе добијат или ќе изгинат
  ако трпи , ќе биде исцицан до крај и ќе си умре тивко и незабележливо
  и не мора да биде интелектуалец , и другиот треба да јаде , да има стан и семејство , а тоа не се постигнува со робовска плата

 363.   the crow Says:

  MОРА ЕДНОСТАВНО МОРААААА ЛУГЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ затоа што секој од нас умира кога е сам. НЕМА друго чаре освен добар ТИМ и ОРГАНИЗАЦИЈА… неможе да си играаат со нас ако се организираме сите ние црни овци, сите ние робови….ДО КОГА КЕ ТРПИМЕЕЕЕЕЕЕ

 364.   aleks.bukarski Says:

  Да, Милевски, неопходен е општествен ангажман, политички, како сакаш наречи го.
  Овде веќе не знам дали знаеш постои некаква темна аристократија =) по прашање на естетика предводена од Лолита =)а тука се и витезите Стиховен Калибар, Мече Ушко, Јанко Јади Бурек пријател на блогосферата, кој несомнено најмногу придонесе за популаризирање на блогерите во јавноста.

 365.   the crow Says:

  Да, но тоа не е доволно Алекс, треба ние младината подобро да се организираме …

 366.   porobeni Says:

  Целосно сте во право…ништо не е случајно…Соработката со Грција се гледа од авион дека е помеѓу сите влади и сите политичари досега..Дијаспората има исто така големо учество…се кријат позади името Македонија…се плашат да не избегаат младите од МК,па да нема кој да им работи за 1оо евра месечно…Бог да Те благослови млад човеку има надеж за Македонија и Македонците ако размислуваат како Тебе…Позз.

 367.   hemicarot Says:

  разумен компромис … и то .. абе ајде

 368.   the crow Says:

  Хахааа срам за мене за тоа што несмејам да си го искажам сопственото мислење во демократската и идеализиреана ни земја Македонија.
  Јас не сум припадник на никаква политика.
  На вистината им се кратки нозете, можете да лажете колку сакате но народот секогаш е тука да ви пресуди…

 369.   hemicarot Says:

  извини ако си ме сватил погрешно
  и те како имаш право на сопствено мислење , сеуште не настапила апсолутната власт во рм па да ти биде забрането сопственото мислење( 2/3 )
  еве и јас имам некакво мислење зашто нема успешност во преговорите
  само ќе го оставам за другпат
  а сега ќе си одговорам сам на едно прашање кое исто така сам ќе си го поставам
  -на кого му одговара неуспех во преговорите помеѓу македонија и грција
  -на истиот фактор на кој што не му одговара рм да биде дел од еу , а тоа се претставниците на крупниот капитал (кој е газда во куќа) кои со интеграција во еу ќе ја изгубат повеќе од ефтината работна сила , како и манипулациите во однос на фискалната политика

 370.   hemicarot Says:

  бојата на парите не е секогаш иста со бојата на партиите
  во минативе две децении продефилира една плејада од политичари од разно разни партии и секојпат се случуваше истото , бојата на парите секогаш е појака од бојата на партијата

 371.   the crow Says:

  gocajaska, Уште еднаш ќе ти повторам ако не си можела да ме сватиш.
  ЈАС НЕ СУМ БИЛ НИТУ СУМ ПРИПАДНИК НА НИТУ ЕДНА ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА и не застапувам никакви нивни идеологии.
  Ти ако си доволно умна и интелигентна личност ке сватиш а де да пишуваш глупости.
  Ако сакаш ти оди си од Македонија, јас сум си Македонец и си ја сакам МАкедонија.
  Никаде ништо не сум ти спомнал во текстот за Името нуту пак ги знаеш кои се моите ставови за тоа прашање.
  Затоа те молам имај култура и почитувај ја слободата на мислење

 372.   the crow Says:

  hemicarot, тука си потполно во право. без разлика на која партија си секогаш партиите ги раководи оној којшто ги финансира..

 373.   stretfordend Says:

  Стварно многу се фини во последно време тренериве. Си делат комплименти, пијат вино заедно. Да не ти се верува :) Изгледа одртавеа ептен :P

 374.   Darvel Says:

  Стретфорд, влезени се во филм на “Gentelmen”, пред натпревар си маваат шамар со ракавиците, а по натпревар заедно пијат бренди и пушат по една пура (и прават муабет за глобална политика и колониите). ;) :P

 375.   the crow Says:

  опасни се, во секој случај :)

 376.   KLIKER Says:

  На првата средба Арсенал одиграа добар фудбал, и тоа на туѓ терен. Очекувам и дома да се покажат во такво светло, иако ќе бидат под притисок. Сепак, еден гол разлика не е недостижен резултат. Поздрав.

 377.   the crow Says:

  и ја сакам Арсенал да победе.. али таму и беше тешко на децата посебно пред нивниот шеснаесетник, инаку ја имаа топката но немаа воопшто шанси. НА Емирати очекувам повеќе голови од Арсенал ;)

 378.   Darvel Says:

  Знам дека Арсенал ќе тепа, ама дали ќе биде со удобни 2-3 разлика, или со 1:0 (што значи пак ќе кинеме нерви… ). ;)

 379.   the crow Says:

  Животните се автоматски среќни, секогаш во секоја принуда се среќни.. едноставно знаат како да живеат. (освен пред колење затоа што некои од нив претчуствуваат и знаат што ги чека)
  Токму тука е смислата на животот во ништо друго освен во исполнетиот начин на живот, играта и секако среќата. На кое и да било друго место ако ја тражеш нема да ја пронајдеш.
  А уште една претпоставка сакам да ти кажам не многу интелигентните луге се посреќни, затоа што знаат да живеат во едноставноста на нивниот живот. И да бидат среќни без разлика на материјалните нешта. Отука следи заклучокот дека Индијанците, Абориџините и кој и да сакаш земи од старите “примитивни” племиња или заедници од луге живееле посреќен живот и за мене се многу понапредни од нас.
  Незнам колку ме свакаш но едноставно ние не го живееме нашиот живот ние сме нешто слични како луге “zombi”

 380.   Нено Богдан Says:

  Не е проблемот во тоа што ние живееме во лош систем, туку што му дозволуваме на лошиот систем да живее во нас!

  Не е проблемот во луѓето кои гледаат пари во се, туку во луѓето кои гледаат се во парите.

  Поздрав :)

 381.   the crow Says:

  ммм добро размислување

 382.   StihovenKalibar Says:

  Секој дипломиран социолог после факултетот има само една задача а тоа е да размишља за смислата на животот и во меѓувреме да се пријавуе во Заводот за вработуење=))))

  п.с
  Се бара динамит 500 кг

  п.м.с
  Амалија Јовановиќ веќе не е актуелна…

 383.   the crow Says:

  динамит лесно ќе најдеме, ама после тоа е битно како ќе се употреби и за кого, се смрди брат :-) ))

 384.   the crow Says:

  чисто за да има коментар ;)

 385.   StihovenKalibar Says:

  За 500 денара имаш цел месец забава..Тоа го нема нигде на друго место=)

 386.   the crow Says:

  е да имаш право… :)

 387.   StihovenKalibar Says:

  Сеј си на фејсбук и ич кур да не ти чуе…Тамо се лечи стрес и забораваш на муке=)

 388.   the crow Says:

  ништо стиховен раритет се луѓето што размислуваат кај нас..
  ја викам ај да и напишам нешто да и кажам, ама кој ме слуша мене :( ((

 389.   tosho machorot Says:

  „Или подобро биди келнер со средно отколку келнер со факултет.“
  Оваа реченица кажува се.
  Одличен пост.

 390.   literanova5 Says:

  ќе бидам надвор од темата… ако не отидев пред малку на криејтив комонс немаше да знам дека овој блог постои… просто да не веруваш колку е длабоко морето на блогосферата… а зошто ја немаш книгата во полињата на блогот… ја симнав и бидејќи до сега намам ништо од тебе читнато, верувам дека ќе ми биде интересно откривајќи те… поздрав и уште многу книги…

 391.   the crow Says:

  ФАЛА МНОООГУ јас долго време чекав значи ми ја пуштиле на интернет Јеееееееее Супер
  Голем Поздрав и се надевам дека ќе ужуваш во неа ;) )

 392.   literanova5 Says:

  долго е летото, требе со нешто да се озвежуваме… :) значи јас ти ја донесов веста… хахаха… и јас да израдувам некојо… драго ми е… ај па во печатена форма да ја имам… (шо сум скромен) :)

 393.   the crow Says:

  да ти ми ја донесе радосната вест.
  Фала ;)

 394.   the crow Says:

  далеко е за во печатена форма, само на во ваква ќе биде ;)

 395.   виолетова Says:

  е арно :)

 396.   strumjan Says:

  Сакав да „навалам“ ама премногу печатни грешки ме пречекаа уште на почетокот. Бегло прегледав и уште многу здогледав :(
  Убава е идејата да се објави роман, секоја чест, но пред тоа да се направи уште поубаво е сето тоа да се излекторира, да не се мачи читателот. А верувам дека и тука на блогерајот има некои кои би помогнале во тоа.

 397.   kralj Says:

  Нормално дека ќе се излекторира пред печатење :)
  Секоја чест младичу ;) :) :)

 398.   exitlove Says:

  Преземено ;)

 399.   the crow Says:

  Фала. Да треба да се досреди пред да се печати.

 400.   the crow Says:

  Пишете слободно што не е добро, за да се доправи.

 401.   cernodrimski Says:

  денес го презедов твојот роман,прво честитка за објавувањето,се надевам дека деновиве ќе го прочитам и тогаш ќе го кажам моето мислење,но во секој случај,сепак роман е нешто само по себе голема работа,нека ова објавување ти биде потик за уште,онаа рака која почнала да пишува никогаш не застанува,магијата на мастилото е нешто восхитувачко кој ја знае само тој што ја почуствувал.

 402.   the crow Says:

  фала многу Чернодримски, се надевам ќе ти се допадне. Сепак ова е мое прво пишување, напишана е пред 5 години, неможев да ја издадам па си реков ај он лајн да ја пуштам;)
  Голем поздрав до тебе

 403.   nadezna Says:

  Превземено, ке ја читам :)

 404.   the crow Says:

  фала nadezna голем поздрав до тебе

 405.   yugolancer Says:

  А што му фали…? Супер

 406.   the crow Says:

  фала. да ве прашав само дали е ок?

 407.   Maxon Says:

  јас би снимил брутален порно филм со некоја од тие што им работат на шалтер :)

 408.   uvceto Says:

  Значи садо со елементи на мазо? Убава замисла. }:) }:) }:)

 409.   the crow Says:

  море садо мазо со камшик по газо

 410.   uvceto Says:

  Ова да не го имаш преземено од Стиховен? :) :)
  Јака рима.

 411.   the crow Says:

  хехее не. и јас имам рими иако не сум рапер :D D

 412.   nadezna Says:

  Море,
  стај си кредит од 590 денари и мирна глава 6 месеци :)
  Ајд поздрав.

 413.   gocajaska Says:

  … ццц … безобразни едни … матер ви онадам … ти Надежу гледај ме у очови и немој ти мене 690 и мирен си 6 месеци …
  … хе,хе …
  … и + заштитени се од громови човеку … ем те исклучуваат … ем заштитени од громови … а кабловите привлекуваат громови :) и плус гаврани има на нив ( на каблите се мисли ) :) … море еби им све по списак … и тури на порно … хе,хе …
  … бакнеж до моја Надежд :)

 414.   Lost series Says:

  Заклучок: сам си си крив.

  Зошто?
  Ако не си се префрлел од Космофон на Ти Мобајл, не би го напишал постов – ако не си го напишал постов не би си трошел тастатура за џабе – ако не си си ја истрошел тастатурата за џабе, ЗА ДА ГО НАПИШЕШ овој пост на прво место, не би се нервирал (исто така за џабе), ако не би се нервирал – тоа значи дека не си се префрлил на T-Mobile!!!

  Да скратам: ако не ти чинат, префрли се повторно на Космофон. Поздрав и добра ноќ.

  П.С. Се надевам дека помогнав. :evil:

 415.   the crow Says:

  Море се изнервирав и тоа многу. Секој месец ме исклучуваат серковците. Ми се идеше преска да го мавнам телефонот од ѕид. Не сум се уште префрлил на космофон али овој тмобил дефинитивно ми ги искина живците. Фала надежна овој пат морам да ставам кредит од 600ден да ја помогнеме фирмата Т-серковци

 416.   the crow Says:

  денес си ставив 590ден кредит, се надевам овој пат ќе бидам достапен цели 6месеци

 417.   the crow Says:

  Сите соседи виновни за секојдневна асимилација и вербално силување на Македонците треба да се осудат и да гнијат по затворите.

 418.   шербет Says:

  http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=879951543&id=9&setIzdanie=21757

  Проблемот со името е нелегално креиран во ООН

 419.   the crow Says:

  потполно е во право професорот, треба бргу да се реагира

 420.   кан кубер Says:

  Педери несретни, знаате ли Европскиот комисар за Источна Европа – Джефри Ван Орден што кажал за македониja пред 2 години во Букурешт април 2007 – Ако Македониja не оправи добрососедски односи со свои комшии – ке греда ЕУ през крив макарон!

  ха-ха-ха-ха, малку остана да гледате ЕУ през крив макарон!

 421.   the crow Says:

  КАН КУРАЈБЕР – РЕТАРДИРАН СИ

 422.   кан кубер Says:

  да бе многу многу сум ретардиран и лош, ама тоа што е изрекал Джефри Ван Орден, дека ке гледаш и ти ЕУ през крив макарон, скоро ке ja гледате вака!

 423.   the crow Says:

  Добро е штом си признаваш :)

 424.   кан кубер Says:

  поздрави!

 425.   the crow Says:

  Поздрав, поздрав ама стварно не ми е јасно што човече си. Да доагаш секој ден на македонски блог и со навреди да ги правиш МАКЕДОНЦИТЕ бугари. ЗОШТО?

 426.   кан кубер Says:

  jaс сум човек чиja фамилиja произлегува од Егеjска Македониja – прадедо ми е од Хортjaт – Солунско! Така дека колку ти си македонeц, толку и jaс сум вакав, колку ти си бугарин, толку и ти си вакав! Многу ве сакам, сигурен сум дека во блиското време многу од вас ке си го вратат вистинскиот идентитет и ке спрете да крадете туги вакви!

 427.   the crow Says:

  знаеш ли дека правиш будала од себе… (бидејќи сите македонци што се на блогов за вас имаме мислење дека сте болни, баш заради овие работи ти што ги правиш)

 428.   виолетова Says:

  хаха, ОК, еве брзаме :)

 429.   the crow Says:

  супер

 430.   nadezna Says:

  Најубо.

 431.   Ana Marijaa Says:

  Хаха, а јас мислев ќе прочитам некој филозофии (:

 432.   the crow Says:

  хаха па нели е добра поракава

 433.   Ana Marijaa Says:

  Хаха, одлична (:

 434.   literanova5 Says:

  човек што напишал роман не може да функционира по овие инстинкти… тие се својствени за луѓето кои не знаат што да направат од својот живот… :) само некреативниот дух може да се препушти на реката на животот, креативниот го менува нејзиното корито, а со тоа и нејзиниот тек…

 435.   the crow Says:

  леле ме откривте. абе една реченица ќе напишам неточна и еве :( ( you so right i’m not like that, but i wish i was sometimes :)

 436.   gocajaska Says:

  … И ТО … :)

 437.   kralj Says:

  Нема врска Литеро, писателите и поетите се најбезгрижни суштества.. фукционираат како ќе им се присака ;) :)

 438.   gocajaska Says:

  :) … токму така ;)

 439.   literanova5 Says:

  кралу, надворешниот впечаток најчесто лаже… :) Јас не запознав ниту од книги ниту во реалниот живот(современици) писател што напишал роман во кафеана… :) литературната дејност бара беспрекорна организација на времето…

 440.   the crow Says:

  пивни може да биде и за пиење вода :)

 441.   the crow Says:

  Слободно можете да читате и да коментирате…
  Не беше читлив текстот на internet explorer сега е добро конвертиран и читлив за сите.
  Повелете

 442.   Yo Blow Says:

  фб е срање
  блогерајот е најдобар

 443.   the crow Says:

  17 Христијански религии има само нашата ја нема Christian – Orthodox случајно??? Не би рекол

 444.   AuAa Says:

  Ај нас што не дискриминираат, 2 милиона, ама Русите? А бе ние и Русите 200 милиона сме бе, знаат ли они?????

 445.   the crow Says:

  2ра по бројност е Православно Христијанската Религија од сите Христијански религии

 446.   gocajaska Says:

  … НА ШО МЕ ПОТСЕЧА ГРАДБАВА *%* :? ??? …

 447.   the crow Says:

  леле gocajaska, бива ли тако то да се прича.
  сликата е случаен избор на Православно Христијанска Црква

 448.   gocajaska Says:

  … еј ! – јаска мудро сликовито опишав …
  … немој сеа да ми префрлаш одговорност …
  … али стварно е СМЕШНОООООООО :) :) :)

 449.   сладолед Says:

  на три топки сладолед на тацна… :)

 450.   Homer_MakeDonski Says:

  The Crow
  Добро си забележал каква класификација прави фб.
  Но, тоа е не е невообичаено.Тие само рефлектираат каква е класификацијата на вероисповедта во реалниот свет.
  Општо прифатената класификација кај западниот систем на вредности е дека ние сме припадници на Greek Ortodoxy.
  За да се промени ваквата состојба едно и најголемо ууа не е доволно.
  Работа треба ,демантирање, пропагирање…тепање на црвите навлезени не само во јаболката туку во сите пори на западното општество.
  Дека треба да се плеви троскотот,треба
  дека мора да се засадува ново семе мора
  Само прашањето е друго
  Имаме ли ние аргати што тоа ќе го одработат?

 451.   Внукот Says:

  Случајно да не не знаеш кај да побараш?

  Religious Views:
  Christian/Macedonian Orthodox

  Еве ти копи-пејст од еден профил.

 452.   the crow Says:

  Eве на википедија какво објаснување има дека Православната Црква официјално се вика Православна Католичка Црква.
  “The Orthodox Church, also officially called the Orthodox Catholic Church[note 1] and commonly referred to in English speaking countries as the Eastern Orthodox Church,[note 2] is the world’s second largest Christian communion, estimated to number 225 million members.”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Orthodox_Church

 453.   StihovenKalibar Says:

  Имаш опција слободно да си напишеш која религија си ….Ја се пишав како православен фанатик=)

 454.   the crow Says:

  сори внукот, имаш право така е треба сите да се пишеме:
  Christian – Macedonian Orthodox

 455.   the crow Says:

  Да Стиховен може да се пише кој како сака, но во опциите кога пишуваш само овие религии ги дава официјални :( ((

 456.   StihovenKalibar Says:

  Епа за тоа треба црквата наша да се погрижи…Но нашата црква е презафатена со продажба на хотели и праење нови паркинзи…Не може 5 души од ФБ да изиграваме епископи во име на МПЦ…Ако платат некој динар тогаш бујрум=)

 457.   the crow Says:

  Стихи да и понудеме брат, за по 15 иљадарки од дома на интернет да ги застапуваме нивните интереси ;) ) Пуна капа :)

 458.   StihovenKalibar Says:

  Може…Еден поп за 30 минути чатење зема 3000 денари..

  За 3000 денари рмбаат пола тетки у текстилни фабрики по цел месец…

  За 300 еура месечно ќе лобирам за МПЦ….Ќе гинам ако треба=)

 459.   Vladika Says:

  Стихи ако сакаш да лобирам, без пари да те чита Попот!
  Ете за здравје ќе те отпее!
  и тоа најмалку 45 мин. еве Василеви молитви(врачарски)

 460.   stop the earth Says:

  E kako само нашата !?
  Каде е руската православна , па српската православна ?
  Гркоине си работат и ке си имаат .
  Ние си плачеме и ке си немаме исто како русите исто како србите.

  гоцицо , тоа ти е летечки тањир :-P

 461.   the crow Says:

  сепак ја мислам дека сите православни треба да се напишат како ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЈАНИ а после нека си се делат на србска, руска, грчка, македонска и уште каква не црква, нели ?

 462.   Yo Blow Says:

  ова ти е изгледа копирано од ворд.

  пишувај во она другото, слично шо е на ворд, не ми текнува како се викшае, и од таму копирај овде.

  од ворд не го чита саалам

  затоа и изгледа ти излегло со овакви букви
  поззз

 463.   the crow Says:

  Да од ворд е копирано, пошто македонски фонд е. Прво ми правеше проблеми ама сега се навикнав и ми се свига фондот, ако се големи буквите појасно да се чита.

 464.   Atrum Poeta Says:

  Само уште да му извршиш транскрипција на кирилица и средено :)

 465.   cernodrimski Says:

  кога се работи за астрално патување,имаш веќе кај нас лица кој се доста добро запознати,има неколку од скопје,кој го прават тоа веќе десетина години,прошарај на форумиве поголеми и на темата астрално патување,ќе ги најдеш исказите нивни,пробај ако функционира илузионист,таму нешто можеш да најдеш,но во секој случај доста голема широка и интересна тема за муабет,е сега кога копираш фонтот не ти е подесен со овој на блогот,треба да имаш кирилична подржка на тастатурата и тогаш ќе немаш проблем,ако си заинтересиран за оваа тема пишими на приватана порака.

 466.   LupcoBocvarov Says:

  Конвертирај го текстов, има готова алатка во блог-едиторот, со еден клик се прави тоа.
  Еве ти слика.
  http://i284.photobucket.com/albums/ll13/LupcoBocvarov/konvert.jpg
  Првин отвори го постот преку “Измени“, па позиционирај го курсорот во латиничниот текст, па десен клик и одбери Select all, и тогаш кликни на копчето со црвена буква К, кое е над копчето Омега.

 467.   the crow Says:

  Како да извршам транскрипција на кирилица? Јас во мозила и хром работев и незнаев дека на интернет експлорер е вака на латиница :( (((( Leleeeeeeeeeeeeee

 468.   LupcoBocvarov Says:

  Не треба да правиш повеќе од тоа што ти го кажав, блог-едиторот има готова алатка за конверзија.

 469.   the crow Says:

  Фалаааа многу LjupcoBocvarov успејав :) Фала ви на сите добри луѓе.
  Имаше и нешто друго јас јазиците ги бев сменил онаму дека пишував нов блог и за тоа не можев со кирилична поддршка да пишувам на блог а опцијава за конвертирање мноогу ми помогна.
  Сега да ги сменам и претходните блогови што ги пишував

 470.   the crow Says:

  Да cernodrimski заинтересиран сум, но само теориско знаење практикување не. Фала ти ќе прошарам по форумите може ќе најдам по нешто интересно.

 471.   literanova5 Says:

  Точно е тоа што го пишуваш, ама како ќе се смениме ако немаме што да не крепи и на што да се угледаме… Лавот е решението… Еве, ќе видиш, за помалку од 100 дена сите ќе бидеме лавови и ќе рикаме како лавови на секого што ќе не погледне попреку… Со лавот на грбот нема повеќе трте мрте да си игра никој со нас… :)

 472.   the crow Says:

  да, али лавот не ни одговара, зошто???
  прво нема да се сложат македонските албанци, а они ако не се сложат со нешто тогаш тоа не успева.
  2 ако го ставиме лавот уште повеќе ќе рипнат на нас вулгарите
  3 грците ќе речат пак чепкаме во антика и ставате лавови по нашите антички кралеви
  4 еу ќе ни рипне
  5 премнугу потсетува на вмро лавот и не е прикладен за сите македонци
  6 одамна нема лавови во македонија а зш да ставаме нешто што ќе ни донесе толку проблеми?
  единствено ни останува изборот напучен човек :)

 473.   sama Says:

  Сакам дожд. Го сакам звукот, го сакам и мирисот.
  А што знам, можеби и ни ги чисти гревовите ;) .

 474.   the crow Says:

  и јас многу сакам дожд

 475.   literanova5 Says:

  Најсилен инспиративен набој доживувам во деновите кога врне… се забележува дека одамна не сум сетил мирис на дожд… :) а да испратиш едно мало облаче со дожд во пустелијава…

 476.   the crow Says:

  денеска само малку зароси, ај ќе испратам овие денови ќе дојде дождот :)

 477.   avem Says:

  бос ос тонта но блогот е супе

 478.   The Crow Says:

  што тоа?

 479.   The Crow Says:

  :) ) не сум го гледал

 480.   svetulka Says:

  Вчера го даваа „Адвокатаот на Ѓаволот„ добар филм ,очигледно ти влегла под кожа улогата на Ал Пачино…

 481.   literanova5 Says:

  Е кој те вака расположи да пишуваш за смртта… знаеш што, смрта не боли (ова го имаш поставено како прашање) боли чекањето на смртта… поздрав, и остај ја смртта, оти таа не чека двапати да и го споменеш името…

 482.   The Crow Says:

  пишував за смртта, валјда за да видам што е таа и дали има живот после неа. ај друг пат со посветли теми ;)

 483.   mina Says:

  За да го спечалиме животот во Бога после телесната смрт, дадена ни е шанса, сега, тука, на земјата, да растеме, да прогледуваме со умот и очите на срцето, паѓајќи, станувајќи… да растеме со труд и Љубов во духот, се` до последниот здив!

  Фала му на благодатта за поучнот текст!

 484.   voodoo Says:

  мрзам поетска слобода

 485.   katika Says:

  Вуду буквалист еден,поетска слобода се вика тоа! Не се вика ни кола,ајродром,да се мочам, ама ете тука се може….ПОЕТСКА ТА СЛОБОДА е супер, ПОЕТСКАТА ПРАВДА е најчесто зезната :) )

 486.   voodoo Says:

  базент???

 487.   katika Says:

  :) )))) па најверојатно нема,пошо нигде не си ставил што сакаш да работиш…

 488.   Падобранeц Says:

  Доволно ти е само гарсоњерче и правилен распоред на пичичи.

 489.   The Crow Says:

  мрзиш не мрзиш то ти е. :)
  желби над 90% од луѓето..

 490.   See Emily Play Says:

  Интересно размислуваш, морам да признаам. Првпат гледам некој да има толку негативно мислење спрема овие религии, движења, секти и различни организации. Неможам да кажам свое мислење поради едноставна причина што го немам сеуште изградено, но морам да признаам дека со многу работи во постот се сложувам.

 491.   outTake Says:

  Да ти кажам право, ќе го читнам постот еднаш кога ќе имам време, баш ме интересира :) :)

 492.   The Crow Says:

  добро :) a да и јас многу ретко сум нашол некој текст што е напишан против источните религии, култови и секти, најчесто сите ги прифаќаат и тоа многу лесно (но станува збор за многу лоши работи коишто влијаат на сите во создавањето на погледот на светот и самиот живот на индивидуата) со еден збор многу се штетни.

 493.   simplegirl Says:

  со виново пред мене, и со песнава:
  http://www.youtube.com/watch?v=n6_54H0wnvw
  твојот пост одлично се совпадна :)

 494.   The Crow Says:

  фала. прекрасна е песната од Синатра.
  уживај во виното и песната

 495.   The Crow Says:

  хахааа сајантолоџи секако НЕ, забегани се тие многу а и да сакам нема да ме примат со празни џепови сум.
  Православије може :)

 496.   Pero Nakov b.b. Says:

  Малку прочитав од испраќањево.
  Праи шо ќе праиш само едно немој, никако во Сајантолоџи! :-)

 497.   alter Says:

  смислата не се наоа смислата се доживува.. ништо не е бесмислено а уствари се е бесмислено…и на крај мислам ич да не мисли чоек најубаво .. попатно сите причини и последици сами си доѓаат и ние и се си доаѓа на право место…ако има право место.. може да има и да нема…прашање на избор… ако сакаш да има смисла твето станување и чекорење ќе има ако не сакаш да има пак ќе има затоа што ќе има заради некој друг ако не азради тебе…и секој избор добива смисла понатаму…и смислено …

 498.   Filipko Says:

  Да знаеш само дека со внимание го исчитав цел пост.Мислам дека поголема искрена пофалба од оваа не можеш овде да добиеш..

 499.   The Crow Says:

  зависи кој пораки ги има во филмот, дали скриени дали очигледни али реткост е денес од холивуд да излезе нешто добро :)

 500.   филозофот Says:

  Смислата на животот е да умреш среќен. Ништо повеќе, ништо помалку.

 501.   StihovenKalibar Says:

  Многу касниш со темава бе…за смислата на животот се пишуе после дипломирање….ти пукна филмот па почна да навлагаш у есенцијата на пишливото егзистенцирање…у право си…а пробиштип е веома монотоно и заебано место шо нема друга солуција освен да дрочиш над блог или да го глеаш монти пајтон…

  еве ти мој осврт

  http://stihoven_kalibar.blog.com.mk/node/145823

  дури и баба најче ми коментирала на постот=)

 502.   deklev Says:

  има ли смисла да кажам дека си шегобиец да не речам поинаку ?!

 503.   DimeS Says:

  Животот има смисла и е истата смисла на животот која важи за се живо на планетава. Проблемот е жто човекот со својот егоизам мисли дека таа смисла на животот не е доволно добра за него па затоа бара некоја “повозвишена”.

  http://beter.blog.com.mk/node/121921#comment

 504.   The Crow Says:

  Да да Dimes, многу добро од твоја страна.

 505.   сончева Says:

  Смислата на животот е онаа што ти ќе му ја дадеш…
  Поздрав :)

 506.   The Crow Says:

  тоа е индивидуална смисла на живот, која што се разликува и е различна кај секоја индивидуа, такви има безброј. но на нас ни треба една смисла на живот што се однесува за сите луѓе, животни, растенија и за се што е живо.

 507.   Darvel Says:

  Смислата на животот е концепт на луѓе кои не можат да се помират со фактот дека животот нема цел, не е наградна игра во која треба да достигнеш одредено ниво за да „победиш“…

  Животот е за живеење, секој си го живее како што сака… Некој сака фамилија, дружење, слава, некој преферира да биде сам… :D

  Инаку, ако некогаш се чуствуваш како да си заглавен во рутина и секој ден ти е ист, ти препорачувам да го изгледаш “Yes Man”… Би требало да добиеш неколку идеи… ;)

 508.   The Crow Says:

  кога ќе имам можност ќе го гледам, а не знам за тоа дали ќе ми се допадне, пошто има премногу холивудски промашени филмови :)

 509.   Darvel Says:

  Не знам… Јас до сега не сум налетал на промашен филм со Џим Кери. ;) :P

 510.   The Crow Says:

  хахахаааа Стиховен изреката на Петар Петрович Његош е многу јака ,,Благом ономе ко раније полуди цео живот му у весељу проџе”.
  А у право си за Пробиштип тука и времето е застанато а камо ли нешто друго… :) ))

 511.   The Crow Says:

  Фала Филипко.

 512.   The Crow Says:

  извинете за англискиот и граматиката

 513.   milevski Says:

  ајде побрзајте има попусти

 514.   milevski Says:

  Ви се свиѓа ли?

 515.   milevski Says:

  да да

 516.   antianti Says:

  Она Т замениго со Д или С да не те види ревизорот видов убаво е си одам… 8-)

 517.   milevski Says:

  кај во кој збор?

 518.   antianti Says:

  Првата буква од првиот стих .. Хитно… :)

 519.   milevski Says:

  Фала сега одма ќе го сменам. :)

 520.   milevski Says:

  дечки помагајте, нема опција како да го сменам текстот да е на кирилица?

 521.   milevski Says:

  блог.мк нема конвертор за кирилица?

 522.   gocajаska Says:

  … оди кај Пипо … 8-)

 523.   gocajаska Says:

  … ќе му остаиш клуч … администрација и све … а он ќе дојди кога ќе има време … 8-)
  … еве ти го Пипо …
  http://pipo.blog.mk/

 524.   Barabbas Says:

  Држ, ќе ти се најде (LSKonvertMak):

  http://www.loginsys.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=160

 525.   sharenopalcenastapalce Says:

  па пробај да го ставиш пак во ворд документ и напарај го кирилица :) и стави го пак така среден, оти вака мука е читање. Jаc така би направила :)

 526.   milevski Says:

  Фала многу добри луѓе. Барабас секој чест човеку. фала многу

 527.   mariage Says:

  milevski, добро напишано, фала ти. Многу работи дознав што не сум ги знаел. Поздрав.

 528.   sharenopalcenastapalce Says:

  во врска со оној делот за сонцето ле лееее ми искрснаа прашања- Бај д веј каде да копнам такви информации за сонцето дека е поврзано со сатанизам?! хммм ме замисли…
  А последниов дел како што смета и Лајбниц дека секое органско тело е “божествена машина, или природен автомат кој бесконечно ги надминува сите вештачки автомати”. Вели: “живите тела се се уште машини дури и во нивните најмали делчиња, до бесконечност” и укажува дека во тоа се состои разликата меѓу божјото и нашето умеење. Монадологија, Г.В. Лајбниц, стр.114/5
  Ми се допаѓа завршниот дел :) поздрав :)

 529.   milevski Says:

  Лајбниц според ова бил сосема во право за таа работа.
  А за сонцето што е поврзано со сатанизмот е поврзано. Во сатанизмот Луцифер е сонцето. Светлината исто така.
  Многу религии, секти, култови можат лесно да ве излажат играјки си со овие поими, светлина, светлост, а скоро сите водат кон обожавање на сонцето.
  Според мене сите религии, секти, организации, култови, филозофии што одсекогаш ги имало на земјата и ги има се поделени само на 2 групи.
  Едната е концептот на Бог. А другата е концептот на сатаната. До толку е лесно и едноставно.
  Се едноставно се земи и хиндуизам и будизам и ислам и која сакаш друга секта, организација група, учење, движење, new age, спиритизам, астрологија, кабала, окултизам, мистицизам, магија, некрофилија, паганизам, многубоштво сите тие се поистоветуваат со обожавање на некој друг бог, најчесто сонцето а тој бог не е ништо друго туку обожавање на сатаната.
  За жал од другата страна ни останува само Православното Христијанство кое што активно комуницира и го познава Бог.

 530.   gocajаska Says:

  … дали си сигурен во своите тези поставени на постот …
  … всушност прашањето е следно :
  дали свесно го говориш ова или си приучен ?

 531.   milevski Says:

  не лаички. секако дека свесно го велам она. :)
  зошто би го пишувал инаку.
  што сакаш да кажеш со тоа или си приучен?

 532.   gocajаska Says:

  … дали си имал астрално искуство и дали си воведен во монарштвото :? ??? …

 533.   milevski Says:

  само теорија проучувам. не сум во монаштво. а штетно е астрлното искуство дури и за монасите.

 534.   gocajаska Says:

  … ете затоа се вели приучен …
  … всушност толку малку знаеме за Бого што е премногу себично да се класифицира небесното со земјеното …
  … дали си се запрашал зошто се именува за ВСЕЛЕНСКА ЦРКВАТА ХРИСТИЈАНСКА :)

 535.   gocajаska Says:

  … ШТЕТНО ВЕЛИШ … ХМ :)

 536.   milevski Says:

  Gocajaska, ти си најприучена.. :D
  Сама си го даде одговорот на прашањето за Вселенска.
  Е штетна е астралната проекција за секој човек, и не е играчка тоа…
  Како што можам да прочитам ти ја имаш искусено?

 537.   gocajаska Says:

  … јаска најприучена не сум … сеуште учам … можи и да знам со сигурност ред … но да си дозволам да го сервирам како ЗАКОН или скраја да е ОСУДА … ХМ ??? …
  … астралното или најинтимното со Бого не се споделува , туку се искусува …
  … прости за да ти простат …
  … не осудувај …
  … не уби …
  … почитувај …
  … убаво е да се почитуваат основните редови … а потоа можеби ќе имаме потреба да зборуваме за Бого …

 538.   gocajаska Says:

  … да , јаска го знам одговорот за вселенска … но дали ти си размислувал зошто само за в`селените , а не и за земјаните :? ??? …

 539.   gocajаska Says:

  … Милевски … за да не ме осудат , јаска ќе се повлечам од муабетот … оти јаска сум македонка не сум христијанка …
  … не сум по синот Божји … јаска ги почитувам РОДИТЕЛИТЕ МУ :)
  … ПРОСТИ МИ …

 540.   milevski Says:

  Не се занимавам со тие прашања.
  Специфична си малце особа али ај, незнам што ти пречи во постов. Слободно искоментирај си.
  Секој од нас си има свои мислења и може слободно да си ги искаже. И јас не сум од вчера сум читал најразлична литература па не се фалам за ништо дека повеке сум учен од некој и дека повеќе знам. При моиве анализи сум дошол до повеќе сознанија што ме навеле да ги изнесам јасно и гласно. Целта на постот е повеќе мало запрашување и освестување на лугето кон тоа во што всушност веруваат и на кого му служат.

 541.   antianti Says:

  Јас па уопште се не замарам…мој живот е боговски
  сега за сега а после како кје каже БОГО…хаха :)

 542.   milevski Says:

  и ја не се многу замарам ;)

 543.   Pipo Says:

  интересно… и убаво

 544.   milevski Says:

  заебано

 545.   raskazi Says:

  Природата создава – не Господ. Ако природата е совршена не значи дека некој Бог ја создал. Тоа значи дека Природата е совршена.

  Дарвен не е бобиен. Напротив. 98 % од гените на шампанзото се исти со оние на човекот. Тоа е прилично добар доказ за еволуција нели?

  Интересно, велиш хиндузимот перел мозок, христијанството не. Хм.

  Како беше, им рекол Господ дека можат да прават се освен да јадат од дрвото на знаењето (јаболкото). Зошто тој Бог би имал нешто против знаењето? Нели тоа е перење на мозок? Зошто првиот грев е знаењето? Можеби затоа што знаењето е моќ? Можеби затоа што тој Бог (читај тие луѓе кои ја напишале книгата) не сакале луѓето да знаат туку сакале тие да незнаат ништо? Можеби затоа што така можеле полесно да ги владеат?

  Како беше, хиндуизмот перел мозок, христијанството не? Смешно! Сите религии се создадени да перат мозок.

  Ве молам, ако верувате во бог, слободно верувајте, но немој да верувате во религии.

  Уште еден непобитен факт. Христијанството се темели на Јудизам. Може да се гледа на христинајството како на Јудистичка секта.

  Кога сме веќе кај тоа, знаете ли дека тој Ваш Бог кој кажал дека убивањето е грев наредил геноцит? Ве молам прочитајте го Стариот Завет и ќе се уверите. Ќе прочитате наредби издадени од Бог за убиства, геноцити, силувања. Наредби од истиот тој Бог кој Ве сака, кој е исполнет со љубов. Контрадикторен некој бог, мора да се признае.

 546.   raskazi Says:

  “When the Lord your God brings you into the land you are entering to possess and drives out before you may nations…then you must destroy them totally. Make no treaty with them and show them no mercy.” Deuteronomy 7:1-2, NIV. 1

  “…do not leave alive anything that breaths. Completely destroy them…as the Lord your God has commanded you…” Deuteronomy 20:16, NIV. 1

 547.   milevski Says:

  Природата создава хахаа грешка. Природата е создадена. По пат на случајност никогаш не би настанал животот. Никогаш не би настанала природата по пат на случајност. Тоа е многу јасно. Од мртва материја не настанува жива и никогаш не може да настане.
  Факт е дека има творец, создавател некој кој што го има створено светот.
  Дарвин е милион а не еден пат побиен.
  Од една врста на живот не настанува друга и не може да настане, секоја врста на живот си е посебна и единствена нема мешање и еволуција од една врста на друга. Целото учење во образовните светски системи е голема лага. Земјата е млада планета а не стара милиони години, токму онака како и што е опишано во Библијата.
  Хиндуизмот и Православното Христијанство се сосема различни религии и филозофии и немаат скоро ништо заедничко. моиве текстови се изнесувања на фактите со кои луѓе коишто се во хиндуистичките секти и нивни сведоштва за тоа што и се случувало за времето кое што го поминале кога биле во тие секти и култови, факт е дека ја губат индивидуалноста, личната свест за себе, дел од нив психички се пореметуваат, немаат повеќе свесност што се и кој се, живеат како зомби, ги оставаат семејствата и родителите и децата. Тажно и жалосно е денес што се се случува во Индија. Мојата цел е да посочам на овие религии, филозофии, движења и сл и да и ја објаснам на луѓето штетноста од нив.
  А луѓе кои активно го применуваат Православното Христијанство едноставно немаат вакви проблеми, туку нивниот досегашен живот и се подобрува во секоја смисла на зборот, се чувствуваат подобро, посигурни се, по среќни, со љубов ја засакуваат работата што ја работат, им се зголемува индивидуалната свест.
  За тоа не можеш да мешаш дека и за Православното Христијанство станува збор за перење на мозок на индивидуите кога тие се на ЕДНО МНОГУ ПОВИСОКО ДУХОВНО НИВО од другите луѓе. Бидејќи не е исто да си со Бог и да не си, активно да комуницираш со него и воопшто да не го познаваш? Тоа се две тотално различни споредби.

  Овие примери коишто си ги навел од Библијата ги има многу не се само тие. Ти мислиш дека има нешто контрадикторно но не си ја целосно прочитал Библијата ниту разбрал.
  А за тоа те молам појди си и прашај си некој теолог, монах, православен свештеник и сл.
  Затоа што јас неможам толкава книга на тебе да ти ја објаснувам во детали. Тие работи кои што си ги навел се пред Бог да го склопи сојузот со израелците и пред да ги донесе законите коишто му ги кажува и дава на Мојсеј. За тоа треба и малку повеќе да прочиташ, а добра работа е да ја прочиташ Библијата затоа што се во неа е вистина, и како што гледаш оние којшто ја пишувале не ги избришале тие делови ами напротив си стојат за да ти седнеш убаво и си ја прочиташ.

 548.   lepangelina Says:

  јас само ќе кажам дека си даваш право да зборуваш за работи што многу површно ги знаеш.
  ако православието е идеално за тебе, тогаш подобро е да ни кажеш нешто околу тоа, да ни објасниш зошто, а не да ни прераскажуваш што не чини кај другите религии.
  ако си спремен да ја браниш Библијата, знај дека таа е многу контрадикторна книга.
  Пишувана, препишувана, дополнувава, преправана…

  и една забелешка: минатата година, 2009 беше прогласена за година на Дарвин- црквата се извини за својата анатема врз Дарвин.

 549.   raskazi Says:

  Незнам за тоа. Индиските броеви (настаните од глупите, слепи хундуси) денес ги користи цел свет. Тука се викаат арапски броеви затоа што на овие простори ги довеле арапите. Индиски се.

  -> Овие примери коишто си ги навел од Библијата ги има многу не се само тие.

  Знам дека не се само тие. Има многу други убиства, силувања и зулуми кои ги наредил Господ. И кога сме кај тоа, значи прво им наредил да убиваат, силуваат а потоа им рекол „не убивај“. Ти би му верувал на некој кој те терал да мачиш, убиваш, силуваш, за потоа да ти каже дека не треба да го правиш тоа? Нели сите сме еднакви пред Бога? Зошто тогаш наредил геноцит? Зарем тие не се негопви творби? Или со нив згрешил? Ако згрешил тогаш не е совршен.

  Сум ја прочитал Библијата. Сум ја разбрал.

  Да, Земјата е стара околу 4000 години, а фосилите, скелетите од диносауруси се само виц. Така Господ ги зеза палеонтолозите.

  Природата не создава? Што е гром? Кој го создава? Природата. Ветерот (создаден од природата) ги наелектризирува облаците (создадени од природата) кои кога ќе се приближат го ослободуваат насобраниот електрицитет.

  Погледни ги сите земски цицачи. Различни ли се? Мене ми се сите слични. Глава, нос, уши, уста, 4 екстремитети, торзо. Погледни ги сите птици. Различни ли се? Мене ми се сите слични. Глава, клун, 4 екстремитети (две нозе и две крила), торзо.

  Знаеш како знам дека нема Господ? Погледни ги луѓето. Види што и прават на планетава. Зарем Бог кој е совршен би создал толку несовршено, толку расипано суштество како човекот? Луѓето се грешка. Мир и спокој, хах. За десет години кога ќе нема воздух за дишење православните христијани ќе бидат мирни и спокојни, а? Можеби Господ ќе ги спаси?

  А што ако некоја друга религија е во право? Мислам шансите се еднакви не?

  И зошто Господ би ги поделил луѓето? Зошто би им дал различни религии ако само една е исправна? Зошто кинезите да бидат проколнати (нели тие се повеќето будисти по раѓање) а православните христијани спасени? Зошто ги направил црни, бели, жолти? За да се тепаат меѓу себе, покоруваат, да се делат на раси? Тоа е совршено дело?

 550.   milevski Says:

  lepangelija, во наредните постови ќе има многу повеќе за Православното Христијанство.
  А јас не сум тука за да го бранам или да ви кажувам во што да верувате. При моите анализи и согледувања сум дошол до тој одговор дека само Православието е во право.
  Не сум сакал така да биде, во почетокот сум имал привлечност за другите религии и филозофии но една по една пагале во вода, единствено Православието не паднало до сега на ништо.
  Вие можеби сакате да ви го опишам и дефинирам Бог, но тоа и самите знаете дека не може никој да го стори, едноставно можам да опишам што знам со сигурност што не е Бог, што и го правам.
  разкази, полека со прашањата ја не сум Бог па сите да ти ги одговорам. :) ))
  Индиските броеви не се за анализа и секако дека се настанати од Бог а не од индијците.
  Не си ја сватил а и не си ја прочитал Библијата бидејќи ако беше така ќе го знаеше одговорот на твоите прашања и немаше да ги поставеш.
  Најмалку што сакам е тука да ја “бранам” или да ве убедувам на Библијата а погледни го само какви детски прашања поставува.
  Ако добро си ја читал и си сакал да ја разбереш ќе си ја разбрал. Јас што и да ти објаснам пак нема да ти биде јасно. Бог склопил сојуз со израелците и сите оние што и се испречувале на патот кон ветената земја, кога се враќат од Египет, Бог им пресудил.
  Дури после им ги дава Божјите закони и тие Божји закони важат само за израелците, затоа што тој бил со нив а не и за другите луѓе. Сите луѓе не се еднакви и денес е тоа така, каде Бог го има кажано тоа дека сите луѓе се еднакви?
  И за тоа ли се најде ти да му судиш на Бог?
  Кој си ти да му судиш на оној кој те е создал.
  Се во светот е поделено на 2 групи, едната го познава Бог и е во заедница со него, живее и комуницира со него и ги почитува неговите закони, а другата група не е со него туку е со сатаната. Секој човек знаел он или не или и припага на едната или на другата група, не постои трета опција. Толку е едноставно.
  Биди си атеист, не верувај ни во Бог ни во ништо, тоа си е твој избор, јас и никој друг не ти се меша во твојот избор ни Бог не ти се меша во твојот избор. Но не си неутрален нема неопределени со самиот чин што не си со Бог ти си во другата група. Никогаш немало еднакви луге не сме во социјализмот па да се лажеме. Секој човек си е различна индивидуа.
  Грешка си со годините со Библијата се смета дека е стара земјата околу 6.500 години. Факти постојат многу.
  А милионите години еволуција се смешни бројки. Затоа што нема еволуција како што можеш да погледнеш во светот а и самиот го знаеш тоа туку има деградација, спротивен процес од еволуцијата. Ако на пример порано луѓето живееле по илјада години, по двесте по сто, сега животниот век од година во година се повеќе и повеќе опага. Прашање на време е кога човекот просечно ќе живее по 20/30 години.
  Сите настани и случки во Библијата се точни и до ден денес не се побиени од никој.
  Природата како и се друго е создадена, расте, живее и на крајот умира.
  Шансите природата случајно да настане се 1: 10000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 и незнам колу нули.. прашај кој сакаш физичар и ќе ти каже, никој од нив не знае и Њутн и Анштајн и незнам кој сака нека биде, сите тие знаеле и верувале дека некој друг го има создадено светот, креаторот = творецот= Бог.
  Цицачите се слични сите имаат очи, глава, раце, но НЕ се исти. Нема мешање на видовите братче, тоа го нема во природата. Од еден вид не може да настане друг по природен пат. Тоа е невозможно. Знаеш ли колку само научници и истражувачи работеле на тоа поле. Доказ=0
  Сите животински и растителни видови се различни и се од различна врста. Нема мешање на видовите. Толку ли не ти е јасно.
  Ако мачка и куче општат што ќе настане?
  и ти одма тука ќе речеш мутант. Епа не е така НИШТО нема да настане.
  Остави ги ти генетските клонирања и мутации што се прават сега, си се запрашал ли колку време живеат после клонираните мутирани животни? Умираат брзо и не се размножуваат, зошто? Затоа што само еден е креаторот. Нема повеќе креатори. Замо Бог може да даде живот и никој друг.
  Луѓето не се грешка. Луѓето се една од најубавите креации на Бог.
  Но Бог им дал сопствена волја, што сакате правете, вие сте си одговорни за вас.
  “Сакате да ме поштувате, сакате да ме сакате, сакајте ме. Сакате да ме мразите, мразете ме”
  Ваш и само ваш е изборот.
  Бог е како телефонот на пример сакаш да разговараш со мајка ти а во друг град си, ќе го земеш телефонот и ќе и се јавиш на мајка ти или ќе се сомневаш во тоа дека со телефонот нема шанси да го направи тоа.
  Ваш си е изборот, но јас сум тука само да ви кажам дека секој од вас ја има шансата да биде со Бог.
  Православни Христијани се сите оние на пример што се родиле кај нас, но сите од нив не веруваат во Бога, сосема мал дел од Православните Христијани го знаат Бог и веруваат во него. Православното христијанство е телефонот до Бог, но ако си само со раѓање Православен твојот телефон е исклучен и не можеш да му се јавиш на Бог.
  На прашањето зошто Православното христијанство е исправно во однос на Будизмот, Хиндуизмот и другите? Затоа што нема штетни последици за луѓето коишто го применуваат Православието само позитивни примери има, лечења од разно разни болести и сл и сл.
  Не случајно Павле кога пошол да го шири христијанството дошол во Македонија:
  “Во текот на ноќта , Павле имаше видение: еден Македонец стоеше пред него и го молеше:
  “Дојди во Македонија и помогни ни! ” По тоа негово видение ние веднаш се упативме накај Македонија, сваќајќи дека Бог не повикува таму да ја проповедаме Радосната вест”
  Православни Христијани и православни цркви има насекаде во светот и секој човек има животна шанса да го запознае и активно да комуницира и да биде со Бог.

 551.   spaceman Says:

  Напротив. Докази за еволуција има. Испитувале научници. Земале мравки и ги приместиле на друг континент каде што температурите биле далеку пониски, климата сосема поразлична. И знаеш што откриле? Дека кај третата генерација на мравки има значителни промени. Мравките еволуирале во нов вид на мравки. Да, еволуцијата кај инсектите е далеку побрза од онаа кај цицачите.

  И не, луѓето порано не живееле подолго – живееле пократко. Просек некаде 35-40 години. Така да.

  Луѓето можеби пред земските закони не се еднакви – ама пред бога сите се еднакви!

  Единствено будизмот е добра религија и тоа затоа што е повеќе е филозофија. И затоа што Буда е човек. И затоа што се просветлил/себеспознал кога медитирал во шума (Шума – симболично Природа). Интересно како луѓе се продуховуваат само во Природа, на планина, во шума… во Природа. Не во црква, не во храмови – во ПРИРОДА.

  Кога сите ние ќе сфатиме дека сме дел од Природата, дека таа е наша мајка, татко, брат, сестра, дека таа ни обезбедува воздух, вода, храна, кога ќе сфатиме дека без нема да не има ниту нас, кога ќе сфатиме дека таа е нашиот БОГ, тогаш ќе се спасиме себе си и идните генерации.

  п.с. Тема на размислување: Ако Господ нарачувал геноцит, силувања, грабежи (запишани во Библијата), а Луцифер се спротиставил на тоа тогаш кој е добриот а кој лошиот?

 552.   realspaceman Says:

  Ако постои Бог сигурен сум дека не ги одобрува религиите. Особено не оние кои имаат уценувачки заповеди во стил: Ако не веруваш во мене ќе одиш во Пеколот. Не ми се верува дека Господ одобрува уценување.

 553.   milevski Says:

  spaceman, и тебе да те пренесат на друг континент да живееш еве на пример во африка, ќе станеш по црн и ќе се прогласеш дека не си човек. Тоа е смешно што го тврдиш за мравките. Со менувањето на нивните услови на живеење не се зоздава друг животински вид. Тоа е многу јасно. Од едне животински вид не настанува друг. Повеќе од јасно е тоа. А ти мисли си слободно дека си еволуирал од црв, мајмун, коза што сакаш мисли си.
  Тие мравки се прилагодиле на условите на живот во другата средина и ништо друго. Тоа ти е класична еволуција на еден вид. А пази не е исто еволуција на еден вид со мешање на еволуцијата на различните видови на живот. Ако твојата и теоријата на еволуцијата е точна нема да има различни животни врсти сега ОСВЕСТИ СЕ сите ќе бидеме едно, а одредени видови на живот ке исчезнат за секогаш. А погледни го комарецот, мравката и кое и др животни они од секогаш се постојале. Уште од самото создавање на земјата и уште си се исти ист вид не изменет.
  Луѓето порано живеале подолго, пред потопот и биле поголеми и повисоки околу 2,5-3 метра. И ден денес по светот се наогат коскени остатоци од тие луѓе, науката молчи.
  Природата е создадена не никнала сама од себе. Бог ја создал. И исто како што го создал секоја жива душа. Сите имаат ист процес создадени се од него, растат, живеат и умираат. И природата еден ден ке умре. Тоа е животниот процес создаден од Бог.
  Таа е креација на Бог. Нема случајности. Не може од нежива материја да настане жива. Тоа е невозможно.
  По што Будизмот е добар? Според тебе одиш во шума и медитираш? И после ти е супер?
  А си се запорашал ли што е всушност медитацијата? И со кого комуницира будистот кога медитира?
  Буда што е?
  А со човековите желби што прават будистите?
  Православното Христијанство не ги забранува човековите желби за разлика од будизмот. Најголема слобода имаш во Православното Христијанство од секоја др религија.
  Ако активно практикуваш будизам ти целосно ке се отсечеш од светот и ќе ја изгубиш својата индивидуалност и свест.

  Бог никаде не нарачал геноцид, силувања не му ги извртувајте неговите зборови и дела доколку немате познавање за истите.

  Бог ве сака сите.
  А секој човек си е крив сам за себе, не е разумно и праведно кривицата за нашите дела да ја бараме кај Бог.

  Бог не ве тера да верувате, ве создал и ве оставил да живеете.

  Кој што си посеал тоа и ќе си жнее.

 554.   lucija Says:

  Сите прави љубови се тажни…и кратко траат…и треба да болат…малце…така велат… А може е така,шо знам… А писаниево е интересно и реалистично…Поздрав!!!

 555.   icemann Says:

  хехе крш… ебем ти гркот глуп!!!

 556.   milevski Says:

  поздрав lucija i icemann

 557.   alter Says:

  ej aloooooooooooooo …знаеш ли колку настинавме сите…знаеш ли дека е поштетно што пушиме додека одиме додека трчаме…знаеш ли дека сите шмркаме и кашламе.. абе ајде… срамота.. знаеш што …на крај нека направат кафичи за пушачи и непушачи па да видиме кој че биде празен а кој полн…ааааааааааа…срамота…дискриминација..секој има право на свој избор…нема смисла ограничувања…

 558.   gocheska Says:

  Еј хахах тебе може со друга причина ти дувале бе у фаца хахах (ти текнуе) , а чоколади хм па да си јадеме ние пушачите и чоколади ….

 559.   snowmen Says:

  После ова денес единствени пички се тоа газдите на клубови кои ќе отворат вечер. Не издржаа ни 24 часа протест а пак нема да им се пуши внатре.

 560.   ernestinecouvillion Says:

  ej crow bas si dosaden…a i so sila nekako tekstov, izvestaceno nasilnicki mi lici, ne osekjam iskren revolt…samo kako zelba za komentari i bezvezna diskusija…ama najverojatno ja postigna celta, poso komentiram…ahh,

 561.   milevski Says:

  хахахааа не е како дедо, као баба, муабетот,
  туку до кога ќе ги труете вашите најблиски и останатите луѓе? Без осет сте.
  Знаете дека не сте во право, но сепак се буните.
  Ја коа не сум во право си молчам и си траам. А не као вас дискриминирани сте биле, болни сте биле сте се разболеле од мрзнење надвор. Јаааа мајката а другите што ги разболувате и труете константо???
  Ја коа би имал моќ и власт би ве клал на отстрел.

 562.   milevski Says:

  mistress, можеш да ми се фатиш :P

 563.   markov Says:

  site sakat i zboruvaat za red vo drzavata i koga ke se donese nekoj zakon odma ne im cini. Uste demek siromastija i videte gi kafanite polni. Ako e taka znaci i gigarite se evtini, neka bide ko vo EU od 5 evra pa nagore pa posle povelete na cigara.

 564.   milevski Says:

  markov, целосно те подржувам треба да бидат поскапи цигарите, одличен предлог ;)

 565.   milevski Says:

  gocheska, не зезај у фаца ми имат дувано и машки лица, нејчесто се без осет луѓе.
  А предлогот со чоколадите мислам дека е супер, подобро чоколада да се купи на децата отколку да се пушат цигари.

 566.   krus Says:

  Ако поскапат ке биде бетар а потполно го поштувам the crow и неговиот блог!!!Стварно пушачите се без осет а шо е до мене јас и би се согласил нигде да не се пушо па ни надвор или пак во кафичите како за хасап систем нека си вложат уште некое евро за посебни простории за пушење!!!Ебаве зависниците!!!

 567.   yoblow Says:

  мразам цигари, мразам дим, мразам смрдеа.
  ама сакам некоја шо пуши да ме онади :D

 568.   Katika Says:

  Како кафанџиите не се бунеа кога стапи во сила законот за алкохол до 19? Тогаш им одговараше сите кај нив да пијат. Само за себе да се мислело и профитот нивен. Најлесно заработени пари во државава имаат.
  Ја мислам пофраерски е наместо еден ден, цел месец да не работат во знак на протест. Е, тогаш да ги видам. Само колку се алчни, еве сите работат и денес:)

 569.   belibiseri Says:

  Јас лично сум против пушењето , кој сака да се труе ако му е убаво нека се труе нека си пуши, а за кафичите ..искрено не ми се допага законов ..прво бараа да се одвоји просторија за пушачи и непучачи лугето инвестираа за преправање ..а сега пу пу неважи па доста веке само удираат на казни , нека погледнат колку сме ние граганите отруени од нивните гасови што ги испуштаат секој ден…а пушењето во овој случај за нив треба да биде нај мал проблем…милевски е во право иначе го подржувам тоа што го напишал..парите за цигари искористи ги за нешто поубаво ..па нека е и чоколада ..њам , њам , :) ))))))))))

 570.   belibiseri Says:

  И да додадам..бидејки некако мал ми е ком..горе :) дување во фаца бљак..без осет ..замисли ја само просторијата дома колку им мириса поготово во мал стан, јас 2 дена неможам да излувтирам кога некој кај мене ке запали цигара…е тоа е без осет..ако се труеш труј се самиот поштеди ги другите околу себе…:)

 571.   belaroza Says:

  Милевски , го подржувам ова што го напиша поздрав :)

 572.   milevski Says:

  фала belaroza, belibiseri, katika, yoblow, krus и голем поздрав до сите непушачи ;)

 573.   od mene Says:

  http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Nauka/Nauka.htm

 574.   milevski Says:

  интересен сајт. фала, ќе го разгледам.

 575.   lucija Says:

  Таман мислев да треснам во пријатели,кога ме тресна ти со постов од земја…Прво моментот со магарињата…јас што сум магарица ај,ама да исповреѓаш еден куп луѓе кои се трипати попаметни и повозрасни од мене и од тебе…само зашто се пушачи-што сакаш кажи, ама не иде…Па после иде Господ на два пати…Што има врска Господ со законов,ама ич не ми е јасно…Истовремено се жалиш дека не можеш на кафе да отидеш,па после салата ги правиш кафеаните…
  Друго што не ми е јасно,како бре не ви текна да се буните пред законов,сега партал напраивте…одненадеж се осетивте згрозени изагрозени…ццц
  Како што сфати веќе јас сум од другата страна,од оние без образ…Многу сакам да верувам дека сите непушачи се со чист образ и достоинство…??? Ама тешко дека тоа е мерило за образот…
  Никогаш,најодговорно тврдам не сум му дувала во фаца на никого,посебно на непушач…јадам и чоколади,ич без гајле…не пушам во куќи на непушачи,а посебно во присуство на мали деца…кај мене се пуши строго на балкон,или евентуално во кујнаво зима, со прозорец отворен 24 саати…и не се работи за пакли…и така натаму…
  Ако сеуште ризикуваш да ми бидеш другарче,повели…ќе те дружам и понатаму…Извини за предолгиов коментар, ама не гледате како лепрозни…
  Јас никого не осудувам бидејќи не сум совршена,ниту пак безгрешна… А ти???
  Ти немаш пороци???
  Поздрав.

 576.   milevski Says:

  Можеби и ми беше намерата да ве испровоцирам ;) :p
  поопуштено ај не се нервирај, life goes on. :)
  мене порок ми е интернетот

 577.   milevski Says:

  Нема љутиш.
  Едноставно си има еволуционистичка теорија којашто сите сте ја училе во школо, но има и други теории за коишто не сте училе во школо, а една од нив е креационистичката теорија. Ништо лошо ако се запознаете и со неа.

 578.   lucija Says:

  Е сега ќе видиш ти…зависнику ниеден…еве ти дувам во фаца…ајт…

 579.   milevski Says:

  Знаеш што значело дувањето во фаца нели?
  ја пред некој ден дознав, еве научив и ја нешто од пушачите ;) )
  позз

 580.   conman Says:

  хм….

 581.   milevski Says:

  знам и јас се зачудив, но сепак сакав да го споделам ова интервју со вас..

 582.   gocajаska Says:

  … да … илуминати кои жртвуваат деца и возрасни … убиваат све живо и диво … командуваат со демони или обратно … ете тие истите ќе му дозволат на овој обичен смртник еден од милионите и таа избраната воведена во тајната да ни соопштат дека НИЕ СМЕ ОБИЧНИ ОВЦИ …
  … ВО РЕД ЕТЕ ТОА БЕШЕ ОД ВАТИКАН …
  … АЈДЕ СЕГА ОБЕЛОДЕНИ ГИ НАШИТЕ „ПАСТИРИ “ …

 583.   milevski Says:

  Еј чекај gocajaska, не брзај, полека, има време за нашите пастири :)
  Инаку баш ме интересираше што мислење имате за ова интервју???

 584.   gocajаska Says:

  … кога СВЕТИИТЕ би биле толку злобни и демонски настроени … тогаш овие гласноговорници ќе беа жртвени јагниња … туку ете , лека полека ќе ги видиме сите „ заговорџии“ и оние со ружата ;) … за да стигнеме до целта …
  … ајде де … расветли ми во кого да верувам , оти јаска замајана сум во ваистина и маја …
  … еве чекам да ми кажеш кога да ги отворам очите , кога да замижам …
  … гушкаааа :)

 585.   milevski Says:

  гушка ;)

 586.   conman Says:

  незнам Милевски, не сум многу навлезен во оваа тема…како што кажав порано имам гледано само 2-3 епизоди од серијата и навистина ми се допаднаа…:)

 587.   gocajаska Says:

  … сега се сетив … абе исусот уште пред 2000 г ни посочи дека сме овци … ама никој бре не дигна толку галама … ха,ха …
  … гушкааааааааааааа :) ))) …

 588.   yoblow Says:

  илуминатите се стварност. беа еднаш во миравци, ама јас ги протерав

 589.   milevski Says:

  conman, мислиш ти се допаднаа документарките но илуминатите сигурно не. :)
  гоцо, Исус не служи за шала.
  yoblow, кажувај брат како било тоа? еднаш биле во Миравци :) )

 590.   gocajаska Says:

  … ха,ха … па гледам Ватикан го користи за демони :) :) :)

 591.   conman Says:

  милевски, кој кажа да…барем тоа можам да го разликувам… :)

 592.   milevski Says:

  conman, ok.
  Гоцо, Ватикан не е цело Христијанство.

 593.   milevski Says:

  чекав коментари, реакции али гледам никој не коментира па за тоа ја сам ќе си дадам коментар.
  Прво типката изнесува солидни знаења за Илуминатите, организација, структура, начин на функционирање, што прават, кои се, што се итн. Кажува како влегла во Илуминатите, како била тренирана уште како мала, во какви групи била, како после и таа станала тренер, програмирање и перење на мозок на деца, ритуали и жртвувања, учење на насилност, суровост и да убиваат децата уште како мали и сл.
  Солидно доста солидно ја искажува целата организација.
  Но, нешто фали целиот процес изгледа како да е реален, но некако општи и се фактите и се што кажува веќе го имаме слушнато од порано за Илуминатите, како нешто да недостасува.
  Изгледа дека целото интервју е намерно направено, сигурно со одобрение на Илуминатите, не велам дека не била во Илуминатите да тоа е очигледно дека била. Но има изнесено само општи податоци за Илуминатите и скоро ништо ново не открива.
  А интервјуто служи само да влее страв кај публиката која што го гледа. Што е само еден вид на подржување на политиката на Илуминатите, држење на луѓето во покорност и страв и програмирање преку тв т.е интернетот. Убаво си ја одиграла улогата.
  Решението што таа го нуди е само молитвата, и само преку Христијанството, што е точно, но недоволно. Доколку таа навистина сака да се бори против Илуминатите потребно е да има подобро решение или пак да каже на кое Христијанство му припага, бидејќи тоа е широк поим.
  Нејзиниот живот секако дека ќе бил доведен во опасност ако е така, таа бега замисли си а децата ги остава на сопругот кој исто така бил Илуминат.
  А цело време вели дека колку многу се моќни и силни што не можеш да и се спротивставиш никако на Илуминатите.
  Што сака да каже само да и се придружиш.
  Значи се на се има вистина во нејзините тврдења но целта им е само да привлечат уште глупи американци да и се придружат.

 594.   gocajаska Says:

  … Милевски … браво … коментар во рисјански дух …

 595.   boombar Says:

  Ilevski, u pravo si brat… sto da pravime nie nepushacite, koga sme vo vrska so pushacki. Toe e eden interesen paradoks koj sakam da go vidam elaboriran od tvoja strana

  Respect za se sto se naogja na tvojov blog

 596.   Бунка Says:

  Милевски, да знаев кој си а ти да не знаеш кој сум, ќе ти дував со пура во твој правец и тоа онака без прекин додека не се онесвестиш или јас пак не се онесвестам…хахаха.

  За инат не за друго :)

 597.   Katika Says:

  Милевски, не се секирај за Бунка….он е непушач,ама сака да контрира цело време и сеа нешто те зафркава овде….инаку секој ден по една главица брокула јаде!
  Бу, не се љути што те издавам,ама не го нервирај човеков џабе,кога сте на иста страна!

 598.   milevski Says:

  чекајте по ред :)
  boombar, стварно многу добро прашање постави, браво секоја чест, тоа е прашање ;) Еве да кажам за себе, ја не би одел со женска што пуши, за една вечер може али за цело време да ми пуши и дува у фаца не брат, како што викат за бугарките, одјеби и фрли. :)
  леле ама ќе ги накурчам сега пушачкиве али јбг, слабост ми е што сум искрен. :D
  А сега кога си веќе со неа, не ти останува ништо друго него да ја смениш брат колку можеш толку, прво и ги намалуваш бр на испушени цигари постепено по полека, после никако не и давај кај тебе дома да пуши, обавезно ја праќаш надвор на ладно нека пуши, и тоа сама ја праќаш кога пуши т.е не и правиш друштво. Одба и мрчиш нон стоп и и кажуваш дека не можеш да го поднасаш мирисот на цигарите како нешо да си алергичен на нив и глуми гушење, иако некогаш стварно може човек да се угуши.
  И посебно за жешките теми ја ограничуваш, не ја бакнуваш или избегаваш во уста да ја бакнуваш, зависи колку си добар со неа ја на пример ќе и речам дека и смрди здивот али пази ако си интимен со неа само ова може.
  Она ќе збесне ќе се збрка нема да знае што да прави ќе ги намали цигарите и у почеток ќе се крие од тебе. Али здравје за натаму може и ќе и дојде свеста и ќе ги оставе.
  ;)

 599.   milevski Says:

  Бунка и Катика поздрав :D

 600.   boombar Says:

  Fala Ilevski, a sto ako mnooooooogu ja sakas devojkata?

 601.   milevski Says:

  Ако многу ја сакаш ќе те одјебе, поарно себе се сакај више него неа. :)

 602.   gocajаska Says:

  … токму таа теорија ја промовираат илуминатите …
  … ај сеа … :) ))) …

 603.   baroque Says:

  Сега касно е да се расправам но ќе ти дадам линк па како што не тераш ти клипчиња да гледаме, еве неколку и за тебе.

  http://www.youtube.com/user/Thunderf00t#g/c/AC3481305829426D

  Поздрав и добра ноќ.

 604.   milevski Says:

  гоцо, од кај сега овие дезинформации ?
  baroque, ќе погледнам па ќе ти кажам.

 605.   alter Says:

  хммм…битно посотиме… битно иаме енергија и шансад а напрајме убај работи…шо ви е гајле од кај сме…важно е кои сме сега и шо може да напрајме да сме поарни…

 606.   milevski Says:

  baroque, се шегуваш нели?
  хахахааа тие кратки видеа од по 4 мин, направени во смешен стил не можат да го демантират креационизмот. Ако имаш некоја целосна емисија, сериозна од научници што стојат со сериозни аргументи против оваа теорија можеш да ми ги дадеш да ги погледнам?
  А овоа се детски видеа.. :-)

 607.   milevski Says:

  да alter, се сложувам но погледот на свет е многу битна работа за нашиот живот. Зошто?
  За тоа што таа е поврзана со одредена филозофија, религија, теорија на настанок, и животот на поединецот во ова наше општество од старт со нашето образование се коче. Едноставно си насочен да бидеш покорен и слуга на системот, без да можеш да ги развиваш сите твои потенцијали кои не се само во логичката свера. За тоа и денес сите сме робови на системот а индивидуалното и креативното размислување е сведено само кај раритетни индивидуи.
  За тоа мислам дека теориите се доста важни. Не велам дека креационизмот е потполно во право но целосно ја побива еволуционистичката теорија. Што е уште еден доказ дека од мали нозе сме задоени со лаги. Лаги коишто секојдневно не спречуваат да се развиваме во правец на кој сме можеле..

 608.   gocajаska Says:

  … Милевски …
  … душане заеби црковна пропаганда … ти друже си за во ПОЛИТИКАААААА !!! …
  … ХЕ,ХЕ …
  … lol …
  :) :) :) :) :)

 609.   milevski Says:

  срц не си далеку од вистината, но многу чинам за да некоја политичка партија ме купи..
  а можно е со нова али сосем нова политичка партија и добар тим да настапам на политичката сцена.. јбг имам такво образование..
  сите религии инаку ми се слабост и сакам и сум ги проучувал, за тоа и доста знам за нив, иако се обемни.
  Но и покрај тоа тргни ги сите религии на страна, знам и одговорно тврдам дека постои креатор, творец на овој свет и на сите нас, Бог. :D

 610.   lucija Says:

  Сите овие-организации…ми се многу забегани…сум читала понешто ама не ми се навлегува,чунки ќе се забегам…мислам дека не ја знаеме целета вистина,и дека никогаш нема да ја дознаеме…си се држат они…А за вакви приказни,како оваа на интервјуво,ги има доста…и верувам-и не верувам…Си знае она од кои причини се „отворила“,само има тука многу лично доживување,филм,шминка,5 минути слава,маркетинг ….
  Забегано ми е во секој случај …ајјјјј…Поздрав!!!

 611.   milevski Says:

  така си е lucija, во право си, никогаш нема да дознаеме точно што се случува во нив.
  Во затворени кругови делуваат сите тие тајни групи и организации.
  Но едно е сигурно НЕ се за добри работи, за развој, за човечки права и слободи бидејќи никоја таква организација не би била во тајност доколку е позитивна и корисна за човештвото и за секој човек како поединец.

 612.   grigoriy Says:

  milevski, што се подразбира под зборот илуминатор кај брод? поздрав.

 613.   virtuella Says:

  *Изгледа дека целото интервју е намерно направено, сигурно со одобрение на Илуминатите*
  …еее, мозокот ќе почне да ти чади додека откриеш кои се нашите и пак нема да откриеш, во ова светов заебан…**бем ти и кругови и триаголници… :)

 614.   milevski Says:

  хахааааа да Virtuela во право си.
  Најголемото откритие е баш кога тоа ќе го откриеш ;) )

 615.   yoblow Says:

  ако имаш фб побарај го, има група. го слушав и навистина има некои неверојатни работи за кои збори.

  сакав да кажам и за друг еден таков говорник, ама ми летна мислата. ако ми текне ќе пишам. збореше за тоа како е создадена сидата…

 616.   yoblow Says:

  http://video.google.com/videoplay?docid=826250158096936400#

  leonard g horowitz се вика

 617.   andrej Says:

  Во контекст на постот

  http://aandrej.blog.mk/2010/01/13/vlast-kako-do-i-posle-nea/

 618.   milevski Says:

  За се збори и овој. Кога ќе го слушаш ќе се запрепастиш, се точно кажува за се во општеството.
  Само за оноа за рептилите е малку сајанс фикшн за сите нас, обични смртници.

 619.   milevski Says:

  yoblow, мислам дека leonard g horowitz е креационист или пак само е искористен од нив :) )

 620.   Charlotte Says:

  Внимателно со Ајк,да не забегаш премногу во тоа рептилите :)

  Инаку вистина харизматичен тип и добар говорник.Исто така моја омилена јавна личност :)

 621.   milevski Says:

  да да има посебно со овој серијал на видеа за рептилите од еден јужноафриканец.. http://www.youtube.com/watch?v=ctIpUmJjkAs&feature=PlayList&p=13D500ECBBDF9675&index=0&playnext=1

 622.   yoblow Says:

  ги изгледав видеата. се прашувам како ние да ги поврземе точките, ко што вели дејвид, како од гледање на мал простор, да преминеме кон гледање на целосната перспектива?

 623.   svetilo Says:

  Епа не ми се верува ни мене ама го прочитав цел текст. :) Ми се допаѓа.

 624.   milevski Says:

  yoblow, најискрено не ти треба тоа. Јас и не се многу согласувам со Ајк, во однос на прашањата за спиритуалноста, факт е дека има многу знаења и знае доста но не е совршен и самиот тој нема одговори на многу прашања.
  Како на пример просветлувањето што го доживува во Перу, шаманско е ништо повеќе одколку комуникација со демони.
  Многу прашања се проблематични во тој дел за пробудувањето за коишто тој тврди дека го добил и за кои работи тргнал да ги учи другите а самиот тој не ги доволно знае тие работи. И самиот си признава дека не е религиозен и не е за ниту една религија. А во многу од религиите се застапени тие прашања а тој е надвор од секоја религија и едноставно е помалку запознаен со некои нешта. Хипнозата што ја има кај психијатарот, шаманистичките ритуали коишто ги изведува се ништо повеќе отколку активна комуникација со црните сили “демоните”, и не е ни чудно што потоа се “просветлил” и 3 месеца му биле потребни да се адаптира на условите. А со тој чин на просветлување се здобил и со одредени моќи кој како поединец без да влезе во тие ритуали никогаш не би ги добил. Видете нема таму слободна природа, и енергија, таа енергија доага од некој а тој некој не е Бог, а ако не е Бог тогаш се знае од кој друг може да биде.
  Тој се води и лута со неговата интуиција незнаејки воопшто што му се случува на него или пак глуми и се знае.
  Човештвото не може да се спаси со глобално просветлување и освестување на луѓето и добивање на одредени моќи од демонски сили.
  После тоа што му се случило таму во Перу, тој се променил целосно. Почнал да пишува и знаел многу работи којшто онака никогаш не ги знаел. Тоа не се нормални работи за обичен човек и обичниот и нормален човек никогаш не би посакал да има и да се здобие со одредени моќи за да би станал Бог.
  Бидејќи ако е добар и живее во склоп на законите од Бог ќе знае дека овие работи се строго забранети за обичниот човек, не за друго најпрвин за неговото здравје и на неговите најблиски. Со други зборови ако го знаеш и почитуваш Бог и неговите закони никогаш нема да имаш желба за да ги практикуваш тие работи за некое просветлување, будење, разбудување, освестување. Бидејќи самата идеја на тоа е дека ти сакаш да станеш Бог со тоа, а знаеме дека има само еден Бог, а сите овие што се претставуваат дека се Бог, дека се аватари и сл. се во длабока заблуда и ја платиле својата цена 10пати повеќе од потребното, притоа засекогаш ја изгубиле својата душа, бидејки со тој чин активно комуницирале, општеле, и создале да речеме некој пријателски однос со демонските сили.
  Јас искрено не верувам дека туку така може да се постигне мистично искуство, без да си направил нешто со што си го предизвикал тоа.
  Подобро е претходно да се знаат нештата пред да се проба да се искусат. Подобро е да знаеш што е, и што следува и каква состојба е тоа, кој ти ја дава, како ти ја дава, како после со тоа, исто ли е, не ли е исто, значи потребни се прво знењата и тоа многу многу големи и поврзани знаења пред да се проба да се практикува нешто. Да се има целосна контрола на ситуацијата што е тоа и што со тоа. А вака лаички да се впуштаме во нешто на никого не би му го советувал тоа.
  Поздрав

 625.   gocajаska Says:

  … ооооооооооооооо …
  … гуш :(

 626.   milevski Says:

  фала Гоца,
  гушш ;) )

 627.   outTake Says:

  Не ти текна да земеш шамивче или палома.. ор самтинг..? :D

 628.   milevski Says:

  не уште плачам, липам се одкорнувам,
  трескам од земја и др.
  кога ќе престанам дирекно ќе се истуширам :D

 629.   povtorno_silna Says:

  oooo masko da zaplaceeeeeee e loso
  epten e maka znaci…

  NEmoj

 630.   milevski Says:

  духовно плачење е, не се секирај ;)
  што е уште пострашно :(

 631.   povtorno_silna Says:

  Е тоа тоааа те јадееееееее од внатре ко некое мало цовеце да ти ја гризе совеста, срцето, радоста аааа знам знам.

  Пак ќе кажам НЕМОЈ ;)

 632.   belaroza Says:

  Се надевам дека после плачењето убаво си заспал :) напи се чаша вода за да ја надополниш изгубената течност во организмот да не дехидрираш .. поздрав :)

 633.   milevski Says:

  уште плачам

 634.   gocajаska Says:

  … вознесение …
  … онакво какво што го сеќава секој роден на земјава …
  … онакво какво што го сеќава секој извајан од ума …
  … од ума на Бого или од таа земската …
  … еј мори моме како да речам ФРЕСКИТЕ СИ ГОВОРАТ …
  … еј мори моме како да речам ТА СОНЦЕТО НАД ГЛАВА МИ СТОИ …
  … еј мори моме како да речам ОД ДУША МОЛИТВА ПОД ТОЈ КРИЛЕСТ ЛАВ …
  … еј мори моме како да речам ЗА АТА НАШ И МАЈКА БОРОДИЦА …

 635.   yoblow Says:

  полека полека ни ебаат матер, а ние свесно свесно им дозволуваме тоа да го прават

 636.   milevski Says:

  све е сјебано :(

 637.   yoblow Says:

  дечко, јас и ти треба да се здружиме

 638.   milevski Says:

  ќе се здружиме не е проблем.
  само знај дека не читаат на нет и ќе знаат дека се здружуваме :D

 639.   milevski Says:

  побрзо го гледајте видеото бидејќи за брзо време ќе го цензурираат, скинат.

 640.   grigoriy Says:

  milevski, вистина ли е, дека илуминатите ги формирале САД?!

 641.   milevski Says:

  битно за нас е дека денес го контролираат светот. а кој го формирале САД е друга прича, не е важна таа за сега денес, бидејќи денес се формира посебна унија помегу САД, Канада и Мексико.. нешто слично како ЕУ на нивниот простор. Исто како и Унијата во Африка на сите континенти кој друг ако не илуминатите и другите тајни друштва имаат вмешано прсти во тоа..

 642.   yoblow Says:

  110% постов треба да оди кај власта за со него да си скапат главите

  скопје не е македонија

  уа скопје

 643.   milevski Says:

  Скопје не е само на скопјани, колку е нивно толку е и на сите граѓани на Р.Македонија. Затоа што од парите на “провинцијалците” и “сељаците” е изградено. Колку е твое толку е и мое. И јас имам право да одлучувам за тоа што се гради и кога скулптура се поставува исто како и ти.
  Но мене никој не ме прашал за ова?
  а тебе?

 644.   belaroza Says:

  milevski… е РОБОВИ ама кога сме се глупи..(со опрост) ни нема спас.. ниедна власт не дошла да неправи нешто за народот..туку прават за себе, се обезбедуваат за цел живот и деца и внуци…не пљачкаат на секаков начин , даноци ,фирмарини без контрола на сума, високи давачки, телевизии за фирми..невидена работа и безобразлук.. ..и ти се фалат што направиле..Немаме на кого да веруваме ….. останатите градови ни села не се вопште битни…

 645.   смрт или слобода Says:

  Тие не го градат Скопје туку го уништуваат.

 646.   virtuella Says:

  …абе не да сме ние врлдот туку ај… :)

 647.   amorodor Says:

  Milevski blagodaram…uzivam … :) :)

 648.   milevski Says:

  Никој не зборува за масонските градби???
  Сите се фаќаат за лавовите, двоцевката, коњаниците, црквата и џамијата.
  А за најскапите градби градби никој ништо не зборува.
  ИЛУМИНАТИ мостот ОКО
  Масонските градби: хотелот на плоштадот, резиденцијата на градоначалникот, обвинителството и финансиската полиција, Агенцијата за електронски комуникации.

 649.   milevski Says:

  мило ми е што ви се свиѓа :)

 650.   gjurovski Says:

  Во право си дека другите градови се запуштаат. Освем некакво си „партерно“, уредување, тревници и клупи, ништо друго не се прави.

 651.   yoblow Says:

  страшно е ова нешто. навистина.

 652.   Анонимен Says:

  haha

 653.   диме Says:

  еее ве молам немојте! Од бодлер да звучи подобро? Нема шанси, ај побарајте пак на гугл за Гарванот, за римата, за акцентираните слогови, за алегориите, и најмногу за музиката која се создава со рецитирање на песната! тоа се се работи кои и најдобриот преведувач на светот не може да ги долови (посебно не г-нот Тодоровски, али важното е што сепак се обидел). Само еден Едгар Алан По може да го преведи Едгар Алан По и никој друг.
  п.с. дарвел е во право, многу зборови не се допреведени и многу референци кон други дела се изоставени, (не ме сфаќајте погрешно, не го обвинувам преведувачот, ама мислам стварно…) што е огромен доказ зошто Гарванот претставува еден врв на англискиот јазик!

 654.   svabo Says:

  Извини, ама јас као музички неписмен, де објасни ми следече.
  Дали музиката на стихич ја сматраш за квалитетна?
  Па објасни ми која е комерцијална и која е некомерцијална и кон што тежнеат двете?
  И…разно…да не претеруам ододма.

 655.   lostseries Says:

  Дон Кихот му е се’ уште најдобра песна. :D Највпечатлива и најпевлива. :P

  А во врска со комерцијална/некомерцијална музика, во денешно време се’ е комерцијално. =))

  П.С. Не сум ич по рапот, ама Стиховен ако ништо барем има текстови со смисла и поента, не му е се во стилот „пцујам ко копиле“ или „малолетна пијана пи*ка“ :P

 656.   milevski Says:

  Секако дека е квалитетна музиката на Стиховен. Не би ставил песна од него доколку не е добар. Си го слушал ли претходниот албум на Стиховен? “In Medias Res” скоро сите песни му се хитови, едноставно нема промашена песна. Значи целосно добро средени песни, оригинална а не крадена музика совршено вклопена со автентични текстови а не крадени текстови како на комерцијалните срања што ги гледаме и слушаме на тв.
  Мислам дека многу добро знаеш што е комерцијална а што некомерцијална.
  А слушни ги добро овие песни од Стиховен и кажи ми дали се квалитетни или не:
  жртви, мазохисти, урбан херој, ТВ дрога, Лас Вегас, одмазда, јавниот непријател и др..
  И ако тие не ти се свигат пушти ја само Добро утро џезери и се ќе ти стане јасно за каково уметничко дело и квалитет станува збор.

 657.   svabo Says:

  Кој ја свири музиката во песните? Со којс група соработува? Кој е композитор, аранжер…

 658.   milevski Says:

  А ти знаеш ли со која група соработува Мајкл Џексон, Роби Вилијамс, Стинг и кој е композиторот и аранжерот на песните на Мадона, Пласибо, Мерлин Менсон???

 659.   filipko Says:

  Би додал само дека сеопштото срање што владее во нашево општество спечува многу млади луѓе кои се квалитетни и имаат што да понуват да се маргинализирани и никој да не чул за нив. Пливаме во непотизам,корупција и општ неморал .Експерти за се излегуваат во јавноста и не прават малоумни убедувајќи не колку ни е добро и колку убаво живееме.
  Сепак,ова не е најлошото во приказната.Најлош е молкот на оние кои не добиваат шанса.
  Стиховен заслужува подршка оти не молчи.И вреди оти има што да каже.

 660.   mastape Says:

  брао за филипко

 661.   svabo Says:

  Да завршам. Несакам да го плукам Стихиќот иако он тоа го заслужува зошто плука по се и сешто. Неговата музика не ми се свиѓа. За мене тоа не е музика. Милевски, Стихи нема музичари. Само склопување семплови. И некој да му понуди пари и гостувања по ТВ, ќе видиш едно друго однесување на наш Стихи. Он тежнее кон комерцијализација.

 662.   mastape Says:

  сите кон тоа целиме само има многу мал број што не се продаваат лесно тоа е работата

 663.   svabo Says:

  тоа е само мрч, мрч.

 664.   Barabbas Says:

  Добриот рап е навистина добра музика. И нема многу врска дали е отсвиран или семплуван. И онака ритамот и пеењето се во преден план, а ако се навистина добри, сосема се доволни.

  Патем, The Roots отсвирија мошне добро во Скопје ;)

 665.   milevski Says:

  Секој има право на свое мислење швабо, на некој му се допаѓа на некој не. Нема човек на земјава што и се свиѓа на сите па така и за музиката на Стиховен. Мене ми се допага и многу ја ценам неговата музика. А еве сега место да го гледам Стиховен на кич и шунт емисијата “кој те шиша” ќе мора да го угасам тв или да сменам програма пошто гостува ретард. деген. слаткар. кој не знае да склопи 2 збора пошто има говорна мана нели (но место да се лечи) он рапува замисли… хахахааа и неговите хитови песни со супер текст “за да те ‘бам за да ти влезам”. И мало дете од 5 години знае да направи песна со 50 пати подобар квалитет од песните што ги имат слаткар, тони деген и сл др. тв ѕвезди и ретарди што се нарекуваат рапери и музичари.

 666.   mastape Says:

  ууууууууууу брао за милевски машала машала

 667.   svabo Says:

  слаткарот колку шо го приметиф има 2 или 3 говорни мани. и видиш чудо, дткањето го нема кога пее.
  говорни мани имаат и мнооогу новинари па се на ТВ. И премиерот има говорна мана па држи говори.
  уфффф, доста е.
  несакам да критикувам нечија работа. како што несакам некој мене да ме куди. не е убаво чувството. едноставно, не ми се свиѓа музиката. а му посакувам успех.
  добра ноќ

 668.   milevski Says:

  Еј како не се приметува кога пеел дека дткал, ма дај ви се молам. слаткар не пее тој дтка наместо да пее – но никој не се замара да го слуша, затоа што му ја сакат крадената музика во позадина и се палат на пцостите и вреѓањата на женската популација – но тој не ни е темата на муабетот.
  поздрав

 669.   мичо Says:

  за Стиховен е треба многу да се збори. само треба да го слушате и ќе добиете хронолошка слика за последиците од матната транзиција. Тој не е партиски војник туку патриот, храбар човек кој влегува во директен конфликт со сите манипуланти во државата. а тие што го напаѓат се само мали човечиња политички воајери сокриени лево и десно по жбуновите покрај патот и само го хушкат народот.

 670.   gocheska Says:

  :) like like

 671.   alter Says:

  ууууууууу…the lady has some problems :)

 672.   milevski Says:

  yes, she really has ;) )

 673.   lupcobocvarov Says:

  А што пак си запнал да издадеш книга?

  Вистински компетентни читатели од кои можеш да чуеш валиден вредносен суд за твоето дело има доволно на Интернет.

  А од книжевност во Македонија никој не живеел ниту ќе живее.

  А за 100 примероци книга можеш и самиот да си напечатиш со купен ласерски принтер и плус еден тонер и плус мал трошок за укоричување, се` на се` еве нека те фане 200 евра – па после раздавај ја на пријатели :-)

 674.   mastape Says:

  брао бе машала од кај ги знаеш овие работи алал да ти е.само со ценава ме буниш.јас колко што знам е многу поефтино од 70 ден(35 ).сепак браво се гледа дека си револтиран се најдобро

 675.   milevski Says:

  е дека е 35 ден? во Малезија можеби ама тешко и таму да е толку?

 676.   milevski Says:

  ljupco, огласувам се за тоа дека преку интернетот книгата може да дојде до многу читатели и да се слушне нивното мислење и критика, но подобро е старата добра испечатена книга.
  Тешко дека со ласерски печатач може да се испечати толку книги кога еден тонер ти е само 100евра. Јасно е дека од книжевност не се живее. Но кое е задоволството во вакви услови на некој автор да ја издаде неговата книга кога треба да ја натплати. Знаеш како помодарство излегува ќе дадеш 1000/1500 евра и оп голема работа си издал книга што никој нема да ти ја прочита. :) ))

 677.   gocheska Says:

  Милевски добра тема начнуваш книгоиздавтелството во Македонија се повеќе е на незавидно ниво (уствари пак кога и било на некое ниво) .Признавам има доста добри македонски автори кои што или трчаат по спонзорства или пак сами си ги покриваат трошоците околу своите дела…. Навистина тажна ситуација ама ајде да се надеваме дека Сонце ќе ја огрее и оваа наша Македонија па ќе престанеме да плукаме по се она што е наше ….позз

 678.   mastape Says:

  коку книги сакаш да правиш и колку страни(170 ли).прашај по помалите печатници ги има многу.јас сум од твоја страна да знаеш зашто сум бил по овие врати.во еден куп тв сум пратил книга џабе бе брат ако не си дел од нив се ти е џабе ќе си седиш дома и ќе си палчеш

 679.   alexandro Says:

  Зошто самиот не се јавиш како издавач?
  Инаку, се согласувам во се’ со кажаното!

 680.   milevski Says:

  една 170/180 стр. 1000примероци.
  Во помалите печатници ај ќе најдеш за да ја испечатеш по 45 денари и што? после пак треба да ја носиш до сите книжари, библиотеки и насекаде. Не е работата само да ја испечатиш книгата. Затоа ти треба добра издавачка кука што секаде ќе ти ја пласира книгата. Плус ти требат пари за маркетинг. Ништо не правеш во секој случај ;)

 681.   milevski Says:

  Сам како издавач. Нели треба да имаш некоја лиценца за да можеш да издаваш книги? сигурно има некои посебни услови што треба да се исполнат за да се биде издавач.

 682.   mastape Says:

  нема никакави услови само ќе треба да одиш до библиотека за цип.а ова за рекламата е така продажбата е тапа ако немаш некој за помош во позадина.добро е што ќе остане за век и векова друго нема аир

 683.   lupcobocvarov Says:

  По Уставот, издавањето книги е слободно и нема никакви ограничувања освен што си должен на Јавниот обвинител на Мекедонија и на Народната и универзитетска библиотека на Македонија да им доставиш по 2 примероци бесплатно.
  Не мораш дури ни тоа CIP да го вадиш, макар што е добро, преку него книгата влегува во регистерот на книгите издадени во Македонија.

  А бе глеј си блогерајот и не се заморувај со такви книжни фантазии – ако нешто навистина е вредно во твоето творештво, тоа ќе си остане и кога ќе дојдеш на мои години, самиот од првата пензија ќе си издадеш еден избор, колку за тафра да правиш по маало :-)
  Јас имам уште две и пол години до пензија и тек тогаш ќе испечатам една книга.
  А сега, кој сака да ме чита на хартија, нека си испечати самиот, не бранам :-)

  И уште нешто:

  Кај нас наидува време, ако не е веќе и дојдено, кога писателите не само што бесплатно ќе ги делат своите книги туку на секоја петта страница ќе мора да имаат вметнато по 50 денари книжни, за некој воопшто да им ги чита книгите :-)

 684.   mastape Says:

  1000 КНИГИ ОД 180 СТРАНИ 40000 денари

  БРАВО И ЗА БАТЕ ЉУПЧО ЈА СТАВАМ ПО ЕДНО ЕВРО ВО КНИГА ХАХАХАХА

 685.   stihovenkalibar Says:

  200 knigi puta 70 denara toa ti se 14 000 denara…Od tie 200 okolu 100 ke daes na prijateli a ostanatite 50 ke gi prodaas po 150 denara u prodavnica….Istite ke se prodaat za negde 2 do 3 godini a zarabotkata od tie 100 knigi e 50 % za tebe shto znaci 7500 denari koi ke gi zemes duri otkako ke gi prodaes site knigi…

  Spored ovaa logika namesto da se zanimavas so poezija i proza najdobro ke bide da prodaas piper na pazar ..Keshot ke go zemes u momentot , nikoj ne zarabotue na tvoja muka a i zarabotkata e duplo pogolema…

 686.   lepangelina Says:

  милевски, во Мк е така. И никогаш не било исплатливо, зашто сме мал пазар. Печатењето по 1000 примероци не е исплатливо, значи со 1000 е одвај исплатливо.
  КАј нас е 2000 продадени примерока бестселер.

  кај нас е така. ако ти чини, нели.
  Дали е тоа фер, нефер, друго дваесет.

  мене не ми е јасно како воопшто опстануваат издавачките куќи кај нас?

  И уште нешто не ми е јасно: на која основа доби ГОце Смилевски престој во Виена на две години и го напиша романот „Сестрата на Фројд“?
  Мене ме интересира: знае ли некој кој го плати престојот на Смилевски во Виена?

 687.   mastape Says:

  најголемиот лоповлук е тука во овие куќи многу пари земаат од донации од влада од европска заедница не може крај да им се најде па нели сега се фалеа дека ќе штампаат 2 милиона книги ова не е држава ова е гом.а ништо не е како што треба….

 688.   lepangelina Says:

  слушај, ти да не мислиш оти у америка полесно се издава книга?
  е сега шо не те вклучуваат и тебе во лоповлукот, тоа нели ти е јасно?
  треба татко ти да е газда на издавачката куќа. Мајка ти да е менаѓер, а брат ти преведувач на Достоевски од англсиски.

  а твоите книги нели се издадени веќе?

 689.   alexandro Says:

  Милевски, не треба никаква лиценца. Во народна библиотека одиш и си вадиш еден број (чини околу десетина евра) и како издавач се јавуваш ти!
  Само храбро и напред! :)

 690.   lepangelina Says:

  е, гледаш, арно ти вика александро. Имам една познаничка што на 19 години напиша збирка, јест ништо посебно песни, ама реши да ја издава. И нели од фирма на фирма, да собере по 20, 30, 50 евра, знаеш кој колку милува.

  беше добила такви неприсотји предлози, шо и се смачи. ако работиш, штеди си и издај си сам, отколку да мораш на крајот да редиш 30 фирми кои го помогнале издавањето на книгата.

  јас пак ќе прашам: кој плати за Гоце Смилевски да биде 2 години во Виена?

 691.   milevski Says:

  alexandro, фала ти сум слушнал за тој број од Универзитетска се вади и не е ни 10 евра мислам дека е 200 денари.
  lepaangelina, само на интернет се издадени. И многу сум задоволен од читателите.
  1000 примероци ами што, не планирам нон стоп да се бавтам со реиздавање. Ако 1000 во Македонија е бестселер, мислам дека можам да го постигнам за едно 2 години.
  Веќе “Љубовта за Ана” е симната околу 800 интернет примероци za 8 месеца. ;)

 692.   lupcobocvarov Says:

  Глеј ваму,

  http://prezviterkozma.blog.mk/2010/03/11/eden-zbunet-mlad-chovek/#comment-1949

  вака треба да пишуваш за да ти печатат плус и ќе те анализираат на висок стил
  ===================
  до сега
  ме оставиле
  единаесет девојки

  без да сакам,
  станав ебачиште
  (НЕСАКАЈЌИ, стр.97)

  Или:

  Гомна по ѕидовите
  Гомна по лицето
  Гомна на рацете
  Гомна во чинијата,
  а лажицата
  сепак,
  заслепувачки сребрена
  (ПОЈАДОК, стр.66)
  можете да ми се фатите!
  не ви го давам она
  што го барате од мене
  не го продавам
  газот ефтино
  кршете глава вие лу|е со празни животи
  во оваа песна
  нема да се случи
  ништо-
  и точка.

  Еј, не ми се верува
  уште чекаат…
  (ЧЕКАТЕ, А?! , стр.37-40)

 693.   lepangelina Says:

  љупчо, треба да ја прочиташ цела книга. за жел, ја нема. моја омилена е „Калина“ од истата збирка.

  но да не се оддалечам од темата: знае ли некој кој плати Гоце Смилевски да биде две години у Виена?

 694.   lupcobocvarov Says:

  Баш ме заболе за поезијата на човек што си допушта еден негов збор да му биде стих а песните му личат овде-онде како серија прдежи а чат-пат обилни проливни избливи.

  Еднаш веќе сум кажал и пак ќе повторам:

  да се бара естетика во лајното е штос кој еднаш на најдуховит начин го исмеа Енди Ворхол кога како скулптура на своја изложба постави лимена конзерва за која задкулисно пушти прикаска дека во неа е затворено неговото лајно.
  И експонатот го купи анонимен колекционер за прилично голема сума долари.
  Крај на приказната за естетиката на лајното.

 695.   lepangelina Says:

  љупчо, да не си го штракнал коментарот на погрешно место.
  овде не е глевен лик Петрушевски, туку Милевски и издаваштвото кај нас.

  тејк ит изи малку.
  :)

 696.   mastape Says:

  ако издадеш една книга во оваа година ципот не се плаќа а ако сакаш да земеш цип за 10 книги тогаш е 300 денари за 10 години, а убаво е ако штампаш да си земеш и цип.имама една книга од 180 страни(101 ДАЛМАТИНЕЦ +) со поезија во сопствен трошок и уште 2 (150 песни)од 160 страни кои сега за сега тешко дека ќе видат бел ден(ЗА 300 КНИГИ МИ БАРААТ 20000).ништо не значи ако читаат на интернет дека некој и ќе купува овој народ се сака за џабе тој ти е

 697.   lupcobocvarov Says:

  Темата е издаваштвото и Милевски кој кажува дека не може да ги издаде своите книги.
  Јас му кажувам да не се нервира и му покажувам како евентуално би требало да пишува посочувајќи му пример на еден човек кој без проблем издал своја книга во издавачка куќа и згора на тоа е високопарно претставен од еден блогер токму денес.

  Што тука не е поврзано, СлепаАнгелино?

 698.   milevski Says:

  bocvarov, приказната за естетиката на лајното ти е врхунац. И мене не ми се свига тој вид на поезија. Друго е да се има хумор во поезијата но овде не станува збор за хумористична поезија.
  lepaangelina со се напна со Смилевски, јас незнам кој му платил и кој го спонзорира. Али сум слушнал само дека е детенце на познати родители добро исповрзани за да може синчето да си ги испечати своите книги, не сум сигурен али мислам со државни пари.

 699.   milevski Says:

  mastape, имаш право дека овој народ се сака за џабе. За тоа и ништо не се цени во нашево општество, ни музика, ни уметност ни литература. Се е за џабе. :p

 700.   outTake Says:

  Одамна е веќе сватено дека реалноста таму надовр е ужасно погрешно тргната.. Само би ти рекол да не брзаш со издавањето, внимателно обработи го планот па тогаш, почни. Има повеќе начини за издавање, а и не се толку тешки како што ги претстави, нели ако имаш силна волја, ништо не е тешко. Но знај дека и кога ќе издадеш книга, ти пак ќе си истиот Иле Милевски како и предходно, твојот сон е исполнет, некои ќе те презираат, некои ќе ти се восхитуваат, но ти си пак истиот.. Не се многу заморувај со укнижевување на книгиве, потребна е цврста цел за тоа, а ако таа е базирана на комерцијана потреба тогаш, според мене, е малку безвезна..
  поздрав!

 701.   arwena Says:

  Добив печатена книга, а не ја ни барав. Доби и многу фина презентација (сас Трендота) на која присуствуваа околу 300 луѓе, а не ја ни платив. Се што сакав е да ја искористам моќта на еден медиум кој се вика интернет за да стигне мојот збор до луѓето. Никогаш не се пожалив и никогаш не зажалив за мојот вложен труд кој стократно ми се враќа. И покрај сето ова, јас едвај дочекав мојата книга (која е дел од едицијата Блог записи) да ја закачам на нет. Печатеното издание беше во 300 примероци. Кој знае каде завршиле и колку луѓе ги прочитале. Книгата во е-формат досега е симната околу 500 пати со што го надмина печатеното издание, а не сум ја ни рекламирала. И секој кој ја даулоудувал верувам дека барем еднашка ја отворил и прочитал ако не се’, барем дел од содржината. Она што сакам да ти кажам е дека на крајот квалитетот на интернет ќе исплива сам.

  Што се однесува до издавањето тука на блогерајов има примери на блогери кои издале проза и поезија и самите се јавиле како издавачи. Денеска можеш да имаш книга поезија од 150 страни за само 200-300 евра. Лесно се средува со Универзитетска Библиотека, имаат посебен оддел за тоа. Но независно дали се квалитетни или не, прашање е колку се продаваат или би акцентирала, колку се читани нивните дела заробени во рамките на некоја книжара или библиотека со уште стотици такви книги.

  Зборот е моќ, а моќта ја има моментално интернетот. Зборовите на овој медиум за сега се бесплатни, се додека не поскапат. Па тогаш што чекаш? Наместо да кукаш искористи го “попустот” додека трае. Така ќе стекнеш предност и ќе имаш поголемо влијание врз општеството и мислењето на граѓаните. :)

 702.   milevski Says:

  out take, брат ако издадам книга и не е читана ништо не сум направил, ако сам сум си ја натплатил книгата а сметката од книгата ти е во минус, џабе ти е таквата книга. Таа не е успешна. Такво е денешното капиталистичко општество а комерцијалната потреба е и те како важна и таа би требало да оди заедно со добрата и квалитетна литература. Јас на работите гледам како на една целина. Не е само комерцијалната потреба туку станува збор за немање на толкави средства за издавање на книга под овие услови што владејат во Р.Македонија. Како и тоа зошто само јас би платил за книгата а издавачите како паразите да чекаат профит од твое спонзорство. Јас не сум од стилот мама и тато или дедо да му издадат книга на синот/внукот па да се фалам дека имам издадено книга. Издавањето на книга во Македонија стана привилегија само на богатите луѓе, или барем онолку богати за да можат да ја издадат и после да се пуваат дека се многу добри и познати автори а што нема врска со реалноста. Секој не може да си го приушти тоа. Затоа има привилигирани луге и обични луге. А вистинската цел ми е моите пораки од книгите да допрат до што е можно поголем број на читатели затоа што некои од тие идеи и пораки би можеле да и бидат од корист и полза во нивните проблеми и маки кои се дел од нашето секојдневие .

 703.   milevski Says:

  arwena, фала за коментарот.
  За предностите на интернетот во друг блог пост ќе разговараме. Сега е само темата издавање на книга, во печатена форма.
  Моето мислење е дека се скапи цените и не соодветстуваат за да домашните автори ги одвојат тие средства за да ја издадат својата книга. Не кукам, туку кажувам факти. Никој не е заинтересиран за домашните македонски автори, конкурсите се наместени, издавачите не обрнуваат никакво внимание, медиумите, телевизиите и весниците пак ич. Хаварија е.

 704.   sneznobela Says:

  Ти посакаувам да ја издадеш и да ти се множат Гушка Иле

 705.   milevski Says:

  фала Снежнобела

 706.   sneznobela Says:

  Иле не се откажувај од идеата и не престанивај да пишуваш еден ден мора да се смени нешто Подршка од мене морална додуша ама и тоа е нешто И ГУШКА

 707.   milevski Says:

  мојата омилена поддршка. :)
  гушка ;)

 708.   agape Says:

  ами чаре?нашите деца ќе почнат да излегуваат од дома,ќе одат на училиште,ќе гледаат телевизија со нас,ќе дојдат во контакт со разни религии-луѓе(крадци на човечки души)…нас ни останува да го молиме Господ да ги научи,ако ние веке не знаеме,да го разликуваат доброто од злото,ако не знаат да расудуваат да почуствуваат што е добро,а злото да го отфрлат,од лошиот другар да се оддалечат,лошата книга да ја фрлат после петтата страна,да го возвишуваат духот во верата православна и добри да бидат.оти сами ништо не можеме да направиме

 709.   milevski Says:

  страшна работа е денес да имаш дете :( најискрено јас се плашам, затоа што му посакувам се најубаво во животот но светот во кој живееме е најсуров што може да биде.
  Еми чаре.. се согласувам со твојот став многу битна особина е да ги научиме децата да го разликуваат лошото од злото би рекол и најбитна. Кога тоа ќе можат да го направат ќе имат колку толку свесност за самите да размислуваат и позитивните работи да ги земат од животот. Но и ние треба да и помогнеме барем да и објасниме и да и кажеме на некои работи што и како влијание имаат. На пример телевизијата можеме да го фрлиме слободно телевизорот од прозор, за тоа што не ни е потребен. На интернетот сепак треба да има колку толку некое ограничување посебно за малите деца и порнографските содржини, се прави тоа. А со образованието не можеме ништо да направиме е тоа е жалосното. Лошото друштво можеме да му кажеме да го откачи. Но сепак самото дете треба да дојде до тие сознанија но кога тоа само ќе дојде ке му помине и детството и младоста веќе ќе има 30 години и ќе биде зависно од сите овие погоре наведени лоши работи за него.

 710.   medeno Says:

  Си се прашувам и тоа често.
  И други се прашуваат.
  Во една прилика со еден родител од страна, кој тука во нашава Македонија, му довериле задача да дава позајмици на минлививе влади, шетајќи по поле на високо, ми рече ,, загрижен сум за децава, тие никогаш нема го имаат детството што го имавме ние родителите, и вас ве фаќа такво чувство, го прашав, О, секако, рече. Светот е суров пресметлив, модернизацијата е безмилосна. Сите погоре наведени точки ги позачачкавме, и на крај муабетот се сведи на, не можеш да го оставиш така со ,,како ќе му даде господ,, а и не можеш да бидеш господ за него оти не си.
  Очи отварање и разговори со децата…пред се сознанието дека домот е местото од каде се започнува.
  поздравче

 711.   agape Says:

  дали човек може да се научи да сака или учи само преку примерот на оние кои него го сакаат?дали човек може да сака ако никој,никогаш него не го сакал?

 712.   milevski Says:

  ејјј јако прашање. Браво.
  Сигурно учи на некој начин, можеби и преку примерот на оние што го сакаат, можеби преку друг начин од други луѓе, можеби гледајќи како другите се сакаат.
  А ако никој не го сакал, тој сепак можеби и не знае дека некој го сакал. Можно е тој човек да не сака. Но не е можно никој до тогаш да не го сакал. Не ми се верува тоа бидејќи ако не човек тогаш е примил љубов од некое домашно милениче и живоинче. Ја мислам дека нема таков човек. И дека сите можеме да сакаме.

 713.   sneznobela Says:

  Еве ме и мене :) наминав good girl :) и не сум птица страшливка :)

 714.   agape Says:

  ако занеш дека да сакаш и да те сакаат е добро и убаво,а не знаеш да сакаш,присили се самиот.преправај се дека го сакаш секој,биди љубезен со секој,прави добро на секој.кога лугето ќе ја почуствуваат промената кај тебе и тие ќе вратат на ист начин.а кога ти ке ја почуствуваш нивната љубов преправањето ќе престане да биде преправање туку вистинска љубов во срцето твое.милевски редовно те читам.поздрав.

 715.   milevski Says:

  фала agape. твојот блог е прекрасен со многу мудрости. сега те ставам на линк одма.
  Снежнобела многу од нас можат да се пронајдат тука, кој помалку кој повеќе. ;)

 716.   sneznobela Says:

  :) еве од мене едно медено срце Гушка

 717.   milevski Says:

  фала фала. Долго време се канев да напишам нешто за деца. Ама еве почнав. ;)

 718.   gocheska Says:

  од мене имаш Рафаело бомбици (ама купени пошо не знам да го правам) ;)

 719.   aurorarosa Says:

  а од мене гриоти :)

  поздрав

 720.   bijonse1 Says:

  а бееееее не се руча колаче…..
  колаче се папа , бате да те папа…..

 721.   mastape Says:

  ЦРТАНКИ

  По цел ден со НОДИ
  во светот на соништата оди.
  Како барбика сака да се роди.

  ПИНГВИНЧЕТО СРЕЌНО СТАПАЛО,
  …………………………………………………

  мора да се обрне поголемо внимание на децата секоја чест се најдобро

 722.   milevski Says:

  фала фала сега имам секакви колачиња :) )
  да да мастапе многу треба да се внимава кога се пишува за децата.
  поздрав4е до сите вас

 723.   Darvel Says:

  Дали тоа значи дека верникот е најголем атеист? Знаеш, зашто воопшто не му обрнува внимание на тоа што го проповедал неговиот „бог“.

 724.   Зданов Says:

  Хмм.. интересно размислување но ова може да се забележи само кај одреден дел од атеистите. Оние изреволтираните. Поради огромните предрасуди на верниците кон атеистите, дел од самите атеисти почнува толку многу да се занимава со поимот Бог што по обратната психологија можеби и верува во него. Но, тоа не значи ништо.
  Македонија и Македонците премногу се занимават со Грција и Грците, им даваме разни погрдни имиња, цело време пробуваме да им докажеме идентитет и слично… па ние сме преокупирани со нив, дали ги сакаме Грците?

  Јас, на пример, сум си ги решил тие морално-религиски-филозофски прашања самиот со себе и сум сфатил дека тие проповедања за мене се нерационални по сите основи, сум спорел и со верници, но ја сум од тие што не се преокупираат со тоа и им го почитуваат правото на верување на верниците… се додека не станат нападни. Исто ко и со хомосексуалците…

 725.   nadezna Says:

  Обично атеистите не се заматаа да објаснуваат дали има или нема бог, туку верниците ги принудуваат на тоа, баш со тоа што се нападни.
  Сосема грешиш кога мислиш дека атеистот по цел ден само на Бога мисли, ептен кога ќе го испровоцираат си кажува мислење. Освен тоа, за разлика од оние со крстото на чело, обично атеистите се толерантни и не им се мешаат на другите во нивното верување или неверување….
  Сепак, како што кажа Дарвел, тоа што си верник не те прави праведен, ниту тоа што атеистот е неверник не го прави неправеден.
  Некои други мерила има, по кои баш врениците најгрешни се …

 726.   milevski Says:

  хахаа “верниците ги принудуваат” кога си видела некој од нашата Православна Црква да оди по домовите на луѓето и да гу убедува.. го нема тоа. Самите атеисти си го покренуваат правањето за Бог. Има многу атеисти кои секојдневно богохулат и го негираат, има толерантни, но повеќето од атеистите што сум ги сретнал се нападни а не верниците.

 727.   Darvel Says:

  „кога си видела некој од нашата Православна Црква да оди по домовите на луѓето и да гу убедува“ – Дали со ова сакаш да кажеш дека атеисти ти дошле на врата и те убедувале дека не постојат богови?

 728.   milevski Says:

  не мора на врата да ми дојдат дарвел, еве секој ден на интернет и на блогот ми докажуваат и спорат за поимот Бог и неговото непостоење во кое што и самите не веруваат.

 729.   hemicarot Says:

  абе милевски , јеховини сведоци се тие што одат по куќи
  од мпц-охридска архиепископија одат по хотели и возат скапи џипови

 730.   milevski Says:

  хемичарот, не се јеховините сведоци и мпц темата. Атеистчето како најголем верник е. ;)

 731.   Darvel Says:

  Добро, на интернет и на блог… Интернетот е за сите, и секој може да пишува што сака, твој избор е дали ќе го читаш или не.

  А за на блог, на твојот блог се собираат атеисти? Ако не се на твојот блог, повторно, твој избор е дали ќе ги читаш или не.

 732.   milevski Says:

  така си е :)

 733.   hemicarot Says:

  ако го генерализираме поимот интернет , најголем број на “атеистички“ и “вернички“ сајтови се од соединетите американски држави
  сосема поинаква културно и општествено опкружување , каде што моралните критериуми се сосема поинакви од нашиве , македонски

  јас лично оддамна сум раскрстил со бога , меѓутоа ,македонската црква како институција има историско-политичко влијание во очувувањето на македонската нација исто онака како што грчката или српската црква одсекогаш работеле во спротивен правец

  кај американците е поинаку , вербата во бога на доларот им е запишана , буквално

  иако ете , мпц не ти е тема на постот , сепак мислам дека е неопходно да се спомне нејзината општествена улога

  тешко е да се даде дефиниција за верник во вакво општествено опкружување , а скоро невозможно е да се поистоветуваат термините верник во македонскот и американското општество

  а без јасно дефиниран термин верник , тешко е да определиш што е тоа неверник

  невозможно е да постои неверник ако не постои верникот

  а во транзициона македонија , најголеми $верници$ се луѓе со сомнителни морални квалитети , политички лицемери

  чест на искључоците меѓу обичните граѓани , немам ништо против нив и нивното интимно право на вероисповед , поготово не на припадниците на христијанската конфесија која пред се ја дефинира моралната вредност на човекот , чесност и скромност
  но за жал … ретки се таквите верници

 734.   stihovenkalibar Says:

  Иле шо се зеебаваш со овие двава хемороида??!! Глеаш дека они са верни чувари на Трендовата неискосена бавча…

  Шо убоо си пишеше на сурат муцка….

 735.   hemicarot Says:

  горане душо продадена ,од кога не те исплати гујо почна да се губиш и више незнаеш која страна да ја фатиш

  оди оди си на тој твој ретардиран и ограничен дел од фејсбукот , немораш уопшти да навраќаш овде , ионака се понашаш ко кретен со селектирање на коментарите на твојот блог , лошо школо ти даде дебелоно дете

 736.   stihovenkalibar Says:

  Шо да ми исплати Глујо бе јебао те и Глујо и Тито и Лазо Колишевски у тоа дупето смрдливо комунистичко мувлосано??!! Ја не сум на продаја па да ме исплаќа…А за комунисти и атеисти и квази вмроиди имам дебел стаж….Глеј да не ти загори гравот…

 737.   stihovenkalibar Says:

  Ја коа го пљукав комунистичко Вмро ти немаше ни интернет…Првпут почна да сурфаш на dial up у 2008=)))

 738.   hemicarot Says:

  покажи се , има нови блогери

 739.   hemicarot Says:

  а тоа што се лигавеше за пастирот стои по нетов
  интернетот не простува

 740.   hemicarot Says:

  и за толку време не научи некоја нова псовка , о вернику
  тешко учиш или шо е проблемот

 741.   1979 Says:

  Овие атеистите станаа подосадни и од хомосексуалците.
  Никој не ги дира ниту им ги нарушува нивните атеистички права, а тие се погласно плукаат по православието како оние сдсмовските шмизли “Распеани скопјанки“.
  Им треба изгледа внимание на луѓето.

  П.С. Поповите со џипови и Бог се два различни поими.

 742.   stihovenkalibar Says:

  Почнуем да ги оправдуем радикалниве исламисти кои се закануваат со убиства на сквернавачите на Мухамед…а овие брате ни татко ни мајка не може да ги васпита…Само куршум у чело…

 743.   hemicarot Says:

  предвесник , де просветли малку , издефинирај ги поимите верник и поп со џип

  и ако случајно се однесува погорниот коментар и на мене , де посочи каде плукам по православието
  едино ако под православие не ги сметаш токму поповите со џипови или некои квазиверници од типот на политикантите кои одат во црква во пратња на полиција и сниматели од мтв

 744.   stihovenkalibar Says:

  http://stihovenkalibar.blog.mk/2007/08/16/16-faking-godini/

  Ова ти е статија од 2007 година…И ден денес сеуште го имам истиот став…Со таа разлика што денес нема више дајл ап…Сме мрднале од место=) А тоа за Груевски у право си…Се лигавев еднаш кога реков дека Груевски е најголем виновник за воведување на интернет у секоја куќа…Така секое шмокле од Свирипичино и Пашинорувце седна на тастатура и изиграваТолстој а бабите од 70 год почнаа да водат политики на ретард муцка…

 745.   1979 Says:

  Хемичар, ако верувам во Бог не значи дека ги поддржувам поповите со џипови.
  Мислам дека ме разбираш што сакам да кажам.
  Горниот коментар се однесува на тие кои ги провоцираат оние што не се атеисти.

  Знам дека еднаш расправавме за оној клипот кај што “Распеани скопјанки“ отишле намерно да провоцираат пред Соборниот храм и кај што онаа шмизлата која им го предводи хорот на крајот извикува “ Еби се Боже“.

  Каква реакција очекува таа шмизлетина? Некој да ја гали?

 746.   hemicarot Says:

  да се сеќавам , кренаа прашина
  сепак кога веќе правиш разлика помеѓу верник и квазиверник желен за нешто друго а не за себеисполнување , тогаш би требало да направиш разлика и помеѓу провокација упатена кон верник и привокација упатена кон некој што ја злоупотребува религијата,конккретно некои , не сите ама сепак некои од светите отци
  а за ситните злоупотребувачи на религијата ич да не зборувам , знаеме и јас и ти кој се
  затоа секојпат по општествена важност ги ценам прво моралните квалитети кај човекот , а потоа останатите негови лични определби , религиски , политички и натаму

 747.   1979 Says:

  Разбирам што сакаш да кажеш, но ако веќе сакаат да го провоцираат квазиверникот кој се претставува како поп и вози џипови купени од пари кои не се негови, нека идат пред неговиот дом и нека зборуваат против него, а не вака пред Соборниот храм и со “Еби се Боже“.

 748.   Тигре Тигревски Says:

  Атеисти се људи што не са доволно информирани бар таке ја мислим. ;) Господ сите не сака и ни помага но ние тоа не го приметуамо и таке ќе се најде некоја будала и ќе биде атеист затоа што Господ не му дал паре и такви други глупости. Толку од мене.

 749.   Darvel Says:

  Хахахахахаха…

 750.   milevski Says:

  браво Тигрееее ;) )))

 751.   Darvel Says:

  Самоубиство. Бидејќи господ нема проблем лично да врши геноцид, или геноцид да се врши во негово име. Нема проблем ни поединци да бидат убивани во негово име, ама не дај боже некој да реши да му го одземе тоа задоволство… :D

 752.   Darvel Says:

  Хм… Викаш „Светиот“ дух? А како се навредува нешто што не постои? :P :twisted:

 753.   milevski Says:

  Има спас и за самоубијците, при второто Христово доагање ;)
  А Вие со ништо не го демантиравте горниот текст, што повеќе навлегувате во овие прашања се поголеми верници станувате и во Бог и во Исус …
  И вие сте ми биле некои атеисти пффффф :D DD

 754.   agape Says:

  некој руски академик отишол во некој манастир и отпочнал случајно разговор со монах старец од тој манастир.му рекол оче колку и да се трудам не можам длабоко во душата моја да поверувам дека Бог постои и секогаш ме мачат сомнежи во врска со тоа.поглупав си од онај гуштерот му одговорил монахот.академикот се навредил.ќе ти докажамму рекол монахот и го викнал гуштерот и тој се приближил.дали постои Бог го прашал монахот.гуштерот се исправил на двете нозе и климнал со главата.така академикот поверувал.за атеистите од блогерај мислам дека еден гуштер не брка работа.

  http://www.youtube.com/watch?v=RaI2hXyg-fM&feature=related

 755.   tapa Says:

  стварно ли верувате дека исус одел по вода

 756.   milevski Says:

  повторно прашања, прашања и прашања од атеистите :) )))))))))) па ако сакате да го дознаете одговорот на секое од вашите прашања сами ќе го дознаете. Но вие самите не сакате да го дознаете одговорот на сите ваши прашања. Во наредните постови ќе најдете многу од одговорите на вашите прашања. А писмени сте мислам и знаете да читате. Почнете со читање на Библијата за почеток. Бидејќи вашето сваќање за Бог не е она што е Бог. А откако ќе го сватите Бог се ќе ви биде јасно душички ;)

 757.   milevski Says:

  Многу мудрости има кажано Тадеј. И тоа на многу едноставен и лесен начин. Зборува малку и мудро токму онолку колку да биде разбран.

 758.   stop the earth Says:

  hm

 759.   nadezna Says:

  Aj бајачки и гатачки, ама не ми е јасно као во ист кош завршија и бионерегиетичарите….
  Комплетно се лажеш, Милевски. Тие имаат енегрија, и помагаат. Јас знам луѓе кои навистина се излечени о биоенерија, уште поодамна, па еве ги уште се здрави и живи. А црквата- исамите знаеме дека не сака знаењето да го дели со народот. Зошто ако тој го има знаењето-нема да ја боготвори црквата.
  Батали, знам дека одма ке рипнеш да се жестиш, па само еден коментар оставам.

 760.   stihovenkalibar Says:

  Има еден случај у кој се оправдуе идење на бајачка…

  Да видиш женати со кого те вара=)))

 761.   milevski Says:

  Надежна, имаш објаснување во текстот зошто и биоенергетичарите. Затоа што активно комуницираат со некоја виша сила, во најголем број случаи демони/паднати ангели и со таа енергија лечат. Но болеста по некое време се враќа, што не е точно дека се излечени. Тоа е оној трансфер на едергија од пациент, биоенергичар и демон. на крај енергијата завршува кај демончето се разбира.

 762.   milevski Says:

  хахаа стиховен јако ;) )

 763.   gocheska Says:

  A гледачки на кафе ????

 764.   bluebird Says:

  -_-

  Каква тема се отвори, па па па па.

 765.   milevski Says:

  и гледачки на кафе и астролози итн.

 766.   gocheska Says:

  велиш вака ,,Да се разбереме најголемиот број од овие гатачки и јасновитци сепак се ЛАЖНИ.,, ….овде ти го потенцирам зборот НАЈГОЛЕМИОТ ….а алудирам на остатокот ….значи ли тоа дека ти веруваш во остатокот од она НАЈГОЛЕМИОТ ????

 767.   gocheska Says:

  И пред да го прочитам наредниот коментар … или одговор пак ќе прашам …зошто мислиш дека биоенергитичарите се лажни ….треба да го истражиш и тоа поле малку ….за такво тврдење (ок е почитувам туѓо мислење) но јас сепак не би ги ставила во Ист кош со врачовиве …сепак се работи за БИОЕНЕРГИЈА која свесно или несвесно ја поседуваме сите ….само не сите знаеме да ја искористиме или пак попрецизно кажано не знаеме да управуваме со неа….

 768.   milevski Says:

  Што не е јасно? Најголем број се лажни (мислам лажно се претставуваат дека помагаат само за пари) тие не знаат ништо ни за демони ни за ништо за тоа викам дека се лажни.
  А остатокот мислам на оние што знаат што прават. Во секој случај сите се лажни. Ја не верувам во никој, нормално.

 769.   ane Says:

  ovie podatoci gi ima nekade ili se samo tvoja licna filozofija?

 770.   milevski Says:

  Го имам изтражено. Mоже на вас не ви е јасно но на мене ни е. :)

 771.   gocheska Says:

  како и да е ова е интересна тема ….за ДЕБАТИРАЊЕ ….меѓутоа едно ми е нејасно ….веруваш во Бог ….спомнуваш Демони …а енергијата ја отфрлаш ……епа како?????

 772.   milevski Says:

  Пишуваното е мое, го имам ставано на кајгана форумот претходно. А еве сега ги споделувам со вас на блог.
  А секако дека знаењата се добиени од читања на многу книги и гледање на многу видео материјали.

 773.   milevski Says:

  Маја многу работи не ти се јасни…
  биди конкретна во прашањата? еве на пример што прашуваш сега и што сакаш да кажеш?

 774.   gocheska Says:

  ,,Таа енергија биоенергичарите што ја зимаат од демоните,,
  . …..Демоните имаат енергија????
  ,,Самиот биоенергицар шивее од вашата енергија и тој е тој којшто ви ја зима енергијата и ја апсорбира и потоа му ја упатува на демонот.,,
  Сега има или нема енергија????

  Милевски го почитувам твојот блог ….ама има многу контрадикторности на оваа тема….А јас секако имам многу прашања и секако право на сопствено мислење нели???

 775.   milevski Says:

  Постоењето на Бог не ги исклучува постоењето на демоните и двете работи постојат. Енергијата не ја отфрлам. Има разлика од енергија добиена од Бог и енергија добиена од демон. Едната е корисна другата е штетна по здравјето и животот на луѓето. Таа енергија што е од демон не ти е потребна затоа што, демонот никогаш не ти дава енергија за да ти помогне и чао пријатно. Гатачот, врачарот, биоенергетичарот те поврзува со демон. Тој демон прво ти дава енергија, ти за некое време се чуствуваш подобро и викаш супер ми е оздравев. Но разликата е токму тука откако ти си воспоставил контакт со демонот нема враќање назад. демонот секогаш ќе комуницира со тебе и ке се храни од твојата енергија се додека не умре пациентот. Тоа е разликата помегу Божјата енергија и енергијата добиена од демон. А тоа не е мала разлика.

 776.   bluebird Says:

  Полека малце дечки, we don’t want someone to get hurt, now do we? :D

 777.   milevski Says:

  Секое живо суштество и битје има енергија Маја, без разлика дали е материјално или духовно.
  Енергијата не плута сама во вселената…
  Секако дека демоните поседуваат енергија, токму со дел от таа енергија лечат сите овие погоре споменати надрилекари…

  Само Бог може некого да излекува. Само преку Бог можеме да бидеме здрави, среќни и задоволни.
  А не преку демоните, тие се хранат со енергијата од луѓето, еднаш воспоставениот контакт со демонот значи дека цел живот тој ќе биде тука за да ти ја одзема и да се храни со твојата животна енергија. Последиците на луѓето што одат по вакви работи се големи, запагаат од една во друга болест, им се врака болеста, со уште полоши компликации, до целосни смртни и трагични ситуации во целата фамилија. Затоа најдобро е кога се има некој проблем да се појде во црква или по некое манстирче а не кај бајачки, брачари итн.

 778.   karamba! Says:

  А лековите….шо мислиш, божјо или демонско се дело?

 779.   milevski Says:

  дефинирај за кој лекови зборуваш? има повеќе видови на лекови

 780.   bluebird Says:

  Све е божјо дело децааа. :)

 781.   milevski Says:

  Tокму така bluebird, за тоа само Бог може да ти помогне и да те излечи. Не можеш да одеш кај Сатаната и демоните и да сакаш да оздравееш, како кога тој сака да те види мртов а не жив.

 782.   Charlotte Says:

  Карамба агапи му ,ме насмеа поштено.
  Добро Милевски шо бара љубов во таговите на постов?

 783.   bluebird Says:

  религија е нали љубов кон бога 8) Ваљда заради тоа ќе да е.

 784.   Charlotte Says:

  Хммм :)

 785.   milevski Says:

  љубов е по навика ))

 786.   karamba! Says:

  Еве, скоприлот например…го примам за регулирање на притисокот…..можеби несакајки се дружам со рогатиот….абе шо не стават знак на кутивчето….

 787.   bluebird Says:

  И што да пишува, сатански производ?

 788.   Charlotte Says:

  Карамбич , земи си пирамил .
  Туку ,исти ѓавол :P

 789.   karamba! Says:

  Да стават фотка на која некој несреќник се вари во пеколот….како на цигарите…

 790.   milevski Says:

  алтернативна медицина само..растенија и билки :) во црква има други лекарства, молитва, пост, света литургија и сл…

 791.   aurorarosa Says:

  “…па членови на многу денешни секти и култови коишто многу лесно ве заведуваат со разни видови на јога, медитација, па исто тука доагаат и астролозите и нивните предвидувања…” – лелее колу е точно ова, особено со овие јога-медитации, кај парите им ги собираат, кај за цел живот ги уништуваат луѓето, се губат како индивидуи страшно! навистина страшно! значи имам другарка и се согласувам со Милевски дека подобрување немет!! се полошо и е, се затвара, се дебелее, тапка во место, ај тоа туку и својата енергија ја пренесува на околината…, а таа мајка и па уф, да ја треснеш од земја, луѓе верувајте си го уништи детето, абе кој нормален дава 900 евра на бајачки бреее?! (немате појма колку коса ми се крева на оваа ѕтеме, особено поради нејзе – другарката.., луѓе ја губам.., ја изгубив), а после уште толку ја доуништува праќајки ја на медитација.., ц ц ц ц, ај да не зборам повеќе за ова

  А за енергијата, ја има секае во секое живосуштество, ама секој има свое енергетско поле! ФАКТ- се што е надвор е и внатре, се што е во големото е и во малото, па тргнувајќи од полето на Земјата ни наша, повлекуваме паралели сите нејзини жители. ЕНЕРГИЈА ИМА !, ама дека истата се аби, а и може т.е се контролира, се контролира (околу тоа нема дискусија), НО!, и дека е до нивото на свесност , дека се до психа и тоа е!

  не дебатирам повеќе
  поздрав до сите
  позз за храброста да се начне темава :)

 792.   agape Says:

  се сложувам со милевски за повеќето работи,освен за тоа дека никогаш бајачите нема до крај да те излечат.има случаи каде луѓе се излечиле целосно од тешки болести и тоа не треба да не чуди бидејќи вечната борба меѓу доброто и злото не е за човековото тело туку за човековата душа.значи секој кој сака инстант решение за своите проблеми духовни и телесни и оди на бајач треба да знае дека во залог ја става својата душа,го менува вечното за минливото и еден ден ке треба да поднесе сметка од кого барал помош и во кого верувал.нашите стари велеле“и болест да е од господ да е“во смисла се што ни се случува мирно да прифатиме,за помош да се обраќаме само кон Господ и православната црква,да ја сватиме болеста како казна за наше исправување и да не заборавиме дека најчесто праку болеста луѓето се свртуваат кон бога и целосно го менуваат својот живот.за таквата болест на телото од љубов дадена треба да му благодариме на Бога бидејќи сме дошле чекор поблиску до крајната цел спас на душата.

 793.   milevski Says:

  не заборавајте да ги погледнете новите видеа на оваа тема:
  Имаме нови видео материјали на тема:
  http://www.youtube.com/watch?v=OeD8xcMI_pE&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=gvf1yp81k9s&NR=1

 794.   astroloshkirazgovori Says:

  јао човече…

 795.   danteshell Says:

  еднаш мајсторот по аикидо ми рече дека само будалите не чувствуваат страв! така да мислам дека е ок:)

 796.   sneznobela Says:

  Стравот од страдањето е полош од самото страдање

 797.   Shadow Says:

  единствен начин да го победиме стравот е да се соочиме со него. и ако не се ризикува, нема да се добие ништо нели :]

 798.   Shadow Says:

  мислам дека го испушти делот каде што:
  Атеистите уопште не се замараат за тоа, едноставно си го живеат животот по свои правила. А ако некој пробува да му отвори очи на некој друг, тоа е друга работа.

 799.   milevski Says:

  Да, Shadow, потполно се согласувам.

 800.   gocheska Says:

  :) лајк бе

 801.   bluebird Says:

  Мене највеќе ми е страв од страв :(

 802.   amorodor Says:

  Бори се де совладајго машко си… :) ))

 803.   Анонимен Says:

  честопати стравот е најдобриот патоказ кон излезот,само под услов да не клекнеш на среде пат и коленичиш за грам милост било од луѓе било од виша сила

 804.   agape Says:

  http://www.youtube.com/watch?v=7TiHMN0N8IU
  рајот да ве изеде :)

 805.   milevski Says:

  само што го гледав тоа видео на Старецот Клеопа, он само за тоа збори смрт, смрт, смрт… :D D

 806.   stihovenkalibar Says:

  http://www.youtube.com/watch?v=HKBYtuAtzjg&feature=related

 807.   milevski Says:

  Да да Стиховен Отец Тадеј све знаел ;)

 808.   aurorarosa Says:

  искрено.., и убаво (се однесува на стиховите) и тоа е она што едно дело го прави привлечно и за увото и за душата и е како лек на рана

  а стравпот како таков, хм, нема човек кој не се плаши, да имаше сигурно ќе бев јас :P се шегувам
  нема бегање од него секогаш ни е зад петици, мн често е наша сенка, а не ретко знае да ја поттикне нашата борбеност, храброст да се соочиме со проблемите

  (пак околу стиховите) – стравот ќе те остави само со копнежот и прашањето што ќе беше доколку не се плашев дека ќе се заеба, доколку не се плашев да те сакам и да не те изгубам, налутам, повредам .., каење кое знае да предизвика низа негативни емоции поради неисполнетото

 809.   Дамјан Says:

  Дефиниција за атеист не е човек кој тражи докази за непоестоење на Бог.
  Можеби ти случајно си наидел само на такви примери за атеисти, такви какви што ги опишуваш во постот, затоа не те обвинувам.
  Твојата логика за метармофозата на атеистите во најголеми верници за мене е доста неоправдана. Грешката е во самиот почеток, затоа што самопрогласувањето на еден човек дека е атеист не го прави атеист. Атеист е човекот кој се веќе откажал сите надежи во Бога.
  Јас како атеист уживам да читам за религии, да ги анализирам обичаите и да ги читам светите книги. Јас не сум атеист затоа што го негирам Бога, јас сум атеист затоа што сеуште го немам пронајдено.
  Добро би направил доколку го избришеш овој пост затоа што наведуваш многу млади или неоформени луѓе да не трагаат по вистината и цел живот да живеат во илузија дека таа е вродена во нив, дека ги чека во центарот на градот во градската црква.

 810.   Smit Says:

  Еве една многу добра мисла на Сенека Помладиот кој ја има кажано за религиите во целина :
  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful”

 811.   pokera6 Says:

  Ако атеистите се верници тогаш тие што НЕ колекционираат монети се нумизматичари.
  Види до колку убава логика си дошол.

  Што лошо има во нашето замарање? Што лошо има ако се обидуваш да едуцираш некого? Тоа е како детето кое откривајќи како родителите глумат Дедо Мраз разбрало дека е изиграно и трчи да им каже на другарчињата. Може да биде и исмејувано од нив, може и чотек да изеде но тоа знае што видело, родителите признале, и веќе нема враќање назад!
  Мојата обсесија иде од тоа. Едноставно мојот разум не може да прифати дека постојат навидум ментално здрави возрасни луѓе кои веруваат во бог (во смисла на богот од библијата). Така да моето замарање приемето го како добронамерно помагање.

  Со луѓето што веруваат дека постои некаква креирачка виша сила, и терминот бог го поистоветуваат со тоа, барем се има простор за дебата. Признавам дека тоа е возможно макар и малку веројатно.

  Но со христијани, муслимани и сл, нема простор за дискусија. Како што не постои Дедо Мраз така не постои и тој ваш фамозен бог заради чие богохулење ме заплашувате. Едноставно не сте во право. И како што на пораснат човек кој очекува дедо мраз да му донесе пакетче ќе му речете “забеган” така и јас ви викам на вас “забегани”.

 812.   Сард Says:

  Ако е нешто вистина и кога се бега од вистината таа се докажува со бегањето. Така ја сфаќам тезата на статијата и ја поддржувам.

 813.   ucenik5 Says:

  dedes

 814.   effo Says:

  Прекрасна стратегија си дефинирал.
  Колку е остварлива не знам,но како стратегија која и те како ни недостасува е супер.
  Некој ќе рече дека е невозможна,дека е шовинистичка,дека е …дрн дрн, ќе најдат уште еден куп маани, ама без гајле. Тоа е сонот на секој вистински Македонец,тоа е идеалот на секој македонски патриот. А за предавцниците не сакам да зборам, има кој да мисли на нив. А тој е многу Голем. Позз :-D

 815.   mariage Says:

  Населението во Егејска Македонија, која во 1912/1913 г. Грција ја заграби од Македонија, се македонци. Без разлика дали го зборуваат македонскиот јазик или зборуваат грчки, огромниот дел од жителите во Егејска Македонија длабоко во себе се чувствуваат како македонци, дека не се грци. Грци се тие јужно од планината Олимп.
  Македонците од Егејска Македонија (најголемиот дел од населението), и тие, како и македонците од Република Македонија и македонците од Пиринска Македонија (во 1912/1913 г. заграбена од Бугарија) со нетрпение го чекаат денот, кога трите дела од Македонија ќе се најдат во една заедничка држава ЕУ и духовно, културно и со слободно одење, идење еден кон друг ќе се обединат.

 816.   blade2 Says:

  (во 1912/1913 г. заграбена од Бугарија)

  Интересно от кой е Бугария “заграбила ” Пиринска Македния кога во войната бугарскиот цар е паращал на воници рагана во истиот Пиринско дел да си я вратат земята на Буагрия ове е била техната земя !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 817.   mariage Says:

  blade2, денес македонците од трите / четирите дела на Македонија живеат во надеж, дека културно ќе се обединат во ЕУ. поздрав, blade2.

 818.   filip22 Says:

  Аии,смешки коњоопашестите татаро-бугари освоиле со војна?Аспарухоидите ја добиле Пиринска Македонија откако пропаднал Сан Стефано во Букурешт,ја добиле.Никогаш ништо не освоиле.Па и денеска се лигават дека Македонија никогаш нема да татаро-бугарска.Само да си знаат дека се што земале од Македонија ќе мора да вратат на било каков начин.Македонија ќе биде Македонска.

 819.   milevski Says:

  По Втората Светска Војна во 1944 год. се создава Народна Република Македонија. Тогаш имаше масовно прифатена идеја за во Народна Република Македонија да влезе и Пиринска Македонија. Зошто?
  Затоа што и тие се Македонци по крв.

 820.   blade2 Says:

  Непостоят македонци по кръв ,постоел е един народ от Черно море ди Охрид со име българи. Кога тусиот султан дава милет (права ) на сите етноси во Османската империя во 1870г. даже и на власите …защо сите македноци во 1870г са се велали бугари и са почнали со нивни пари да градат бугарски училища и църкви.защо не са побарали македнски милет туко се самоопределили како българи ?

  и до Филип сите знааме дека си отявен антибугарист само мора да знаеш дека око е била Санстефанска Бугария Гоце Делчев,Даме Груев ,Яне Сандаски щеха да си останат само едни учители по бугарски език во бугарски училища и офицери от бугаркста армия … е па 100% е ясно дека сега македонци немаше да постоят.Оти макдонците се политическа нация на една србо-грътска политика срещу коя се е борила винаги ВМРО !Поздрав от един македнски БЪЛАГРИН правонук на войвода от Енжеврдарско.

 821.   mariage Says:

  blade2, ти си вистински македонец, немој да бегаш од тоа, помогни му на македонскиот народ. Поздрав, blade2.

 822.   blade2 Says:

  mariage сакам или не Jас сам 100% макдонец само дека сам учил во Русия и Велика Британия и сам свестен дека македнцоите,тракиците и кизийците сме един народ кой от мнго години се знае како Българи.Е врме е во Р.Македония да си видите вистината во очите немой един пат да сте антични македонци после да сте словени и да ги барате корените во Пакистан кай хунзите ?..не по смешно дека си го сложихте слонцето от Вергина на знбамето на Р.Македония знамето на ВМРО е било винаги чървено со лав како е било и на Бугария преди да стане независима дъражва.Одите надвор и четите има що да се научи .поздрав

  един пост на македонка коя студира во Лондон и е видела що збориват вистринските светски историчари :
  http://mkhistoria.blog.com.mk/node/146460#comment

 823.   milevski Says:

  blade2,
  прво, преиспитај се што си??
  БИДЕЈЌИ СИ КОНТРАДИКТОРЕН И САМИОТ НЕ ЗНАЕШ ШТО СИ ПОГОРЕ СИ НАПИШАЛ ДЕКА СИ МАКЕДОНСКИ БУГАРИН, А ВО ДОЛНИОТ КОМЕНТАР ВИКАШ ДЕКА СИ 100 % МАКЕДОНЕЦ. ОД ТАКВИ ВРТИМУШКИ КАКО ТЕБЕ НЕ БИВА НИШТО. Одлучи се веќе еднаш за твојот идентитет. НЕ ПОСТОЈАТ МАКЕДОНСКИ БУГАРИН И МАКЕДОНСКИ ГРК ЕДНОСТАВНО ТОА Е САМО ЗА ДА ВИ ГО УНИШТАТ ВАШИОТ ИДЕНТИТЕТ СОСЕДНИТЕ ЗЕМЈИ А ГЛЕДАМ ВО ТОА УСПЕЈАЛЕ. ЗА ТОА СИ ЗА СМЕШКА КОГА КАЖУВАШ ШТО СИ А И САМИОТ НЕ ЗНАЕШ ШТО СИ??? :) )))))))))))))
  Второ, Кој си ти да даваш заклучоци дека нема МАКЕДЕОНЦИ ПО КРВ. Ти Бог да не си случајно. -ШТО СУМ ЈАС? ШТО СЕ СИТЕ МОИ ПРИЈАТЕЛИ РОДНИНИ? ШТО БИЛ МОЈОТ ДЕДО? ШТО БИЛ МОЈОТ ПРАДЕДО? СИТЕ СЕ ИЗЈАСНУВАМЕ КАКО МАКЕДОНЦИ. ТИ НЕ МОЖЕШ ЗА СЕБЕ СИ ДА КАЖЕШ ШТО СИ ПА ЗА ДРУГИТЕ ЌЕ КАЖУВАШ КОЈ СЕ И ШТО СЕ??
  Твојот однос кон ова прашање е сосема дебилен и моронски. НЕ МОЖЕШ ДА НЕГИРАШ 2МИЛИОНА ЛУЃЕ ВО МАКЕДОНИЈА И УШТЕ ТОЛКУ НАСЕКАДЕ ПО СВЕТОТ ШТО СЕ ИЗЈАСНУВААТ ЗА МАКЕДОНЦИ.
  ТОА СИ Е ВАШ ПРОБЛЕМ.
  МОЖЕБИ ЌЕ ТИ ТЕКНЕ УТРЕ ДА РЕЧЕШ ДЕКА НЕ ПОСТОЈАТ 100% ТУРЦИ ИЛИ СРБИ. НЕГИРАЊЕТО НЕМА ДА НАПРАВИ ДА ИЗЧЕЗНЕМЕ И ДА СЕ СТОПИМЕ ДА НЕ СНЕМА НАПРОТИВ УШТЕ ТОЛКУ ЌЕ БИДЕМЕ ПОЈАКИ. ФАЛА ВИ МНОГУ ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА НАШИТЕ ЧУВСТВА И ЉУБОВ КОН РОДНАТА НИ ЗЕМЈА МАКЕДОНИЈА.

 824.   insomnia Says:

  БРАВО за постов !

 825.   blade2 Says:

  1.Македонец е човек раган во геограскиот дел Македния независимо от неговата етническа припаднатост дали е бугарин или албанец или сърбин и т.н. (прочети уставите на ВМРО от 19 век)
  2.Кристе Мисирков исто се е велал македонец ама се подпишувал како Македнски българин имал е бъгартско дъжаво и си умерл во Бугария како голем българин вие сега го славите само како македонец!

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/05/MISIRKOV_1.JPG

  3.Е па мнго сакате да не постоят македнски българи иа знам ва работа ама неисе ,македнски бугари са послтоели от мнго векове а македнците сте от 1944г.-факт
  от архивот на весник Таймс 31 october 1915г. преброяване на лугето во Македония по ЕТНИЧЕСКА ПРИПАДНАТОС КАКО СЕ ВИДИ ВО 1915Г. МАДНЦИ НЕПОСТОЯТ ТУКО 1 172 136 БУЛГАРИ.Сега прашането е каде отидоа сите тия 1 172136 бугари и откаде дойдеха во 1944г. македнците ?

  http://images23.snimka.bg/005099732-big.jpg

  да побараме още информация от архивите на американскиот Таймс найголемиот весник :

  Во всник таймс се обеснява на американците кой са македнците :
  http://images26.snimka.bg/005970796.jpg

  таймс за смърта на Г.Делчев:
  http://images26.snimka.bg/005918367.jpg

  още за македния от архивите на Таймс:
  http://images26.snimka.bg/005931448.jpg
  http://images26.snimka.bg/005931155.jpg
  http://images26.snimka.bg/005931155.jpg

  ДАЛИ ИМА МАКЕДОНСКИ БУГАРИ ДА ВИДИМ ЩО ПИШЕ ВО ЛОНДОНСКИОТ ТАЙМС ОТ 1903Г…:
  http://images26.snimka.bg/005931261.jpg

  и во кариот ако некой македонец сака да си разбере вистинскиот идинитет арно е да прочете едена английска книга от 1957г от един голем англиски учен .Поздрав

  http://books.google.com/books?id=ppbuavUZKEwC&pg=PA102&dq=Tito+Macedonian+nation&as_brr=3&hl=bg&cd=1#v=onepage&q=Tito%20Macedonian%20nation&f=false

 826.   milevski Says:

  1. Зошто македонците во тугината (САД, Канада, Австралија и насекаде по светот) се декларираат како македонци, ако македонци се само оние што живеат во географската област Македонија??? Ти застапуваш фашистички ставови дечко. Право на секој човек е да се изјаснува како што тој сака, Јас сум Македонец, и ти тука ама баш ништо не ми можеш. Факт е дека постоиме ние Македонците. Факт е дека постои Македонија. Факт е дека не постојат македонски бугарин, македонски грк итн. Факт е дека Бугарија извршила добра асимилаторска политика над тебе и над македонците во Бугарија, бидејќи сакаш така да се декларираш. Пред фактите и боговите молчат. Вашето негирање на правата на македонците е фашизоидно и својствено само на германската наци идеологија која што и вие ја застапувавте во Втората Светска Војна.
  -БУГАРИЈА како членка на ЕУ треба да се засраме затоа што во 21 век се уште го нема признаено македонското, турското и ромското малцинство. Дури има и забрана во пописите да се запишуват македонците како македонци (што е строго забрането со сите прописи во ЕУ), туку повторно ги асимилирате и ги заведувате како бугари – насилно.
  Факти има во текот на целиот 20 век во пописите погледни ги како се бришани македонците и на нивно место насилно се пишувани како бугари. ШТО Е ТОА АКО НЕ АСИМИЛАЦИЈА И ФАШИСТИЧКА ПОЛИТИКА.
  2. Книгата За македонските работи од Крсте Петков Мисирков ако си ја прочитал и добро проучил нема да му веруваш на еден од НАЈГОЛЕМИТЕ БУГАРСИ ФАЛСИФИКАТИ. И мало дете да ја прочита ќе види дека во неја се зборува за МАКЕДОНЦИТЕ и МАкедонија низ целата книга и никаде не се пишува дека македонците се – македонски бугари, само на крајот потписот на Мисирков е фалсификуван. Каде го има тоа никаде во книгата да се декларира како таков Мисирков а само на крајот со додадка да се изјаснува што е. :) )))))))))))))))) ТОА Е НАЈГЛУПИОТ ФАЛСИФИКАТ НЕКОГАШ НАПРАВЕН ВО ИСТОРИЈАТА НА ФАЛСИФИКАТСТВОТО ВО ЦЕЛ СВЕТ. А на полето на фалсификат историја предничи и е во големо водство Бугарија заедно со Грција.
  3. Не постојат македонски бугари тоа е факт. Постојат македонци, бугари, срби, албанци но никаде нема албански македонци во ниеден попис и на никој начин албанците во македонија не се изјаснуваат како албански македонци, или ромите да речеме никогаш не се претставуват како ромски македонец… ТОА Е СМЕШНО КАКО СЕ ИЗЈАСНУВАШ ТИ И ОСТАНАТИТЕ АСИМИЛИРАНИ МАКЕДОНЦИ. Прво немаш никакви права за да се изјаснеш како чист МАКЕДОНЕЦ во ЕВРОПСКА БУГАРИЈА. И самиот упорно ја подржуваш асимилацијата тоа е уште посмешно и во исто време трагично за сите вас. Погледни во сите земји и види дали има некаде во светот некој да се изјаснува на тој начин за својот идентитет и етничка припадност пр: француски англичанец, германски данец, нигериски французин. ТОА СЕ ФАКТИТЕ.
  За тоа смешно е твоето изјаснување како македонски бугарин, бидејки факт е дека такво нешто ниту сега посто ниту некогаш постојало. Дечко нели свакаш??? Не можеш две различни нешта да ги сметаш за твој идентитет, тоа е небулозно. ИЛИ СИ МАКЕДОНЕЦ ИЛИ СИ БУГАРИН неможеш и двете. За тоа ве излажале Бугарите за да ви го уништат македонскиот идентитет. Ти си Македонец а не Бугарин а ако тоа не можеш да го увидеш, тогаш си стварно слеп при очи. И веруваш на фалсификати и лаги на фашизоидната, геноцидна и асимилаторска политика на Бугарија во однос на македонците и Македонија.
  4. Гоце Делчев, Даме Груев, Јане Сандански и другите револуционери не ги спомнувај бидејќи тие не се бугари и никогаш нема да бидат затоа што вие сте ги предале и убиле, па сега бугари ги правете. Тоа се револуционери кои се бориле за ослободување на Македонија и Македонскиот народ како од турците, така и од бугарите, грците и србите.
  ps. фалсификати линкови не ми ставај на мојот блог.

 827.   mariage Says:

  blade2, уште еден фалсификат. Текстот напишан на македонски јазик, е всушност текст напишан не од македонка, туку од бугарка. Низ текстот се провлекуваат многу зборови, кои ако ги пишува македонка ќе бидат точно напишани, а вака, се издадовте. Поздрав, blade2.

 828.   blade2 Says:

  К.МИСИРКОВ си има своето место во бугрскта история ама бугартскта история е монго голема дека вакви како Мисирков соят далеко от сърцата на бъгарите е па и защо да го славим кога како малад и глупав коя е бил под србска пропагнда е сакал да дели бугарскиот народ на македонци,тракийци,шопи и т.н. иваскви како него за една стишендия си ги продали душите на Београд…е верно е дека кога остарел се прибрал во Бугария и до последно е работел за бъгарштината.

  Прочети му дневникот има що дасе прочете во Р.Македония ги писаха за фалца БАН побараха светска експертица и се докажа дека не е фалца сега доколко знам го има и во македнските библиотеки на македонски …прочети го дневникот после ке дебатираме

  http://www.promacedonia.org/km_dn/gal/index.html

 829.   blade2 Says:

  milevski не е верно дека изселниците во САД и Канада от Македния са се самоопределаи како македнци ;

  Македонски българи в САЩ-конгрес во Чикаго 1918г.

  http://images18.snimka.bg/003394396-big.jpg

  разулюция на конгресот интересно що сакат македнците от прецедателот на САД …ОБЕДИНИНЕНИЕ НА БЪЛГАСКИЯ НАРОД !!!

  http://images18.snimka.bg/003394400-big.jpg
  http://images18.snimka.bg/003394401-big.jpg
  http://images18.snimka.bg/003394402-big.jpg
  Членове на дружеството от с.Загоричане /Македония/ в Канада изписали на литературен български плаката и со бугарски знамена!Защо не на английски??Нали българите са окупатори и татари!!!В Канада никой не преследва македонците!!!!

  http://images18.snimka.bg/003426596-big.jpg

 830.   blade2 Says:

  . Гоце Делчев, Даме Груев, Јане Сандански и другите револуционери не ги спомнувај бидејќи тие не се бугари и никогаш нема да бидат затоа што вие сте ги предале и убиле, па сега бугари ги правете.”

  ОВЕ КОЙ ТИ ГО КАЖА МАКЕДНСКАТА ПРОПАГАНДА НА МАНУ ДЕКА ИМ ПЛАКА ДОСКОРО ПАРИ ОТ БЕГРАД …:)

  Ке си отговориш ли на прашането защо сите от ВМРО са биле во бугарскта армия и там са дадвале заклетва спремо българскиот народ и цар ?

  Има хиляди докази дека са се велаи българи ама утре ке одам во Михен кога се приберам ке ги пратам да видш що са писале на ЛИТЕРАТУРЕН БЪЛГАРСКИ ЯНЕ,ГОЦЕ И ДАМЕ ;)

 831.   milevski Says:

  blade2, не си ме разбрал не е фалсификат дневникот туку е фалсификат потписот “македонски бугарин” на Крсте Петков Мисирков. Бидејќи никаде во книгата не се изјаснува и не зборува за македонски бугари.
  За тој фалсификат зборуваме.
  http://trn.blog.com.mk/node/188013

 832.   milevski Says:

  Еве ти ги најголемиот дел од бугарските фалсификати.. бидејќи ако почнеме со бугарските фалсификати ќе нема кај да завршиме ги има премногу…
  http://predvesniknaburata.blog.mk/2010/05/11/bugarski-falsifikati/
  Бугаите сакат да го направат Гоце Делчев Бугарин:
  http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=6&tabid=1&EditionID=1313&ArticleID=84431

 833.   milevski Says:

  Фалсификување на пописите во Бугарија:
  http://forums.vmacedonia.com/f27/skandalozno-ob-aveni-bugarski-popisni-falsifikati-3062/

  http://www.youtube.com/watch?v=8orFDeZG4OQ&feature=player_embedded

 834.   nil Says:

  milevski… se e ok sto si napisal ,,no ima eden problem,,,
  tesko da najdes makedonevc vo egejska makedonija koj bi go baral ova sto ti go predlagas,,

 835.   milevski Says:

  а зошто да не. Никогаш ништо не се знае. Никој од нас не знаеше дека ќе се распадне Југославија, никој не промнозираше дека Косово ќе биде независно и никој не се надеваше дека ние ќе прогласиме независност т.е Р.Македонија но се случи. Така е и во Грција, која денес се наога во лошата состојба, која доколку ескалира со граганска војна или конфликт со Турција тогаш се е можно. Дури и вакво слично сценаријо и оделување на Егејска Македонија од Грција. А тоа колку сме слични денес ние со нив тоа е друго прашање но сепак интересна идеја за која може да се размислува. А зошто пак да не си ги вратат имотите протераните Егејци…

 836.   nil Says:

  милевски,, прокаските околу прекројување на раници е завршена работа,,
  нам да има никакви грагански војни ни државни удари,,
  тоа нема да се дозволи .
  а имитите..
  добар дел се во сопственост на македонците ои останаа во грција,
  а другиот дел нема кој да го бара…

 837.   Црноземски Says:

  Бугарите знаат и тоа како да се лигават дека Србите ги направиле „македонските Б`лгари“ Македонци.Ако биле толку убедителни зошто не ги направиле Срби,ами Македонци?

 838.   gocajаska Says:

  … кога си немаат свој мораат да ги слават ВЕЛИКИТЕ МАКЕДОНЦИ …
  … сите соседи се китат со МАКЕДОНСКИ ХЕРОИ … :) ))) …

 839.   gocheska Says:

  :)

 840.   milevski Says:

  Maje, што се смешиш ;) )

 841.   Анонимен Says:

  од кој е песната?

 842.   milevski Says:

  моја е

 843.   milevski Says:

  Ќе се најде ли некој рапер да ја одпее ???

 844.   milevski Says:

  aurorarosa, ма мислам дека знае да предизвика негативни емоции поради неисполнетото. Но сепак тоа би го нарекол нежен детски страв кон непознатото кој може да се надмине. Дај Боже побргу да се надмине. ;)

 845.   milevski Says:

  покера6 низа глупости си навел во твојот коментар…
  Атеисти прво научете што претставува Бог во Православието па после коментирајте ќе ве молам.
  Пошто главните грешки ги правите тука околу неразбирањето на поимот Бог, и што се се подразбира под него во Православието.

 846.   grigoriy Says:

  одлично, milevski.

 847.   blade2 Says:

  Бухахаха ме насмея…го тури Гоце Делчев до гракот Александр Великиот бравоооо …сега остават смо неколко прашания:

  Македонците антични македнцили сте или словени ?

  ЩО Е БИЛО ВО ВРМЕТО МЕЖДУ ГРЦКИОТ ПЕДЕР АЛЕКСАНДР И БУГАРИНОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ?????

  И ако сте словени чий кур брара Слонцето от Вергина на знаме на словенска нация ?Поздрав

 848.   agape Says:

  дедо мраз постои креиран е спрема ликот на Свети Никола

 849.   milevski Says:

  сакам да му ја зголемиме гледаноста на видеото, само 160 000 пати е гледано. Мој предлог до сите вас е постирајте го на блог, на фејсбук, на која било друга социјална мрежа да биде што повеќе гледано. Барем 2 000 000 да го видат. ;)

 850.   milevski Says:

  И тоа и тоа сме blade2, ако не знаеш земи некоја македонска историја и прочитај ;)

 851.   stefus-refus Says:

  Не си Македонец, не и создавај на земјава проблеми.

 852.   insomnia Says:

  Оди бугар смеј се на вашите домашни згоди и незгоди има на што да се смееш. Во секоја манџа сте миродија, бе како ве направи господ вакви ТПИ ама упорити.
  Милевски поздрав!

 853.   blade2 Says:

  Абе само едно прашане имам македонците откаде ви е коренот от античните македнци или от словените ?

  Ако е словенски чий кур бара слоенцето от Вергина на знамето на словенска държава?

  Ако сте антични защо ги славите К.Мисирков,Г.Делчев,Яне Сандански кой са се самоопрделяли као български словени ?

 854.   insomnia Says:

  А тебе нешто те боли за Македонија па прашуваш?

 855.   blade2 Says:

  milevski ги четам македнските истории и се смеям найголем смех има кога четам за Илинденското востание…Ама ЦЕЛ СВЕТ ИСТОРИЧАРИТЕ ЗНААТ ДЕКА СЕ ВЕЛА ИЛИНДСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВОСТАНИЕ ОТИ Е БИЛИ НЕ САМО ВО МАКЕДНИЯ ТУКУ И ВО ОДРИНСКА ТРАКИЯ …ОВЕ ВОСТАНИЕ Е БИЛО ДА СЕ ОБЕДИНИ БУГАРСКИОТ НАРОД.

  ВО ОВОЙ ЛИН ИМА ЗНАМЕНТА НА ТРАКИЙЦИ И МАКЕДНЦИ НА ТЕХ ИМА ЛОГОТО НА ГОЛЕИОТ БУГАРИН ВАСИЛ ЛЕВСКИ “СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ ”

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Lozengrad_cheta_banner.jpg

  ОВЕ Е ТАБЛОТО НА ВОЙВОДИТЕ ОТ ВМОРО ПОВЕКЕТО ВОЙВОДИ НЕ СА РАГАНИ ВО МАКЕДОНИЯ .70% СА МИЗИЙСКИ ,ТАРКИСКИ БУГАРИ ИМА ШОПИ И ДОБРУДЖАНЦИ СИТЕ ОДИЛИ ДА СЕ ТЕПАТ ЗА ОБЕДИНУВАНЕТО НА БУГАРСКИОТ НАРОД ;)

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Rezano_VMRO_.jpg

 856.   blade2 Says:

  ЕВ АЕ ЦЕЛИОТ ЛИНК ДА ВИДИТЕ ДЕКА И ВО ТРАКИЯ И ВО МАКЕДОНИЯ ПИШЕ НА ЗНАМЕНАТА НА ЛИТЕРАТУРЕН БЪЛГАРСКИ ЛОГОТО НА ЛЕВСКИ “СОВОДА ИЛИ СМЪРТ ”
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Вътрешна_македоно-одринска_революционна_организация

 857.   filip22 Says:

  А од каде може коњоопашест татаро-бугарин,косоок па словен.

  К.Мисирков,Г,Делчев,Ј.Сандански велиш се самоопределиле за татаро-бугари.А што тоа направиле нешто за таа ваша ќеневџиска татаро-бугарија?

 858.   milevski Says:

  бладе2, многу учено типче се правеш а ништо не знаеш ни за Македонија ни за нашата историја…
  Античките македонци и словените не живеат во ист временски период па да поставуваш такво глупаво прашање??

  Секако дека денешните македонци потекнуваат и од античките македонци и од словените тоа е етногенезата на македонскиот народ.

 859.   stefus-refus Says:

  Стварно бирка Кан што те боли?

 860.   filip22 Says:

  Па што ако пишува на тоа ќеневџиско писмо,што ако?Виде на ЕУровизија?80% пеаните беа на англиски,па и вашата таа ќеневиџската.И сега,што сте?Англичани?Да ти ебам тоа суратот.

 861.   blade2 Says:

  milevski ами имам учено малко повеке от вас сите ….студирам сам во Русия и Велика Британия …е па на овой табло долу един от сите е моят прадедо арно беше са си го знам вистинскиот корен..;)

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Rezano_VMRO_.jpg

  абе се прашам щто кур балае сите тия войводи от Сливен ,Ямбол,Стара загора,Каварна ,Варна и т.н. ОТ ЦЕЛА БУГАРИЯ И СИТЕ БИЛЕ БУГАРСКИ ОФИЦЕРИ ИНТЕРЕСНА Е ВА РАБОТА НЕЛИ ?..;)

 862.   blade2 Says:

  филипее знам дека си неписмен ама незнаех дека си токова глупав ако си гледал Евровизия бугарскта песна пола беше на бугарски ,пола на английски ..ама во твоита глава само коонеопашати,татаро-бугари и т.н…..што та поравими кога толкова ти мозакот немой различиш английскиот от бугарскиот ;)

 863.   grigoriy Says:

  blade2, не се бламирај, врати му се на македонскиот народ, не се одродувај. ги срамиш своите дедовци, прадедовци -македонци.

 864.   blade2 Says:

  ТРАКИЙЦИ:
  Знаме на лозенградската чета на ВМРО (1903). Четат се надписите: „Македоно-Одрински революционен комитет“ и „Лозенград – 1903“.

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Lozengrad_cheta_banner.jpg/250px-Lozengrad_cheta_banner.jpg

  Македонци:

  Знаме на костурска чета на ВМРО (1903). Виждат се изобразени български знамена. Четат се надписите: “Да живее Македония” и “Свобода или смърт”.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/15/Kostur_cheta_flag.jpg/250px-Kostur_cheta_flag.jpg

  Знамето на охридските въстаници (1903). Вижда се изобразено българското знаме. Чете се надписите: “Македония” и “Свобода или смърт”.На тоа знаме е написана и песната на големиот бугарски поет-револиционер Христо Ботев :)

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/Ohrid_Banner1.jpg/250px-Ohrid_Banner1.jpg

 865.   milevski Says:

  blade 2, џабе си студирал во Русија и Велика Британија кога си неписмен. Твоето однесување на мојот блог не доликуваат на писмен човек. Строго се држиш до фалсификатите бугарски и дозволуваш да ја изгубиш објективноста во твоите размислување. Дали си свесен дека твоето однесување на мојот блог е ништо повеќе од арогантно асимилирачко и геноцидно врз македонскиот народ и Македонија. А со тоа ги кршиш основните човекови права и слободи на себе за етничко и национално изразување на еден народ т.е. Македонскиот народ.
  Многу едноставно застапуваш фашистичка и геноцидна политика.
  Ако продолжиш со постирање на бугарски фалсификати едноставно ќе бидеш игнориран а посебно ако продолжиш со врегања на мојот блог ќе бидеш избришан, исто онака како што вие го бришете македонскиот народ.

 866.   blade2 Says:

  grigoriy JАС МНОГО АРНО ЗНАМ ЗАЩО СЕ Е ТЕПАЛ ПРАДЕДО И ЗАЩО Е БИЛ УБИЕН ЗА ОБЕДИНУВАНЕТО НА БУГАРСКИОТ НАРОД.ВИЛ Е ВОЙВОДА ВО ЕНЖЕВРДАРСКО ,БИЛ Е ВО БУГАРСКТА АРМИЯ ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЙНА ….КАЖАЛ Е НА ПРАБА ‘АКО МЕ ТЕПАТ КЕ БЕГАТ ВО СВОБОДНА БУГАРИЯ САКАМ МОЙТЕ ДЕЦА ДА ЖИВЕАТ ВО СВОБОДНА БУГАРИЯ “..КОГА ГО ТЕПАЛИ ПРАБА СО ЧЕТИРИ ДЕЦА НА РЪЦЕ БЕГАЛА ВО БУГАРИЯ ОТИ ВАКА КАЖАЛ ПРАДЕДО….Аде малце освесте те се не ви го негирам правото да се велате македонци ма за историята на ВМРО и на Македония е арно да си кажете вистината веке 21 век.

 867.   Аstrostoper Says:

  da te pitam
  koj normalen bre u svetot bi sakal da e bugarin???

 868.   Аstrostoper Says:

  samo nekoj nenormalen i frik

 869.   milevski Says:

  слушај blade2, твојот дедо ако бил бигарин нека бил бугарин што ме мене гајле што бил твојот дедо. Во војните учествувале и бугари и срби и македонци и грци. Тоа е ирелевантно што бил дедо ти. НО НЕ Е ТОЧНО ДЕКА СЕ БОРИЛ ЗА ОБЕДИНУВАЊЕ НА БУГАРСКИОТ НАРОД. ТУКУ ЗАЗЕМАЊЕ НА ТУГИ ТЕРИТОРИИ, ПОРОБУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА И НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД. ЗА ТВОЈОТ ДЕДО И БАБА МОЖЕШ ДА КАЖЕШ ШТО БИЛ НО ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ; ДАМЕ ГРУЕВ И НИКОЛА КАРЕВ НЕ МОЖЕШ. ЗА ТОА ШТО СЕ ТОА МАКЕДОНЦИ КОИ ВОЈУВАЛЕ ЗА НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА.

 870.   blade2 Says:

  milevski НЕ ВИ ГО НЕГАИРАМ ПРАВОТО ДА СЕ САМООПРЕДЕЛАТЕ МАКЕДОНЦИ JАС ИМИ ЧЕТИРИМА БРАТЧЕДИ И ДВЕ ПРАТЧЕДКИ ВО Р.МАКЕДОНИЯ И НЕ Е ПРОБЛЕМ …JАС САМО ДЕБАТИРАМ ЗА ИСТОРИЯТА КОЯ МНГО ДОБРЕ ЗНАМ ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС И за кой фолшификати зборуваш ???? За знамената на Одринци и Македнци ?

  Айде едно праше не кога си мнго писмен ЗАЩО СИТЕ ДОКУМЕНТИ НА ВМОРО И ВМРО СА ПИСАНИ НА ЛИТЕРАТУРЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ,ЗАЩО НА ЗНАМЕНАТА НА МАКЕДНСКИТЕ ХЕРОЙ Е ПИШЕЛО НА БУГАРСКИ И СА БИЛЕ СО ЛОГОТА НА ЛЕВСКИ “СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ”,ЗАЩО СИТЕ ВОЙВОДИ СА БИЛЕ ВО БУГАРСКТА АРМИЯ И ИМАТ БУГАРСКИ ЧИНОВЕ ?

  КОГА СИ ОТГОВОРИШ НА СИТЕ ТИА ПРАШАНИЯ КЕ РАЗБЕРЕШ КАКВА ИСТОРИЯ УЧИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ?

 871.   blade2 Says:

  Аийе още шрашани защо МАКЕДОНЦИТЕ СА ГАРАДЕЛИ СО ТЕХНИ ПАРО БУГАРСКИ УЧИЛИЩА КОГА ОЩЕ СА БИЛЕ ВО ОСМАСКАТА ИМПРЕИЯ ????

  Българското училище в Крушево-Македония
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Krushevo_school.JPG
  Гоце Делчев като офицер в Българската армия СЛИКАТА Е ПОСЛЕ ЗАКЛЕТВАТА СПРЕМО БУГАРСКИОТ http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/1715542/page/5/fpart/27/vc/1НАРОД И ЦАР :)

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Delchev_and_imov.jpg

 872.   stefus-refus Says:

  Бладе ај стварно кажи ми кој нормален сака да биде Бугар? Нешто барем боље да нудевте сваќам…ама ова вашево не се продава ич, стоката не ви е добра затоа не ви чини бизнисот.

 873.   milevski Says:

  Скоро секој втор твој коментар е фалсификат историја.
  Ако си многу учен ќе знаеш дека на weekipedia може секој да постира и да си става свој текст на неја на свој јазик, тоа НЕ Е БИБЛИЈА па еднаш да е запишано и да е точно. ОВА ШТО ГО ПРАВИШ Е ДЕБИЛНО. Јас не сум историчар но повеќе знам од тебе за Македонија токму за тоа што сум Македонец а не татар како тебе.
  Еве ти текст во твој (нискоинтелигентен) стил па читај:
  ВМРО – Македонска Револуционерна Организација
  http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0
  Ти си малоумен. Македонија била во составот на Турската Империја секако дека немало официјален македонски литературен јазик. Тоа што многу македонци се школувале во Софија не значи дека биле бугари. Ти толку ли си глуп. Денеска црнци што има и студираат во Софија бугари ли се??? Ти што студираш во Англија Англичанец да не си??? И што пишуваш на Англиски??? Во Англија официјален ли е бугарскиот или англискиот јазик??????????
  Аблемите, симболите и знамињата се чисто македонски, Лавот е македонски а не бугарски симбол.
  ТИ ТРЕБА ДА СЕ ПРЕИСПИТАШ КАКВА ФАЛСИФИКАТ ФАШИСТИЧКА ИСТОРИЈА УЧЕТЕ ВО БУГАРИЈА ВО ОДНОС НА МАКЕДОНИЈА И ГЕНОЦИДОТ ШТО ГО ВРШИТЕ ВРЗ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД.

 874.   blade2 Says:

  stefus-refus ТИ МОЖЕ ДА НЕ САКАШ ОТИ ТИ Е ИЗПРАН МОЗАКОТ ОТ ДЕТЕ ..туко повеке от 2 800 000 луге со корен от Македония се велат горди българи ако не си свестен ове си твоя работа !

  И прашането е не дали САКАШ или НЕ ,кога прадедовците са биле бугари и ти си бугарин !

 875.   milevski Says:

  http://img254.imageshack.us/i/makedonijaobedinetaoi2.jpg/

 876.   Аstrostoper Says:

  gord bugarin e nenaucna fantastika

 877.   milevski Says:

  http://www.makedonijaese.com/storia10.htm

 878.   milevski Says:

  ТМОРО- ТАЈНО МАКЕДОНСКА ОДРИНСКА РЕВОЛУЦИОНЕРНА ОРГАНИЗАЦИЈА – зарем не читаш МАКЕДОНСКО – ОДРИНСКА а не МАКЕДОНСКО БУГАРСКА каде е името на БУГАРИЈА ВО ОВАА ОРГАНИЗАЦИЈА АКО Е БУГАРСКА???

 879.   stefus-refus Says:

  Oпа значи со сила…Со сила убавина не бидува а, љубов уште помалку. Бладе Кан не ја бива работата. Оди си несоздавај омраза уште повеќе.

 880.   milevski Says:

  и зошто би била ТАЈНА? И РЕВОЛУЦИОНЕРНА ??? Кога Бугарија има своја држава…????? не ми се верува кој се работи ќе треба да ти ги објаснува човек :P PP

 881.   blade2 Says:

  Сега се знае дека коха веките сили ясно са кажали дека нема да дозволат да се препой Македония ком Бугария во ВМРО решват да брат прво независимост и во покасен етап да се препоят двете държава.Ове е била бугарска идея на бугарскиот цар.како се вижда на мапата пише на книжовен бугарски !!!!
  http://img254.imageshack.us/i/makedonijaobedinetaoi2.jpg/

  СЕГА ЕДНА МНОГО ИНТЕРЕСНА СЛИКА ОТ 1942Г. НА НЕЯ БУГАРСКИТЕ “ОКУПАТОРИ ” ФАШИСКИ ВОЙНИЦИ СЕ СЛИКАТ СО МАКЕДНЦИ ОТ СКОПИЕ СО ИСТАТА МАПА НА НЕЗАВИСИМА МАКЕДНИЯ ,ЗАЩО ЛИ ????..нели биле окупатори ?

  http://media.snimka.bg/0138/006530557-big.jpg

 882.   milevski Says:

  blade2, Прочитај ја историјата на Македонија и учеството на македонскиот народ во ослободувањето од Отоманската Империја првo, пред да поставуваш глупи прашања:
  http://www.makedonijaese.com/storia10.htm
  2. Не си добродојден на мојот блог веќе. Заради пуштање во јавност на содржини кои се косат и ја искривоколчуваат Македонската Историја и го оспоруваат постоењето на Македонскиот народ. Што е само спроведување на бугарската фашистичка и геноцидна политика врз Македонија и Македонците.
  Поздрав (немам намера да се расправам со секакви будали на блог).

 883.   effo Says:

  Значи доволен е еден единствен татарски говнојадец за да го испогани целиот пост. Сатавај ги во спам тие говеда. Позз. :-D

 884.   grigoriy Says:

  blade2, вие 2 800 000 македонци во Бугарија крајно е време да му се вратите на македонскиот народ. И понатака бидете граѓани на Бугарија, но храбро изјаснете се за македонци. Бугарија од тоа нема да изгуби, туку многу ќе добие во својот углед, а бугарскиот народ ќе покаже дека е современ, со модерни погледи и дека го почитува правото на другите да се изјаснуваат тоа што се. Бугарија нека ги остави македонците слободно да се изјаснуваат за македонци, да не врши притисок врз нив.
  Во СФРЈ голем број граѓани (меѓу кои и македонци) се изјаснуваа на пописите за југословени, при тоа без никаков притисок, ете од некој идеја. Но, штом се формираа независни држави, меѓу кои и независна и самостојна Република Македонија, само од себе исчезнаа и југословените.
  Денес, Бугарија само треба да ги ослободи стегите и да им дозволи на своите граѓани, особено на македонците, слободно да се изразуваат по основ на својата национална припадност.

 885.   gocheska Says:

  А ,,бугариве,, да пишуваа на Македонски јазик … а?

 886.   Бунка Says:

  Just do it Milevski. На времето на mIRC имаше една опција BAN, епа и на блог-сервисов ја имало!

 887.   mariage Says:

  gocheska, многу пати им е укажано на блогерите од Бугарија да го научат македонскиот јазик и да коментираат на македонски, кога веќе земаат учество во македонски блогерај, затоа што навистина не се разбира кога коментираат на бугарски јазик. Тие мислат дека ние – македонските блогери, ги разбираме нив-бугарските блогери, а факт е дека македонскиот јазик и бугарскиот јазик се два различни јазика. Поздрав.

 888.   Barabbas Says:

  На кој народ поточно им биле овие богови? Или племе?

 889.   mariage Says:

  milevski:Ете, се си има свое објаснување. Поздрав.

 890.   milevski Says:

  на македонците

 891.   bijonse1 Says:

  Маратон е трка на патека долга 42,195 километри воведена на Летните олимписки игри – 1896 во Атина, за спомен на војникот што трчал од Маратонско поле до Атина за да извести за победата на Грците над Персијците 490 п.н.е.. По пристигањето во Атина, гласникот умрел. Должината на патот што го поминал тој е земена за должина на маратонот што е ставен во програмата на сите поголеми меѓународни атлетски натпревари.

 892.   bijonse1 Says:

  Гимнастиката за прв пат се појавила во Египет, но тогаш се сметало дека тоа биле само акробации. Во 2 милениум п.н.е. на островот Крит, како дел од минојската култура многу мажи и жени почнале да скокаат преку бикови. Ваквата опасна вежба се состоела во скок кон бикот кој е во фаќање, држење и испуштање од неговите рогови по што следувале акробации во воздух.

  Во римската држава гимнастиката исто така била популарна како и во стара Грција, а таа главно се практикувала во подготвувањето на војската. Со укинувањето на Античките олимписки игри во 393 година од страна на римскиот император Теодосиј Велики, гимнастиката како и останатите спортови останала заборавена со векови

 893.   milevski Says:

  Олимписките Игри не се и не можат да биле Хеленски, едноставно затоа што се одржувале на нехеленска територија. Или Хелените доагале на гости во Тесалија и Македонија да учествуват на нив. Што не ги прави нивни.

 894.   bijonse1 Says:

  Олимписките игри се меѓународен повеќеспортски настан кој се одржува на секои 4 години. Олимписките игри (грчки:Ολυμπιακοί Αγώνες) се одржувале уште во античко време во Стара Грција во чест на богот Зевс. Првите антички олимписки игри се одржале во 776 година п.н.е., а се одржувале константно на секои 4 години во древната Олимпија. Последните антички олимписки игри се одржале во 392, а веќе наредната година римскиот император Теодосиј Велики игрите ги укинал.

 895.   milevski Says:

  Bijonse1, НЕ МИ СЕРВИРАЈ ЛАГИ НА БЛОГ.

 896.   bijonse1 Says:

  Шаблон:Грција на Олимпијада

  Грција е земјата од каде потекнуват Олимписките игри. За прв пат, Олимписките игри биле одиграни во Атина во 1896 година. Од тогаш, Грција е една од четирите земји кои никогаш не пропуштила ниту едно учество во Олимписките игри. За прв пат, Грција на Земските Олимписки игри учествувала во 1936 година, и од тогаш ги пропуштила само еден пат, во 1960 година. Таа на зимските игри не успеала да освои ниту еден медал.

  Државата освен во 1896 година била домакин на Летните олимписки игри и во 2004 година, а и двата пати домакин бил градот Атина.

 897.   milevski Says:

  1 СТАРА ГРЦИЈА НЕ ПОСТОИ И НИКОГАШ НЕ ПОСТОЕЛА САМО ГРАДОВИ ДРЖАВИ. ЗА ТОА НЕМА АНТИЧКА СТАРА ГРЦИЈА ТАА НЕ ПОСТОИ ИЗМИСЛЕНА КАТЕГОРИЈА Е.
  Во тоа време МАКЕДОНИЈА БИЛА МОНАРХИЈА ИМАЛО И ДРУГИ МОНАРХИИ НА БАЛКАНОТ, НО ГРЦИТЕ НИКОГАШ НЕМАЛЕ САМОСТОЈНА МОНАРХИЈА ОСВЕН КОГА БИЛЕ ПОБЕДЕНИ ОД ФИЛИП 2 И ПРИПОЕНИ ВО СОСТАВОТ НА МАКЕДОНСКАТА МОНАРХИЈА.

 898.   bijonse1 Says:

  драги мој милевски……
  сите се со копи пасте од нет…
  од званична википедија……тука нема ниеден мој збор…..
  повели види си сам….или сакаш линкови??
  се нервираш??? како е кога некој така ти влага на блог и ти коментира??? ама пази ти а мој блог ми даваш свои лични коментари и заклучоци……
  а јас само ти ја копирам википедија…..оригинале!!
  поздрав….
  ништо злонамерно ….!!

 899.   milevski Says:

  Војникот што трчал е бесмислена приказна за мали деца.

 900.   milevski Says:

  Задржи си ја weekipedija за тебе дома. Таков копи пастер како тебе не ми треба. Постот е напишан за луѓе што знаат да размислуваат со своја глава. Твоето однесување на блогот е недолично и арогантно.

 901.   2 beers Says:

  Милески, много ли ги мразиш гърциве? :) :) Сънуваш ли ги? :) :)

  Колко е социалката на майка ти ??

 902.   bijonse1 Says:

  а ти па сега ?? што мешаш мајки?? не ти е срам??
  ако кажеш кажи нешто паметно…..добро бе што ви е??
  зарем нема веке љубов на овој свет???

 903.   milevski Says:

  2 beers, Милевски со в.
  Не ги мразам воопшто Грците. Но не дозволувам грчките лаги да допрат до мене. А такви лаги има многу. Скоро целата грчка историја е лага. Вистината за Македонија порано или покасно ќе се каже на светот.
  А лични прашања задржи си ги за тебе и за твојата мајка, те молам.

 904.   milevski Says:

  bijonse1 ние ја создаваме љубовта а не таа нас. А кој како си посеал така и ќе си жнее.

 905.   aco_mijak Says:

  Да не заборавиме дека сите оние Олимписки стадиони во Грција се изградени во владењето на Филип и Александар.
  Кога Таа земја беше под Македонска чизма.

 906.   grigoriy Says:

  До Олимписките игри во Лондон има уште 2 години, па така оваа тема да ја одложиме до 2012 година, а до тогаш да продискутираме за Светскиот фудбалски шампионат во Јужна Африка, кој започнува на 11 јуни.

 907.   aco_mijak Says:

  Фаворит на Светското дефинитивно е Нов зеланд :D

 908.   grigoriy Says:

  Кога е одржано првото Светско фудбалско првенство и каде, и кој го освоил првото место?

 909.   milevski Says:

  Не не неможе туку така една земја да си присвојува еден настан како што се Олимписките Игри дека потекнуваат и се грчки а во исто време се одвивале на туѓа територија.
  А не само тоа се е лажно во измислената категорија “Стара-Античка Грција” Почнувајќи од религија, јазик, култура, уметност, историја и сл. и сл.
  На Светско сум за афричките земји. Време е и тие нешто да освојат. ;)

 910.   mariage Says:

  Грците се најголеми плагијатори.

 911.   milevski Says:

  Тоа е една од најголемите нелогичности на бугарите во однос на македонците. Да се тврди дека Тито не создал е голема глупост бидејќи тој нема ама баш ништо македонско во себе.
  Туку Македонците сами си се ослободија од фашистите во Втората Светска Војна и не само тоа и помогнаа и на другите југословенски народи во за нивното ослободување од фашизмот. Со сопствена пот и многу македонска крв е издвојувана слободата и независноста на Македонија.

 912.   milevski Says:

  И зошто Србите сега не рипат за нивните браќа “срби” од Македонија. За тоа што не се срби туку македонци. Нема зошто да реагираат бидејќи знаат дека во Р.Македонија живеат македонци а не срби.
  Овој процес ќе се случи и во Пиринска и Егејска Македонија на прогласување на независност на овие две Македонии… бидејќи населението и во двете е македонско а не бугарско и грчко.

 913.   zoriv Says:

  aco_mijak пишал:
  “… Кога Таа земја беше под Македонска чизма.“
  Мислам, не сум сигурен, али тогаш у тоа време чизми немало.

 914.   mariage Says:

  Многу е важно во Бугарија на луѓето да им се дозволи слободно да се изјаснат кој на која националност припаѓа.

 915.   milevski Says:

  Да. Но Бугарија не е земја каде што владее демократијата и основните човекови права. Пак ќе го фалсификуваат пописот и да и се дозволи слободно да се изјаснуваат на која етничка група и припагаат лугето од Пиринска Македонија.

 916.   milevski Says:

  Да mariage, се било нивно а фактите говорат дека скоро ништо не е нивно.

 917.   Борис Says:

  Многу е важно Вардарска Македония да престане да е гето, в което хората си перат мозъците. Да се премахнат границите в Македония, както това вече се случи с Пиринска и Беломорска Македония, които вече са едно цяло.
  Но мозъкоперачите са превърнали Вардарска Македония в гето и няма да ви пуснат. Щото сте немощни, изпрани мозъци и си правят с вас каквото си поискат!

 918.   milevski Says:

  Р.Македонија е гето затоа што соседните земји Грција и Бугарија го попречуваат нејзиниот развој и опстојување како и влегување во ЕУ и НАТО. Гето е затоа што и ден денес во 21 век соседните земји спроведуваат фашистичка, геноцидна и асимилаторска политика врз македонците и македонските народи. Единствените луѓе на коишто овие 2 соседни земји и ги испрале мозоците се токму на луѓето коишто живеат во овие 2 земји Бугарија и Грција. Со пласирање на фалсификат истории во образовните системи со што активно се асимилира македонското население како во Пиринска така и во Егејска Македонија. Ебави демократиите и почитувањето на основните човекови права кога живеете во земји која врши геноцид врз македонскиот народ. Во 21 век не можат македонците слободно да се изјаснат за она што се т.е. македонци.

 919.   milevski Says:

  Се согласувам само со констатацијата дека е важно и ние да се интегрираме во ЕУ и Нато за да овие 3 Македонии се соединат и бидат заедно без граници. Но во тоа не попречувате Вие а не ние.

 920.   Борис Says:

  “Се согласувам само со констатацијата дека е важно и ние да се интегрираме во ЕУ и Нато за да овие 3 Македонии се соединат и бидат заедно без граници”
  !

 921.   zwatko Says:

  ne razbiram bugarski – prevedi…

 922.   gocajаska Says:

  … Милевски …
  … за миг помислив оти си Левен :) ))) …
  … ме потсети де … еден од блогерите кои многу ми недостасуваат …
  … се што изнесе во постот е ТОЧНО … и научниот круг од светски ранг го знаи истото , но страшно е што политички иницирани поради „ крвна освета“ се сведнале над МАКЕДОНСКОТО …
  … многу сум радосна кога свесното ќе се произнесе кон останатите …
  … историјата ја запишала мудроста , наше е да ја согледаме и да ја реализираме …
  … афирмацијата од типот на површност секогаш постоел , така да немој да се обидуваш да го искорениш … ќе дојде мигот кога самите ќе се освестат …
  … најсвесновселенскагушкааааааааааааааа :) ))) …

 923.   mariage Says:

  Да се коментира на македонски јазик, бугарскиот јазик не е разбирлив!

 924.   milevski Says:

  Гушшшшшкааа Гоцо се изгушкавме од прееска и на фејсбуко и тука :) ))))) ако нека е за арно и убаво.

 925.   mariage Says:

  Грците велат, дека Хомер бил грк, а всушност Илијадата е напишана на јазик во кои има многу зборови кои се слични или исти на зборови во современиот македонски јазик. Пример, по Хомер, клазо -глас ( на грчки, фони), друос – дрво (на грчки, ксило), аијде – ајде (на грчки, липон), стего – стега (на грчки, сфинги), мирисо – мирис – (на грчки, осфраноми (миризо)), кудо – чудо (на грчки, тхавма…

 926.   filip22 Says:

  Во суштина,ова е само страв од Македонците.Ако историски се знае дека скоро сите градови и помали места по границата со коњоопашеста татаро-бугарија секогаш економски,трговски,политички па и роднински гравитирале кон Македонија т.е.кон градовите Струмица,Штип и др.Нарочито Пирински и попиринските места.Од друга страна пак во Грција градовите Солун,Воден,Лерин,Костур и сите помали места сегош и тие гравитирале политички,економски,трговски и роднински према Ѓевѓелија,Битола,Прилеп и др.При влегувањето во ЕУ Софија и Атина ќе бидат маргинализирани од овие градови.Целата работа ќе се заврти како што било,така Македонија и Македонците ќе бидат обединети,сакал некој или не.Отука е стравот од Македонија и Македонците и големите кампањи,особено од аспарухоидите.

 927.   mariage Says:

  Македонија ќе се обедини во ЕУ.

 928.   mariage Says:

  Македонците ќе се обединат во ЕУ.

 929.   milevski Says:

  Се има за целата Македонска Историја на овој линк:
  http://www.makedonijaese.com/
  надвор од партиските содржини ме интересира чисто и само историјата на Македонија.
  [8]. Македонија е спомната во книгата на Хомер(Мелегене ) ИЛИАДА И ОДИСЕЈА во војната на ИЛИОН(Тројанската војна) што траела пред 1194 – 1184 години ПРЕД нашата ера , 550-580 години ПРЕД КАРАН
  ИЛИАДА И ОДИСЕЈА – книгата на Хомер

  ИЛИ – ИЛЕ древниот Бог на Сонцето -македонците го имаат Сонцето како симбол

  АДА – земја – древен македонски збор

  ОДИ – одам 100% македонски збор и денес

  СЕЈА – сееjам исто така македонски збор и денес

  – ОДИСЕЈА на македонски може да се интерпретира и како АВАНТУРА или ДОЖИВУВАЊЕ ,што е и правиот превод на насловот и интеррпретација на приказната на Одисеј.
  – Земјата ИЛИОН од тука : ИЛИ АДА – ЗЕМЈА на ИЛИ ( ИЛИ АДА – земјата на ИЛЕ ) и Одисеј – Оди сеeј.

  – Земјата ИЛИОН СО ГЛАВЕН ГРАД ТРОЈА
  – НАСЛОВОТ НА КНИГАТА од Хомер ДОКAЖУВА ДЕКА ТИЕ ЗБОРОВИ НЕ СЕ античко -хеленски зборови МА МАКЕДОНСКИ.

  – Тие зборови ЈАСНО кажуваат за атинската МАНИПУЛАЦИЈА .
  – Во книгата има околу 3000 македонски зборови КОИ И ДЕНЕС СЕ УПОТРЕБУВАТ од страна на македонците

  – Oваа книга содржи околу 40.000 антички македонски зборови .

  -Античките хелени НЕ СЕ НИКАДЕ ОДБЕЛЕЖEНИ НА НИКОЕ МЕСТО во таа книга како хелени
  МНОГУ ВРЕМЕ античките атињани НЕ МОЖЕЛЕ ДА ГО РАЗБЕРАТ тoј текст

  – Оваа книга е манипулирана од атињаните ПОТОЧНО од атинскиот тиран владетел Писистратус – Πεισίστρατος .Тој дал НАРЕДБА да тоа дело се преведе И ДА СЕ АДАПТИРА НА НИВНИТЕ АТИНСКИ костими .

  – ОВА ДЕЛО ДЕНЕС СЕ КОРИСТИ КАКО ГЛАВЕН ИЗВОР ЗА ДЕНЕШНАТА АНТИЧКА ИСТОРИЈА НА СОВРЕМЕНИТЕ ГРЦИ .

  ХОМЕР

  според Херодот , Хомер е роден близу реката Мелето во Мало Азија ,од тука и неговото име Мелесигене(роден близу реката Мелето) околу 1194 – 1184 пред нашата ера,.. 10 години по војната на Илион-Троја.

 930.   grigoriy Says:

  милевски, одлично.

 931.   Борис Says:

  Борис Says:
  јуни 1, 2010 at 9:21 pm
  “Се согласувам само со констконстатацијата дека…”

  zwatko Says:
  јуни 1, 2010 at 9:30 pm
  ne razbiram bugarski – prevedi…
  :) ))

  Ама още по-смешното:
  “градовите Солун,Воден,Лерин,Костур и сите помали места сегош и тие гравитирале политички,економски,трговски и роднински према Ѓевѓелија,Битола,Прилеп и др.
  При влегувањето во ЕУ Софија и Атина ќе бидат маргинализирани од овие градови.”
  Буахахахахахаха :) )) :) )) :) ))

 932.   gocheska Says:

  Милевски и од мене комплименти :)

 933.   milevski Says:

  фала

 934.   gocajаska Says:

  … прекрасно …
  … гушка и за mariage … :) ))) …

 935.   milevski Says:

  гушки за сите :D :) ))))))))

 936.   bijonse1 Says:

  koja smelost??
  ili plasiranje na neznaeenje??
  pa denes jazikot ni e shtur a ne vo minatoto???
  kazhete mi gi site zborovi vo medicinata ete vo site nauki LOGOS??
  od kade be poteknuva???toj fakt bre zemete go shto e zvanichen sega…ginekologija?? astrologija?? grafologija??
  za da komentirash za nekoj jazik treba da go znaesh bree….
  i normalno da se ima slichni zborovi na jazicite koi se sosedi…
  shto nema kineski zborovi t.e.mandarinski potochno??aa??
  zatoa se grupirani jazicite ….francuski , italijanski , albanski
  eden kup isti ili slichni zborovi ima …i sega shto ….??ke se tepaat koj e moj koj e tvoj??fakti …dechki fakti…na terenot ne se takvi kako gi prikazhuvate priznale vie ili ne….

 937.   древен македонец Says:

  Бионце само уште повеќе го пласираш твоето незнаење и негирањето на македонизмот.Да те прашам,си слушнала ли за каменот од розета, знаеш ли деека уште Плутарх запишал дека мајчин јазик на Клеопатра бил македонскиот јазик?Знаеш ли дека токму Македонскиот јазик бил јазик на Птоломејците?

 938.   gocajаska Says:

  … Бјонсе … ај биди достојна на твоето копи – паст , па приложи ги фактите … и немој да се изненадиш кога ќе прочиташ оти латинскиот е вештачки формиран … ем тазе … нов јазик … ем МРТОВ … уште не се родил го убиле Мор …
  … жално што вака неразумно си се втурнала да рушиш его со приватна полиса … оти тоа е еднакво со самоубиство …

 939.   milevski Says:

  Тоа се фактите изнесени од македонски историчари а не од мене. Жално е што денес македонците немаат основно знаење и познавање на сопствената македонска историја. Живееме во лаги. А знаењето не пага туку така од небо или се стекнува со рагање, треба читање, истражување, а не слепо верување на измислените лажни приказки изнесени во официјалната историја. Само слеп коњ може да верува на лагите на грците и нивната мегаломанска измислена историја.
  Хомер не бил хелен. И убаво ја опишал земјата ИЛИОН во Илијадата. Земја која постоела на Балканот. Предокот на Македонија е токму оваа земја ИЛИОН, со главниот град Троја.
  Тоа се фактите, пред нив и Боговите молчат.
  Но плагијаторите пласираале многу лаги како на пример дека таква земја не постоела воопшто како дека била фантазија на најдостојниот автор како и дека е Атлантида и слични измислици за и околу неа. Кога таа земја се наогала баш на нашето тло на територијата на каде што се денес се наога Македонија. А градот Троја бил токму во градот Прилеп.
  Бијонсе, треба да имаш барем основно познавање за древномакедонскиот јазик јазикот на кој што зборувале античките македонци па потоа да зборуваш за јазикот.
  Еве ти линк со целата македонска историја пишувана од видни македонски историчари прочитај прво па после коментирај и не се бламирај.
  http://www.makedonijaese.com/

 940.   milevski Says:

  Друго прашање: Зошто се нарекуваат Олимписки Игри?
  Грците тука многу мудро со фалсификати докази сакаат да ја присвојат историјата за Олимписките Игри. Измислиле дека за прв пат игрите се играни во малото градче Олимпија кое служело само за таа намена и тоа стационирано на Пелопонез. А не знаат да ви кажат како го добил името тој град Олимпија. Сигурно не по баба ми.
  Олимписките игри прв пат се одиграле како што пишува во постот точно на СЕВЕРНАТА СТРАНА НА СВЕТАТА ПЛАНИНА ОЛИМП. Затоа и се викаат ОЛИМПИСКИ игри затоа што се одржувале на светата планина ОЛИМП. Многу јасно. Што е најважно за народот и за сите градови и земји без разлика за кој век станува збор???
  Во целата историја на луѓето најважна е РЕЛИГИЈАТА. Таа секогаш била на самиот ВРВ од ВРЕДНОСТИ. Секогаш во историјата на секој народ и на секоја земја РЕЛИГИЈАТА Е НА НАЈВИСКОКО НИВО. Сите владетели, цареви, кралеви биле под нивните БОГОВИ.
  А што има на ОЛИМП?????
  Олимп е света планина каде сите во тоа време знаеле и верувале дека живеат БОГОВИТЕ.
  Зошто Олимписки Игри??? Зошто да се појаваат воопшто овие игри???
  ЗА БОГОВИТЕ.
  Тоа е игра наменета за да се задоволат и во чест на БОГОВИТЕ.
  Сега знаете ли зошто морале да се одржат на ОЛИМП.
  Во чија ЧЕСТ. Во честа на БОГОВИТЕ.
  Античките Македонци имале свои Богови и Божества во претходниот пост за Легендата за Македонија се наведени дел од тие Богови.
  Тие Богови биле обожавани од Македонците. Дион богот над боговите го обожавале и Македонците и сите на други народи на балканот. А не Зевс тоа е уште една грчка лага. Македонските и (балканските) Богови биле украдени од грците и крстени со грците како елински богови. повторно преземање на историјата.
  Зошто не се грчки олимписките игри?
  Затоа што се одржувале на планината Олимп а таа во нејзина близина немало воопшто ЕЛЕНИ. Таа е Македонска и Тесалиска територија. И ТОЧКА.

 941.   bijonse1 Says:

  древен македонец….доакажи го тоа….дај ми линк било што и кажи ми искрено…не не….. самиот признај си од кога го знаеш ,,овој факт,, ??? ете јас не знам….бев прва и во основно…средно ….не сретнав таква работа …дај кажи каде го научи тоа??? пред колку години?? сега??? дај да видам званично бре….ете јас сум си простичка…
  кажи ми дали ТИ во основно…средно си знаел што е Пела и која е Олимпија??аа??? а бе кој јазик??? кога настанале бре јазиците што ги спомнуваш?? знаеш…. дали си видел некој историски камен со врежани зборови……еве во Стоби….кои букви????ааа?? јас со мои очи гледам !! не читам ниту па ми кажал некој….си бил во црква?? се крстам на икона бре….и пишува Св.Ѓорѓија знаеш со какви букви???овде кај нас??? ако ти еднаш пукаш јас 100 х , ама факт е и уосталом не ме интересира…..тоа било.. поминало и имало мешаници од сите ….знаеш мене ме интересира сегашноста…..мене не ме боли Клеопатра на кој јазик и што е…..мене ме боли што се дели ,,преку река,, тие и ние…мене ме боли што све е двојазично и поделено….мене ме боли што се наоѓа пак оружје и разни групи…и ти додека простудираш што рекол Плутарх ,,комшијата,, ќе ти земе бре све……не велам далечен комшија…..туку тој што скоро е до тебе преку река……ејјјј оставите минато дај сегашноста……
  мене ме боли нивото интелектуалност на нашиот народ општа култура ……. ,,милионер,,?? мене лично ми е срам веќе да гледам таква емисија кое ниво бре ….ете тоа ме секира….не дај боже да се повтори 2001 ….знаеш сите тие знаеја баш све од минатото демек јаки патриоти…. знаеш каде отидоа???не овде на исток… него побегнаја бре скроз од државава….
  каде им е Букефал да останат овде??ааа?? а бе ајјј…..
  ситуацијата сега е таа….и крај …кој ?што бил? чие е?…. умре…. .готово решено е тоа одамна…. дај сега реалноста сегашноста….

 942.   milevski Says:

  хахаахаааааахаааааааахааааааа :) ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 943.   milevski Says:

  :D :) ))))))))))))))))))))

 944.   milevski Says:

  Цело време ти го давам линкот да прочиташ ама ти си НЕПИСМЕНА.
  http://www.makedonijaese.com/

 945.   milevski Says:

  Некои синтетички особини на древномакедонскиот јазик

  Во оваа пригода нема да се задржиме подетално на СИТЕ ГЛАСОВНИ ПРОМЕНИ што можат да се регистрираат од дешифрираниот материјал, а кои се ФИКСИРАНИ од УЧЕНИ ЛУЃЕ на тоа далечно ПРАИСТОРИСКО ВРЕМЕ и кои зборуваат дека се вршеле под ОДРЕДЕНИ УСЛОВИ и дека биле ПОСЛЕДИЦА на ОПРЕДЕЛЕНИ ПРИЧИНИ, т.е. дека се вршеле во ЕДЕН ПЕРИОД од ВРЕМЕ и на ЕДНА ТЕРИТОРИЈА која и тогаш и сега се вика МАКЕДОНИЈА. И покрај тоа што во РАЗЛИЧНИ ВРЕМЕНСКИ ПЕРИОДИ важат и РАЗЛИЧНИ ГЛАСОВНИ ЗАКОНИ, сепак, некои ИНОВАЦИИ своето ИЗВОРИШТЕ го имаат дури во МАТРИЈАРХАТОТ. Следствено, разјаснувањето на сите специфики на ПРАИСТОРИСКИОТ МАКЕДОНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН ЈАЗИК, т.е. на ПРАЈАЗИКОТ на СИТЕ ДЕНЕШНИ СЛОВЕНИ, бара посеопфатни суптилни ЈАЗИЧНИ АНАЛИЗИ и тие ги надминуваат рамките на овој труд. Меѓутоа, треба да наведеме дека во дешифрираниот јазичен материјал се согледуваат:
  а) ГЛАСОВНИОТ СИСТЕМ на древниот МАКЕДОНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН ЈАЗИК и
  б) НАЈВАЖНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ за АРТИКУЛАЦИЈА на ОДДЕЛНИ ГЛАСОВИ од тој ПРАИСТОРИСКИ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИЧЕН СИСТЕМ, односно дека и тогаш МАКЕДОНСКИОТ ПРАВОПИС почивал врз ФОНЕТСКИ ПРИНЦИПИ.

 946.   milevski Says:

  Усмена и писмена комуникација и семиотска карактеристика на древномакедонскиот јазик

  Дешифрираниот материјал јасно става до знаење дека ДРЕВНИТЕ МАКЕДОНЦИ имале РАЗВИЕН СТЕПЕН на ОБРАЗОВАНИЕ, имале СВОИ УЧИТЕЛИ и УЧИЛИШТА, ФИЛОЗОФИ, “ВИШИ“ и “НИЖИ“ НАУКИ, ПИСМЕНА АДМИНИСТРАЦИЈА итн., т.е. се што е неопходно за да се обави УСМЕНА и ПИСМЕНА комуникација во едно ОРГАНИЗИРАНО МАТРИЈАРХАЛНО и ПАТРИЈАРХАЛНО ОПШТЕСТВО. Оттука е јасно и не е чудно што ТИЕ, МАКЕДОНЦИТЕ, имале ОДЛИЧНИ ПОЗНАВАЊА за ЈАЗИКОТ и тоа не само за ФОНЕТИКАТА, туку и за МОРФОЛОГИЈАТА и СИНТАКСАТА. Поинаку речено, ТИЕ, МАКЕДОНЦИТЕ, имале познавање не само за ГЛАСОВНИОТ СИСТЕМ, туку и за ФОРМИТЕ, нивната ПРОМЕНА и ЗНАЧЕЊЕ, а исто така и за РЕЧЕНИЦАТА и нејзините ДЕЛОВИ, бидејќи можат да се распознаат ЕДИНАЕСЕТ ВИДА ЗБОРОВИ и тоа: ИМЕНКИ, ЗАМЕНКИ, ПРИДАВКИ, БРОЕВИ, ГЛАГОЛИ, ПРИЛОЗИ, ПРЕДЛОЗИ, СВРЗНИЦИ, ИЗВИЦИ, ЧЕСТИЦИ и МОДАЛНИ ЗБОРОВИ, кои можат да се издиференцираат на група МЕНЛИВИ и група НЕМЕНЛИВИ зборови. МЕНЛИВОСТА е присутна кај ИМЕНКИТЕ, ЗАМЕНКИТЕ, ПРИДАВКИТЕ, БРОЕВИТЕ и ГЛАГОЛИТЕ и се состои во ПРОМЕНА на ФОРМАТА по РОД, БРОЈ, ЧЛЕН, ЛИЦЕ, ВРЕМЕ, НАЧИН и КОМПАРАЦИЈА. Тие знаеле за НАЧИНОТ на ГРАДЕЊЕ и за нијансите во ЗНАЧЕЊАТА на ОДДЕЛНИ ЗБОРОВНИ ГРУПИ. Тие знаеле што е КОРЕН, НАСТАВКА и ПРЕТСТАВКА, т.е. ЗНАЕЛЕ за НАЈСИТНИТЕ ДЕЛОВИ од кои се состои ЕДЕН ЗБОР, а кои се НОСИТЕЛИ на НЕКОЕ ЗНАЧЕЊЕ, т.е. ЗНАЕЛЕ што е ЗБОРООБРАЗУВАЊЕ и како се изведуваат ИМЕНКИ, ПРИДАВКИ итн.; древните МАКЕДОНЦИ знаеле што е НОРМАТИВЕН ИЗГОВОР, а тоа ќе рече имале во голема мера НОРМИРАН и СТАНДАРДИЗИРАН ЈАЗИК што од своја страна придонело МАКЕДОНСКОТО ПОВЕЌЕИЛЈАДАЛЕТНО ЈАЗИЧНО ИСКУСТВО да ги надмине сегашните етнички граници на МАКЕДОНИЈА и да стане СОПСТВЕНОСТ и на СИТЕ некогашни МАКЕДОНСКИ ПЛЕМИЊА, кои денешната цивилизација ги препознава како СЛОВЕНСКИ НАРОДИ или како соседи на СЛОВЕНСКИТЕ НАРОДИ.

 947.   milevski Says:

  Сум учел и во средно за Античката Древна Македонската Монархија и сите владетели од Пердика I до Персеј. Секако дека сум знаел и за Пела и за Букефал и за се.
  Ти изгледа воопшто не си учела ИСТОРИЈА.
  Или во твоето средно и основно немало историја.
  Општа гиманазија 4 години се изучуваше предметот Историја и имаше посебни глави за Античка – Древна Македонија.

 948.   bijonse1 Says:

  Astrologija (grč.: αστρολογία = άστρον + λόγος)

  Grafologija (grč.)Vještina i rad grafologa. Dok je grafolog vještak koji uspoređivanjem, npr. pisama, utvrđuje tko ih je pisao. No, ovaj izraz također označava i osobu koja po rukopisu ‘pogađa’ karakter čovjeka.

  Histerija (grč. hystera – maternica)
  Vrsta duševne neuravnotoženosti (hrv. materničavost).

  Holokaust (grč. holos – čitav, sav + kaustos – spaljen)
  Sustavno istrebljivanje čitavih naroda za vrijeme nacističkog režima u Njemačkoj.

  Aeronautika (grč.)Znanost o kretanju po zraku na aparatima težim od uzduha (u avijaciji) i na aparatima lakšim od uzduha (u zrakoplovstvu).

  Aksiom (grč. axioo – cijenim, smatram vrijednim, usvajam)
  Očigledna spoznaja, činjenica, vrhovni zakon. Osnovno načelo koje se je može dokazati, a i ne traži dokaza jer je neposredno očito.

  Amfiteatar (grč.)Mjesta u kazalištu ili nekoj dvorani koja su u polukrugu stepenasto poredana.

  Amnestija (grč. amnestia – zaboravljanje)Akt milosti državne vlasti kojim se određena grupa osoba oslobađa kazne
  Anarhija (grč. a – ne + arche – vlast)Bezvlađe.

  Antipatija (grč. antipathes – protivan, koji suprotno djeluje)
  Nesklonost prema nekoj osobi i stvari, činu, ideji i sl.

  Apostol (grč. apostello – odašiljem, pošaljem)Poslanik, vjerovjesnik.
  Aristokrat (grč. aristost – najbolji)Plemić, velikaš, pripadnik visokog plemstva.
  Azil (grč. asylia – nepovredivost, sigurnost)Pravo političkog ili vojnog bjegunca na utočište u stranoj zemlji ili u zgradi njezina diplomatskog predstavništva.

  Ciroza (grč. kirros – žut)Otvrdnajvanje i smežuravanje unutarnjih organa.

  Daktilograf (grč. daktylos – prst + grafost – pišem)Pisač na pisaćem stroju, tipkač.

  Dinamo (grč. dynamis – sila, snaga, jakost)Stroj koji mehaničku energiju pretvara u elektkričnu energiju, koji proizvodi električnu energiju.

  Dogma (grč. dogma – mišljenje)Mišljenje koje se bez kritičkog provjeravanja usvaja kao sigurno. Mišljenje ili tvrdnja koja je iznešena čvrsto, ali bez dokaza.

  Dramaturg (grč. dramatos – čin, gluma)
  Književnik u kazalištu koji bira komade za repertoar.

  Egzorcizam (grč. exorkizo – zaklinjem)Obred kojim se “vrag sili na posluh”.
  Elegija (grč.)Lirska pjesma prožeta tužnim raspoloženjem.

  Episkop (grč. episkopos – nadzornik, nadglednik)Biskup. Osoba koja rukovodi svećenstvom jednog crkvenoadministrativnog okruga.
  Fonologija (grč. fone-glas, zvuk + logos-riječ, govor) Znanost o glasovima i zvukovima.

  Hemofilija (grč.)Krvarenje. Nasljedna predispozicija za neprekidno istjecanje krvi uslijed nemogućnosti zgrušavanja krvi.
  Kozmopolit (grč.)Čovjek koji čitav svijet smatra svojom domovinom.
  Kristalografija (grč. krystallos – led)Znanost o građi i oblicima kristala
  Misticizam (grč.)Vjera u tajanstveno, nadnaravno.
  Mitologija (grč.)Skup mitova i bajki o božanstvima i legendarnim junacima.
  Morfologija (grč. morfe + logos – riječ, govor)Dio gramatike koji proučava oblike riječi (padeži, vremena i sl.).

  Parapshilogija (grč.)Područje psihologije koje se bavi pojavama što se zasnivaju na neodređenim i još neproučenim psihičkim i intelektualnim procesima (okultizam, telepatija i sl.)
  Patrijarh (grč.)
  Poglavar autokefalne (samostalne) pravoslavne crkve
  Poema (grč.)Literarno djelo epskog karaktera u stihovima (katkad i u prozi).
  Poliglot (grč.)Čovjek koji vlada mnogim jezicima.

  Tragedija (grč. tragos – jarac + oda – pjesma)Vrsta drame u kojoj glavni lik ili ideje za koje se on zalaže nestaju ili propadaju te je završetak neminovno nesretan.

  Teatrologija (grč. tetra- četiri; logos – riječ, govor)
  Četiri književna djela, idejno povezana, koja tvore cjelinu (osobito u drami).
  Pseudnoim (grč.)Izmišljeno ime ili prezime koje uzimaju novinari, glumci, pisci i sl.
  Мислам дека опфатив разнолико со,,моето копи и пасте,, што толку ми го потенцираш…..највероватно познати ти се зборовите нели??од сите науки овде не гледам ништо мртво?? а не знам па зошто ми спомнуваш латински јазик??? јас никаде не го спомнав ……
  јас велам дека ништо не знам …….
  цел живот учам и да знаеш го учев латинскиот и не знам зошто би била изненадена?? ти ме жалиш ???што велиш его??приватна полиса?? самоубиство??
  а ти???? што да кажам јас за тебе???и твојот коментар??
  ништо …..секогаш, секаде , се учи….. се доучува…..!!!
  едноставно јас ке кажам…те сакам!!
  една гушка и поздрав…..

 949.   bijonse1 Says:

  да?? дај ми линк од учебникот да видам како пишува драги мој Милевски…оти секој различно чита една работа…
  не ми кажа која е таа Олимпија??

 950.   milevski Says:

  оххх Бијонсе ма се си измешала. На многу од прашањата што ги постави јас воопшто не ги ни споменав, други луѓе ки покренаа на блог.
  На тебе ти треба да почнеш да учиш од почеток и да не ги мешаш работите.
  Еве ќе ти објаснам, пополека, кликаш на линков http://www.makedonijaese.com/ горе на менито кликаш на ИСТОРИЈА НА МАКЕДОНИЈА, ти се отвара страна со целата Македонска Историја. Поделена е на 12 делови за кој дел и период сакаш да ја проучуваш можеш за тој читај. За делот околу древно македонскиот јазик можеш да прочиташ кога ќе кликнеш на ВТОРИОТ ДЕЛ II. Се ти е документирано и средено, докази, слики, факти. Од кого кој каде што? СЕ ИМАШ.
  Гушка Поздрав
  ps. наскоро ќе има блог за штетноста на екуменизмот и тој ќе ти го објаснам детално.

 951.   gocheska Says:

  А да прашам bijonse1 има грчко потекло ????

 952.   milevski Says:

  Олимпија е мало градче на пелопонез чие име грците го имаат фалсификувано, земано е од планината Олимп. Со тоа градче тврдат дека се одржувале олимписките игри. Но доказите ни говорат дека тие се одржувале на северната страна од планината Олимп најпрвин. А потоа се распространети насекаде како во Македонија, Тесалија, така и во некои од градовите во Грција. Во тоа гратче исто така се одржувале игри но не почнале од таму. Од Светата планина Олимп почнале. Во чест на Дион – Богот над боговите а не на Зевс кои што тогаш и не постоел. грците немаат ексклузивно право над олимписките игри бидејќи вакви игри се одржувале на целата територија на Балканот, во Македонија и во други градови држави во кои немало Елини.

 953.   Charlotte Says:

  Милевски , Господ здравје да ти дае за постов.Супер е .

  А за коментариве да ти дае плус се што ќе посакаш .
  Абе умрев од смеа со Бијонсево -трипл дабл грудњак ,на грчки што би се рекло мегетос XXXXL (или латински беше ѓавол ќе го знае ) – :lol: :D

  А? а? аааа?
  Аааааааа :?

  :D :D :D

 954.   bijonse1 Says:

  одговорот ТВОЈ не е точен……на моето прашање….!!!
  идеме пак…….КОЈА Е ОЛИМПИЈА …..??
  со граматика некако шкрипиш…..
  ама пошто ЈАС СУМ НЕПИСМЕНА не сум компетентна тоа да ти го кажам…..
  прашањето е КОЈААААА …… не реков што ,каде …
  тоа ти иде како да прашувам јас… кој е Милевски ????
  а да ми одговорат …..па тоа е мало село лево од Дојранско езеро каде луѓето толку се милуват што си го присвоиле како свое име …

 955.   bijonse1 Says:

  зашто??
  ти кога ја носиш девојката твоја во кинески ресторан??
  тоа значи дека си кинез???
  или
  ако си целиот облечен во најк од горе до доле……значи дека си Џордан??
  ма ајјј ама логика …..
  или
  во кафичи да не речам ресторани иде турбо само српска музика…….никаде бре за душа македонска песна……признај….тоа значи дека си Србин ?? и дека си во Србија??аа??

 956.   suvorov Says:

  Грците се семитско племе, дојдени се на Балканот од Арабија.

 957.   milevski Says:

  Бијонсево со трипл дабл грудник има уште многу коментари ставени во спам или избришани кои се тотално недостојни за дискусија. (едноставно забегување и тресење зелени) па за да ја заштитам не за друго не сакам да ги објавувам.

  Гадот Олимпија не и бил доволен, па пак прашува која била Олимпија. Има повеќе олимпии Бијонсево не знам за која сакаш повеќе да знаеш. За нашата ли Царица Олимпија сопругата на Филип II.
  Еве ако и за неа сакаш. Уште поголеми докази за олимписките игри дека се Македонски има тука.
  Олимпија е ќерка на епирскиот цар Неоптолемеј II, кои се сметале за потомци на Ахил. Првичното име и било Поликсена, но во детскиот живот го носела името Миртала, а по свадбата, Филип II и го дал името Олимпија во чест на спортските игри. Сепак на крајот од нејзиниот живот името повторно и е сменето, овојпат во Стратоника.
  http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%95%D0%BF%D0%B8%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0
  Како што гледаш Филип II и го дал името во чест на Олимписките Игри кои се одржувале во ОЛИМП и биле МАКЕДОНСКИ.

 958.   gocheska Says:

  Олимпија е пијалок

  http://www.idrink.com/v.html?id=2972…..коктел де …… :) ))))))

 959.   Аstrostoper Says:

  moj cukun dedo koj bil vo vtoriot red u tova falangata so kopje od 6 metra poseduval i prekrsani zborovi
  zborovite bile
  SONCE
  VETER
  VAZNA
  MAZ
  VODA
  tie zborovi im gi dal na site evropejci
  na site?
  ne ne na site
  ne na grcite, ne na ungarcite i fincite i ne na albancite
  ama site drugi evropejci si gi zemale tie prekrasni zborovi od mojot cukun cukun dedo
  a zosto ovie 4 marodi ne gi zemale? ne deka ne gi sakale, preksrani se
  nego ne bile tuka vo evropa koga mojot cukun cukun dedo im gi daval na site vo evropa

 960.   milevski Says:

  Кој се заинтересирани за темата можат на следниов линк да си ја спуштат книгата “Екуменизам и време апостасије”:
  http://www.kosovo.net/pravoslavlje.html

 961.   Црноземски Says:

  Хм,најголемиот парадокс е токму тоа што оние кои највеќе сакаат да исчезнеме се токму православните ни „браќа“.Паметиш ли како во 2008 еден грчки владика повикуваше грчката армија да дојде да ја „ослободи“ Пелагонија? Каравангелис(грчки владика)во 1903 им плаќаше на иноверци да убиваат православни Македонци.Српскиот патријарх сега изјавуваше дека МПЦ е епизода од минлив карактер.Жално,ама вистинито.Најголемо зло сме виделе од оние кои ги нарекуваме „православни браќа“.

 962.   milevski Says:

  Неможеш да генерализираш, ако еден се нашол да го прави тоа да ги обвинуваме сега сите дека се такви… Таквите свештеници кој повикуваат на војна се оделиле од верата со таквиот чин. Една индивидуа не е целото Православие.

 963.   gocajаska Says:

  … ааааааааааааааааааааааааа … ќе те убијам ако си го поарчам времето на безвредно !!!! …
  … зато пиши вреди или јок … да се гледа све ово – оно …

 964.   milevski Says:

  Вреди 100%. Едни од најдобрите видео материјали ;)

 965.   gocajаska Says:

  … ааааааааааааааааааааа … те убив … грррррррррррр …

 966.   gocajаska Says:

  … поклоници на еврејството ми велат оти зборат за правото слово … а тие го заборавија … истите овие кои не ја почитуваат различноста … сакаат да ме разубедат во нивната лага …
  … и кикирикииииииииииииииииииии …

 967.   milevski Says:

  само еден е патот Гоцка :)

 968.   agape Says:

  католичката црква секогаш се борела да се приближи кон народот и колку тој отпаѓал од Бога таа го следела наместо остро да се спротистави.причината за првата поделба на црквата била тврдењето на рим дека Светиот дух исходи и од Синот,а не само од Отецот и од тогаш уште многу други ереси се воведени во католичката црква што единството го прави невозможно,освен ако не се покајат и вратат во православието. секогаш србите внесуваат премногу национализам во верата.Свети Кирил и Методиј,Свети Јустинијан,јасеновац,ми срби,небеска војска и секогаш тие се жртвите со многу понадмоќниот непријател.светосавието поголемо од православието таков впечаток се добива.а патот навистина е еден :)

 969.   agape Says:

  нема причесна со иста лажица од хигиенски причини,а замислете православниот свештеник мора да ја допие целата причесна од која се причестиле илјадници пред него и никој не умрел и во времиња на страшни епидемии.некогаш ги причестуваат само со леб(телото христово),нема потопување целосно при крштевањето,безгрешноста на папата кога зборува за верата(уште една новина),индулгенција,безгрежно зачнување на Богородица…..единството не е можно

 970.   milevski Says:

  Да нормално дека единството не е можно.
  Осветената вода од католичките свештеници станува матна по одреден временски период а кај православните секогаш осветената вода останува чиста и бистра.

 971.   Daniela Says:

  Bravo, brat. Ne sum znaela deka imam bog na sonceto doma…. Mnogu sum gorda na tebe! Pozdrav i prodoli i ponatamu!!!!!!

 972.   milevski Says:

  Добро Дадо, но сепак тоа не е добра работа. Замисли некој да се вика Алах, Исус, Зевс тие имиња повеќе ќе му пречат отколку што же ми се од полза на некој. Исто така ова се пагански богови. Но сепак значајно е бидејќи се наши македонски. Од нашите богови се преземени боговите и божествата во елинистичките градовите држави (Стара Античка Грција – која не постои) и боговите и божествата во Римската Империја. Сите тие имаат наш корен.

 973.   devojkatabezime Says:

  многу слично размислување ;)

 974.   milevski Says:

  да со Мичо Атанасиу направивме песна по овој текст, секако прво го проширивме малку. Попздрав ;)

 975.   devojkatabezime Says:

  може да ја чујам ?

 976.   gocajаska Says:

  … ироничен еден …
  … оди си бе … ако останеш со неа ќе ја заебеш … повредиш де 8-)

 977.   milevski Says:

  само демо верзија е направена сепак ќе треба да се снима понатаму кога ќе биде готова ќе ја постирам, ма и вака е феноменална ;)

 978.   milevski Says:

  Гоцке а што ако си одам и ја повредам уште повеќе ;) ))

 979.   filipko Says:

  Не би рекол дека немаат што да јадат.Се се добро ухранети оние по трибини што ги гледам

 980.   milevski Says:

  тие имат пари.. останатите ни вода ни леб само на фудбал се :) ))

 981.   filipko Says:

  Една работа ценам во врска со фудбалот.Се собираат фанови и демек го бодрат тимот се шетаат таму каде што настапува.Ем друштво колку сакаш,ем туризам,шетање,зошто не и пиво.Ама за тоа се потребни пари.Без пари ништо убаво.

 982.   milevski Says:

  да дефинитивно до држењето е. ако ја гледаше денеска Камерун – јапонија иако камерунците губеа и изгубија навивачите уживаа до последен момент од мечот, навиваа се веселеја исто како да водат, без разлика на резултатот… сосема различен менталитет од европејците

 983.   filipko Says:

  Европјаните се лицемерни.

 984.   2 beers Says:

  Олелелелееееее, тежко им на Сакс-Кобург-Гота – от 2 века водят война с Голиат … бре :) :):):)

  Буахахахахаааааа :) :):):)

 985.   ohrigjanec Says:

  Bravo za napisanoto. Neka puknat dusmanive.

 986.   gocajаska Says:

  … Милевски и Маат го има истото … ај да видиш шо има коментари таму :) :
  http://maat.blog.mk/2010/06/14/shtivo/#comment-6838

 987.   milevski Says:

  Да Гоцке не знаев дека го има објавено, ја од стиховен го видов на фацебуко. гушш

 988.   gocajаska Says:

  … а кој вели дека има такви ??? … сите се определени бе :О …

 989.   milevski Says:

  атеистите мислат дека не се.

 990.   milevski Says:

  хаахаахааа ова да го речеш за песна на Боб Дилан е без веза. Типот е гение. ;) се што излегнало од перото на Боб Дилан е ремек дело (masterpiece) ;)

 991.   milevski Says:

  хахахаааа ова е потпросечна песна за тебе :) )))))) masterpiece е песнава ;) Bob is one and only.

 992.   milevski Says:

  Ти немаш никаков осет за музика. Боб Дилан има напишано многу песни и албуми со религиска содржина и тоа во никој случај не е религиска пропаганда.
  Немаш никакво познавање од музика Дарвел.
  Со тој твој плиток мозок нема никаде далеку да стигнеш…
  Сите твои забелешки и коментари од сега ќе ги сметам за САТАНИСТИЧКА ПРОПАГАНДА.

 993.   milevski Says:

  Нема неопределени луѓе. дарвел = сатанист

 994.   milevski Says:

  http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=34237580
  Уживајте во музиката на Боб Дилан а кој си ја има мувата на капата нека си ја мава :) )))))
  Само морон може да ги споредува Боб Дилан текстовите со оние на Тони Зен.

 995.   hemicarot Says:

  не сум приврзаник ниту роб на ниедна вера , ама не гледам ништо лошо во тоа дека некој е сатанист , вера ко вера
  ако е убаво да се верува во овој или оној јунак , зашто па да не и во тој , сотоната :) мада за дарвел рака ставам во оган дека не е верник

 996.   milevski Says:

  Има само 2 опции. Едни кои му служат на Бог и други кои му служат на сатаната. Нема трето сите се определени.

 997.   hemicarot Says:

  богови има многу на планетава , широк асортиман ако сакаш да веруваш , ако не немораш
  покрај господ бог , отецот на исус , во кого веруваат многу верници од еден мал милион различити христијански цркви постојат и
  алах , буда,јехова,сотона, маниту,богови и полубогови-цела сурија од олимп и да не должам , многу се
  сегде и секогаш човек има избор
  само во македонската политика нема :)

 998.   milevski Says:

  Само Православието е вистинската вера и само православните верници му служат на Бог. Сите други му се молат на сатаната, а таму спагаат и атеистите и тие се слугите на сатаната.

 999.   milevski Says:

  Сите останати вери, секти, религии и new age движења се молат на сатаната и демоните кои тие ги нарекуваат богови, или човеко само прогласени богови – гуруа на новата доба.

 1000.   hemicarot Says:

  и папата

 1001.   milevski Says:

  hemicar, нормално дека и папата.
  darvel, врз православното учење.

 1002.   sneznobela Says:

  е ти знаеш како да живееш :) Поздрав друже

 1003.   antianti Says:

  Иле не си далеку… од вистината де :)

 1004.   milevski Says:

  ;) поздрав

 1005.   gocajаska Says:

  … Милевски … а да си појдеш на бајачка … ;)
  … ова мислам … ги надминува сите глупости кои можат да се излеат од црпката … ( лејката ) :) … хе,хе …
  … е кога човек си има вишак време … + простор …

 1006.   milevski Says:

  Знам дека вака ќе реагирате.. кога се рушаат сите ваши музички идоли… но факт е дека Битлси имаат сатанистички текстови на скоро сите песни.
  Тоа е идеологијата која се протнуваше преку Рок анд Ролот револуцијата…

 1007.   gocheska Says:

  хм….секој текст е двосмислен , тросмислен па и повеќе смислен …..во секоја песна можеш да најдеш нешто што сакаш да го најдеш …..мислам сфаќаш…..
  …… е сега прашањето е што бараш и што сакаш да бараш ….. многу просто и јасно
  ….. тогаш тешко мене шо ги слушам The Doors …..

 1008.   milevski Says:

  Lucy in the sky with diamonds

  Picture yourself in a boat on a river,
  With tangerine trees and marmalade skies.
  Somebody calls you, you answer quite slowly,
  A girl with kaleidoscope eyes.

  Cellophane flowers of yellow and green,
  Towering over your head.
  Look for the girl with the sun in her eyes,
  And she’s gone.

  {CHORUS}
  Lucy in the sky with diamonds,
  Lucy in the sky with diamonds,
  Lucy in the sky with diamonds,
  Ah… Ah…

  {VERSE 2}
  Follow her down to a bridge by a fountain,
  Where rocking horse people eat marshmallow pies.
  Everyone smiles as you drift past the flowers,
  That grow so incredibly high.

  Newspaper taxis appear on the shore,
  Waiting to take you away.
  Climb in the back with your head in the clouds,
  And you’re gone.

  {CHORUS}

  Picture yourself on a train in a station,
  With plasticine porters with looking glass ties.
  Suddenly someone is there at the turnstile,
  The girl with kaleidoscope eyes.

  Многу е јасно која е Луси??!!!
  нели…

 1009.   gocheska Says:

  Луси е девојката од ѕидот на Ајс
  http://www.facebook.com/home.php?#!/photo.php?pid=4307801&id=511359212

  ;)

 1010.   gocheska Says:

  Darvel ме мрзеше да ги редам сите …. ама да на исто мислиме …..

 1011.   milevski Says:

  Доорс не сум ги анализирал до сега.. но и таму е лесно Rock мизиката е со 95% статанистички текстови, кои сите ние ги слушаме и ги пееме. А при тоа несваќајќи ја идеологијата која ни се предава сосема јасно и гласно.
  Знаеш има некои песно што кога ги пушташ да вртат од назад на напред текствови во кои сосема дирекно се искажува служењето на сатаната, но денес има и многу што се јасни и не се задскриени јавно истапуваат и застапуваат сатанизам. Жално…

 1012.   milevski Says:

  Е ееее гледате ли сега што све сме слушале…

 1013.   milevski Says:

  Рамштајн, Ајрон Мејден, Пинк Флојд, Битлси, Ролинг Стонси, Дип Парпл, Мајкл Џексон, Пласибо и многу многу други… се една те иста сатанистичка идеологија струи во текстовите од нивните песни…

 1014.   gocajаska Says:

  … ајде сеа едно 100 аве Марија да се спасите … и да умрете , кој колку можи ќе се спаси :О …
  … аааааааааааааааааа … Милевскииииииииииии … шо се деси со тебе дете … хе,хе …
  … не е доп тебе … до ТАТКО ТИ И МАЈКА ТИ Е … 100% …

 1015.   milevski Says:

  Гоцо мислев дека си добра особа но препрочитај си ги коментарите тие не доликуваат на тебе… внимавај како се изразуваш и што глупости трескаш?

 1016.   Аstrostoper Says:

  voopsto ne se slagam so tebe
  no za pocit e tvojot nacin na gledanjeto na rabotite
  od edna zamislena idea si stvoril cela zavera
  mi se dopagja takva kreacija
  bidi pozdraven
  od mene imas eden naklon, ne do zemja ama sepak naklon

 1017.   milevski Says:

  “замислена идеја” на која идеја мислиш…

 1018.   Аstrostoper Says:

  ideata e
  shto ako lennon pee poraki a ne negovi Imagine
  deka vo sekoja recenica e agitacija

 1019.   milevski Says:

  Објаснување за недоволно упатените.
  Се во светот е поделено на 2 групи, апсолутно се.
  Едната група е онаа која му служи на Бог, а таму спагаат само Православните.
  Втората група се оние кои му служат на сатаната. Во оваа група спагаат сите, апсолутно сите останати луѓе кои не се верници и не се Православни Христијани.
  Сите тие сакале или не му служат на сатаната, затоа многу јасно јас ги нарекувам сатанисти. Тие можат да станат православни но сега се само слуги на сатаната.
  Можеби тоа те збунило зошто Џон Ленон сум го именувал за сатанист а исто така и Дарвел ке си го најде одговорот:D
  Нема неопределени. Или си со Бог или си со сатаната трета опција нема.

 1020.   Аstrostoper Says:

  joj
  go povlekuvam naklonot
  kako be nema treto
  nad mene nepostoi nikoj
  mitu bog nitu satana
  mudrosta sine ne se uci za zal taa se steknuva so vremeto
  ama radvaj se vremeto ti doagja kako sekomu

 1021.   milevski Says:

  Да астростопер, Џон пее и пренесува чисти пораки до лугето и агитира еден вид на сатанистичка пропаганда… која е и те како спротивна на Христијанството.
  Imagine there’s no heaven
  замисли дека нема рај
  It’s easy if you try
  лесно е доколку пробаш
  No hell below us
  Ниту пекол под нас (пазете многу добро знаел каде се наога и рајот и пеколот)
  Above us only sky
  Над нас е само небото (а небото е местото кадешто живеат демоните и сатаната)

 1022.   gocajаska Says:

  … не се лути на мојата искреност … оти можи и да не ја споделам …
  … што очекуваш … да ја видам САТАНА ВО ЛУЃЕТО И ВО НИВНАТА КРЕАТИВНОСТ ??? …
  … повеќе сакам да го гледам БОГ ВО НИВ !

 1023.   gocajаska Says:

  … И НИКОГАШ НЕ СУМ СЕ ПРЕСТАВИЛА ЗА ДОБРА ОСОБА !
  … од каде таква идеја !? …

 1024.   milevski Says:

  Нема трето верувај, само еден е патот до Бог. Неодредените, неверниците, атеистите му служат на ѓаволот. Зошто?
  Затоа што не се раководат по Божјите правила и закони.
  А за да бидеш со Бог треба да се придржуваш до моралните, вредности и етичко човечки принципи кои тој ги дал. Надвор од Бог имаш само хаос, безредие, неморал, блуд и сл.

 1025.   Аstrostoper Says:

  tocno e
  Ami nikogas ne se pretstavila kako dobra osoba
  od kade be ti takva idea
  :)

 1026.   Аstrostoper Says:

  moj milevski
  moralnite vrednosti se civilizaciska pridobivka vo
  naukata, kreativnosta, humanosta, cestnosta, bon tonot , covecnosta …. toa nema vrska so BOG
  makar bil toj istinski ili izmislen

 1027.   milevski Says:

  а кој ми кажал мене ме дарвел… ќе стигнеш ти близу до моиве сознанија само ќе ти треба повеќе време… знам ја дека во секој вас се крие голем верник во Бога…
  Не ги гледам лугето како сатанисти туку само оние кои ја шират сатанистичката идеологија ги именувам за такви = не за друго туку да се освестат што прават… можеби ќе и текне како на пример на Дарвелчето наше а и ти Гоцке не е лошо малку повеќе да поработеш на себе, не ќе е лошо.
  одам да гледам фудбал малку позз

 1028.   Аstrostoper Says:

  da zavrsam
  jas ti se pokloniv oti mislev deka si upotrebil kreacija za nekoja druga idea a ti si zapravo verski fanatik

  koj lugjeto gi posmatra prema verata

  FUJ

 1029.   [enter фраерски ник here] Says:

  Вака ако правиш и златно славејче ќе испаднат сатанисти.
  Ти ако го интерпретираш текстот вака не значи дека и тоа значи. Само Џон доколку самиот кажал дека песнава е со такви пораки, тогаш ќе биде точна твојата интерпретација. Вака ништо.

 1030.   gocheska Says:

  судејќи према ова ја сум сатанист-ка бе ……

 1031.   gocheska Says:

  а Гоцо да ми го зема зборот од уста …кога ги анализирам луѓето …текстовите …песните …повеќе сакам да ја гледам добрата отколку лошата страна ..

 1032.   gocajаska Says:

  … читај то со црвени буквички …
  8-)

 1033.   gocajаska Says:

  … ииииииииииии
  … линкот
  http://abeajde.blog.mk/
  … читај то со црвени буквички …
  8-)

 1034.   She Says:

  Дечко, еден мој совет… Престани да бидеш таков верски фанатик додека ти е време.
  Дека само христијаните се само „божји деца“ ти е чиста заблуда, затоа што сите сме еднакви на земјата без разлика на нашата верска припадност и ставови во врска со животот. На крајот на краевите, сите сме создадени од исти состојки, сите сме луѓе по крв….
  Не знам кој ти внел во разумот таков тежок верски фанатизам, но ако ги проценуваш луѓето според тоа дали се христијани или не, многу е веројатно дека ќе останеш сам, затоа што во светот доминира една културна разновидност.
  А за тоа дека христијанството е најсвето, само едно имам да кажам. Ако сметаш дека пролевање крв во име на Бог е нешто несатанистичко и најхумано, тогаш сите убијци што шетаат по земјава, заслужуваат да идат во рајот.
  Биди ми поздравен

 1035.   zoriv Says:

  The Beatles и Тависток (како институција на Комитет 300)

  Edna od glavnite paroli na Tavistok: Never underestimate the power of stupid people in large groups

  Prosurfajte malku za Theo Adorno……

 1036.   zoriv Says:

  Go prepracam radi linkot isiov komentar.

  The Beatles и Тависток како институција на Комитет 300

  Edna od glavnite paroli na Tavistok: Never underestimate the power of stupid people in large groups

  Prosurfajte malku za Theo Adorno……

 1037.   milevski Says:

  Дарвел искуцај на гоогле 1о божји заповеди и не замарај.
  Погрешни се вашите судења за мене како верски фанатик. Не е точно дека ги гледам луѓето врз основа на верска припадност ниту тоа дека не ги почитувам сите луѓе. Тука се работи за вашето непочитување на нас православните верници… вие сте тие коишто ги поставувате ваквите прашања и делите етикети.
  Едноставно ова е скриената порака на песната Imagine на Џон Ленон. Сакале вие да се согласите со тоа или не е ваше право. Исто како што е ваше право да слушате каква сакате музика.. НО проблемот е во тоа што вие и незнаете со каква содржина е таа музика што ја слушате и со каква ИДЕОЛОГИЈА. Не обрнувате никакво внимание. Е за тоа има некој кој знае и може да ви објасни или да ви укаже на тоа како стојат работите…
  Вие сакале да верувате или не.
  Не ми пречат вашите врегања, етикетирања и омаловажувања на мене бидејќи духовно сум надраснат и исполнет, и секое такво врегање на мене на мојот блог е само ваше сопствено врегање и искажување на вашиот досегашен развој…

 1038.   milevski Says:

  Токму така Зорив, благодарам за линкот.

 1039.   promenlivo Says:

  Ова ми е нешто слично само во малку подруга конотација, ама пак како заведување, со бившата рок сцена измислена од политичарите на тогашната ЈУ.
  Би сакала да прашам, дали може една ваква анализа
  за некоја од турбо-фолкерскиве музики, чисто онака да се знае на што тие се поклонуваат со своите уметнички вредности.
  До кои крајности одат работите. Посебно се зачудив на начинот на кој може да се протолкува една Imagine, ја доживувам крајно поинаку, значи сум заведена со години веќе, според овој пост. Какво откровение.

 1040.   zoriv Says:

  Inaku ne gledam nikoj ne napisal sto sekrie zad naslovot na Lucy in the sky with diamonds. Toa e LSD, drogata koja stana p[opularna pri krajot na ‘60-ite i pocetok na ‘70-ite godini vo SAD. Ali sega treba mnogu da pisuvam za povrzanosta na drogata so nekoi drugi raboti, a me mrzi da vio kazam pravo, a kao vtoro mnogu opsirno treba da se pisuva. Povtorno ce recam, stegnete na linkot ovo delod knigata ce najdwete nesto zaednicko so LSD i Bitlsite.

  Z

 1041.   milevski Says:

  promenlivo, еве еден линк за сатанизмот во Турбофолкот од агапе : http://dapominivremeto.blog.mk/2010/06/15/satanizam-vo-turbofolkot/
  И ве уверувам дека 90% од најголемите комерцијални хит песни што биле и што се, се со некоја идеологија во нив за жал сатанистичка…
  тоа е таа САТАНИСТИЧКА ПРОПАГАНДА којашто секојдневно ни се сервива и којашто е масовно прифатена од луѓето.
  И кога некој има нешто да каже и слободно да си го даде своето мислење и размислување одма е обвинуван, понижуван и жигосуван. Ете тоа е таа наша блогерска слобода што се има на нашиот ни блог.
  Нели сме биле средина каде секој може да си го искаже слободно своето мислење и своите ставови но непочитта од некои блогери е огромна.

  Никој од вас гледам не се задржа во анализа на песната Imagine на Џон Ленон…

  Lusy има повеќе значења, може да се прифати и ЛСД дрогата, но вистинското значење е Ѓаволот. Луси е ѓаволот, сатаната, за кого и е отпеана песната.
  Lucy in the sky with diamonds.
  Небото што го гледаме е престојувалиште на паднатите ангели=демони и сатаната.
  Луси е сатаната а дијамантите се демоните… многу едноставно ;)

 1042.   milevski Says:

  Ве молам, гледајте го видеото пред да оставите коментар. Вреди да се погледне. ;)

 1043.   milevski Says:

  дај линк баш да видам што си напишал..

 1044.   Аstrostoper Says:

  hahahahahahah
  videoto bre trae povekje od saat vreme
  ti mora da se salis

 1045.   rococo Says:

  Зошто да не? Деца во школо ги тераа Библијата/Куранот да ги читаат на веронаука. Паганизмот е религија, исто како христијанството, будизмот итн. Го има истиот статус, односно како и сите други е обична глупост.

 1046.   milevski Says:

  Секој си има свое мислење.
  Но треба да се внимава што се чита.
  А посебно кога се работи за нашите деца, тука ние сме тие кои треба да и објасниме и да и посочиме што е корисно а што опасно за нив.
  Хари Потер е една од најштетните книги. Вештерството е посебна религија а секако вие не сакате вашето дете да чита книга која ќе го воведе во него. Ако го погледнете видеото ќе видите дека над 100 000 деца се зачлениле во паганистички вештерски сајтови на интерет и имаат голем интерес да практикуваат магијата. А таа има неверојатни штетни влијанија како за нивното здравје така и за вашето.

 1047.   milevski Says:

  Аstrostoper, ова е едно од најкорисните видеа што сум ги гледал. Без разлика на тоа колку трае. Вреди да се погледне. ;)

 1048.   milevski Says:

  Дарвел, да го оставиме Христијанството на страна ова не е објавено во тој контекст како да претставува закана за него.
  Овде е многу јасна и гласна целта а таа е КАКВА ЛИТЕРАТУРА СЕ ЧИТА ДЕНЕС!!! И што е најважно ШТО ЧИТААТ НАШИТЕ ДЕЦА!!!…Со што ги труеме нашите деца.
  “Сине ќе ти го купам новиот дел од Хари Потер”, ” Еј детето ми чита книга, супер. Лелеее колкава книга прочитало за 3 дена”
  А кој покари и поуки ги добило од таа книга тоа никој не го интересира…

 1049.   bluebird Says:

  Si ja procital li Hari Poter Milevski?

  Se izvinuvam za latinicata, nemam kirlica na kompjuterov.

 1050.   milevski Says:

  Првиот дел од Хари Потер го имам прочитано и не ми остави добар впечаток.
  Да сум знаел на времето дека станува збор за приближување и ширење на вештерството и паганистичките идеологии никогаш не би ја допрел книгата а камо ли читал.

 1051.   lullaby Says:

  А како ќе дознаеше ако не прочиташе? Или веруваш во она што ќе ти го кажат другите?
  Што ако “дознаеш” за некоја си друга книга, емисија, слика, личност, што и да е, дека има за цел да шири и пропагира сатанизам, вештерство, црни магиишта и слични страшни, ужасни работи, а всушност се работи за клевета?
  Те читам деновиве и некако добив впечаток дека за тебе би било нормално и прифатливо решение да се навратиме на “старите добри” инквизициски методи во борба против вештерството и сатанизмот. А можда и земјата не е тркалезна, постои голема веројатност сатанистите да не лажат…
  Ако поверувам дека е вистина сето она што го пишуваш, тогаш испаѓа дека правоверците се тек поединци, врста пред исчезнување, додека сатанистите баш добро зеле замав. Според твоите мерила (читав и некои твои постари постови) испаѓа дека и јас сум сатаниста, за тоа досега појма немав, се си мислев дека сум православна христијанка.

  Кога ќе подразмислам, не би било чудно и ти да си сатаниста, знаеш, имав слушнато дека интернетот и компјутерите се сатанско дело и работа, а ти како што гледам ги користиш.
  Не сакам да те навредам, само мислам дека имаш премногу крут став и ги сфаќаш работите некако здраво за готово. Насилство има и во Пепелашка, Снежана, Црвенкапа, и мноооооогу други приказни бајки и басни кои што се лектири во основно училиште. Или и тие се дело на сатаната?

 1052.   bluebird Says:

  Na temava so tebe ama ic ne se soglasuvam, iako go pocituvam tvoeto mislenje.

  Jas sum zakoraven fan na Hari Poter, gi imam procitano site knigi i doplonitelna literatura po milion pati, isto kako sto gi imam taka i citano site dela na Tolkin.

  Uste kako malecka citav mnogu, i sekogas koga sega ja zemam Hari Poter, nekako se osekjam ko da sum povtorno vtoro oddelenie, i knigata uspeva da me smiri a voedno i da me napravi nostalgicna.

  Mislam deka Hari Poter seriite, se barem malku potceneti od akademskite gragjani, koisto mislat deka im e duri i pod nivo da citaat takva bezvredna literatura.

  Po se, HP vo nekoja si posiroka smisla mozat da bidat tolkuvani kako realisticni romani, poradi toa sto, iako letanjeto so metli i mavtanjeto so stapcinja e nesomneno nerazdelen del od dejstvoto, toa ne go pretstavuva samoto dejstvo, koe e skoncentrirano na coveckite relacii, vo eden mnogu realen prikaz na svetot.

  Svetot na volsebnicite i svetot na shushumigite, e vsusnot eden i ist, magiite se tamu samo za da zacinat, da gi zainteresiraat malite deca, da gi nateraat da sonuvaat.

  I da, J.K.Rowling vo knigite znae da drmne po nekoj dobar citat,

  i Milevski, po taa analogija, i Pepelaska i Snezana i site detski prikaski bi bile ist vakov vid na literatura so koi “gi trueme nasite deca”.

  Samo sto jas mislam deka voopsto ne se otrov.

  Pozdrav. :D

 1053.   agape Says:

  http://www.youtube.com/watch?v=QX7pINBoXRc&feature=related

 1054.   agape Says:

  a што се симпатичните бабички кои баат од уплав,уроци….?
  во минатото тие што баеле,повикувале духови,правеле магии црквата ги одлачувала од светата причест и по 20 години.тоа е ако се покаеле.гревот кој го правеле црквата го сметала поголем и од убиство бидејки бајачите правеле злосторство против безсмртната душа на човекот а не само против смртното тело.да не зборуваме за католиците кои за да спречат еден грев самите влегле во друг и ги палеле по плоштадите,како најнечесна смрт во тоа време.убијците добивале почесна смрт како казна.битно е само лугето кои веруваат да знаат од каде им е силата на бајачите и дека не е од Господ.милевски ме умори ама го гледав видеото :)

 1055.   milevski Says:

  lulaby, ти кажав дека го прочитав првиот дел од Хари Потер и не ми се допадна, што сакаш повеќе од тоа да ти кажам. Неинтересна ми беше, досадна, премногу детска, фантастика, полна со магии и разно разни окултни глупости. За тоа и не ги читав другите делови. едноставно не ми се допагаше воопшто. Исто и за филмовите преку сила го гледав првиот и вториот дел по присила на сестра ми на која и се допагаа тие за мене глупости. Нема ништо фасцинантно во Хари Потер освен тоа што и е платено на авторката наменски за да го шири вештерството на кое што таа му припага. За жал скоро целата бестселер литература која се продава денес е исполнета со вакава или онаква идеологија.
  Господар на прстените е исто дело на масонско илуминатските сатанистички тајни друштва. The eye is waching you. Знаеме чии симбол е тоа око ИЛУМИНАТИ срањата. Ете такви филмови гледаме и слушаме.
  Сатанистичка пропаганда на сите страни.
  Walt Disney е масонско илуминатско студио па видете вие какви се анимирани филмови излегуваат он него со децении.
  Самите можете да ја увидите разликата помегу цртаните филмови од Чешка, Полска, Русија значи Источна Европа и Walt Disney Prodaction. Јас сум многу поголем љубител на првите него ли на вторите кои и ден денес праваат анимирани филмови со скриени пораки наменети за перење на нежните детски мозоци.

 1056.   milevski Says:

  Православието не е тема на овој пост и во никој случај не е загрозено ниту од сатанизмот ниту пак од вештерството. Порано или подоцна сите овие сатанистичко пагански приврзаници доагаат пред Христа, за прошка на своите гревови а оној кој го прифатил него со целото свое срце и душа никогаш не се откажал од него, ниту пак го напуштил Православието.

 1057.   bluebird Says:

  Lele Milevski, tolku sum…blaaah, ne znam ni kako da komentiram. xD

  Kako li togas treba da gi vosptivame decata za da ne im gi pereme mozocite?

 1058.   lullaby Says:

  Не ти е добра споредбата. Тој што си прди во тоалет никој не го задева.
  Доколку намерно сакаш нешто да пренесеш и некого да убедиш во својот став тоа не можеш да го направиш со неконтролиран ненамерно испуштен прдеж. Тоа треба да го направиш со осмислени зборови поткрепени со факти. Во случај да не поседуваш докази за некоја твоја замисла, идеја или верување, тогаш тоа нешто останува замисла, идеја или верување, не можеш да го наречеш вистина. Можеш да речеш на пример, јас ВЕРУВАМ дека тоа е вистина.

 1059.   milevski Says:

  Ниска развиена културна свест кај одредени поединци е во огромни размери. А прифатливоста на новите идеи и критичкото размислување е на најниско можно ниво…

 1060.   Atrum Is Dead Says:

  Не треба да си ја продадам душата
  Тој е веќе во мене
  јас барам да бидам обожуван
  јас морам да бидам обожуван.

  http://www.youtube.com/watch?v=pYstoGY3m_Y

  Во право си ;)

 1061.   milevski Says:

  Благодарам Atrum is dead.
  Апел до сите блогери: би сакал малце да бидете објективни, критички настроени и реални и да доставите линк, исто како блогерката погоре, од една ваша омилена песна од ваша омилена група која има сатанистички текст… доказите се тука нема бегање.

 1062.   Atrum Is Dead Says:

  Блогер е ;)

  А сеа ќе ти кажам зошто продолжуваме да го правиме тоа, да слушаме, свириме…

  http://www.youtube.com/watch?v=2OwexlJknOk

  Ете така, поздрав. :)

 1063.   milevski Says:

  FALLEN ANGEL- CHRIS BROWN
  http://www.youtube.com/watch?v=cxVZMvec6kE

 1064.   lullaby Says:

  Морам да додадам уште нешто и веќе нема да коментирам, ветувам. Јас во суштина се согласувам со тебе дека врз луѓето допираат секакви негативни влијаниа од надворешната средина, и дека многумина прифаќаат голем дел од истите без предходна анализа. Верувам дека не е тешко да се манипулира со луѓето и сите оние теории за заговори и повеќе или помалку тајни организации кои манипулираат со масите со цел да завладеат со светот не ми се страни и неприфатливи. Меѓутоа верувам и во тоа дека црквата и верата, било која вера, ја има баш истата цел – да манипулира со масите, да ги програмира луѓето и да им всади страв.
  Еве сега нешто за окултна магија со помош на огледало…
  http://www.youtube.com/watch?v=nPynJIhJvGM
  Милевски, немој да ми замериш, ама ете баш оваа песна ми падна на памет :)

 1065.   milevski Says:

  lullaby секој со својот развој, па така и за твојот избор на песната. Ако ти таа песна гледаш окултна магија сосема си го изгубила паметот.
  Инаку коментарот ти е неадекватен со темата. Во таа песна нема никаква сатанистичка содржина… само изразен моронизам од твоја страна.
  Кажав само песни со сатанистички содржини можете да објавувате, само тие одговараат на темата.
  Вакви забегувања како што ги прави lullaby ќе бидат бришани.

 1066.   milevski Says:

  Песни испеани во чест на ѓаволот на кој му служат.

  Rolling Stones – Sympathy for The Devil
  http://www.youtube.com/watch?v=Dt0ipUCfdlU

  Madonna – Devil Wouldn’t Recognize You
  http://www.youtube.com/watch?v=5BZpnIxqkoQ

  The Cult – Lil Devil
  http://www.youtube.com/watch?v=8BMZdmFa-HU

  The Smiths – “Handsome Devil”
  http://www.youtube.com/watch?v=xB31_P63-ng

  The Charlie Daniels Band – The Devil Went Down to Georgia
  http://www.youtube.com/watch?v=FgvfRSzmMoU
  Stereophonics – Devil
  http://www.youtube.com/watch?v=_2vA6eN5nGI

  Elvis Presley – Devil in Disguise
  http://www.youtube.com/watch?v=m3_Q96eJr1k

  PJ Harvey – The Devil
  http://www.youtube.com/watch?v=SSqRJbA9Duo

  Cliff Richard – Devil Woman
  http://www.youtube.com/watch?v=px7ilisAGj0

  metallica – devil’s dance
  http://www.youtube.com/watch?v=aKQTWq6ZbTc

  Gil Scott-Heron – “Me And The Devil”
  http://www.youtube.com/watch?v=OET8SVAGELA

  Van Halen- Runnin’ with the devil
  http://www.youtube.com/watch?v=Bl4dEAtxo0M

  Gil Scott Heron- Me and the Devil
  http://www.youtube.com/watch?v=BEbdi-_FJVo

  The Hellacopters – The Devil Stole The Beat From The Lord
  http://www.youtube.com/watch?v=nIWyrDMF7zA
  Hellacopters – Soulseller
  http://www.youtube.com/watch?v=io49sQnk1wU&feature=related

  Целата музичка сцена врие со сатанистички текстови…

 1067.   grigoriy Says:

  Кога пред 4,3 млрд години завршил процесот на формирање на првичната земјина кора, која се состоела од базалти, а исто така од океани и мориња, возникнале сите неопходни претпоставки за возникнување на живот. Настанала нова ера, ера на формирање најпримитивни форми на живот.
  Возникнатите, во наситениот со органски соединенија првичен океан, високополимизирани сложени молекули на аминокиселини и други нуклеотиди почнале да формираат разновидни структури, одделно од останатиот дел на течната средина. Тие структури се наречени коацерватни капки. Имајќи во вид дека во нив е можно да се востановат градби слични на кристали, тие исто така се наречени течни кристали.

 1068.   недела Says:

  милевски, со почит, ама има многу прашања што и науката и религијата допрва ќе ги одговараат.
  науката трага по одговори, постојано експериментира и тоа љубопитство е она кое го движи светот напред со векови, полека ама сигурно. во видеото кое си го постирал има многу работи на кои верувам ни ти самиот не си веруваш, ама тоа е друга тема.
  еве неколку конкретни прашања кои соодветствуваат на твојата логика на настанувањето: кој го создал бог, дали тој бил сам ,,горе,, претходно, дали има создадено само еден свет како нашиот, која е логиката да создадеш луѓе само за да те обожаваат и почитуваат?
  И потруди се одговорот да биде малку поширок од вообичаеното ,,Господовите патишта се мистериозни,,.

 1069.   milevski Says:

  Тука не си пишал коментар Дарвел, забораваш каде си коментирал :) ))
  grigoriy, какви милијарди години?? Ај малце размисли какви се шансите панетата земја да опстои милијарди години?? Тоа не е точно, бидејќи ако стануваше збор за милијарди години земјата до тогаш најмалку илјадници пати ќе беше погодена од комети, астероиди, други планети и слични други космички непогоди… Ако земјата е толку стара нема воопшто да постојат планините и ридовите, бидејќи постои ерозија како што знаете и морското дно за милијарди години ќе биде полно до врвот со талог.
  Земјата е млада. Токму онака како што е опишана во Библијата. Настаната токму за 6 дена, создадена од Бог.

 1070.   milevski Says:

  Науката трага но образовниот систем стои во место.. едноставно една ист курикулум се изучува по универзитетите, теорија на еволуцијата=побиена од самите научниците. Се учат лаги на факултетите. Што сакам да ти кажам дека во науката нема развој, едноставно кога некој научник дојде до некое сознание кое е спротивно од доктрината на научните кругови тој е линчуван, избркан од професорското место, а камо ли кога ќе го пласира пред своите студенти.
  Се сложувам со тоа Недела, дека ма има многу прашања што и науката и религијата допрва ќе ги одговараат.
  Недела на тоа прашање “Кој го создал Бог” јас не можам да ти одговорам. Бог е дух, бесмртен, јас мислам дека него никој не го создал дека одсекогаш постојал.
  Дали бил сам, сигурно не бил, бидејќи постои Царство Божјо, постојат ангели, постоја серафими и сл. Неможам да ти одговорам дали бил создаден само еден свет. Можеби создал повеќе светови, но сепак ние зборуваме само за создавањето на Земјата и за создавањето на нас.
  Која е логиката да создадеш луѓе само за да те обожаваат и почитуваат?
  Тој е создавателот јас не сум, љубовта е најважната работа, најважната особина, љубовта е едноставно најважна па затоа и љубовта кон Бог е најголема.
  Види нели сите се рагаме од нашата мајка, зарем не ја почитуваме, љубиме и сакаме сопствената мајка. А зошто нашата мајка не создала? Зарем има некоја причина и разлог зошто таа не родила. Со љубов не родила, за да живееме и да бидеме среќни и да ја љубиме и почитуваме сопствената мајка. Исто така е и со Бог кој не создал затоа треба да го сакаме, љубиме и почитуваме Бог.

 1071.   недела Says:

  Милевски, гледам дека во својот одговор ти се држиш до сигурниот принцип на тоа дека ако нешто не може да се објасни, тогаш тоа е Божја воља која ти не ја преиспитуваш во ниту еден момент. Како и да е, вистината е некаде на средина, помеѓу егзактноста и духовното, но сигурно јас, а верувам и ти, како млади образовани луѓе на 21 век не можеме да ја проголтаме повеќе пати менетата верзија на настанокот на светот, пишувана пред илјадници години од луѓе кои со своите сознанија за природата и светот биле на далеку поограничена свест од било кој основец денес. Ако се наведат и политичките и општествени текови во кои живееле нараторите на Библијата мислам дека ќе ти стане јасно за што зборувам. Сигурно нема да прифатам дека Ева настанала од реброто на Адам. Значи, ние, луѓето, треба да продолжиме да ја бараме вистината и да бараме одговори, испитувајќи се и сешто додека не дојдеме до вистината, при тоа живеејќи по принципите на кои се заснова Бибилијата, а кои денес се општо-прифатени норми, меѓу другото и ратификувани во закони.
  Отвори ги очите и барај, не застанувај слепо на браникот на исклучивоста.
  поздрав

 1072.   milevski Says:

  Вистината е дадена, таа е во Библијата. Тоа што ние некои работи не можеме да ги сватиме не значи побивање на знаењата во Библијата, туку само наше недоволно разбирање.

 1073.   КирилДрангов Says:

  http://www.livescience.com/strangenews/first-synthetic-genome-cell-100520.html

  МИЛЕВСКИ
  Прочитај го написот што ти го посочувам и ќе разбереш (се разбира доколку сакаш и можеш), дека се што си навел во твојов блог се произволни мисли на неедуциран човек.

  Блажени ништи духом нивно е Царството Небесно, а и македонските цркви.

 1074.   milevski Says:

  Darvel, те уверувам дека не си. На друга тема си коментирал не овде. Или не ти го е прифатило коментарот. И што ја тупиш толку пак напиши го коментарот.

  KirilDraganov, од ништо ова е создадено? Сигурен ли си? Бидејќи Бог од ништо се создал. ;)

 1075.   milevski Says:

  Од мртва материја научниците успеале да создадат жива??? ХАхаххахааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа самите научници знаат дека тоа е невозможно.
  Од два камења ќе создале слон :D DDDDDDDD

 1076.   КирилДрангов Says:

  МИЛЕВСКИ
  Има прашања на кои ние луѓето, барем во овој момент на знаење, не сме во состојба да одговориме. Можеби на некои прашања никогаш нема да добиеме одговор затоа што луѓето се тродимензионални суштества, а прашањето е надвор од таа димензија.

  Библијата е многу стара книга во која се изнесени мудрости кои човекот ги стекнувал со илјади години. Нејзината интерпретација или разбирање, нема да заврши додека има луѓе на здемјата.

  Но тоа не значи дека напишаното во Библијта треба да го прифатиме како закон, како вистина која не треба да се преиспитува.

  Како и да е создаден космосот, кој и да го создал, тој космос се владее според природните закони, или божјите како што ти веруваш и што е твое право.

  Наша должност е да ги истражуваме тие закони, да ги разбереме, да ги откриеме причните за појавата на болестите, на ураганите, на земјотресите, на вулканите….и да ги елиминираме или ублажиме последиците.

 1077.   логика Says:

  “Живата материја настанува само од жива материја.
  Светот секако дека има свој творец.”

  Премиса: Постои жива и нежива материја.

  Од живата материја настанува жива материја и нежива материја.
  Од неживата материја не настанува жива материја.

  Дали од неживата материја настанува нежива?
  Ако да, тогаш процесот “настанување” ја карактеризира и неживата материја. Нежива=жива.
  Ако не, тогаш од неживата не настанува ништо. Во овој случај за постоење на жива материја, потребна е жива материја, што значи дека нема процес на “настанување”. Жива=нежива.

  Ревизија на премисата: Постои жива и жива материја/Постои нежива и нежива материја.
  Постои материја.

 1078.   milevski Says:

  да не избегаме од темата Создавање на светот, докази дека создавањето на светот од страна на Бог бил точно 6 дена:
  http://www.cps.org.rs/Cks6/cks6.html

 1079.   milevski Says:

  ако ви е тешко да читате на српски еве ви видео материјал:
  http://video.google.com/videoplay?docid=948338723893283512#
  и една многу корисна слика за моделот на еволуцијата и моделот на создавањето која е разликата
  http://www.cps.org.rs/Cks6/gentry6.jpg

 1080.   stihovenkalibar Says:

  Уште ли со Дарвел се бафташ бе??!!

  Попрво Бранко ќе се врати на власт него на атеистички скакулец да му го докажеш постоењето на Бог=)))

 1081.   milevski Says:

  Што да му правам типот многу напиња :D D

 1082.   stihovenkalibar Says:

  Абе имаш опција спам и забрана на коментари…шо курац се распрааш со месеци со некое селанче од Волково…

 1083.   milevski Says:

  Како малите деца е, знаеш од оние што нонстоп поставуваат прашања. И после кога ќе му речам дека ти се детски прашањата се љути. :D

 1084.   mariage Says:

  . . . Во “Митот за Атрахасис” и другите месопотамски текстови се опишува посложен процес на создавање на човекот. Тоа бил творечки процес, кој се усовршувал со методи на проби и грешки, додека цела процедура не била конечно изработена и Енки со Нинмах не добиле посакуван резултат. За улогата, која Нинмах ја одиграла при создавање на човекот, добила титула НИН.ТИ, “госпоѓа на животот”.

 1085.   milevski Says:

  Пред да го изнесете вашето знаење и аргументи се молат поединците прво да го погледнат видео материјалот: Икони на Еволуцијата

 1086.   ganja Says:

  Добро се сложувам дека контроверзите треба да се предаваат. Ама како што гледам ниеден од научниците што оспоруваат не понуди алтернатива или додаток. Кога Ајнштајн ја оспорил њутновата механика понудил алтернатива која подобро се вклопувала во доказите. Потоа кога Бор ја оспорил теоријата на релативност понудил алтернатива што се вика квантна теорија и така натаму. Која е алтернативата во овој случај?

 1087.   milevski Says:

  Се знае кај е алтернативата Постанокот на светот од страна на Библијата. http://milevski.blog.mk/2010/06/27/sozdavanjeto-na-svetot/

 1088.   hemicarot Says:

  се што има почеток има и крај , крајот е зависен од почетокот , те ако нема почеток ќе нема ни крај , се слагаш нели
  :)
  општо има две теории за крајот на светот , кои секако се условени со теориите за постанокот

  1. ако бог го создал човекот , бог и ќе го уништи/откровение/
  2. ако природата го створила човекот , човекот со уништувањето на природата ќе се самоуништи/еко/

  ако е точна втората теорија тогаш човекот треба да биде загрижен и да се самоконтролира во уништувањето

  ако е точна првата теорија , тогаш човекот воопшто не треба да е загрижен за себеуништувањето и може колку сака да си игра со природата , на пример дури ако иран или северна кореа лансираат нуклеарни боеви глави тоа нема да има никакво влијание за судбината/крајот на човештвото

  јас гласам за екологијата

 1089.   milevski Says:

  Не е темата за крајот на светот, ниту пак за религијата и библијата за тие теми друг пат. Сега за Еволуционизмот сакам само дискусии.
  ganja, постави прашање за алтернатива и си доби одговор.
  Во оваа тема не сакам мешање со религијата туку стрикно.
  Еволуционизам побиен од научниците со научни докази.

 1090.   hemicarot Says:

  алфа и омега , почеток и крај
  почетокот и крајот се во меѓусебна зависност
  под услов почетокот да е непозната , за да го формулираш мора да во равенката да внесеш и познати елементи
  затоа и правам паралела помеѓу двете теории , се обидувам да решам равенка со две или повеќе непознати :)

  се е со цел да ги откријам вредностите на постанокот , само така можеш да ја дискредитираш теоријата на еволуцијата , со научни методи , нели

 1091.   milevski Says:

  не

 1092.   логика Says:

  “Според Дарвин, основна движечка сила на еволуцијата е природната селекција.”

  Неточно, постојат две основни движечки сили кои се подеднакво битни, природната селекција и генетскиот дрифт.

  “Теоријата на Дарвин е контрадикторна теорија и не е подржана од страна на сите научници”

  Донекаде точно. Таа не е контрадикторна затоа што е прифатена од најголемиот број од научниците.

  700 научници од 480000 кои се занимаваат со биологија и сродни дисциплини, не ја прифаќаат теоријата на еволуција објавува Newsweek во 1987. Тоа се 0.14%.
  Во 2006 светското здружение на научните академии објавува напис за изучувањето на еволуцијата во рамките на процесот на едукација. http://www.interacademies.net/Object.File/Master/6/150/Evolution%20statement.pdf
  меѓу 68-те земји потписнички се наоѓа и Македонија.

  “Напротив таа е демантирана од страна на одредени научници со помош на докази кои тие научници многу јасно ги изнеле. Илјадници пати до сега еволуционистичката теорија е побиена”

  Илјадници пати е секако претерување. Иако јас лично не знам за ниту еден пример. Ќе можеш ли да наведеш научник од било каде во светот, кој објавил научен труд во кој изнесува докази кои ја демантираат еволуцијата? Секако би сакал да знам и за некаков пример на професор на некој од светските универзитети кои се отпуштени од своето работно место заради критикување на еволуцијата.

  “Човекот во никој случај не настанал од мајмун.”

  Ова е апсолутно точно.
  Човекот, шимпанзата и бонобо мајмуните имаат заеднички предок. Со горилите и орангутаните сме понепосредно биолошки поврзани.

 1093.   milevski Says:

  Се гледа дека не си го гледал видеото, таму има одговор на голем дел од твоите прашања.

 1094.   grigoriy Says:

  milevski, кој го создал нештото кое било со бесконечна густина и без димензии, а истото експлодирало во Големата експлозија?

 1095.   ganja Says:

  Нема одговор. Само негирање

 1096.   milevski Says:

  Роџер де Харт, Роберт Џентри, Волтер Веит се само дел од нив отпуштените професори..

 1097.   milevski Says:

  grigoriy, не постои тоа ниту пак големата експлозија тоа е само лага.

 1098.   milevski Says:

  ganja, секако дека научниците немаат одговор.

 1099.   milevski Says:

  логика,
  “според Дарвин”основна движечка сила на еволуцијата е природната селекција.
  Контрадикторна е затоа што не се точни доказите кои се презентирани од страна на еволуционистите, бидејќи се лажни, а не атоа што е прифатена од најголемиот број од научниците.
  Прифатена е он најголем број од научниците затоа што не сакаат да бидат отпуштени од работа.
  На интернет имаш материјал колку сакаш истражувај малку, илјадници докази има со кои се побива оваа теорија.
  “Човекот, шимпанзата и бонобо мајмуните имаат заеднички предок. Со горилите и орангутаните сме понепосредно биолошки поврзани.” ти веруваш во овие срања??? Кој заеднички предок бе?
  Сите животински врсти се различни. Шимпанзо си е шимпансо, горила си е горила. Човекот нема предок од мајмуните. Изнаогање сличност со други животни не значи дека е предок на човекот. Туку тој кој што вие го нарекувате предок на човекот СИ БИЛ ПОСЕБНА ВРСТА НА МАЈМУН.

 1100.   КирилДрангов Says:

  Пред Господ (и пред законот) сите луѓе (верници, атеисти, агностици…) се претпоставено невини додека не им се докаже вина.

  Значи, постои пресумпција на невиност но не и пресумпција на паметност.

 1101.   grigoriy Says:

  А, она што се испитува во ЦЕРН -Женева, со судир на протоните, каде што се барала “Божјата честичка“, milevski, што е тоа!? (каде што се “фрлени“ огромни милијарди).

 1102.   milevski Says:

  за тоа не знам

 1103.   agape Says:

  случајните мутации и природната селекција не можат да произведат нов организам бидејќи мутантите бактерии не можат да ги надвладеат своите родители.преодни форми на животни(како фосили) од еден во друг вид би требало да имаме подеднакво ако не и повеќе од животните во кои еволуирале.цртежите на хекел докажано неточни и одма се минимизира нивното значење кое претходно било во секој учебник по биологија.кинезите докажуваат дека животните се појавиле одеднаш после камбриумската експлозија и не наогаат ништо од пред тоа.ама нема везе индоктринацијата продолжува и никој не смее да полемизира на таа тема во државна институција.не е едноставна битката чии докази се посилни и која теорија ке победи.влогот е има Бог или нема Бог.не верувам дека дарвинистите некогаш ке прифатат креационистичката теорија зошто тоа не значи само прифаќање на некои си таму нови научни докази туку прифаќање дека има Бог,а тоа носи целосна промена на начинот на живот.е то е тешкото.

 1104.   milevski Says:

  Кај сте бе ЕВОЛУЦИОНИСТИ???
  Немате муда да коментирате, па како пички правете нови блогови и вреѓате, мислите дека со тоа ќе ги демантирате ЛАГИТЕ НА ЕВОЛУЦИОНИЗМОТ.
  Ни еден аргумент не слуѓнав од вас за видео материјалот ДОКАЗИТЕ ДЕКА ЕВОЛУЦИОНИЗМОТ Е ЛАГА и вие сте ми биле некои луѓе на науката. :) )))))
  До кога ќе го лажете народот со лажни теории, лажна наука???
  Оххх да заборавив па вие сте настанати од мајмуни затоа се однесувате така :D DD

 1105.   логика Says:

  ““според Дарвин”основна движечка сила на еволуцијата е природната селекција.”

  Се поправам, според Дарвин е отприлика така, иако и тој насетувал дека има фактор икс кој има значајно влијание при формирањето на неговата теорија, меѓутоа степенот на развиеност на науката пред 150-на години не му дозволувала и покрај неговата генијалност да навлезе подлабоко во истиот. Денес, според теоријата на еволуција која константно се модификува со пронаоѓањето на нови докази, вршењето на нови експерименти и со општиот напредок на генетиката – постојат два главни механизми на еволуција: природната селекција и генетскиот дрифт.

  Би апелирал да пробаш да се воздржиш од коментари како претходниот, како и од зборови како “бе”, “пички”, “мајмуни” и користење на прекумерна интерпукција – затоа што реално не водат никаде. Се надевам ќе се согласиш.

  Пишување на блог-текстови на оваа тематика, наведува на заклучкокот дека кај тебе постои внатрешен порив да ја испиташ еволуцијата, или да ја демистифицираш како веќе испитана од авторитети на кои им веруваш. Ќе го направам и следното повлекување, ниту јас не сум биолог, ниту пак генетичар и не можам докрај да ја разберам еволуцијата; ниту пак за неа компетентно да разговарам. Во случаот го правам истото што и ти, им верувам на авторитети кои ја разбираат повеќе од мене, тебе и “обичниот човек”. Со таа разлика што, од истите причини им верувам и на авторитетите кои повеќе од мене ја разбираат теоријата на тектонските плочи и теоријата на електромагнетизам – секојпат кога ќе почуствувам земјотрес или кога ќе го вклучам компјутерот.
  Некаде погоре призна дека не знаеш, и не сакаш да расправаш за квантна физика. Она што го сугерирам е да востановиш сличен пристап и кон генетиката и/или теоријата на еволуција, дисциплини кои ако не се еднакви по, барем се блиску до комплексноста на квантната физика.

  Уште една сугестија, ако ми дозволиш – ќе се навратам на твојот внатрешен порив да ја расправаш оваа тематика на сопствениот блог. Истото важи и за мојот внатрешен порив да коментирам на истата. Признавањето на овие наши пориви значи да општиме со детали и аргументи. Да поедноставам, замисли дека зборуваш со човек кој нема никаква дополнителни информации, освен оние кои се во неговата меморија и оние кои ти му ги презентираш. Обиди се да користиш примери, објаснувања, датуми, цифри, логика – на крајот од денот нивото на вашата заедничка дискусија ќе биде приближно на нивото на вашето познавање на тематиката за која дискутирате. Од тоа ниво подеднакво ќе можат да изведуваат заклучоци и луѓето кои ја читаат вашата дискусија (ако има такви) и вие самите (доколку сакате/сакаме).

  Инаку, ги прогуглав имињата на професорите кои ги наведе погоре, и само за првиот најдов информација дека изгубил работно место.

  Што се однесува до тоа, уште 2 мали забелешки од логички аспект.

  Забелешка 1
  1. На факултети се изучува теоријата на еволуција на часовите по билогија и слични предмети.
  2. Професор сака да предава нешто во коешто тој верува, имено креационизам.
  3. Факултетските власти му велат дека не смее да го прави тоа, затоа што неговата позиција не дозволува арбитрерност по однос на материјалот што го изучуваат студентите.
  4. Професорот инсистира.
  5. Факултетот го отпушта.
  6. Теоријата на еволуција не е точна.
  6 не следува од 1-5. Ова е логичка грешка non sequitur.

  Забелешка 2

  Според теоријата на еволуција, човекот и шимпанзата имаат заеднички предок.
  Тврдењто дека човекот настанал од мајмун, и исмевање на истото е логичка грешка straw man.

 1106.   milevski Says:

  логика, тој заеднички предок бил посебна врска на мајмун. А доколку веруваш во такво нешто веруваш и во мутацијата, дека од еден животински вид настанува друг животински вид. Тоа значи дека луѓето во иднина ќе еволуираат во друг вид на живот. Што е НЕВОЗМОЖНО.
  Како кога нема докази за вакви небулозни тврдења. Ниту еден доказ нема од страна на еволуционистите, за мутација од еден во друг животински вид. Доколку такво нешто има денес ќе живеат само високо еволуирани видови а многу од поедноставните видови на живот едноставно ќе исчезнел.
  Од фосилите може да се заклучи дека и тогаш постоеле животински видови со сложени градби, исто така видови коишто останале сосема исти и ден денес без никаква мутација. И тогаш имало комарци и тогаш имало муви.
  Доказ од страна на природата НЕМА.
  Истата лага за природната селекција, и за тоа дека најсилните видови само продолжуваат да егзистираат – Тотална Глупост. Оваа глупост исто така нема докази.
  Еволуционизмот е најкритикуваната теорија која што некогаш се појавила во целата историја на човештвото.
  Едноставно целиот е сведен на лаги. Како можете да му верувате на еден систем во кои царуваат лагите, од една лага се оди во друга лага и во трета. Доколку деловите смрдат, смрди целата конструкција.
  Еволуционизмот е измислен само заради една потреба демантирање на знаењата на Библијата и постоењето на Бог кој ја создал земјата, сите животински и растителни видови и човекот.

 1107.   mariage Says:

  Во лабораторијата под име Бит Шимти – “дом, каде што се вдишува ветер на животот” – “сушноста” на млад – анунак била соединета со јајцеклетката на женка – хоминид. Оплодената јајцеклетка ја имплантирале во матката на една од жените – анунаки. После напрегнатото исчекување на свет се појавил “модел” на човекот, и Нинмах, високо кревајќи го новороденото, триумфално извикала: “Ова јас го створив, го создадоа моите раце!”

  На цилиндричните печати сумерските уметници го насликале тој кулминационен момент, кога Нинмах / Нинти го крева новороденото, за да сите го видат него.

  Адам – што е во согласност и со библиската верзија – навистина се појавил на свет сам. Но после тоа штом “моделот” на човекот ја докажал својата способност за живот, бил активиран процес на масовно производство на “деца од епрувета”. Приготвувајќи дополнително количество ТИ.ИТ – “тоа, што содржи живот”, или библиска “глина”, – изложено на генетички манипулации со цел создавање на примитивен работник, Нинмах одвоила четиринаест парчиња “глина”, седум на десно и седум на лево. Оплодените јајцеклетки ги положиле во матките на “божиците на раѓање”. Како резултат на свет се појавиле седум машки и седум женски личности на “разнородното” суштество – во целосна соодветност со една од верзиите од Книгата Постоење, коja тврди, дека “. . . мажот и жената ги створил”

  Сепак, слично на секој хибрид, “разнородниот ” човек бил неплоден. Библискиот расказ за тоа, како човекот добил “знаење”, или способност за размножување, во алегориска форма се опишува во втората етапа на манипулација со гените.

  Како главно активно лице овој пат се јавува змијата. Имено таа станува иницијатор на важни биолошки промени.

 1108.   milevski Says:

  Интервју со Д-р Давид Берлински за дарвиновата теорија:
  http://www.youtube.com/watch?v=PpeOD593lCc&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=hEDYr_fgcP8&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=aW2GkDkimkE&feature=related
  во зависност од вашиот интерес на темата можете да ги погледнете и останатите делови од интервјуто, само кликнете десно на наредниот линк од интервјуто.
  Поздрав

 1109.   логика Says:

  “Истата лага за природната селекција, и за тоа дека најсилните видови само продолжуваат да егзистираат – Тотална Глупост.”

  Имено, изразот “преживување на најсилните” е лош превод на “survival of the fittest”. Точниот превод би бил “преживување на најподобните”.
  И така преведено, ова сепак е само метафора (употребена од Дарвин). Како таква тоа не е проекција на механизмот на еволуција туку само изразно средство, реторика.
  Доколку не би било така, би се свело на тавтологија – т.е. преживуваат оние што преживуваат.
  Како треба да се гледа на овој израз? Слично како на “го скрши мразот”. Во најголемиот број случаји, ова не значи дека некој буквално крши мраз.

  Уште една мисконцепција ми се чини проткајана низ твојата перцепција на еволуцијата како процес, а се однесува на тоа дека таа има цел (од поедноставно кон посложено) или пак константна и/или нормална брзина. Секако процесот на еволуција е многу “побезличен” од тоа.

 1110.   milevski Says:

  http://www.youtube.com/watch?v=UtMGXtJszbQ&feature=related

 1111.   milevski Says:

  Теоријата на Дарвин многу научници не ја ни сметаат за теорија. Туку само претпоставна за теорија. Бидејќи недостасуваат доказите, таа се заснова дека некогаш во иднината доказите ќе бидат пронајдени а до тогаш не треба воопшто ни да се изучува. Бидејќи лаги не и се потребни на науката.

 1112.   bijonse1 Says:

  ubava livadska idila….

 1113.   milevski Says:

  фала

 1114.   antianti Says:

  Ile ko mravka si … samo trcis, e pa bravos…liked me :) ))

 1115.   milevski Says:

  детската поезија е најубава :)

 1116.   mistressofsadness Says:

  а религијата е као пуна со докази?

 1117.   milevski Says:

  религијата не е наука.

 1118.   roby1 Says:

  А бе иди дупи нешо! или дупиш!?

 1119.   grigoriy Says:

  milevski, значи, ти ја отфрлаш Дарвиновата теорија?
  И, што ќе правиме сега!?
  Што да учат, како да учат децата на школо!?

 1120.   grigoriy Says:

  Фактот, што библискиот Едем е можно да се поистовети со колонијата на анунаките, каде што таму ги донесле примитивните работници од Абзу, се потврдуваат со лингвистичка анализа. Потполно е очевидно, что називот “Едем” произлегува од сумерскиот ЕДИН преку меѓутерминот Едину на акадски јазик, од кој произлегле вавилонскиот, асирискиот и древноеврејскиот јазик. Згора на тоа, при описот на изобилство вода во рајот, во Библијата се раскажува за географските особености, кои исто така укажуваат на Месопотамија. Во Светото Писмо се вели, дека Едемската градина била расположена во место со води, во кое течеле четири реки:

  Од Едем излегувала река за наводнување на рајот;

  и потоа се делела на четири реки.

  Името на едната е Фисон: таа течи

  низ целата земја Хавила, таа, каде има злато;

  и златото на таа земја е добро;

  таму во доловите има и оникс камен.

  Името на втората река е Тихон:

  и таа течи низ целата земја Куш.

  Името на третата река е Хидекељ:

  таа протекува пред Асирија.

  Четвртатат река е Еуфрат.

  Несомнено е, дека двете рајски реки, Хидекељ и Еуфрат, – тоа се две главни реки на Месопотамија (односно “земја меѓу реки”), т.е. Тигар и Еуфрат.

  Инаку, на арапски Тигар е Диџле, а Еуфрат е Фурат. Тигар е кафеав, а Еуфрат зелено-син.

 1121.   milevski Says:

  grigoriy, подобро ништо да не учат. отколку да и биде полнета главата на децата со лаги и глупости.

 1122.   gocajаska Says:

  … Милевски …
  … гушка Бе :) ))) …
  … grigoriy … ти исто ко моја Мара :) ))) …

 1123.   milevski Says:

  гушшка Гоцо ;) )

 1124.   gocajаska Says:

  … Илеееееееееееееееее!!! …
  … да не те разбудив !?…
  … гушка Бе … прекрасно …

 1125.   gocheska Says:

  и ја спиев …:)

 1126.   milevski Says:

  ај да се гушшкамеее :-) ))

 1127.   eureka Says:

  Potpolno se slagam so napisanoto. Isto taka mislam deka ako namesto blogerski gomnojadci se koristi partiski gomnojadci i namesto blogeri – gragani ili narod, i namesto blogeraj – Makedonija, celosno istiot tekst ke moze da se upotrebi :) ))

 1128.   milevski Says:

  Во блогерските “гомнојадци” спагаат и партиските.

 1129.   gocajаska Says:

  … Ајде една твоја размисла за ВОДА :)

 1130.   gocajаska Says:

  … ГУШКА БЕ !!! …:0 ))) …

 1131.   gocajаska Says:

  … ЦЦЦ … си отворил нов пристап на блогито … сеа сум во чекална :(

 1132.   milevski Says:

  Гушшшка Гоца. :)

 1133.   kango Says:

  http://www.dokumentarci.com/misterije/sumerani-stvoritelji-ljudske-vrste-video_aebdb87f9.html

 1134.   milevski Says:

  ОЛИМПИСКИТЕ ИГРИ

  ВО ЧЕСТ НА ПОБЕДАТА ВРЗ ПЕРСИЈА И ОТСТРАНУВАЊЕ НА ПЕРСИСКАТА ОКУПАЦИЈА ВРЗ МАКЕДОНИЈА, АЛЕКСАНДАР ПРВИ ЃИ ОРГАНИЗИРА ОЛИМПИСКИТЕ ИГРИ НА СЕВЕРНАТА СТРАНА ОД СВЕТАТА ПЛАНИНА ОЛИМП.. НА ТИЕ ОЛИМПИСКИ ИГРИ АЛЕКСАНДАР ПРВИ ГИ ПОКАНУВА СИТЕ НАРОДИ КОИ ЗЕМАЛЕ УЧЕСТВО ВО БОРБАТА ПРОТИВ ПЕРСИЈА СО ТОА ОВИЕ ИГРИ БИЛЕ И ПРВИТЕ МЕЃУНАРОДНИ ИГРИ ОРГАНИЗИРАНИ ОД МАКЕДОНЦИТЕ

  ЗНАЧИ ОРГАНИЗАТОР БИЛ АЛЕКСАНДАР ПРВИ ВЛАДЕТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА И СЕ ОДИГРУВАЛЕ НА СВEТАТА ПЛАНИНА ОЛИМП , BО МАКЕДОНСКА ТЕРИТОРИЈА,..ПО ТОЧНО НА СЕВЕРНАТА СТРАНА НА СВЕТАТА ПЛАНИНА ОЛИМП,…ПЛАНИНА КОЈА СЕ ГРАНИЧИ И CO ТЕСАЛИАЈА КОИ НАЦИИ НЕ БИЛЕ ХЕЛЕНИ НИТУ ГРАДОВИ ДРЖАВА МА МОНАРХИИ СО МОНАРХ ,…

  ОД ТУКА ТЕОРИЈАТА ДЕКА ТИЕ ИГРИ БИЛЕ ХЕЛЕНСКИ (ГРЧКИ) Е НЕТОЧНА МA И НЕ ЛОГИЧНА, БИДЕЈЌИ ТИЕ ТОГАШ НЕ НИ ПОСТОЕЛЕ , БИДЕJКИ ИДНИТЕ ХЕЛЕНСКИ ТЕРИТОРИИ БИЛЕ ПОД ТЕРМОБИЛИ…ПОД ТЕСАЛИЈA,ЕТОЛИЈА И АКАРАНИЈА ,… АКО БИЛЕ САМО ХЕЛЕНСКИ ТОГАШ ЌЕ СЕ ОДРЖУВАЛЕ НА НИВНА ТЕРИТОРИЈА НЕ ВО НЕ ХЕЛЕНСКА ЗЕМЈА КАКО ШТО Е МАКЕДОНИЈА,..СЕТA ОВАА ТЕОРИЈА ЗА ОЛИМПИСКИТЕ ИГРИ КАКО САМО ХЕЛЕНСКИ Е ИЗМИСЛЕНА , НЕ ТОЧНА и НЕ ЛОЃИЧНА .

 1135.   effo Says:

  Денес е неговиот роденден?А никој не подготвил ништо да го обележи датумот,затаиле нешто ова антиквизаторите изгледа.Тууу ЈЗК! :-P

 1136.   milevski Says:

  Џабе се прават патриоти кога никој не знае кога му е роденденот на Александар Македонски :)

 1137.   ups25 Says:

  nema nisto vo svetot osven nas….a i mozi ima…koj go interesira ??vervaj vo so sakas, kako sakas, nikoj ne znaj kako e..sekoj si trgnuva od svoe veruvanje..pa mora i da se veruva vo nesto, cisto radi sovesta…a pogore procitav od nekoj so komentiral dekek veruvaj i odi vo pravoslavna crkva, pa koj veli deka samo mora vo pravoslavna crkva da se odi? demek ako odi nekoj vo katolicka, protestanska itn togas ne stapuva vo kontakt so Boga, ili na kraj kraeva nekoj e musliman i si odi vo dzamija..pa ima tolku bajaci so rabotat so ikoni a tie se odlik na crkvata, pa sega koj kako..covek da ne nalepi nesto posle ke ne znaj od maka kaj da se obrati,skraa da e…zato poubo da ne se cepka nesto so ne mu se znaj silata..koj znaj mozi ima nesto..zato bidi si ladnokrven pa bajaci, bionergicari,i so i da e…sekoj si ja znaj svojata rabota..mozi ima lazni bajaci ama i kolku popovi se lopovi, zenkarista i so ti ne,,a tie se kako pretstaviteli na crkvite, a se veruva deka vo sekoja crkva zivee angel..epa togas ako popot ne e cesen kako ke prestojuva tamu angelot?kaj e silata tuka??
  batali….sekoj neka si veruva vo so si saka..najmnogu vo sebe si , taka ke si pomogni najmnogu

 1138.   milevski Says:

  ps25, “pa ima tolku bajaci so rabotat so ikoni a tie se odlik na crkvata” бајачите не се дел од црквата ниту облик на црквата ни тие што работат со икони ни тие што не работат со икони а работат со други нешта.

 1139.   Makedonija Says:

  Навистина верувате во такви глупости.Се е можно српска мода ја опфати Македонија.Се секавам пред некое време некој србин ги истепа комшиите и неговите домашни оти му направиле ’маѓии’.Нешто ја нема МИНА на блог.Позз

 1140.   gocajаska Says:

  … Милевски …
  … гушка бе :)

 1141.   agape Says:

  јави му се :) сега

 1142.   milevski Says:

  гушшка ;)

 1143.   gocheska Says:

  Слики, спомени, заборави.
  Меморија………..
  …..Ова е човекот во Нас ……
  …..прегратка :)

 1144.   milevski Says:

  кој е тој, не го познавам :(

 1145.   Pandonetti Says:

  E sega da vi kazam nesto na site za Iluminatite. Tie se tajno dvizenje koe za krajna cel ima koncentracija na celata mok vo svetot vo nivni race, i toa samo vo racete na samo nekolku onie najvisokite prosvetlenite. Imaat mnogu oruzja ( religija, nacionalizam, etniteti i sekako najsilnoto propaganda) Mnogu lesno iniciraat vojni i netrpelivost vo ime na religijata i nacionalizmot. A site podatoci koi se plasiraat za niv preku knigi i emisii se polovicno tocni. Ako sakas nekogo da zadrzis kazi mu nevistina, a ako sakas trajno da go dovedes vo zabluda kazi mu polovicna vistima pomesana so mnogu lagi. Taka nikogas nema da izleze od lavirintot kon vistinskoto soznanie. Toa go pravat i ilumninatite, bidejki znaat kako i go drzat klucot na ultimativnite znaenja.

 1146.   Barabbas Says:

  Илуминатите се само природен тек на човечката фантазија и сопствена немоќ.

  Откако се појасно станува отсуството на божества, човекот за сопствена утеха си ги создава овие човечки демони.

  Паднаа Боговите и демоните. Сега се луѓе.

  Јас така гледам на сите овие теории на заговори.

 1147.   milevski Says:

  За сите оние коишто се уште не веруваат дека постојат Илуминати и другите тајни друштва…

  Целосно објаснување, кој се, што се, зошто се ИЛУМИНАТИТЕ во следното видео со македонски превод:

  [googlevideo]http://video.google.com/videoplay?docid=5540664296032669605#[/googlevideo] [googlevideo]http://video.google.com/videoplay?docid=6865171359615560354#[/googlevideo]
 1148.   ziguszagus Says:

  Satan for the win!

 1149.   sailormoonchild Says:

  ЛЕЛЕ КОЛКУ СЕ НАЉУТИВ ЕЈЈЈ. ЗА МОЈ ЏОНИ ТАКА? па уште па и дорс ќе ги анализирал. НЦ НЦ НЦ! Ок, дорс имаат малку повеќе разврат и блуд во себе, да, но ВИСТИНА носат повеќе од било што останато. И да, му се лутам на Џим што се однесувал како ѓубре со Пам, ама од друга страна бил најпрекрасното и најненормалнокреативното битие што тоа време го познавало.

 1150.   milevski Says:

  било на сервирани нешта.. било :)

 1151.   milevski Says:

  Најдоброто објаснување за сите тајни организации имате во видеото погоре: Илуминати, Масони, Билдерберг, Череп и Коски, Бохемиски клуб и не само тоа кој биле Језуитите, витезите Рицари, Окултисти, Гностици, New Age движењето и мнооогу многуу други тајни организации…
  Се во едно, на англиски е видеото со превод на македонски јазик.
  Секој од вас заслужува да ја знае ВИСТИНАТА секако доколку сака.
  Бидете ми поздравени.

 1152.   milevski Says:

  http://mn.mk/istorija/290-lagata-za-grckiot-ekskluzivitet-na-olimpiskite-igri

 1153.   milevski Says:

  Македонскиот владетел – василеоc – BАС ИЛЕ ОС Архелај ЈА ПРОДОЛЖИЛ ТРАДИЦИЈАТА ШТО ЈА ЗАПОЧНАЛ HЕГОВИОТ пра – ДЕДО, Македонскиот владетел – василеоc – BАС ИЛЕ ОС АЛЕКСАНДАР ПРВИ и го вовел празникот Олимпија, кој бил верски празник со атлетски натпревари во чест на победата врз Персијците , на ИЛЕ – Богот на Сонцето и музите во храмот на ИЛЕ – Богот на Сонцето. Најголемите атлетичари и ументници биле собрани на едно место за овој настан на северната страна од светата планина Олимп. Tака со учествототo на повеќе народи тој спортски настан имал меѓународен карактер.

 1154.   milevski Says:

  Се прашувате кај се грците? ЕПА КАЈ СЕ ГРЦИТЕ??? :) )))))))
  Елините како што гледате не влегуваат во составот на Македонија за време на Филип Македонски.
  Дури покасно биле освоени, а тоа не ги прави македонски а уште помалку пак македонецот кој е освојувач го прави да биде елин-грк.

 1155.   gocajаska Says:

  :) … и сите тие Македонците од Филип пред новата ера зборувале на словенски јазик :О … оти сите се од истиот род Винко Прибоевиќ „ За потекло и згодите на СЛОВЕНИТЕ “ Загреб 1951 г . ст.168
  … и така :) ))) …

 1156.   eddie_rebel_84 Says:

  Најс :)

  Еве уште еден пример за македонско сонце од црквата во с. Разловци http://documents-mk.blogspot.com/2009/12/macedonian-sun-razlovci.html

  Од Самуиловатаа тврдина, Охрид http://documents-mk.blogspot.com/2009/12/cups-with-16-rays-sun-on-them.html

 1157.   eddie_rebel_84 Says:

  Освен со 16, македонското сонце е присутно и со по 12, 8 … краци.

  Со 8 можеби и е најмасовно коистено. Со толку краци е и стилизираното сонце на денешното знаме на Македонија.

  Еве еден пример за сонце старо 8000 години, откриено кај Говрлево кое е слично со сонцето на денешното знаме http://documents-mk.blogspot.com/2009/04/blog-post_4427.html

 1158.   milevski Says:

  eddie_rebel_84, фала за фотографиите

 1159.   gocajаska Says:

  … Еди … то камчето е од Кратово … не е од Говрлево … инаку истиот симбол го има на грниња пронајдени во Штип и мислам дека во Велес :О … не сум сигурна за Велес …

 1160.   milevski Says:

  насекаде по Македонијава го има сонцето…

 1161.   milevski Says:

  ДА НИ Е ВЕЧНА МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКИОТ НАРОД

 1162.   effo Says:

  Нека ни е честит големиот празник Илинден,за многу години да е Македонци каде и да сте!

 1163.   maat Says:

  Нека ни е честит и за многу години празникот! :)

 1164.   antiseparatist Says:

  Да ние честит гулемиот празник Илинден!
  Нека да ги спомним воjводите – илинденци загинати за Македониjа и Бугариja!!!

 1165.   VLAINKA Says:

  ЧЕСТИТ ИЛИНДЕН НА СИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА-ЗА МНОГУ ГОДИНИ!http://www.youtube.com/watch?v=IH7T-rMWflU

 1166.   Charlotte Says:

  За многу години нека е ! :)

 1167.   bijonse1 Says:

  Свети Илија.

  Св. Илија (Громовникот) е еден од култните свеци кај православните македонци, бидејки православната црква го има поистоветено со Перун Громовникот, од словенската митологија, кога вршела покрстување на Словените. Култот кон Перун бил широко развиен кај македонските Словени, па така тие го замениле своето омилено божество со христијанскиот светец. Овој култ кон Перун/Илија, и денес е присутен кај македонците.

  Св. Илија бил боговидец, чудотворец, ревнител за Божјата вера. Бил родум од племето Ароново, од градот Тесвит и затоа е наречен Тесвитјанин. Кога се родил Илија, неговиот татко Савах видел ангели Божји околу детето како го повиваат во оган и му даваат да јаде пламен. Тоа било предзнак за неговиот пламенен карактер и за богодаруваната огнена сила во него. Целата своја младост ја минал во богомислие и во молитва, повлекувајќи се често во пустината за во тишина да размислува и да се моли. Се смета дека пред крајот на светот, Илија повторно ќе се јави за да ја сотре силата на Антихристот

 1168.   bijonse1 Says:

  Пророкот Свети Илија се појавува за да го насочи својот еврејски народ кон вистинскиот Бог, бидејќи дотогаш народот потпаднал под влијание на Езавел, сопругата на цар Ахав. Се родил во Ароноб. Според верувањата, кога Свети Илија се родил, неговиот татко Савах видел ангели околу детето како го повиваат во оган и му даваат да јаде пламен. Името Илија во превод значи “Мојот Бог е Јахве“, и можеби му било додадено подоцна, поради неговите проповеди. Младоста ја поминал во пустината, проучувајќи ја молитвата и религијата. Негова главна карактеристика е тоа што верата ја ширил без страв и многу брзо. Во тоа време, на тамошните простори била развиена многу и феникиската вера, поддржувана од самиот цар. Со неговите јавни настапи, тој предизвикувал големи нереди по цел Израел.Во 9 век п.н.е. обединетото царство на Давид и Соломон се разделило на два дела: Јудеја, која опфаќала само две племиња, и Израел што ги вклучувал останатите десет племиња со престолнина во Самарија. Со првото царство владееле потомците на Јеровоам, слуга на Соломон. Израел го сакал Ерусалим за себе, центарот на еврејскиот религиозен и политички живот кој бил во границите на Јудеја. Поради овие причини, царевите на Израел правеле секакви обиди Светиот Град да го вклучат во својата територија. И покрај тоа што Амриј како нова престолнина ја направил Самерија, еврејското население не се откажувало од Ерусалимскиот храм, најсветото еврејско свето место.

  Во тоа време, и самиот Илија не се согласувал јавно со Ахав, кој сè почесто ја подзаборавал религијата на Мојсеј, и наместо во Јехова, верувал во други богови. Неговата жена го наговорила да изгради храм за сирискиот бог Ваал и одредил свештеници за тој бог. Поради тоа морал да избега од Израел, и се доселил на протокот Херит, источно од Јордан. Според верувањата, Господ Свети Илија го испратил во Серепта Сидонска кај некоја вдовица, која требало да се грижи за него. Кога пристигнал кај неа ѝ побарал нешто за јадење, а таа му рекла дека самата таа и нејзиниот болен син немаат што да јадат, камоли и нему да му дадат. Тогаш, Илија ѝ порачал на вдовицата да му ја даде последната храна што ја имаат, бидејќи Бог нема да дозволи таа и нејзиниот син да останат гладни. Таа така и направила. По некое време обеќањето од Илија се остварило, но синот на вдовицата починал од болеста што ја имал. Затоа пак, Свети Илија се помолил на Господ и Тој повторно го вратил во живот.

  По две години глад и суша, Господ му наредил на Илија да се врати повторно кај Ахав и да го објави крајот на сушата. По патот го сретнал Авдиј, послужник на царот и му рекол да се врати повторно кај царот за да го објави крајот на гладот и сушата.

  Кога царот разбрал за зборовите на Илија, наредил да го доведат кај него. Пророкот побегнал кон Беер Шева во Јудеја. По патот продолжил низ пустината и по патот го помолил на Господ да му го одзеде животот бидејќи сметал дека не бил подобар од останатите грешници на светот. Потоа заспал под некое дрво, а во длабоката ноќ дошол ангел кој му донел јадење и му рекол дека го чека долг пат.

  Илија патувал 40 дена и 40 ноќи се до планината Хорив, и кога престигнал влегол во некоја пештера. Таму Бог го прашал што прави во таа пештера, а самиот Илија му кажал се кое го мачи нему и неговиот народ. Тогаш Бог му кажал да излезе од пештерата. Само што излегол, Бог повторно го запрашал Илија што прави на оваа планина, а тој повторно му ги кажал страдањата и грешниот свет. По ова, Бог му наредил да оди во Дамаск и да помогне Азаил да стане цар на Сирија, Ивуј за цар на Израел а Елисеј за негов заменик.

  Израелскиот цар Ахаав посакал земјата на Навутеј да ја присвои кон својата палата, за кое тој откажал бидејќи така му било наредено од Бог. Но самата Езавел направила план како да го одзема земјиштето. Кога веќе земјата била одземена, Илија отишол кај царот, кој го примил многу остро. По ова, пророкот заедно со својот ученик Елисеј отишол на реката Јордан, каде го дочекале уште педесетина негови ученици. Кога Илија удрил по водата, реката се разделила на две страни, каде го дочекале коњи преку кој тој воскреснал на небото.Кога Јован Крстител и Исус Христос ја проповедале својата вера, некои евреи сметале дека некој од нив е самиот Свети Илија. Самиот Свети Илија и Мојсеј се јавиле на Исус Христос на денот на Воскреснувањето. За последен пат Свети Илија се споменува од страна на Исус Христос на крстот, кога оние пред крстот сметале дека го вика Илија на помош.
  Свети Илија е едиствениот пророк кој на небото воскреснал жив. Тој е еден од најзначајните светци во христијанството.

 1169.   mastape Says:

  И Л И Н Д Е Н

  НА ДЕНЕШЕН ДЕН
  ТРЕБА ДА СУМ МНОГУ РАДОСЕН
  ГО СЛАВИМЕ ИЛИНДЕН.

  НО СЕПАК НЕШТО МЕ МАЧИ!?
  КОЈ ЛИ КЛЕТВА НИ ЗАКАЧИ.
  ………………………………………
  …………………………………..

 1170.   antiseparatist Says:

  ДА ЖИВЕЕ БУГАРСКИОТ НАРОД, КАДЕ И ДА СЕ НАОГА ТОJ!!!
  ДА ЖИВЕЕ МАJКА БУГАРИJA И НЕJЗИНОТО ДЕТЕ МАКЕДОНИJA!
  МАКЕДОНИJA БЕЗ БУГАРИJA НЕ МОЖЕ!

  Пушка пукна, пушка пукна на Илинден,
  пушка пукна край конако, конако,
  айде се запали целата Белица,
  дойде време за свобода!

  Покрай пътя, покрай пътя ранен лужи,
  ранен лежи Каразлатин, Златин,
  А до него стои младата невеста,
  сълзи рони и нарежда:

  Стани, стани, стани стани Каразлатин,
  с църни очи погледни ме, погледни,
  сирота вдовица накъде да ида,
  с мъжко дете под сърце ми!

  музика и текст – Александър Кокарешков

 1171.   milevski Says:

  http://forum.kajgana.com/showthread.php?22326-%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%81-%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0

 1172.   effo Says:

  Двоцефкастите сламкари си зеле неприкосновено право да тврдат дека историјата на Македонија започнала со нивното успешно препливување на Дунав и нивното доселување на овие простори од Задкарпатија. Нема сила на аргумент кој ќе ги разубеди во спротивното. Овде тие наишле на пуста земја за која некој подоцна им кажал дека се вика Македонија па така тие сега се викаат македонски словени или Пингвини,сеедно име е. :evil:

 1173.   milevski Says:

  effo, не се секирај брат, кој сака да знае ќе дознае, ќе научи. Јас сум мноогу импресиониран од знаењата коишто ги има од одредени македонци на интернет сферата. Значи сепак има луѓе кои истражуваат, читаат, трагат по вечната вистина.
  А лагите на грците на доволно упатените луѓе во македонската историја и се смешни и се гледат како огромни кратери во нивната историја.
  Вистината за Македонија е жално што не ја знаат многу македонци но оние што сакаат да ја дознаат можат тоа да го направат бидејќи има доста метеријали и на интернет.
  Зависи само кој сака нешто на научи како стојат работите и кој сака да и верува на официјалната фалсификувана историја која за жал се изучува насекаде по светот и е присутна како во светските енциклопедии така и на лажната википедија.
  Македонија е првата држава што се појавила во Европа. Пред создавањето на градовите Атина и Рим постоела Македонската Држава. 4 милениуми опстанок. Некој свесно сака да ја избрише таа историја но колку и да сака не може. порано или покасно таа вистина ќе исплива на површината.

 1174.   milevski Says:

  antiseparatist, што праве бугарин во музеј???
  —–
  ти……. иииииит.
  Краде историја. :) )))))))))))

 1175.   milevski Says:

  Ништо не си сватил.
  Богот на Сонцето е обожаван во Античка Македонија, на најважниот Бог НЕ МУ ГО ЗНАЕШ ИМЕТО… ИЛ, ИЉ, ИЛЕ, ИЛИЈА.
  http://milevski.blog.mk/2010/05/31/legendata-za-makedonija/
  извор: http://www.makedonijaese.com/ Историја на Македонија.

 1176.   effo Says:

  Единствен кој вчера отворено и без повивање ја кажа сета вистина за спорот со Грција беше Тодор Петров.
  Јас би сакал да му верувам дека “нема човек што ќе го смени името на нашата држава Македонија“,ама… :-D

 1177.   milevski Says:

  Точно е тоа “нема човек што ќе го смени името на нашата држава Македонија“.
  Бидејќи ако некој го смени името тоа е еднакво на негово самоубиство.

 1178.   filipko Says:

  Сето ова што го кажал е толку убаво кажано што личи на бајка,ама нели животот не е бајка и не само што ќе го сменат името,ами и ќе не убедуваат дека не го смениле туку постигнале некој разумен компромис за наше добро.Тоа ти е.

 1179.   mastape Says:

  ………………………………..
  ………………………………………….
  УРНЕК СТЕ ЗА КАРИКАТУРИСТИ.

  ДА ИМ ГО Е.АМ МАМЕТО
  НИ ГО СМЕНИЈА ЗНАМЕТО.
  ИМ ГО ЗЕМАВМЕ СТРАВОТ.
  НИ ГО СМЕНИЈА И УСТАВОТ.

  И ДА МУ ЦИЦАТЕ НА ВОЛОТ ОД ВИМЕТО
  ПАК НЕ ВИ ГО ДАВАМЕ ИМЕТО.
  МАКЕДОНСКО НИ Е ПЛЕМЕТО.

  АКО ТРЕБА И ЌЕ ПРОСИМЕ,
  АМА УШТЕ ДОЛГО ИМЕВО ЌЕ СИ ГО НОСИМЕ.
  ИМЕТО НИ Е АНТИЧКО,
  СО ЗЕМЈАВА ЗАЕДНИЧКО.

  ЕВРОПА Е БЛУДНИЦА ВАВИЛОНСКА
  ………………………………………………..
  …………………………………………………

 1180.   effo Says:

  Разумен комромис?Кој спомна такво нешто,каде е Хорхе, не го гледам никаде? :evil:
  Вчера на мој блог еден коментар ме остави вчудоневиден. Пошупливо размислување не сум видел досега, мислам да го одштампам и урамам како врв на човечката глупост.
  “Туку дај нека го сменат името и да си влезиме секако овие дваесет години ништо немаме направено, а тогаш барем ќе има донации од ЕУ и ќе има крај на оваа диктаторска политичка гарнитура која го обременува народот и крај на неспособноста на СДСМ, барем ќе играат како што ќе му свират од ЕУ а мене лично ми годи свирката и играта на сите членки на ЕУ“
  Ова се вика разумен компромис,како музички правец и то.. :twisted:

 1181.   filipko Says:

  Ај кога се фативме за компромисот,кој компромис е неразумен за да сфатиме што е тоа разумен компромис?

 1182.   mastape Says:

  хахаха а јас мислев дека сум мутав имало и бетер хахаха

 1183.   filipko Says:

  Или поедноставно.Како може со било каков компромиис,разумен или неразумен,сеедно да не се смени името?

 1184.   filipko Says:

  Или уште поедноставно.Зошто се водат преговори ако не за промена на името?

 1185.   effo Says:

  Значи Филипко,ти си за прекин на преговорите или за разумен компромис?
  Па и суштината на говорот на Петров е тоа- Да се прекинат секакви преговори,договори околу нашето име-Македонија.Ај прочитај го уште еднаш постот ако не ми веруваш.
  Ако си за `разумен`компромис кажи си што ТИ подразбираш под тоа.

 1186.   mastape Says:

  преговори се водат за лапање и драпање

 1187.   filipko Says:

  Филипко може да драпа мадиња за прекин на преговорите оти друг озгора ни крои компромис што Хорхе го нарекува разумен,а јас се прашувам дали има грам разум кога се менува име.
  Ќе го кркаме стапот како и за знамето,уставот,што ли не друго.

 1188.   mastape Says:

  хахаха мераклии сме за кркање,шмркање . . .

 1189.   filipko Says:

  Тртење.

 1190.   effo Says:

  И дудлање! :-(
  Да проба сега Тодор Петров да се ангажира политички на било каков начин, да направи партија наместо НВО `Семакедонски конгрес `или како веќе му се вика организацијата која ја води, има да го сатанизираат како најголем фашист,предавник….
  Или било која политичка партија јавно да настапи со став `Прекин на преговори` има одма да биде сосечена од внатре, од домашните квислинзи и петтоколонаши.
  Тоа е македонската реалност.

 1191.   milevski Says:

  Токму овие серковси и гомнојадци од типот на hemicarot, се главните виновници зошто БЛОГОТ Е ПУСТО МЕСТО.

 1192.   shpresask Says:

  c

 1193.   karamba! Says:

  Коректно напишано, но, кога тука некој се пењави пишувајки за комуњарите, нека се подсети на фактите изнесени тука….за улогата на комунистите за преродбата на македонската свест…

 1194.   yoblow Says:

  odlicen post koj ja otslikuva realnata shitty situation vo koja blogerajov zapadnal, zapagja i ke prodolzi da pagja.

 1195.   antiseparatist Says:

  Да, бе, за “за улогата на комунистите за преродбата на македонската свест”…!
  Затоа вакви ко тебе ги почитуват вака многу комуньарите, оти тие предале бугарскиот си идентитет през 1944 и 1945 г.!

 1196.   СПАРТА Says:

  http://www.alexanderstomb.com/main/imageslibrary/alex3/Tempesta7.jpg……Egejskite …..Vardarskite …Pirinskite neli povikaa na OBEDINUVAWE?…….некој ’деца’ мислат дека ги киднапирал ТИТО!!!!

 1197.   Дечкото на Карамба Says:

  И комунистите имале преродба? Во колку чекори била нивната?

 1198.   effo Says:

  Татаро-блгарин е мрсна дума? :evil:
  Pozz Milevski :-D

 1199.   milevski Says:

  Поздрав Еффо, татаро вулгарите немат поим од историја па грабат се што ќе и дојде во раце.
  Потврда за вицот:
  - Што прави вулгар во музеј?
  ………
  Краде историја. :) ))))))))

  Mногу јасно кога се што е вулгарско е фалсификат.

 1200.   suvorov Says:

  Бугарските историчари шират невистини за Македонија и македонскиот народ.

 1201.   1979 Says:

  Не се дежурни Антисепаратист, Две пива, Тото и Шехерезада од Германија? :)

 1202.   makrobioticar Says:

  Проблемот со Македонија е што последна останала под турско ропство. Како таква, таа била истовремено и ничија и сечија земја, само не на народот кој живеел во неа, кој додуша во многу голм процет имал отсуство на национална свест. За Бугарите и Србите, според блискоста со јазикот на тој народ таа била нивна, а Грците полагале право на неа според тапиите од античкото време. За да има мир, Европа нашла соломонско решение и им ја поделила оваа сечија и ничијА територија.

 1203.   milevski Says:

  makrobioticar, крајно погрешна е твојата констатација “Проблемот со Македонија е што последна останала под турско ропство. Како таква, таа била истовремено и ничија и сечија земја, само не на народот кој живеел во неа, кој додуша во многу голм процет имал отсуство на национална свест.”
  МАКЕДОНЦИТЕ СЕКОГАШ СЕ ИСКАЖУВАЛЕ КАКО МАКЕДОНЦИ И КОГА ИМАЛЕ СВОЈА ДРЖАВА И КОГА БИЛЕ ВО РОПСТВО Т.Е. ПОРОБЕНИ И ВО СОСТАВОТ НА ДРУГА ДРЖАВА.
  МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ПРВИОТ НАРОД НА БАЛКАНОТ И ЕВРОПА СО СВОЈА ДРЖАВА. ЗАТОА ОДСЕКОГАШ ПОСТОЕЛ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД И СЕ ИЗЈАСНУВАЛ МНОГУ ЈАСНО И ГЛАСНО КАКО СЕ ЧУСТВУВА МАКЕДОНСКИ.

 1204.   milevski Says:

  Немаа зборови. :) ))))

 1205.   milevski Says:

  Македонското Античко Кралство постоело околу 2 000 год ако не и многу повеќе пред нашата ера кога не постоела ни Атина ни Рим.
  Тоа е разликата помеѓу Македонија и сите останати народи во Европа.

 1206.   milevski Says:

  Една слика сакам да споделам со бугарите:
  http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Etnogenetski.jpg&filetimestamp=20060704215954

 1207.   Pandonetti Says:

  Како што реков половично точни информации. Да беа вистинските сите ќе го имавме клучот на вистинското знаење, а тоа е знаењето за манипулација и владеење. СОВЕТ– ПАЗЕТЕ СЕ ОД ГРУПНИ ИДЕООЛОГИИ И ПРИПАДНОСТИ КОИ ВЕ ТЕРААТ ВИ ИМЕ НА ГРУПАТА ( НАЦИЈА, РЕЛИГИЈА, ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА И СЛ.) ДА ЖРТВУВАТЕ НЕКОЕ СВОЕ ДОБРО (ЖИВОТ, ПАРИ, ТРУД И СЛ.). СИТЕ СМЕ САМО ЛУЃЕ И ТРЕБА ДА БИДЕМЕ ВОДЕНИ ОД ГЕНЕТСКИОТ ИМПЕРАТИВ НА САМООДРЖУВАЊЕ И ОСТАВАЊЕ НА ПОКОЛЕНИЕ. СИТЕ ГРУПНИ ИДЕОЛОГИИ СЕ СПРОТИВНИ НА ГЕНЕТСКИОТ ИМПЕРАТИВ И СЕ ВО КОРИСТ НА ГРСТ ЛУГЈЕ, ВИСОКИ КЛАСИ КОИ ГИ ПРОМОВИРААТ И ВО ЧИЈ БЕНЕФИТ ГИ ЖРТВУВАМЕ ДОБРАТА. ЕВЕ ЕДНА ОД ДЕШИФРИРАНИТЕ ПОРАКИ.

 1208.   Pandonetti Says:

  ВТОРА ВАЖНА РАБОТА. ОРУЖЈЕ НА ИЛУМОНАТИ ЗА МАНИПУЛАЦИЈА ( НАЦИЈА, РЕЛИГИЈА ГРУПА). ЗАШТИТА НА ОРУЖЈЕТО ( КРАЈНА ЦЕЛ НА ИЛУМИНАТИТЕ Е ДА ВЛАДЕАТ СО СВЕТОТ ( ТОЧНО), И ДА ГИ УНИШТАТ СИТЕ НАЦИИ И РЕЛИГИИ ( НЕТОЧНО). ПОЛОВИЧНО ТОЧНА ИНФОРМАЦИЈА. ЗОШТО БИ ГИ УНИШТИЛЕ СИТЕ ВЕРИ И РЕЛИГИИ КОГА ТОА СЕ ЕДНИ ОД НИВНИТЕ ОРУЖЈА ЗА МАНИПУЛАЦИЈА. НО НАМЕСТО НИЕ ДА СЕ БОРИМЕ ПРОТИВ ОВИЕ ЕНТИТЕТИ БИДЕЈЌИ ПРЕКУ НИВ НЕ КОНТРОЛИРААТ, НИЕ СЕ БОРИМЕ ЗА НИВ, БИДЕЈЌИ ЛОШИТЕ ЧИЧКОВЦИ (ИЛУМИНАТИ) САКААТ ДА ГИ УНИШТАТ. ЕТЕ ВИ ПРИМЕР КАКО ПЛАСИРАНАТА ЛИТЕРАТУРА ТЕ НАСОЧУВА ДА СЕ БОРИШ ЗА НИВ И ИНИВНИТЕ ОРУЖЈА А НЕ ПРОТИВ НИВ….. ОНИ СИ СЕДАТ И СЕ СМЕАТ КАКО ЛУЃЕТО ЧИТААТ “КНИГИ НА ТЕОРИИ ЗА ЗАГОВОР”

 1209.   Pandonetti Says:

  ИСПРАВКА НАМЕСТО ЗБОРОТ ” ВЕРИ ” ТРЕБА ДА СТОИ ЗБОРОТ “НАЦИИ” ВО ТЕКСТОТ ПОГОРЕ

 1210.   milevski Says:

  Pandoneti не мора многу материјали да гледаш за илуминатите, доволно е само еден да погледнеш а тоа е овој и се да ти стане јасно http://milevski.blog.mk/2010/07/25/iluminati/

 1211.   milevski Says:

  grigory, http://www.basspro.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_10151_-1_10001_38028_225005004_225000000_225005000_225-5-4
  http://www.boschsecuritysystems.com/videos/ZX700_IR_Illuminator_700m_at_night_boat_identification_320×240.htm

 1212.   yoblow Says:

  илуминатите се дефинитивно гомна кои треба да се истребат
  џабе, на нивно место други ќе дојдат

 1213.   ПАРАДОХ Says:

  џабе и така и вака…него батали ги нив. поинтересни ми се масоните и билдерберзиве…
  посебно Џеси Вентура, чоеков излегува со емисијава па после само 4-5 епизоди го снема без никакво најавување ниту објаснување за причината зошто му ја откажаа серијата, па у Април година се појавува на една друга емисија како гостин да каже дека се преселил у Мексико и наводно сакал да живее надвор од современата цивилизација па сега живее во куќиче без струја, а мене ми звучи овој се крие. Од кого и дали беше тоа причината што му ја прекинаа емисијата?

  http://www.youtube.com/watch?v=ifUT9A6Pmkw

 1214.   grigoriy Says:

  milevski, илуминатор, исто така, значи бродски прозор низ кој влегува светлина. Поздрав.

 1215.   grigoriy Says:

  Прозор од бродска кабина.

 1216.   Pandonetti Says:

  Youtube e eden od najpoznatite stranici za zakacuvanje videa. Dali iluminatite da gi zasegase gorenavedenoto video ke go ostavea da go gledaat milioni lugje???? Ili iluminatite sakaat milioni lugje da go gledaat plasirajki polovicni vistini. Se sto e komercijalno i lesno dostapno nemoze da bide verodostojno. Odgovorot go znaat samo malkumina a se drugo e samo strasna manipulacija so vistinata, koja filozofski gledano e relativna vrednost svojsvena na sekoja edinka. No objektivnata realnost e taa sto ostava posledici, a toa e realniot odnos na silite vo opstestvoto i svetot posiroko. Taka da kako sto kazav prethodno najubavo ke pominat tie sto ne se zamaraat so interesite na grupata, tuku gledaat preku grupata da gi ostvarat svoite interesi. Toa e samo edna od m,nogute objektivni vistini, se drugo se prikazni za mali deca….

 1217.   grigoriy Says:

  Илуминатите во Италија – Орден на Илуминатитр – гроф Филипо Строци – “Посветени Азијатски браќа“ – Јоркски статут“ – поклонување на Тетраграмот.

 1218.   makrobioticar Says:

  Мислам дека Афродита излегла од морската пена

 1219.   milevski Says:

  Благодарност на Гоца.
  Гушшшка.

 1220.   Анонимен Says:

  Бато Иле мајстор си за овие работи алал да ти е

 1221.   milevski Says:

  http://www.archaeomythology.org/about/about_mmerlini.html

 1222.   ПЕтровски Says:

  Види едно пост за ИЛИНДЕН и корените:

  http://sonce555.blog.com.mk/node/240321

 1223.   milevski Says:

  Фала. Одличен пост ;)

 1224.   mastape Says:

  ЛЕТНА ИДИЛА

  ДОДЕКА пливам во море
  перископот ми се дига нагоре,
  за да не ме јадат ајкули
  баш во месец јули.

  ДОДЕКА гњурам
  мислам како да го турам,
  ……………………………..
  …………………………….

 1225.   milevski Says:

  хахааа добра рима Мастапе ;)

 1226.   Turn Out Says:

  Lepa Angelina, одговорот на твоето прашање лежи на крајот од дотичната книга од дотичниот автор. Таму се напишани сите фондации кои го стипендирале истиот. Две три амерички пет шест европски. Конкретно престојот во Виена е од австриска фондација. Try it too, you may get it. This world is open. Fly like a brird.

 1227.   agape Says:

  затоа што Бог не сака повеќе одколку што се сакаме самите себеси

 1228.   milevski Says:

  http://www.youtube.com/watch?v=fA9cTM39waU

 1229.   uvceto Says:

  Не сме свесни што поседуваме.
  Позз.

 1230.   milevski Says:

  Даааааааа.

 1231.   filip22 Says:

  Е па јас ова на edge,100 пати му го кажав ама,на кого му кажуваш,на дрво.Негу на крајот кај Филипу и Александру му стоело СИГМА.Човеков вероватно не ги познава буквите.

  Се што си пишал се е точно,иако не сум некој стручњак по јазиков меѓутоа,се трудам да ги пратам овие работи колку можам.

  И ако дозволиш во некој случаи би го постирал ова.

 1232.   milevski Says:

  Јас нема што да кажам, тоа Ристо Ивановски пишува во неговата книга, негово објаснување дава за македонските статери. Коешто и како држи вода.

 1233.   mariage Says:

  Поздрав на milevski i filip22.

 1234.   milevski Says:

  поздрав до mariage i filip22

 1235.   filip22 Says:

  За ова,алал да ти е.Мораме ова да го зачуваме.

 1236.   milevski Says:

  http://www.historyofmacedonia.org/AncientMacedonia/borza.html

 1237.   Jane Says:

  Ne bidete smesni, nie modernite makedonci nemame nikakva vrska so antickite .. ama apsolutno nitu eden jazicen, ni kulturen, ni religiozen, ni tradiciski, ni etno element ne e zaednicki so denesnite makedonci. Kako go objasnuvate toj fakt? Zatoa e i toj moment kade sto Borza kazuva deka e ekspert za drevnata istorija, a ne za modernata. Ni toj samiot nemoze da najde zaednicki element so modernite makedonci.
  Ostajte gi antickite makedonci na raat, nasiot koren ke go barate na drugo mesto, vo pobliskata istorija, so naseluvanjeto na slovenite na ovie prostori okolu 6ti vek od nasata era.

 1238.   milevski Says:

  Јане очигледно ти не си читал историја…
  Македонците се многу слични со античките македонци..
  нашиот денешен јазик потекнува од древно македонскиот, културата секако дека е иста, за религија пак да не збореме очигледно дека немаш религиски познавања, а сличностите т.е истата традиција е повеќе од очигледна.
  Земи некоја книга и прочитај…
  Населувањето на Словените на Балканот доагајќи од зад Карпатите НЕ ПОСТОИ.
  Секако дека денешните Македонци се наследници на древните македонци.

 1239.   totobg Says:

  “Македонците се многу слични со античките македонци..
  нашиот денешен јазик потекнува од древно македонскиот”…..Нови розетски камени……

 1240.   milevski Says:

  кликни на сликите
  http://www.unet.com.mk/ancient-macedonians-part2/spomenici4.htm
  http://www.unet.com.mk/ancient-macedonians-part2/images/52.gif

 1241.   Аstrostoper Says:

  titoisti i kiroisti nema da re razberat i da im nacrtas

 1242.   filip22 Says:

  Astrostoper-Ова нема врска со титоисти и кироисти,ова е само неинформираност.

 1243.   filip22 Says:

  Jane-Како можеш човеку толку да си тесноглед и некого да велиш дека е смешен а самиот ти си смешен.Предпоставувам дека и не си Македонец,можеби и грешам,незнам.

  Прво да го објасниш ти тоа,од каде доаѓаат тие словени,тука на Македонските простори?

  Второ објасни кој се тие словени?Кој што биле нешто посебни од тука староседелците,домородците,Македонци.
  Или тука било пустелија,немало народ.

  Трето ти денеска,во оваа наша модерна Македонија и ние модерни Македонци,употребуваш зборови и букви кој што тие,античките ги употребувале тогаш.

  Мислам дека ако сакаш ќе сватиш,зашто има премногу факти како доказ за тоа.Ако не сакаш,ете вака ќе се јадеме едни со други додека не се изедеме.

 1244.   Jane Says:

  Milevski, cim tvrdis deka slovenskite pleminja koi go naselile celiot balkan ne postoelo, togas gubam vreme sto postiram ovde. Banalnost ogromna ti e tvrdenjeto.
  Filip, od koi istoriski izvori gi kazuvas tie raboti? Zosto toa sto go kazuvas ti, ne se spomnuva niz angliskata, germanskata, francuskata, srpskata, slovenskata, polskata istorija za makedonskata nacija niz vekovite?
  Posebnosta na nacijata se gleda bas niz elementite sto gi spomnav pogore (jazik,tradicija,religija,etnosot itn), a denesnite nasi tradicii nemaat vrska so antickite.
  Ako gi spomnes grcite [ili elinite, koi spored tebe ne bile grci :) ], togas kako objasnuvas faktot sto tie seuste zborat na grcki (elinski) jazik, ja imaa do neodamna istata valuta kako od anticko vreme (drahma) i vo kontinuitet imaat spomenici i pisani materijali od anticko vreme do denes?
  Zosto se toa go nema kaj nas?

 1245.   milevski Says:

  Jane, ај прочитај убаво што имам напишано и немој да ми испревртуваш тези “Населувањето на Словените на Балканот доагајќи од зад Карпатите НЕ ПОСТОИ.”.
  Тоа не значи дека не постојат словените. Тоа значи дека не постои населување на словетите кои дошле од зад карпатите на Балканот. Туку обратно од Балканот се населуваа Словените кон цела Источна Европа и зад Карпатите.
  Знаеш ли од каде доага тоа недоразбирање во нашите историски книги???
  Затоа што се препишувани од руски книги и автори, А РУСИТЕ ТВРДАТ ДЕКА ДОШЛЕ ОД ЗАД КАРПАТИТЕ А НЕ НИЕ. Руските словени доагаат од зад карпатите и се населуваат во Северниот дел од Азија.
  Словените од Балканот и од Европа тоа само го препишале од руски извори и затоа е настаната збрката. Но кој проучува и истраќува на него му е многу јасно.
  Кои се словените ти си се запрашал ли???
  Словените не доагаат тука ни во 5 ни во 6ти ни во 7,8,9,10 век. Словените потекнуваат од овој простор и се староседелци на овие простори.. можеби треба да прочиташ малку и за Бригите, Пелазгите, Бенетите пред да тресеш зелени. Словените се древните Македонци.
  Зошто се нарекуваат Словени, многу едноставно бидејќи го нисат словото со себе, писменоста и јазикот. А писмото и јазикот доагаат од Македонија.
  Не зборувај глупости ти се молам.
  Кога настанува Грција бе глуп???
  Кога постоело Грчко кралство во историјата??? Пред нашата ера кога има грчко царство и држава???
  Атина е село-град, нема никакво кралство, ниту држава ниту империја. Земи некоја историска книга и прочитај си.
  Велиш Грчки јазик, грчко писмо такво нешто тогаш немало. или сакаш да зборуваш за Хелените??? Реши се за што сакаш да збориш а не да мешаш баби и жаби.
  тој хеленски јазик на коишто гледам сакаш да се повикуваш треба да знаеш од каде настанал…
  Хелените го земат јазикот од Феникијците. А што биле Феникијците = Бриги. А од каде дошле Феникијците од Македонија. Чив е тој Бригиски јазик = древно македонски.

 1246.   grigoriy Says:

  milevski, интернетот за македонците е моќен сојузник во борбата за зачувување на своето вековно име.

 1247.   totobg Says:

  Се трудиме на народот да му обезбедиме што е можно по добро минато….:) ))

 1248.   grigoriy Says:

  Мало потврдување на последниот коментар на milevski: Превод од руски извори:
  Прв, кој се обидел да одговори на прашањата: од каде, како и кога се појавиле словените на историската територија, бил древниот летописец Нестор – автор на “Повести временних лет“. Тој ја одредил територијата на словените, со вклучување на земјите по долното течение на Дунав и Панонија. Имено од Дунав започнал процесот на раселување на словените, т.е. словените не биле исконски жители на својата земја, станува збор за нивна миграција. Следствено, киевскиот летописец бил родоначалник на така наречената миграциона теорија за потеклото на словените, позната како “дунавска“ или “балканска“. Таа била популарна во делата на средновековните автори: полските и чешките хроничари од XIII и XIV век. Тоа мнение долго го подржувале историчарите во VXIII – поч. на XX век. Дунавската “прататковина“ на словените ја признавале, конкретно, историчари како С.М. Салавјов, В.О. Кључевскиј и др. По мнение на В.О. Кључевскиј, словените се преселиле од Дунав во Прикарпатје. Поаѓајќи од тоа, во неговата работа се проследува мислата, дека “Историјата на Русија започнала во VI век на северо-источното предгорје на Карпатите“. .. …Одтука источните словени се раселиле на исток до Иљмен -езеро во VII и VIII век. Така В.О. Кључевскиј ги гледа источните словени како подоцнежни дојденци на својата земја.

  Первым, кто попытался ответить на вопросы: откуда, как и когда появились славяне на исторической территории, был древнейший летописец Нестор – автор «Повести временных лет». Он определил территорию славян, включая земли по нижнему течению Дуная и Паннонию. Именно с Дуная начался процесс расселения славян, то есть славяне не были исконными жителями своей земли, речь идет о их миграции. Следовательно, киевский летописец явился -родоначальником так называемой миграционной теории происхождения славян, известной как «дунайская» или «балканская». Популярной она была в сочинениях средневековых авторов: польских и чешских хронистов ХШ- XIV вв. Это мнение долгое время разделяли историки XVIII – нач. XX вв. Дунайскую «прародину» славян признавали, в частности, такие историки, как С. М. Соловьев, В. О. Ключевский и др. По мнению В. О. Ключевского, славяне переселились с Дуная в Прикарпатье. Исходя из этого, в его работе прослеживается мысль о том, что «история России началась в VI в. на северо-восточных предгорьях Карпат». Именно здесь, по мнению историка, образовался обширный военный союз племен во главе с племенем дулебов-волынян. Отсюда восточные славяне расселились на восток и северо-восток до Ильмень-озера в VII-VIП вв. Так, В.О.Ключевский видит восточных славян сравнительно поздними пришельцами на своей земле.

 1249.   Jane Says:

  Milevski, kako e vistinskoto ustavno ime na Grcija?
  Aj poguglaj i kazi mi, da vidime razlikata od helenite do grcite.

 1250.   milevski Says:

  Јане што си ти? Грк, македонец, бугарин, србин??? Може ли да ми одговориш на тоа прашање прво???

 1251.   Oskar Says:

  Милевски а един пишан документ од антички македонци да покажиш да видиме дека сме слични. А можи и си видел твојо броса што рекол

  http://4.bp.blogspot.com/_Il3C_PAhgz0/SW3LzMFk9mI/AAAAAAAAAmQ/RJyicXqgV3E/s400/borza3.jpg

  Или ова не јет вистина а она ти што си пишал је.

 1252.   milevski Says:

  oskar, нема врска тој документ, како и многу други.

 1253.   Oskar Says:

  Не јет документ. Од књига на борса је Macedonia redux. не јет некоа референца твојо борса.

  http://1.bp.blogspot.com/_Il3C_PAhgz0/SW3MJZ3gfHI/AAAAAAAAAmY/d3GqcvqwyoE/s400/borza2.jpg

  Зато кад пишеш пост види прво што је пишал човеко. И тој ко бугари не признает македонци.

 1254.   Oskar Says:

  Ева ти линк до првата

  http://books.google.com/books?id=0lLc_ItQmQcC&pg=PA255

 1255.   milevski Says:

  Борза е авторитет и специјалист за ДРЕВНА МАКЕДОНИЈА. НЕ за Словените а пак најмалку за Р.Македонија и за поврзаноста со древна Македонија.
  Секако дека право поседуваат и соседните земји за поврзаноста со античките македонци, да не заборавиме дека и денес во составот на Грција и Бугарија има македонски дел и македонско население.
  Никој тука нема изјавено дека само Македонците од Р.Македонија имаат право да ги бараат своите корени со античките македонци, такво право имаат и македонците од соседните земји исто така и македонците од дијаспората.

 1256.   Кирил Says:

  Јане
  Кој модерен народ може да докаже непрекината линија од античкиот народ на таа територија? Која е таа модерна нација што е создадена од една етничка група, исклучиво?

  Дали постојат илирски записи? Не постојат, но тоа не значи дека не постојат Илири на Балканот. А записи не постојат затоа што Илирите во минатото не создале азбука, како што не ја создале ниту античките Македонци.

  Зарем кирилицата не потекнува од глаголицата, а оваа од грчата азбука, а грчката е создадена врз основа на феникијската. Дали сме сите ние Феникијци?

  Според водечките историчари посветени на Македонија (Хамонд, Борза, Бадиан, Грин, Тарн, Вилкен…) античките Македонци не се Грци. Единствениот меѓу нив што дозволува можност дека Македонците можеле да бидат некое грчко племе на периферијата на грчката цивилизација кое Грците не го прифаѓале за свое, завзема став дека и да било така, тие треба да се сметаат за посебен народ со посебна цивилизација, негрчка. Македонците зборувале различен јазик од грчкиот, но и литератирниот грчки јазик создаден на почетокот на 20 век од група грчки интелектуалци во Париз, не е грчкиот јазик на Сократ и Аристотел. Ниту христијанската религија не е религијата на античките Грци. Дали знаеш дека Грците доаѓаат на балканот во 1200 година и ги потиснуваат кон Азија староседелците? А кои се тие? Тие се оние Грци кои ги опева Хомер, па на денешниве Грци тоа не им е пречка, Ахил, Агамемнон, Одисеј да бидат вградени во нивниот национален идентитет. Критската цивилизација како и минијската да ги сметаат за свои иако со нив имаат исто толку врска колку Апачите или Команчите.

  Кога Грците се ослободуваат од Отоманите во средината на 19 век и кога прв пат во својата историја формираат држава, нивниот водечки историчар и филозоф на една збунета нација во формирање и вика, дека или тие ќе бидат достојни на античките Грци на чија територија живеат и со кои треба да се идентификуваат или нема да постојат како нација.

  Ние денес, сме во истата ситуација како Грците и Грција во средината на 19 век. Ние треба да одлучиме дали сакаме да постоиме како нација или не. Како можеме да ги негираме нашите словенски корени кога јазикот ни е словенски, најзначајните вредности на нацијата се словенски. Но, дали тоа треба да не ограничи само на еден етникум и една култура што живееле на територијата на Македонија, кои пак ни се оспорувани од Бугарите?

  Дали Некој на Италијаните им брани во својот национален идентитет да ги вклучат цивилизациските достигнувања на Венетите, инаку илирско племе? Дали некој на Французите им кажува дека во својот национален идентитет можат да ги вклучат само достигнувањата на Франките, но не и на галите, Норманите, Готите и така натаму?

  Во времето на Птоломеите јазикот на Египет бил грчкиот, но Египтјаните не биле Грци. Денес јазикот им е арапски, религијата муслиманска, Амон е заменет со Алах, но никому во таа земја не паѓа на ум, цивилизацијата на античкиот Египет вклучувајки ги и Птоломеите кои се македонска династија, да ја отфрли и целиот идентитет на нацијата да биде само од моментот на доаѓањето на Арапите. Дури и тие луѓе, со целиот нивни муслимански фанатизам, имаат чувство и се горди на минатите генерации кои создавале на територијата на која тие Арапи создале нација.

  Ние Македонците не само што имаме право туку е и наша должност кон сите наши предци во минатото кои создавале на територијата на Македонија, создаденото да го негуваме и да го вградуваме во нас и нашите наследници затоа што богатството на искуството ја прави нацијата богата, познавањето на минатото ја прави спремна и спсобна да ја предвиди иднината.
  Нациите со кратко паметење не преживуваат.

  Не знам за тебе, но јас сакам да живеам како Македонец и да се восхитувам на се создадено од моите и твоите предци независно од тоа во кое царство твореле, на кој етникум му припаѓале и кој јазик го говореле.

 1257.   Jane Says:

  milevski, makedonec sum, ke mi odgovoris na prasanjeto sea ili i licna karta ke treba da pokazam? :)
  Kako se vika ustavnoto ime na Grcija?

 1258.   Кирил Says:

  *КирилДрангов

 1259.   milevski Says:

  Јане те прашав бидејќи според тебе, ти веруваш дека денешните Грци потекнуваат од Хелените т.е елени народ од п.н.е. А во исто време НЕ веруваш дека денешните македонци потекнуваат од древните македонци…
  Тоа е контрадикторно.
  На Грчката пропаганда и веруваш а на македонската вистина не и веруваш. Сега ќе се обидам подобро да ти го одговорам прашањето за Грција…

 1260.   КирилДрангов Says:

  Јане
  Водиш селска дискусија

  Што докажува уставното име на државата, кое е Елада? Со тоа име, таа држава се крстува себе си во средината на 19 век заради императивот да создадат нација врз корените на цивилизациите на таа територија.

  После Херонеа нема веќе грчки градови држави, има Македонија за Македонија да биде заменета со Рим, па Источно римско царство, па Бугарија (прво царство, второ царство), па Србија, па Отоманска империја скоро 500 години.

  Значи после скоро 2.500 години од исчезнувањето на грчките антички градови како организирани структури, Грциве што ја крстија државата Елада, според твојот ум се внуците на Сократ и Платон со право врз цивилизациите на античките грчки градови, со право врз цивилизацијата на античка Македонија, на Египет (нели и тие зборувале и пишувале исклучиво грчки за време на Птоломеите (200 години) се до доаѓањето на Римјаните), имаат право на персиската цивилизација која попримила од хеленската, на селеукидската империја… Не знам што си решил за Индија, Бактриа (Авганистан)…

  Те молам нам, на непросветените Македонци да ни објасниш кои сме и на што имаме право? Кому ќе ја даваш Хераклеа изградена од Филип Втори, кому Скупи, кому Стоби? За Плаошник верувам си решил, тој оди кај Бугарите, или грешам?

 1261.   paradoxium Says:

  Милевски – батали го Кирил. Неговата генерација и таа под него е таква каква што е…ај на мене кажи ми. Инаку видеово ќе го направам и до утре ручек време ќе биде на гугл. Кај сакаш на друго место да го ставиме? Ќе ти го испратам новиот линк.

 1262.   milevski Says:

  1. Берлинско-виенската школа се бореле Македонскиот Полуостров, од 1809 година со тн.Герман Цојне само Балкански, да го раздели, и на него да создаде мноштво народи, според поимите кои постоеле, а и така таа би можела да владее, што и денес важи. Така денес место еден народ Македонци=Балканци со јазик на Белци, пелазгиски=варварски=тн.словенски, создала две групи народности: тн.Словени со јазик на Белци и одродени тн.Словени со повеќерасни јазици: Грци со дворасни јазици на Белци и Црнци (Семити) и Албанци со Власи трорасни јазици, дополнително монголски=скитски=готски=татарски=арнаутски (гегски).Па Европа и САД со нивната НАТО мораат за навек да се срамат за нивните крволочни злостори.
  Поимот Хеленизам е измислен во 1908 год и НЕ постои претходно во историјата. Александар Македонски го освојува целиот тогашен свет и ја шири МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЈА А НЕ ХЕЛИНИЗАМ И ХЕЛЕНИСТИЧКАТА КУЛТУРА КОИШТО НЕ ПОСТОЈАТ НИ КАКО ПОИМ ПРЕД 1809 год.
  Никогаш немало грчки народ, нити хеленски, (НИКОГАШ НЕ ПОСТОЕЛ) туку само ромејски со ромејски јазик. Токму затоа за Атињаните главен град бил само Константинопол. Па селото Атина до 1767 година бил под варошот Охрид, а и градот Атина во 1836 година под соборната црква Св.Димитрија-Битола. Исто така, Вајганд говори дека во Битола,во 1924 година, грчкиот јазик се викал румејка. И тогаш немало Грци.
  2. “грчката” војна за независност која се водела помеѓу 1821 и 1830 против Отоманската империја била водена од страна на неколку европски сили. И се создава првата Хеленска Република 1822. Па после втората Хеленска Република во 1824. Па во 1832 се создава Кралство на Грција од страна на Англија, Франција и Русија. Кога е ставен германскиот крал Ото да владее со неа.
  Тогаш Кралството на Грција броело 500 000 жители. Од тоа население немало ниту еден грк. Населението броело повеќе народи најголем број Илири, Арнаути и други стари народи. Повеќето стари Пелазги.
  Елините кои се смета дека во таа држава учествувале со само 9% од целото население 500 000 НЕ СЕ ГРЦИ.
  Елините се ПОМЕШАНИ СЕМИТИ (Црнци) и ПЕЛАЗГИ (Белци) уште 1200 год п.н.е. Се викаат Хелени = елини затоа што кога првпат се доселиле на Балканскиот Полуоствов дошле на островот мислем Хелиас=хелас=елас каде што живееле пред тоа ПЕЛАЗГИТЕ (Белците). Мешавината помеѓу двата различни народи и раси се нарекувале Елени, Хелени, ТИЕ НИКОГАШ НЕ СЕ ГРЦИ ТУКУ КОРЕНОТ ИМ Е НА ПЕЛАЗГИТЕ Т.Е староседелците на Балканскиот Полуостров = Македонија.
  Потоа европските сили ја освојуват Тесалија за да се зголеми бројот на населението во новата измислена држава.

 1263.   milevski Says:

  Кирил не се согласувам со тоа дека “Во времето на Птоломеите јазикот на Египет бил грчкиот, но Египтјаните не биле Грци.”
  Јазикот на Проломеите во Египет е јазикот коине. За кои се претпоставува дека бил создаден од страна на владеењето на Македонската династија во Египет од Птоломеј.
  Но потеклото на јазикот коине е уште постар и настанал уште од времето на освојувањето на Египет и владеењето на Александар III Македонски.
  Еве докази:
  Денес научниците сметаат дека јазикот коине всушност бил еден вид есперанто во тоа време. Како илустрација за ова ќе го спомнеме пишувањето на д-р Чарлс Френсис Потер, кој инсистира на фактот дека јазикот коине не бил никаков “чист” грчки јазик. туку дека бил еден вид есперанто – мешавина од повеќе тогашни јазици. Во врска со ова д-р Потер пишува: “…Коине (мешавина од различни јазици)… настанал како резултат. на освојувањата на Александар Македонски на тогашниот познат свет. Коине… бил заеднички или универзален јазик на тоа време, еден вид есперанто, што се употребувал во конверзацијата, во комерцијалата и во пишувањето со векови пред и Γιο првиот век по Христа… (Dr Charles Francis Poter: “The Lost Years of Jesus Revealed”; A Fawcett Gold Medal Book, Published by Ballantine Books, 1962, 1958, CBS Publications, стр. 40).
  Уште подециден е српскиот црковен историчар Веселиновиќ, кој во врска со карактерот на јазикот коине, уште во 1908 година, запишал:
  “Јазикот коине треба да ГО разликуваме од стариот класичен грчки јазик. Тој бил создаден во времето на Александар Велики како заеднички јазик за сите народи во Македонското царство. Бил наречен и како: заеднички или Александриски дијалект, бидејќи главно це развивал во Александрија. На тој јазик било преведено Светото Писмо во времето на Птолемеј Филаделф…
  Значи, да заклучиме дека Александар со своите војсководители и војска (во која, иако доминирале Македонците, имало и голем број Грци, Тракијци, Евреи и припадници на други народи). официјално комуницирал на јазикот коине.
  Но, кога во еден миг, помислил дека неговиот живот е во опасност, тој инстинктивно проговорил на својот мајчин јазик, т.е. на јазикот што најпрво го научил во животот и што најдобро το познавал, a тоа бил македонскиот јазик. Ваквото негово реагирање е целосно во склад со човековата психологија и сигурно дека така би реагирале голем број луѓе кога би ce нашле во слична состојба. Неговата инстинктивна и миговна реакција, за време на која тој, така да ce каже, практично немал време да размис-лува како да ја склопи реченицата за повикување помош на туѓиот јазик коине, и знаејќи дека неговите телохранители ce исто така Македонци (факт е дека Александар во своето најблиско окружување имал претежно Македонци), е недвосмислен доказ за тоа каков бил неговиот мајчин јазик.

 1264.   milevski Says:

  paradoxium, за какво видео зборуваш?

 1265.   paradoxium Says:

  Документарецот е отстранет на youtube: http://youtube.com/watch?v=CAYIDO5832Q доколку некој од вас дојде до него нека остави линк, да го објавиме..

 1266.   milevski Says:

  Ејјјј супер, објави го. Фала многу.
  Поздрав paradoxium

 1267.   КирилДрангов Says:

  Милевски
  Јазикот на Египет во времето на Птоломеите бил грчки. Станува збор за официјален јазик на една држава и за јазик кој има азбука, јазик на кој се пишувала науката и така натаму. Дури и Евреите во тогашен Египет, Тората ја изучувале преведена на грчки бидејќи тоа бил јазикот на едуцираната популација во Египет вклучувајќи ги и нив, а хебрејскиот не го знаеле и не го пишувале.

  Ниту ти ниту јас не го одредуваме значењето на грчкиот јазик и хеленската култура за Европа, а во периодот за кој зборуваме тие биле доминантни.

  Дури и “Црна Атина” во која се негираат хеленските корени на европската цивилизација не го негира значењето на хеленската култура и јазик како трансмитери на египетската и семитската кон Европа.

  Помалку глупости и произволни толкувања, подобро за сите, особено за нас Македонците чија модерна историографија има доволно глупости за да додаваме нови.

 1268.   КирилДрангов Says:

  Милевски
  Дека јазикот со кој Александар им се обраќал на своите војници и со кој Македонците зборувале меѓу себе бил македонски го пишува во секоја книга и никој не го спори. Но тој јазик немал азбука и од тој јазик немаме трага сем некои зборови присутни и денес кои Борза ги толкува, а не постоја во грчкиот јазик.

 1269.   filip22 Says:

  При создавањето на грчката држава 1832 год и донесувањето на Ото,кој бил малолетен,на ниту еден документ не постои грчки потпис,осван на Англија.Франција,Русија и Италија.Едноставно немало кој да потпише.Таа извесно време била протекторат а сите државни функции ги вршеле намесниците на Ото.

  И друга работа:1820 год. Атина имала само 4000 жители,улици од земја а куќи од трска и кал.За партенонот и да не зборуваме,таква работа не постоела едноставо.

  Па и целата “заслуга“ за 500 годишната Отоманија и поделбата на Православната црква на национални цркви е сама грчка работа.

 1270.   filip22 Says:

  КирилДрангов-За да постои грчка азбука и грчки јазик мора да има и грци кој ќе го говорат тој јазик.Во тој перид не постои ништо од оваа работа,ова во тој период е непозната оваа работа.Значи кога се говори за некој периоди мора да се запазуваат и термините а грција и грците се далеку после.

  Хеленската култура или елинската била само култура,како во Европа хуманизмот и ренесансата и сл.Ама,то не било име народ,градови или јазик.Но,поради прецизност за кого се работи е прифатено хелени или елини.

 1271.   milevski Says:

  Кирил, не можеш што ти одговара да присвојуваш за македонско а што не ти одговара да го тврдиш за грчко.
  Ако ги погледнеш дека “античко грчкиот јазик” и азбука потекнува од Феникијците. И ако знаеш дека Феникијците се Бриги. И ако знаеш дека Бригите се староседелци на Балканот кои после Тројанската Војна се раселиле во мала Азија и со себе го донеле феникијското Писмо и јазик коишто биле Бригиски.
  Тогаш ќе го знаеш коренот на јазикот коишто ти и многу други го нарекувате “грчки” а нема врска од грчки.
  Бидејќи поимот Грци НЕ ПОСТОИ. поимот Грчки народ НЕ ПОСТОИ. Поимот Грчка држава, кралство, град, село, планина НЕ ПОСТОИ. Поимот грчки јазик и писмо НЕ ПОСТОИ. Поимот ХЕЛИНИЗАМ НЕ ПОСТОИ. Поимот ХЕЛЕНИ НЕ ПОСТОИ. Поимот ХЕЛИНИЗАЦИЈА и ХЕЛЕНСКА КУЛТУРА НЕ ПОСТОИ.
  Поимот Греики за прв пат почнале да го применуваат Франките во 10 век. Пред тоа СЕ ШТО ЗНАЕТЕ ВО ИСТОРИЈАТА И ГО ВИКАТЕ ГРЧКО НЕ ПОСТОИ. Која сакаш книга земија, кој сакаш извор цитирај го, сите тие извори до еден можам да ти кажам дека се фалсификат. Бидејќи за прв пат поимот Греики т.н Грци е воведен од франките во X век од нашата ера.
  Во Балканот и Македонија писменоста била развиена уште пред појавата на писменоста на Феникијците (кој се Бриги и после Тројанската Војна се селат).
  Во Македонија се најдени траги од прастара писменост во пештери и на керамички остатоци, пишани текстови на карпи некои од пред неколку илјади години, а некои од 5 300 год п.н.е. за Харолд Харман, Балканот бил центар за светската писменост. Писмото на карпите во Македонија имме пронајдено и пред 7.000 г п.н.е.
  Потеклото на Македонците е од Бригите.
  Еве што ќе каже Васил Иљов за писмото:
  Како што веќе наведовме, една од најголемите придобивки на МАКЕДОНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЈА е ПРОНАОЃАЊЕТО на ПИСМОТО, т.е. составувањето на ГЛАСОВНОТО ПИСМО со извонредна сублимација за СЕКОЈ ГЛАС и ЗНАК и со фонетика на НАЈУПРОСТЕН СИСТЕМ на ВОКАЛИ и КОНСОНАНТИ. Во праисторискиот период, т.е. во периодот кој археологијата денес го третира како ПРАИСТОРИСКИ, бидејќи тој де факто за МАКЕДОНЦИТЕ е ИСТОРИСКИ ПЕРИОД постар од ХЕРОДОТОВАТА ИСТОРИЈА, во МАКЕДОНИЈА биле во употреба ДВЕ АЗБУКИ од чија основа, како деривати, произлегле СИТЕ ПОДОЦНЕЖНИ ФОНЕТСКИ ПИСМА, меѓу кои и таканаречената ЕЛИНСКА АЗБУКА од околу IX в.п.н.е., таканаречената ЛАТИНСКА АЗБУКА од античкиот период, таканаречената ГЛАГОЛИЦА на солунските браќа КИРИЛ и МЕТОДИЈ, КИРИЛИЦАТА на КИЛМЕНТ ОХРИДСКИ од IX в.н.е. и АЗБУКАТА на ТРП РУЕН од VI или IX в.н.е. итн., како и сите други таканаречени ДРЕВНИ ПРАСЛОВЕНСКИ АЗБУКИ (Феникиска, Етрурска, Венетска, Лидиска, Ликиска итн.), АЗБУКИТЕ на СЕВЕРНОСЕМИТСКИТЕ НАРОДИ и 62 ФОНЕТСКИ ПИСМ на ИНДИСКАТА ПОПУЛАЦИЈА итн. Поинаку речено, МАКЕДОНЦИТЕ од крајот на МЕЗОЛИТОТ и почетокот на НЕОЛИТОТ се создавачи на НАЈСТАРАТА ФАЗА на ГЛАСОВНО ПИСМО слично на СОВРЕМЕНАТА МАКЕДОНСКА КИРИЛИЦА, кое во IX в.н.е. им послужило на КИРИЛ и МЕТОДИЈ како прототип на СОСТАВУВАЊЕТО НА ГЛАГОЛИЦАТА, на КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ за составување на КИРИЛИЦАТА и веројатно во 567 г.н.е. (или во IX в.н.е.) на ТРП РУЕН за составување на РУЕНИЦАТА.

 1272.   milevski Says:

  На еден промоција на книга на македонскиот автор Ташко Белчев му беше поставено праањето колку проценти од денешната Грчка Култура, Историја, Јазик е крадена т.е. е украдена од старите народи коишто живееле на балканскиот полуоствов меѓу кои и од Македонците???
  Знаете ли што Ташко Белчев одговори???
  100%. – беше одговорот на Ташко Белчев
  Целата Грчка историја и култура е украдена. А најголемиот дел од кражбата е токму од Македонија.

 1273.   milevski Says:

  Кирил – “јазикот со кој Александар им се обраќал на своите војници и со кој Македонците зборувале меѓу себе бил македонски го пишува во секоја книга и никој не го спори. Но тој јазик немал азбука и од тој јазик немаме трага сем некои зборови присутни и денес кои Борза ги толкува, а не постоја во грчкиот јазик.”
  Точно е дека бил македонски (денес тој јазик се подразбира древно македонски јазик) НЕ САМО ШТО ИМАЛО ТАКОВ ЈАЗИК ТУКУ ИМАЛ И АЗБУКА И ПИСМО. Во походите со Александар оделе и лекари и научници и инжинери и писатели. ИМАЛЕ СВОЕ ПИСМО ИМАЛЕ СВОЈ ЈАЗИК. Луѓето коишто пишувале за неговите походи пишувале на тој древно македонски јазик.
  Латините после тоа ги уништиле поголемиот број на книги и литература..тука е Александриската Библиотека којашто во тој период имала тони и тони книги и писменост таа е спалена и уништена. Но сепак докази постојат денес Донски тврди дека откупил од еден германец книги од 40 древно македонски автори коишто пишувале за походот на Александар Македонски со македонското писмо и македонскиот јазик. Донски ќе ги објави сите тие докази и извори со цитирано од кој автор кое дело е.
  Уште нешто сите податоци ние што ги имаме и сега за Александар не се од “грчки” извори пидејќи и тие се воделе за македонски. Големите мислители и филозофи на античка грција” не биле грци, НИ СОКРАТ, НИ АРИСТОТЕЛ, НИ ХОМЕР…

 1274.   milevski Says:

  За да се потврди, дали имало етн